Μέρισμα και πάλι ….

Τη Δευτέρα 18/2 στη συνεδρίαση του Δ.Σ. μας δόθηκαν από την ταμία και τον Πρόεδρο κάποια στοιχεία των πινάκων εκτελέσεων του 2018, των καταθέσεων από τις Τράπεζες και πόσα ακόμη – ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ – απομένουν να κατατεθούν, τα οποία θα ελέγξουμε.

Αυτή η ενέργεια έπρεπε να είχε γίνει από την ταμία πολύ πριν ανακοινωθεί το ύψος του μερίσματος. Ήταν υποχρέωσή της και γι’ αυτή της την παράλειψη θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Μέσα σε πέντε (!!!!) μέρες, λοιπόν, άθροισαν 4.430 πίνακες και μας είπαν ότι απομένει να καταθέσουν οι Τράπεζες άλλα 200.000 ευρώ τα οποία θα διατεθούν στο επόμενο μέρισμα.

Τα ερωτήματα που παραμένουν είναι τα εξής:

 1. Αφού κανένας πίνακας δεν καταχωρείται ηλεκτρονικά ούτε παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου, πως είμαστε σίγουροι ότι οι πίνακες είναι 4.430? Κι αν κάποιοι παράπεσαν ή χάθηκαν???
 2. Στοιχεία για το 2017 δεν μας δόθηκαν, αν και τα ζητήσαμε, γιατί προφανώς δεν υπάρχουν αφού δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος. Άρα, πως ξέρουμε το ποσόν που δεν είχε προλάβει να κατατεθεί το 2017 και κατατέθηκε από τις Τράπεζες το 2018?? Δεν έπρεπε να συμπεριλάβουν κι αυτό στην άθροιση?
 3. Πόσοι απ’ αυτούς τους πίνακες αφορούν κατασχέσεις, πόσοι αφορούν αποσπάσματα και πόσοι αποβολές??
 4. Σε πόσα ακίνητα επεβλήθη κατάσχεση σύμφωνα με τον κάθε πίνακα? Σε 1,2,3,22…..250? Όλοι έχουμε δει σε Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολόγια κατασχέσεις συναδέλφων σε πολλά ακίνητα!
 5. Γιατί ο Πρόεδρος δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε ένα δειγματοληπτικό έλεγχο μέχρι σήμερα, ενώ το ζήτησα πολλάκις?

Είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοια προχειρότητα στη διαχείριση του ταμείου μας, σα να ζούμε στην εποχή του «μπακαλόγατου» και να κρατάμε …τεφτέρια!!! Έπρεπε με πλήρη διαφάνεια και με κάθε λεπτομέρεια να ενημέρωναν το Δ.Σ. κάθε 6 μήνες όπως προβλέπει ο Νόμος κι όχι να παρακαλάμε για να μας δοθούν τα αυτονόητα.

Τέλος πάντων, στη συνεδρίαση που έγινε 18/2 δεχθήκαμε ότι, έστω, έγινε μια προσπάθεια ενημέρωσής μας. Και αντ’ αυτού τι ανακοινώνει επίσημα ο Πρόεδρος??? ΟΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΗ σε κείνη τη συνεδρίαση ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ!!! Ε! ΟΧΙ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ! Βιάστηκε «περίεργα και ύποπτα» να κάνει τέτοιες ανακοινώσεις ο Μήτσης. Καταλαβαίνω βεβαίως την ενόχλησή του, αλλά όλα έχουν ένα όριο…

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 25/2 του δήλωσα την αγανάκτησή μου και ζήτησα να ανακαλέσει, αλλά.. … μία απ’ τα ίδια!! Παράλληλα, άρχισαν να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις και ψίθυροι και να τα ακούω κι εγώ στα περιστύλια ότι του ζήτησα συγγνώμη όταν συνεδριάζαμε στις 18/2 γιατί έφερα το θέμα του μερίσματος στη δημοσιότητα !!!!!!!!!!  Μα δεν ντρέπονται καθόλου πια ??

Μάλλον δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα ή, ακόμα χειρότερα, πλάθουν την πραγματικότητα που τους βολεύει, προκειμένου λίγου χρόνου ακόμα στη γλυκιά καρέκλα.

Και για να το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα.  Εμείς δεν είπαμε κανέναν κλέφτη, απατεώνα ή οτιδήποτε άλλο, όπως «περίεργα και ύποπτα» κλαψουρίζουν κάποιοι και κάποιες του Δ.Σ. !! Αγανακτήσαμε με τον τρόπο διαχείρισης ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ !! Του δικού σας χρήματος !!  Πράττουμε το καθήκον μας όπως μας επιβάλλει ο θεσμικός μας ρόλος και τίποτα παραπάνω.  Ζητάμε την ενημέρωση που έπρεπε να είχαμε και δεν θα κουραστούμε να ζητάμε επανειλημμένως πρακτικά συνεδριάσεων (που ποτέ δεν είναι έτοιμα), στοιχεία μερίσματος (που κατ’ αυτούς θα έπρεπε να δεχόμαστε ανέλεγκτα ότι μας λένε), παραπεμπτικά πειθαρχικών σε Εισαγγελείς (που δια μαγείας αποστέλλονται σε λάθος εισαγγελέα), τα οποία θα έπρεπε να μας τα έδιναν άμεσα και στην ώρα τους! Διαχειρίζονται το Σύλλογο σα να είναι τσιφλίκι τους, αλλά έχουν λίγο μπερδέψει τα καθήκοντά τους, τον εγωισμό τους, το «αφ’ υψηλού» βλέμμα τους και την απαξιωτική συμπεριφορά τους προς εμάς τους «μη συμμαχίτες» κι έτσι τους έκοψε η μαγιονέζα….  Εμείς συνάδελφοι έχουμε την κοσμοθεωρία να αποζητάμε τον έλεγχο και τον απολογισμό γιατί είμαστε καθαροί. !! Αυτά, για να τοποθετήσουμε τα γεγονότα στην αληθινή τους διάσταση!

Με εκτίμηση

Γιάννης Παπακωνσταντίνου

Μέλος του Δ.Σ.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2019 είναι έτος δημοτικών και βουλευτικών εκλογών.

Συγχρόνως όμως είναι και έτος των δικών μας αρχαιρεσιών.

Καλούμαστε ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ να ψηφίσουμε έτσι ώστε να εκλέξουμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου, τους συμβούλους και τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας της επόμενης καθοριστικής και πολύ κρίσιμης για το μέλλον του επαγγέλματός μας τριετίας.

Να εκλέξουμε, με άλλα λόγια, εκείνους που πιστεύουμε ότι είναι πιο ΙΚΑΝΟΙ και πιο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ να πάνε τον Κλάδο μας ΜΠΡΟΣΤΑ.

Δυστυχώς, την τελευταία τριετία, ο Κλάδος μας λόγω αλλεπάλληλων λάθος χειρισμών από τη σημερινή Διοίκηση θυμίζει εποχές «Δικαστικού Κλητήρα».

Κανείς δε μας λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν, το κύρος που είχαμε αποκτήσει στον νομικό κύκλο (και όχι μόνο) καταρρέει, ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ μας συναντά «εθιμοτυπικά» ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν διαρκώς. Τελευταίο απτό παράδειγμα η Νομική Βοήθεια.

Από εκεί που πάντα προηγούμασταν των εξελίξεων, τώρα είμαστε ουραγοί, θεατές και ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ να αντιδράσουμε.

Τα πάντα γύρω μας γίνονται ηλεκτρονικά και εμείς ακόμα προσπαθούμε να πιστοποιηθούμε.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ;

Οι προσεχείς αρχαιρεσίες είναι μείζονος σημασίας. Πρέπει να αποφασίσουμε, με μοναδικό γνώμονα τη σοβαρότητα, σε ποιους θα εμπιστευτούμε το μέλλον μας για την επόμενη τριετία.

Σε αυτούς που εδώ και τρία χρόνια απαξιώνουν τον Κλάδο μας συνεχώς,        που σε τρία χρόνια οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι συνταξιούχοι και κατά συνέπεια δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον των νέων συναδέλφων ή σ’ αυτούς που έχουν την όρεξη, τη θέληση και τον τρόπο να μας εκσυγχρονίσουν και να μας πάνε ένα βήμα πιο μπροστά, προσφέροντας μας  παράλληλα μια αίσθηση ασφάλειας, υπευθυνότητας και αισιοδοξίας.

Μη μπερδεύουμε τις προσωπικές φιλίες με τις εκλογές. Σκοπός όλων μας θα πρέπει να είναι η πρόοδος και όχι η οπισθοδρόμηση, η ανάπτυξη και όχι η συρρίκνωση, η πράξη και όχι η απραξία.

Πριν αποφασίσουμε λοιπόν σε ποιους θα δώσουμε την ψήφο μας, ας βάλουμε τα ψηφοδέλτια το ένα δίπλα στο άλλο, μακριά από ιδιοτέλειες, φιλίες και σκοπιμότητες και ας αναλογιστούμε τις συνέπειες της επιλογής μας, κάνοντας στον εαυτό μας μια και μόνο ερώτηση :

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ;

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά και μόνο δική μας.

      Δημήτρης Παπαδημητρίου

  Δικαστικός Επιμελητής

Εφετείου Αθηνών

       Υποψήφιος Αντιπρόσωπος

ΠΟΙΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ

Έφθασε η ώρα της αξιολόγησης, της κρίσης και της επιλογής των εκπροσώπων μας στο Σύλλογο και την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών. Δεν πρόκειται για μάχη προσώπων, αλλά για μάχη ιδεών. Πρέπει πρωτίστως να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να είναι ο Δικαστικός Επιμελητής την επόμενη μέρα των εκλογών, και όχι μόνο. Πώς φανταζόμαστε το ρόλο του Δικαστικού Επιμελητή, ποιά πρέπει να είναι η θέση του στην κοινωνία και στο χώρο της δικαιοσύνης, πώς εμείς φανταζόμαστε το ρόλο μας, πώς εμείς φανταζόμαστε τον εαυτό μας στο άμεσο μέλλον.
Μας αρκεί να διεκπεραιώνουμε ένα ελάχιστο κομμάτι νομικής ύλης και να αποτελούμε ουραγούς των δικηγορικών υπηρεσιών; Μας αρκεί να πολεμάμε για τα αυτονόητα, όπως μια θέση στην τάδε επιτροπή που εκ του νόμου δικαιωματικά μάς ανήκει; Μας αρκεί να διατρανούμε ότι αποκτήσαμε άδειες δακτυλίου (που είχαν αποκτηθεί με ενέργειες του κ. Αντωνίου το 2014), ενώ πρόκειται απλώς για ανανέωσή τους; Μας αρκεί να επιλέγουμε ως εκπρόσωπό μας κάποιον, ο οποίος μάς χαιρετάει καλύτερα και του έχουμε «υποχρέωση» γιατί μας έδωσε μια δουλίτσα; Εάν αυτά θέλουμε, τότε δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα και όλα είναι καλώς καμωμένα.
Εάν όμως ευελπιστούμε κάποια στιγμή να αλλάξει η εικόνα μας, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας μας, να αυξηθεί η ύλη μας και να έρθει η ώρα της ανάληψης νέων σημαντικών αρμοδιοτήτων με τις αντίστοιχες για μας απολαβές, τότε κάτι πρέπει να αλλάξουμε.
Το πρώτο βήμα έγινε με την αλλαγή των προαπαιτούμενων προσόντων για την συμμετοχή στις εξετάσεις των Δικαστικών Επιμελητών. Η θεσμοθέτηση του πτυχίου Νομικής ως απαραίτητο προσόν, αποτελεί ουσιαστικά την αλλαγή σελίδας στο επάγγελμα του Δικαστικού Επιμελητή. Είναι το εισιτήριο για την επόμενη ημέρα, που πλέον ο Δικαστικός Επιμελητής δε θα είναι ο «ταχυμεταφορέας εγγράφων», αλλά θα έχει εξοπλιστεί με ένα εφόδιο που τον κατατάσσει ισότιμο με τα υπόλοιπα νομικά επαγγέλματα, όπως του Συμβολαιογράφου. Οφείλουμε αυτήν την επιλογή ζωής για το επάγγελμά μας να τη στηρίξουμε, γιατί μέσω αυτής θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αύξηση της ύλης, εδραίωση του κύρους των παρεχομένων υπηρεσιών μας και εν τέλει προάσπιση του ιδίου του επαγγέλματός μας. Μπορεί προσωρινά να μειώνονται οι θέσεις των νεοεισερχομένων, να μην
μπορούμε να «βολέψουμε» τα δικά μας τα παιδιά, αλλά μόνο μέσα από αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε και αύριο να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί.
Αρκεί όμως το βασικό προσόν του πτυχίου Νομικής; Όχι απαντώ εγώ. Είναι απλά μια αρχή. Απαιτείται συνεχής επιμόρφωση με συμμετοχή σε ημερίδες , διοργάνωση σεμιναρίων και επιστημονικών συνεδρίων. Ωραίες οι συγκεντρώσεις προς ψυχαγωγία, σύσφιξη των σχέσεων, συλλογή ψήφων αλλά μόνο με τέτοιες συναντήσεις μετατρέπεται ο κλάδος σε μια εσωστρεφή ωραία παρέα με ημερομηνία λήξης. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι και δεν θα έχουμε εις το διηνεκές εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Ήδη έχει συρρικνωθεί η ύλη μας και η διαφαινόμενη ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα μας φέρει σύντομα αντιμέτωπους με τις ανάγκες της νέας εποχής .
Κόπτονται πολλοί δήθεν για τους νέους συναδέλφους. Πόσα σεμινάρια διεξήχθησαν σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς κλάδους της δικαιοσύνης; Πόσες φορές εκεί δείξαμε εξωστρέφεια προς άλλους επιστημονικούς φορείς προκειμένου να αναδείξουμε την παρουσία μας και να ενισχύσουμε το ρόλο μας; Ο νέος επαγγελματίας επαφίεται στην όρεξη του παλιού συναδέλφου να του χαρίσει λίγο από το χρόνο του για να του δείξει τα αυτονόητα, μετατρέποντάς τον σε εξαρτώμενο μελλοντικό ψηφοφόρο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα, συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών. Όλοι οι κλάδοι πέτυχαν την εδραίωση της παρουσίας τους και εμείς απλά διατηρήσαμε το δικαίωμα διενέργειας επιδόσεων και πράξεων εκτελέσεως. Καμία πρόοδος για το πάγιο αίτημα διενέργειας διαπιστωτικών πράξεων, καμία αναφορά για την θωράκισή μας ως όργανα εκτέλεσης με την ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών.
Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και εμείς πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα μείνουμε έρμαια των προηγούμενων γενεών και των αγκυλώσεων που αυτές φέρουν. Είναι η ώρα να αναλογιστούμε και να σκεφθούμε σοβαρά: ΠΟΙΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ!

ΡΕΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Δ.Ε.Ε.  ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε.

 

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Η Πρόεδρoς και η ομάδα γυναικών της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. καλούν όλες τις συναδέλφισσες για καφέ και ποτάκι στο καφέ-μπαρ «ΤΡΑ-ΛΑ-ΛΑ» στην Αθήνα, οδός Ασκληπιού αρ.45, την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ώρα 5:00μ.μ. έως … όποια ώρα θελήσουμε! Λόγω της ημέρας επιβάλλεται λίγη χαλάρωση, λίγη κουβεντούλα, λίγη διασκέδαση, γι’ αυτό θα είναι χαρά μας να βρεθούμε όλες μαζί για κέρασμα και …“to know us better”!!

Νομικής Βοήθειας συνέχεια και άλλα «Επιτεύγματα» της Στείρας Διοίκησης

Εμείς που ασκούμε «στείρα αντιπολίτευση» τους είχαμε δείξει τον δρόμο από το καλοκαίρι του 2017, τους είχαμε προειδοποιήσει  έγκαιρα  πριν την ψήφιση του Νόμου που επιφέρει τροποποιήσεις στον 3226/04 ώστε να τρέξουν μήπως προλάβουν να  εντάξουν στο ψηφισθέν  και το επάγγελμά μας.

Δεν έκαναν καν τον κόπο να ζητήσουν να παρουσιαστούν στην ακρόαση των φορέων που πάντα προηγείται   την ψήφιση ενός  Νόμου  και ειδικά αυτού που μας αφορά άμεσα. Και επειδή ούτε αυτό επιδέχεται αμφισβήτηση, ορίστε μερικές  γραμμές copy paste από το πρακτικό έκθεσης της Βουλής «Επίσης, προσήλθαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους επί του σχεδίου νόμου, σύμφωνα µε το άρθρο 38 του Κανονισμού της Βουλής, οι κ.κ. Έλενα Ριζεάκου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Χαράλαμπος  Σεβαστίδης, εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ελευθέριος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων, Νικόλαος Καρακούκης, Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Σπυρίδων Καρακίτσος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), Αριάδνη (Άρια) Αγάτσα, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Χρύσα Σαλαβράκου, νομική σύμβουλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)».

Απόντες και εκεί!! 

Ρωτάς Ηλία  σε πρόσφατο σχόλιό σου   αν μπορούμε να κάνουμε κάτι έστω και αργά; Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι η σημερινή διοίκηση δεν είναι ικανή για πράγματα που απαιτούν λιγότερο κόπο , πόσο δε μάλλον  για κάτι τέτοιο. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τους δείξουμε για μια  ακόμη φορά τον δρόμο προκειμένου έστω και τώρα να πετύχουν κάτι για τον κλάδο.  Ακούστε λοιπόν κύριοι, μετά την ψήφιση του Νόμου και τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ θα ακολουθήσει μια νέα Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης που θα καθορίζεται  η διαδικασία  εκκαθάρισης και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εξόφληση όσων παρέχουν υπηρεσίες νομικής βοήθειας η οποία θα  αντικαθιστά τις προηγούμενες (98535 ΦΕΚ Β 3578/2014 & 3053/2018). Απαιτήστε  να εκδίδει και ο δικαστικός επιμελητής το φορολογικό στοιχείο για τις υπηρεσίες που παρέχει στη νομική βοήθεια με την πληρωμή. Η δουλειά σας κύριοι θα ήταν  πολύ  πιο εύκολη αν ενδιαφερόσασταν πραγματικά για τον κλάδο,  αν το πεδίο δράσης σας ήταν οι χώροι που παράγεται πολιτική και όχι αποκλειστικά  οι χώροι που παράγεται διασκέδαση και ψυχαγωγία , αν οι άνθρωποι που συνδιαλέγεστε ενδιαφέρονταν πραγματικά για το κοινό καλό, αν η όποια  εφευρετικότητά  σας   δεν εξαντλούταν στο να κατασκευάζετε «αδικημένους  πρώην» που βρήκαν στοργή και proderm στις τάξεις σας. Aν δεν ήσασταν τόσο παραμυθατζήδες  ώστε να νομίζετε ότι όλοι εμείς οι αδαείς πιστεύουμε π.χ. ότι η έκπτωση από το ακαθάριστο εισόδημα των ασφαλιστικών εισφορών είναι έργο σας . Αν δεν ήσασταν τόσο λαϊκιστές που ενώ παρουσιάζετε την μείωση των οργανικών θέσεων σαν επίτευγμά σας ταυτόχρονα καλωσορίζετε στην παράταξή σας υποψήφιο που η κορωνίδα των θέσεων του είναι κατά λέξη «Να μην μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μελών των Δικαστικών Επιμελητών». Θα μπορούσα να γράψω και άλλα πολλά  για τα «επιτεύγματά σας» αποδομώντας  τα  ένα προς ένα, αλλά φτάνει για σήμερα.

Σας προτείνω λοιπόν να βιαστείτε γιατί υπάρχει περίπτωση μέχρι το τέλος Μαρτίου  να αλλάξει ο Υπουργός σε κανένα ανασχηματισμό και να χρειαστείτε άλλους εννέα μήνες για την επόμενη «εθιμοτυπική» συνάντηση. Ευτυχώς όμως… η συνάντηση αυτή, όποτε και να γίνει μετά τον Μάρτιο, δεν θα βρει εσάς στο τιμόνι του κλάδου.

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ???

Σας είχαμε γράψει στις 14 Φεβρουαρίου [πριν 7 ημέρες] για το κατατεθέν σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις πληρωμές πράξεων από το ΤΑΧΔΙΚ {νομική βοήθεια}.

Είχαμε παροτρύνει τους Διοικούντες τον Κλάδο να σπεύσουν μήπως και προλάβουν να ενταχθούμε – έστω την τελευταία στιγμή – στο σχέδιο μπας και σωθούμε. Κυρίως οι νέοι συνάδελφοι οι οποίοι αναγκάζονται να αρνούνται αυτές τις επιδόσεις {οι οποίες είναι τεράστια επαγγελματική ύλη} λόγω των γνωστών προβλημάτων πληρωμής, ενώ καίγονται και πλήττονται από την αναδουλειά.

Σιγά μην ιδρώσει το αυτί τους !!!

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις άλλο ένα ψέμα αποκαλύπτεται, δυστυχώς με ολέθρια αποτελέσματα για τους δικαστικούς επιμελητές, για τους μαχόμενους στο πεζοδρόμιο δικαστικούς επιμελητές, για τους νοικοκυραίους.

Το ψέμα με τον αριθμό  12 στο Editorial με τίτλο ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ.  Έγραφε: “Πρότασή μας για νομοθέτηση για ζητήματα πληρωμών ΤΑΧΔΙΚ………και γρήγορη εκκαθάριση”    Τις ημέρες τις είδαμε, το έργο τους δεν είδαμε !….. ή μάλλον είδαμε ένα μέρος μόνο … τη γρήγορη εκκαθάριση !!!.

Αλλά τι να πεις.  Ο λόγος σου με χόρτασε και το φαί σου φάτο.!!!

Για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε το ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ όπως βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής αυτό που μας αφορά σελ. 14 άρθρο 27 παρ. 4.    Τέλειωσε η πρώτη ανάγνωση, τέλειωσε η δεύτερη ανάγνωση, έγιναν τροποποιήσεις, συμπληρώσεις, έγινε η ακρόαση των φορέων, ήγαν όλοι εκεί (μα ο ψωριάρης χώρια !!) εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής και … ψηφίσθηκε.

Εμείς που είμαστε ?? υπάρχουμε σαν Κλάδος ?? ενδιαφέρεται κανείς για το νέο και μαχόμενο δικαστικό επιμελητή ??   Τους τα είπαμε στις 10-6-2017  [ σχεδόν 3 χρόνια πριν] τους τα είπαμε μόλις κατατέθηκε στη Βουλή…. Και το αποτέλεσμα. Καταστροφή.  Το μόνο που απομένει είναι το θράσος των λεγομένων και γραφομένων τους περί «…ολίγων εξαιρέσεων από στείρα αντιπολίτευση…»

Τελικά το μόνο που απομένει είναι να τους δείξετε πόσο πολύ ευχαριστημένοι είστε από τις αλλεπάλληλες επιτυχίες τους και να τους δείξετε την πόρτα εξόδου.  Όχι τίποτα άλλο αλλά μην παραχορτάσουμε από τις πολλές επιτυχίες.

ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ -1-

ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μετά τον απόηχο της προχθεσινής κοπής πίτας του συλλόγου μας, το βλέμμα και η σκέψη έρχεται πάλι στις εκλογές.

Συνάδελφοι, το επάγγελμά μας, μας έχει κάνει προσεκτικούς και υπεύθυνους λόγω της φύσης του. Έτσι πρέπει να είναι και η ψήφος μας. Οι σωστοί άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη τους και οι σοφοί oφείλουν να μην τα επαναλαμβάνουν. Όλοι έχουμε κάνει λάθη αλλά λάθη που μας έκαναν να διακρίνουμε το σωστό ώστε να μπορέσουν να μας δρομολογήσουν την πορεία.

Συνάδελφοι, η εκπροσώπηση του συλλόγου και της Ομοσπονδίας απαιτεί σοβαρότητα ώστε στο μέλλον οι στόχοι μας να μη μείνουν για άλλη μια φορά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως στην τελευταία περίοδο είχαν προγραμματιστεί να γίνουν αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Δεν έχουμε πια άλλα χρονικά περιθώρια. Οι εξελίξεις μας πρόλαβαν και δυστυχώς κάποιες ήδη μας προσπέρασαν. Σοβαρότητα και υπευθυνότητα όταν βρεθούμε μπροστά στις κάλπες. Για εμένα δεν υπάρχει πια το «ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ». Η σωστή ψήφος αντιπροσωπεύει τον υπεύθυνο συνάδελφο.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΛΑΓΙΑΚΟΥ ΦΕΤΑΝΗ

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ

Κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 4.2.2019 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σχέδιο Νόμου που βρίσκεται ήδη  στη φάση επεξεργασίας στις επιτροπές της Βουλής, ολοκληρώθηκε δε η πρώτη ανάγνωση. Σύμφωνα με αυτό προβλέπονται τροποποιήσεις και βελτιώσεις  διατάξεων σχετικά µε την παροχή νομικής βοήθειας (άρθρο 28 παρ. 4 [σελ. 85,86] Αιτιολογικής Έκθεσης) μεταξύ άλλων και για τον χρόνο έκδοσης του φορολογικού στοιχείου το οποίο θα εκδίδεται κατά την πραγματική είσπραξη.

Μιλάει αποκλειστικά και μόνο για τους Δικηγόρους Υπηρεσίας.

Ειδικά στην αιτιολογική έκθεση και σε ό,τι αφορά το άρθρο 28 [σελ. 14] αναφέρει επί λέξει: “…..Ο ν. 3626/2004 για τη νομική βοήθεια ορίζει ειδικά στο άρθρο 1 ότι δικαιούχοι νομικής βοήθειας είναι οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες, στο άρθρο 2 παρ. 3 ότι, η διαδικασία διεξάγεται ατελώς και ήδη στο υπό τροποποίηση άρθρο 15 ότι το προσήκον φορολογικό στοιχείο για την παροχή των υπηρεσιών του δικηγόρου υπηρεσίας εκδίδεται κατά την είσπραξη της σχετικής αποζημίωσης. Τέλος, ο Κώδικας Δικηγόρων ορίζει, στο άρθρο 57 σχετικά με το δικαίωμα του δικηγόρου σε αμοιβή, ότι η εργασία του δικηγόρου προς τον εντολέα ολοκληρώνεται μόνο με την πραγματική  είσπραξη της αμοιβής του.” 

Όπως όλοι γνωρίζετε εμείς στην ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. εκτός από την ιδιοτροπία για τη διαφάνεια έχουμε και πολύ ψηλά αφενός την αίσθηση καθήκοντος και υποχρέωσης και αφετέρου την ικανότητα της προνοητικότητας. Ως εκ τούτου θεωρούμε υποχρέωση μας:

1.-  Καθώς αφορά ένα πάγιο αίτημα του κλάδου και ενδιαφέρει άμεσα πολλούς συναδέλφους να επισημάνουμε την παράλειψη αυτή του Υπουργείου στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, ώστε ο Πρόεδρος και η Ε.Γ. να πράξουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου στο Νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί να υπάρξει ρητή αναφορά και για τους Δικαστικούς Επιμελητές.

2.- Να σας θυμίσουμε – επειδή scripta manent – πως εμείς σε ανύποπτο χρόνο και αρκετά παλιότερα είχαμε προτείνει στη Διοίκηση του Κλάδου την ύπαρξη αυτή στον Κώδικα Δικηγόρων. Συγκεκριμένα στις 10-6-2017 ο Διονύσης Κριάρης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα μας με τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ είχε γνωρίσει στη Διοίκηση την ύπαρξη αυτού του άρθρου στον Κώδικα Δικηγόρων και τους είχε προτείνει να σπεύσουν να το νομοθετήσουν και για εμάς.. Έγραφε επί λέξει:

Αλλάζοντας θέμα και επειδή κάποιοι απρόσεκτοι συνάδελφοι έγραψαν πως γίνεται στείρα αντιπολίτευση σας δίνω τροφή και στόχο ώστε να διεκδικήσετε αγαπητοί της διοίκησης – θεσμοί των δικαστικών επιμελητών. Ακούστε λοιπόν. Για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες χρόνος κτήσης του εισοδήματος είναι ο χρόνος παροχής της υπηρεσίας. Αυτή η πρόβλεψη μας συνέθλιψε αφού πολλά ποσά ανείσπρακτα επιβαρύνονται με ΦΠΑ και φορολογούνται και υπολογίζονται πλέον στον προσδιορισμό της ασφαλιστικής εισφοράς. Οπότε και το μικρό πλέον ποσοστό κερδοφορίας εξανεμίζεται.  Προσέξτε το άρθρο που σας παραθέτω και αποφασίστε αν αξίζει να τρέξετε και να αγωνισθείτε σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Ν. 4194/13 (ΦΕΚ – 208 Α/27-9-2013): Κώδικας Δικηγόρων

Άρθρο 57 Δικαίωμα σε αμοιβή − Ανάλογη προκαταβολή

 1. Ο δικηγόρος δικαιούται να λάβει αμοιβή από τον εντολέα του για κάθε εργασία του, δικαστική ή εξώδικη, καθώς και για κάθε δαπάνη δικαστηριακή ή άλλη που κατέβαλε για την εκτέλεση της εντολής που του ανατέθηκε.
 2. Δικαιούται επίσης να εισπράξει από τον εντολέα του προκαταβολή έναντι της αμοιβής ή των δαπανών του, κατά την έναρξη ή την πρόοδο της εργασίας. Η εργασία του δικηγόρου προς τον εντολέα του ολοκληρώνεται μόνο με την πραγματική είσπραξη της αμοιβής του.

Και μην πεί κανείς πως δεν παρακολουθούν συνδικαλιστικές σελίδες… κοιτάξτε τα σχόλια. Ο πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας αφιέρωσε ολόκληρο κείμενο – απάντηση. Άρα το ήξεραν και 2 ½ ολόκληρα χρόνια δεν έκαναν τίποτα.

Εμείς δεν θα πούμε το προφανές: ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ, ούτε πως η Διοίκηση ΠΕΡΙ ΑΛΛΑ ΤΥΡΒΑΖΕΙ …. Αυτά κρίνετέ τα εσείς.

Εμείς αυτό που τους φωνάζουμε είναι:   Τρέξτε να προλάβετε ο συνάδελφος συνθλίβεται !!!

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΑΧΔΙΚ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΑΧΔΙΚ

 

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΑΧΔΙΚ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΑΧΔΙΚ

Αχός πολύς ακούγεται πολλά ντουφέκια πέφτουν……….

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε πολλά και διάφορα… και τι δεν ακούμε !!

Από εδώ, από την περιφέρεια κοντά μας ή μακριά μας….

Μήνα σε γάμο ρίχνονται μήνα σε χαροκόπι;

Τα ερώτηματα όμως παραμένουν αναπάντητα

 1. Πόσοι -ακριβώς- πίνακες μπήκαν στο Σύλλογο το 2018 και πόσοι το 2017?
 2. Πόσους -ακριβώς-πίνακες θεώρησαν τα μέλη του Δ.Σ.
 3. Πόσοι -ακριβώς-από κάθε τράπεζα – αναλυτικά
 4. Πόσοι -ακριβώς-ανά τράπεζα αφορούν κατασχέσεις και πόσοι αποσπάσματα.
 5. Σε περίπτωση κατασχέσεων πόσα -ακριβώς-ακίνητα ανά κατάσχεση (περιληπτικά π.χ. 200 κατασχέσεις από 1 ακίνητο, 200 κατασχέσεις από 2 ακίνητα κ.ο.κ.
 6. Πόσοι -ακριβώς-πίνακες αφορούν σε αποβολές
 7. Πόσα χρήματα μπήκαν στους λογαριασμούς του Συλλόγου από κάθε τράπεζα ώστε να δούμε ποια τράπεζα μας χρωστάει, πόσα -ακριβώς-χρήματα και ποιών -ακριβώς-συναδέλφων

Ούδε σε γάμο ρίχνονται ούδε σε χαροκόπι.

Συνάδελφοι, δεν έχουμε τίποτα εναντίον κανενός. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη,

Έχουμε μια ιδιοτροπία με την διαφάνεια και για το λόγο αυτό

Εμείς περιμένουμε τις απαντήσεις και ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας.

Στοιχεία αξιόπιστα με υπογραφές και εγγύηση. Όπως αυτά που προκύπτουν λ.χ. από την ΕΛΣΤΑΤ.  Όχι σαν αυτά τα προχθεσινά.

Προσωπικά δεσμεύομαι πως μόλις αναλάβουμε τη Διοίκηση του Συλλόγου όλα τα στοιχεία που πιο πάνω ζητάμε θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου δύο φορές το χρόνο, ήτοι κάθε έξι μήνες ανά Εφετείο.

 

Νίκος Αντωνίου

Υποψήφιος Πρόεδρος

 

YΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΓΙΑΚΟΥ

Αγαπητές συναδέλφισσες κι αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαι η Ευαγγελία Καλαγιάκου, Δικαστική Επιμελήτρια στο Εφετείο Αθηνών για περισσότερο από 25 χρόνια, μαχόμενη σύζυγος και μάνα. Ξεκίνησα μόνη μου από μηδενική βάση, χωρίς δεκανίκια και υποστηρικτές και σιγά-σιγά μπόρεσα και στάθηκα με αξιοπρέπεια και ήθος στο επάγγελμα και στην κοινωνία. Πάντα με ενδιέφεραν τα κοινά, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχα αποφασίσει να είμαι υποψήφια με κάποιο συνδυασμό που θα με ενέπνεε. Πριν από λίγο καιρό, μου έγινε πρόταση από την ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. και την Πρόεδρό της προσωπικά, να κατέβω στις επερχόμενες εκλογές με το ψηφοδέλτιό της. Στο πρόσωπό της, αλλά και στο πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου Νίκου Αντωνίου είδα τη διάθεση και την ορμή να παλέψουμε για τα κοινά συμφέροντα και προβλήματα του κλάδου μας και το αποφάσισα συνειδητά και με απόλυτη βεβαιότητα ότι έκανα τη σωστή επιλογή. Η τελευταία τριετία έχει αφήσει σε όλους μας πίκρα και απογοήτευση, αλλά δεν έχει νόημα να αναμασάμε τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας και να παλέψουμε σήμερα για ένα διαφορετικό αύριο. Κάποιοι με ξέρετε και κάποιοι όχι, αλλά θα χαρώ να γνωριστούμε καλύτερα και σας υπόσχομαι ότι θα παλέψω καθαρά, χωρίς προσωπικές σκοπιμότητες, χωρίς τα γνωστά «δεκανίκια» και θα αγωνιστώ με γνώμονα το κοινό συμφέρον για να τιμήσω την ψήφο σας. Συνάδελφοι, δεν αντέχεται άλλο η σημερινή κατάσταση, να βλέπουμε εμείς οι παλαιότεροι που με αγώνα, κόπο και κινδύνους σταθήκαμε αξιοπρεπώς στο επάγγελμά μας, τώρα να δεχόμαστε «χτυπήματα κάτω από τη μέση» και να χάνεται η ύλη μας από μειοδοσίες και πονηρά τερτίπια. Και οι νεότεροι? Οι περισσότεροι είναι προβληματισμένοι για το μέλλον και αν θα μπορέσουν να φτάσουν στη σύνταξη. Που καταντήσαμε, εμείς οι άλλοτε αξιοπρεπείς επαγγελματίες και λειτουργοί! Παλέψαμε για να γίνουμε Δικαστικοί Επιμελητές και τώρα ξαναγίναμε «κλητήρες» και μας λένε «ταχυδρόμους» και courier…. Όμως μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, να σπάσουμε το απόστημα, να διεκδικήσουμε και να πάρουμε νέα ύλη, να έχουμε θεμιτό ανταγωνισμό και να πάρουμε πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια. ΤΕΛΟΣ! ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ!

Συνάδελφοι, αν θέλετε πρόσωπα τίμια , ακομμάτιστα, με καθαρό πρόσωπο, να είναι δίπλα σας στα εύκολα και στα δύσκολα, να αγωνίζονται μαζί σας χέρι-χέρι και κρίνετε ότι ανήκω κι εγώ σ’ αυτήν την κατηγορία, ζητώ την ψήφο σας  στο ψηφοδέλτιο της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και αυτό καταγράφεται καθημερινά, άλλωστε κάθε καινούριο είναι και μια πρόκληση που πρέπει να τη δοκιμάσουμε.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΛΑΓΙΑΚΟΥ