ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Γ.Γ.Π.Σ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Συνάδελφοι

Με την υπ’ αριθμ. 39462 ΕΞ 2022 Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας η οποία Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 5252/11-10-2022) μας δίνεται πλέον η δυνατότητα, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της ΟΔΕΕ (portal.odee. gr) μόλις αυτό ολοκληρωθεί και με βάση τον ΑΦΜ, να αντλούμε εκτεταμένα στοιχεία διαμονής και επικοινωνίας ενός πολίτη από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών (ΕΜΕΠ). Ικανοποιείται με αυτόν τον τρόπο, ακόμη ένα πολύχρονο αίτημα του Κλάδου μας, με το οποίο ασχολήθηκε η Διοίκηση της Ο.Δ.Ε.Ε.

Θα ενημερωθείτε εκ νέου για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης.

Δείτε το ΦΕΚ

FEK-2022-Tefxos-B-05252-23_10_2022

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Ο.Δ.Ε.Ε

Νικόλαος Γιάννης

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΔΕΕ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

με μια γρήγορη αναφορά για τα τεκταινόμενα της Έκτακτης Ολομέλειας που έγινε το Σάββατο 22-10-2022 στα γραφεία της Ομοσπονδίας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το θέμα της διεύρυνσης με άλλες σχολές των προαπαιτούμενων για την εισαγωγή στο επάγγελμα που είχε ανοίξει από κάποιες τοποθετήσεις στα θεσμικά όργανα του κλάδου, έκλεισε με πανηγυρικό τρόπο.

Ως αντιπρόσωποι τοποθετηθήκαμε ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια διεύρυνση, καταθέσαμε δικιά μας πρόταση η οποία έγινε δεκτή παμψηφεί και είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με την απόφαση της Ολομέλειας. Τέλος χαιρετίζουμε την στάση του προέδρου της ΟΔΕΕ, ο οποίος στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων.

Η πρόταση μας όπως κατατέθηκε στην Έκτακτη Ολομέλεια με αποκλειστικό θέμα “Προβληματισμός – Διάλογος – Απόφαση για τον τρόπο στελέχωσης του κλάδου” είναι η εξής:

Να εξεταστεί από την ΕΓ της ΟΔΕΕ  η δυνατότητα, που δίνεται από το Νόμο, ίδρυσης επώνυμης  έδρας (άρθρο 168 του Ν. 4957/2022 ΦΕΚ τ.Α 141/21.07.2022) με χρηματοδότηση  από την ΟΔΕΕ, στις Νομικές Σχολές των  α) Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, β) Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γ) Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ή σε κάποιες απ’ αυτές, εάν το κόστος είναι απαγορευτικό.

Η διδασκαλία του γνωστικού πεδίου  να  εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών τουλάχιστον  ενός εξαμήνου, του τρίτου ή  τετάρτου έτους και σκοπό να έχει, μεταξύ άλλων (Πρακτικές εφαρμογές  Κ.Πολ.Δ. Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών κ.α.) , και  τη δημιουργία κλίματος προσέλκυσης  προπτυχιακών φοιτητών, προκειμένου να επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα η ανάδειξη του επαγγέλματός μας εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, ούτως ώστε η επιλογή του επαγγέλματος του Δικαστικού Επιμελητή ως προοπτική σταδιοδρομίας των πτυχιούχων της Νομικής σχολής να αποτελεί γι΄ αυτούς μια  συνειδητή  απόφαση νομικής σταδιοδρομίας.

Και το σχετικό ΦΕΚ:

αρθρ.168_Ν.4957-2022

Οι αντιπρόσωποι της ΟΔΕΕ

Νικόλαος Αντωνίου

Γεώργιος Γρηγόρης

Χαράλαμπος Κοττικιάς

Πτυχίο Νομικής, στο ίδιο έργο θεατές;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

   Λίγες ώρες πριν την τακτική ολομέλεια της Ομοσπονδίας μας σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή 21/10/2022 στις 18.00) και κυρίως την έκτακτη ολομέλεια αύριο το πρωί (Σάββατο 22/10/2022 στις 10.00) με θέμα τη «στελέχωση» του κλάδου μας, επικοινωνούμε μαζί σας για να μοιραστούμε με σας τους προβληματισμούς μας για τη σκοπιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας της Διοίκησης, μα κυρίως για να διατυπώσουμε για μια ακόμα φορά, την εκπεφρασμένη και διαχρονικά απαρέγκλιτη άποψή μας για το θέμα.

   Βλέπετε, από τα πρώτα χρόνια καθιέρωσης του πτυχίου Νομικής ως προαπαιτούμενο εισαγωγής στον επάγγελμα μας, είχαν υπάρξει διάφορες φωνές και κινήσεις που κατά διαστήματα προσπαθούσαν να ακυρώσουν με διάφορους τρόπους αυτή την κατάκτηση που η παράταξη μας πέτυχε για το επάγγελμά μας, οι οποίες ευτυχώς δεν ευοδώθηκαν, έως τώρα.

   Έρχεται λοιπόν το Σεπτέμβριο η εκτελεστική γραμματεία της ΟΔΕΕ, κατά τη συνεδρίαση της οποίας τέθηκε από μέλη της ανοικτά θέμα διεύρυνσης και με άλλα πτυχία πλην της Νομικής, ακολούθησε  το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου της Αθήνας όπου μετά την ενημέρωση του Προέδρου για το ζήτημα, επίσης εκφράστηκε ανοικτά θέση υπέρ της διεύρυνσης, κατά διαβολική σύμπτωση από το ίδιο μέλος της Ε.Γ. της Ομοσπονδίας που είναι και Σύμβουλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας και η οποία κατά το όχι πολύ μακρινό παρελθόν, είχε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη με τις τωρινές της τοποθετήσεις.

  Όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, το θέμα ξέφυγε από τα στενά πλαίσια των συλλογικών μας οργάνων και οι αντιδράσεις των συναδέλφων όπως αυτές εκφράστηκαν τόσο στις καθημερινές επαφές αλλά και στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – παραταξιακά ή μη – υπήρξαν σφοδρές εναντίον αυτής της κίνησης.

  Αντιδράσεις απόλυτα δικαιολογημένες, αφού σε μια περίοδο που η ύλη μας βαίνει διαρκώς μειούμενη και οι επιπτώσεις των διαδοχικών κρίσεων είναι εμφανείς σε όλη την κοινωνία, αποτελεί κοινή πεποίθηση τόσο δική μας, όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων πως ευόδωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας το μοναδικό που θα μπορούσε να προσφέρει στον κλάδο είναι φθηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό στα μεγάλα γραφεία.

  Παρατηρείται λοιπόν το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια αναδίπλωσης εκ μέρους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, όπου υποστηρίζεται ότι εσφαλμένα δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση στους συναδέλφους και ότι αντικείμενο της συζήτησης θα είναι απλώς η εύρεση τρόπων για την προσέλκυση περισσότερων πτυχιούχων Νομικής.

   Χαιρόμαστε πολύ αν πράγματι καταλάβαμε λάθος, δεν μπορούμε όμως να μην αναρωτηθούμε αν ήταν τόσο αναγκαίο να αναλωθεί μια ολόκληρη έκτακτη ολομέλεια με αυτό το θέμα ή αν θα μπορούσε απλά να συζητηθεί σε μία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας με την συμμετοχή και των Προέδρων των Συλλόγων, αν κρίνονταν απαραίτητο.

  Κλείνοντας, εμείς ως παράταξη θα είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε την πάγια θέση μας ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγο να πειραχτεί το πτυχίο Νομικής, θα είμαστε εκεί με τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας στο διάλογο, θα είμαστε εκεί γιατί δεν πρέπει το πρόβλημα των λίγων να γίνει πρόβλημα όλων μας και με μεγάλη χαρά μαθαίνουμε ότι θα είστε και σεις εκεί.

Για την Προοδευτική Συνεργασία Δικαστικών Επιμελητών

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Α. Γρηγόρης

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ σχετικά με το νέο υπόδειγμα του ΚΕΔΕ (Ν.4978/2022)

1) Το προτεινόμενο υπόδειγμα για την επιβολή κατάσχεσης κατά ΚΕΔΕ (πατήστε εδώ για να το κατεβάσετε) αφορά κατασχέσεις που θα επιβληθούν με  παραγγελία που έχει εκδοθεί πριν από την ψήφιση του Ν. 4978/2022. Η παραγγελία που έχει εκδοθεί αναφέρει άρθρα του «καταργηθέντος» ν.δ. 356/1974 και κατά συνέπεια θα πρέπει στο σώμα της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης να γίνεται μνεία της αντικατάστασής του από τον  Ν. 4978/2022 σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 84 και 85.

Στην περίπτωση που ενεργείται κατάσχεση με παραγγελία που έχει εκδοθεί μετά την εφαρμογή του Ν. 4978/2022 θα πρέπει να αφαιρεθούν από το υπόδειγμα  οι αναφορές στο ν.δ. 356/1974.

2) Καταργείται η σύνταξη  της κατ΄ άρθρο 39 του ν.δ. 356/1974  Πράξης Χρεών με την οποία ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ.  προέβαινε στην βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών  όπως αυτά αναφέρονταν στην παραγγελία κατάσχεσης και με την οποία όριζε μεσεγγυούχο,  τιμή της πρώτης προσφοράς του ακινήτου και έδινε την παραγγελία προς τον Δικαστικό Επιμελητή  για επίδοση προς τον Υποθηκοφύλακα / Προϊστάμενο του Κτηματολογίου του αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης.

3) Νέο άρθρο για την επιβολή κατάσχεσης ακινήτου είναι το άρθρο  39   του Ν. 4978/2022 σε αντικατάσταση του άρθρου 36 του ν.δ. 356/1974. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ο τρόπος διενέργειας της κατάσχεσης, το περιεχόμενο της έκθεσης κατάσχεσης, η αξία του ακινήτου,   ο τρόπος εκτίμησης του ακινήτου και η τιμή πρώτης προσφοράς.

Στην αιτιολογική έκθεση  του νέου Κώδικα για το άρθρο 39 αναφέρονται  τα εξής :

Αρθρο 39

«Με την παρ. 5 της κωδικοποιητικής διάταξης ενσωματώνεται η παρ. 1 του άρθρου 78 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), με την οποία προστέθηκαν στο άρθρο 36 του ν.δ. 356/1974 νέες παρ. 6 και 7 και ορίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι για τις κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά την έκδοση της απόφασης της παρ. 7 εφαρμόζονται οι διατάξεις του τρίτου
εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 993 του Κ.Πολ.Δ. σύμφωνα με το οποίο: «Για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, που κατάσχεται, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης.».
Σημειώνεται ότι ισχύει η υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1011/18.1.2018 (Β’ 63) κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κατά την οποία στις εκθέσεις κατάσχεσης εφαρμόζεται, ήδη, η εμπορική αξία των ακινήτων.

Με την παρ. 6 του εν λόγω κωδικοποιητικού άρθρου μεταφέρεται και κωδικοποιείται η υφιστάμενη διάταξη της παρ. 7 του υφιστάμενου άρθρου 39 του ν.δ. 356/1974, λόγω της συνάφειάς της, στην οποία ορίζεται ότι για την τιμή πρώτης προσφοράς εφαρμόζεται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 995 του Κ.Πολ.Δ.»

Επίσης στο άρθρο 84 (μεταβατικές διατάξεις) του Ν. 4978/2022 αναφέρονται τα εξής :

Άρθρο 84

«..5. Για προγράμματα πλειστηριασμού που εκδίδονται μετά από κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης της παρ.
5 του άρθρου 39 του παρόντος Κώδικα, η τιμή πρώτης προσφοράς επαναπροσδιορίζεται και ορίζεται στην  εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή καθορίζεται κατ’ αναλογική εφαρμογή της παρ. 5 του ανωτέρω άρθρου.»

Κατά  συνέπεια  :

Α)  για την τιμή εκτίμησης του κατασχεθέντος ακινήτου  λαμβάνουμε υπόψιν την παρ. 5 του άρθρου 39 του Ν. 4978/2022, την παρ. 2 του άρθρου 993 του ΚΠολΔ και την ΠΟΛ 1011/2018 και  

Β) ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίζουμε την εμπορική αξία του ακινήτου όπως την  έχουμε ορίσει  στην έκθεση κατάσχεσης  δηλ. είτε λαμβάνοντας υπόψιν την έκθεση εκτίμησης του πιστοποιημένου εκτιμητή στην περίπτωση που η βασική οφειλή είναι άνω των 250.000 ευρώ είτε λαμβάνοντας υπόψιν την εκτίμησή των ιδίων στην περίπτωση που η βασική οφειλή είναι κάτω των 250.000 ευρώ. Στην περίπτωση δε αυτή (εκτίμηση στην κατάσχεση χωρίς έκθεση από πιστοποιημένο εκτιμητή) εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 84 του Ν. 4978/2022  δηλαδή η τιμή πρώτης προφοράς επαναπροσδιορίζεται  υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ορίου οφειλής από πιστοποιημένο εκτιμητή, μετά από διορισμό του από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας κατά την έκδοση του προγράμματος πλειστηριασμού.

Σημείωση :

Το ανωτέρω υπόδειγμα, καθώς και οι επισημάνσεις απηχούν τις απόψεις της ομάδας εργασίας της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. για τον ΚΕΔΕ και αναρτώνται με κάθε επιφύλαξη. Σε περίπτωση  έκδοσης ερμηνευτικής εγκυκλίου  από την ΑΑΔΕ και εφόσον με αυτή επέρχονται διαφοροποιήσεις ή διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τις ερμηνείες  του Ν. 4978/2022, θα διαμορφωθεί άμεσα, σύμφωνα με αυτές,  το υπόδειγμα της κατασχετήριας έκθεσης ακινήτου.

Για την ομάδα εργασίας ΚΕΔΕ της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε.

Ελένη Καπότου

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΔΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΝΕΟΣ ΚΕΔΕ)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν με τις πρόσφατες προτεινόμενες τροποποιήσεις του ΚΕΔΕ, όπως πολύ εύστοχα και εμπεριστατωμένα τις έχει αναλύσει και παρουσιάσει η επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. για τον ΚΕΔΕ Ελένη Καπότου στο προηγούμενο άρθρο μας, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της παράταξης στην Ο.Δ.Ε.Ε. ήδη από την Τρίτη 04.10.2022, έχουμε αποστείλει στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ο.Δ.Ε.Ε. το αίτημα που ακολουθεί με προτεινόμενες ενέργειες που εκτιμούμε πως αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που προκύπτουν.

ΑΙΤΗΜΑ-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ-ΟΔΕΕ-ΓΙΑ-ΣΧΕΔΙΟ-ΝΟΜΟΥ-ΥΠ.-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-4.10.22

Οι αντιπρόσωποι της ΟΔΕΕ

Νικόλαος Αντωνίου

Γεώργιος Γρηγόρης

Χαράλαμπος Κοττικιάς

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΕΔΕ 2022 (σχέδιο νόμου)

Κατατέθηκε στη Βουλή  σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων». Με την ψήφιση του, τις επόμενες μέρες, και την δημοσίευσή του σε ΦΕΚ  καταργείται ο υφιστάμενος ΚΕΔΕ (ν.δ.356/1974). Οι μεταβατικές και οι τελικές διατάξεις που αναφέρονται στα άρθρα 84 και 85 θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Αρκετές δε αλλαγές των άρθρων μας παραπέμπουν σε εφαρμογή άρθρων του Κ.Φ.Δ.  καθώς και του Κ.Πολ.Δ. ιδιαίτερα σε άρθρα που αναφέρονται στην κατάσχεση κινητών και ακινήτων. 

Προτεινόμενες αλλαγές στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με την επιφύλαξη της ψήφισης και  της δημοσίευσης στο ΦΕΚ.

 ΙΣΧΥΟΝ ΚΕΔΕ (ΝΔ357/1974)ΠΡΟΤΕΙΝΕΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝΑΡΘΡΟ 10 Επίδοση έκθεσης κατάσχεσης κινητών στον κ. Ειρηνοδίκη του τόπου εκτέλεσης.ΑΡΘΡΟ 10 Επίδοση έκθεσης κατάσχεσης κινητών στον κ. Γραμματέα του Ειρηνοδικείου του τόπου εκτέλεσης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΑΡΘΡΟ 20 Επίδοση του προγράμματος πλειστηριασμού  στην ΑΤΕ και στο ΙΚΑ καθώς και στα τοπικά υποκαταστήματα.ΑΡΘΡΟ 20 Επίδοση του προγράμματος  πλειστηριασμού στην Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στην περίπτωση που ο πλειστηριασμός διενεργείται στην περιοχή της τέως  Διοίκησης Πρωτευούσης  και στην περίπτωση που ο πλειστηριασμός διενεργείται εκτός της περιφέρειας αυτής στις Τοπικές Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΡΙΤΟΥΑΡΘΡΟ 32 Η δήλωσις γίνεται εγγράφως δι’ αναφοράς επιδιδομένης δια δικαστικού κλητήρος εις τον εκδόντα το κατασχετήριον έγγραφον Διευθυντήν του Δημοσίου Ταμείου ή προφορικώς ενώπιον του Ειρηνοδίκου της κατοικίας του ή διαμονής του, όστις συντάσσει έκθεσιν εφ’ απλού χάρτου ήν αποστέλει εις τον Διευθυντήν του Δημοσίου Ταμείου εντός 24 ωρών.ΑΡΘΡΟ 34 Η δήλωση τρίτου  γίνεται είτε με έγγραφο που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον κατάσχοντα είτε προφορικά ή με ηλεκτρονικά μέσα στον γραμματέα του Ειρηνοδικείου της κατοικίας ή διαμονής του ….. Προστίθεται δηλαδή    «ή με ηλεκτρονικά μέσα».
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣΑΡΘΡΟ 36 Καταργούνται οι παρ. 5 και 6 (τιμή εκτίμησης)ΑΡΘΡΟ 39 Προστίθενται παράγραφοι με τις οποίες ορίζεται ότι για τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου λαμβάνεται υπόψιν  η εμπορική αξία του ακινήτου σύμφωνα με το άρθρο 993 του ΚΠολΔ καθώς και  για την τιμή πρώτης προσφοράς  εφαρμόζεται το άρθρο 994 ΚΠολΔ. ΠΡΟΣΟΧΗ στις μεταβατικές διατάξεις (άρθρα 84 και 85).
ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣΑΡΘΡΟ 37 Εντός τριών (3) ημερών κοινοποιείται η έκθεση κατάσχεσης στον οφειλέτη και στην περίπτωση που κατοικεί σε διαφορετικό Δήμο εκτός της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου του τόπου κατάσχεσης παρεκτείνεται η προθεσμία επί οκτώ (8) ημερών.  ΑΡΘΡΟ 40 Εντός  τριών (3) ημερών κοινοποιείται η έκθεση κατάσχεσης στον οφειλέτη και η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά επιπλέον οκτώ (8) ημέρες για όσους κατοικούν εκτός της περιφέρειας του Πρωτοδικείου του τόπου κατάσχεσης. Εντός της ίδιας προθεσμίας αντίγραφο της έκθεσης κοινοποιείται στον τρίτο , κύριο ή νομέα του ακινήτου και στους ΕΝΥΠΟΘΗΚΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΑΝ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ τους ΕΧΕΙ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ. Εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την επιβολή της κατάσχεσης  κοινοποιείται αντίγραφο της έκθεσης κατάσχεσης στον Υποθηκοφύλακα / Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου.
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΑΡΘΡΟ 39 Τιμή πρώτης προσφοράς και πίνακας χρεών ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ
ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΛΟΙΟΥΑΡΘΡΟ 48 Επίδοση έκθεσης κατάσχεσης πλοίου  εντός δύο (2) ημερών  επίδοση στον οφειλέτη  και στον λιμενάρχη του λιμένος που έγινε η κατάσχεση.ΑΡΘΡΟ 50 Επίδοση έκθεσης κατάσχεσης πλοίου  εντός δύο (2) ημερών  επίδοση στον οφειλέτη  και στον λιμενάρχη του λιμένος που έγινε η κατάσχεση και στον ΠΛΟΙΑΡΧΟ και στο ΝΑΤ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΕΣ ΤΡΙΤΟΥΣΑΡΘΡΟ 54 Αντίγραφο του προγράμματος κοινοποιείται  στις Δ.Ο.Υ. (Διευθυντές Ταμείων) της περιφέρειας  της κατοικίας και ασκήσεως  του επαγγέλματος του οφειλέτη.ΑΡΘΡΟ 56 Αντίγραφο του προγράμματος κοινοποιείται  στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. φορολογίας του  οφειλέτη, στον Προϊστάμενο του Τελωνείου Α΄ Τάξης του τόπου της εκτέλεσης και την Τελωνειακή Περιφέρεια στην υπάγεται το Τελωνείο αυτό. Δεν κοινοποιούνται αντίγραφα του προγράμματος στον κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥΑΡΘΡΟ 85 Στις δίκες  του ΚΕΔΕ το δημόσιο εκπροσωπεί  ο Διευθυντής της Δ.Ο.Υ. (Δημόσιο Ταμείο)  στον οποίο κοινοποιείται κάθε δικόγραφο καθώς και  στον Υπουργό των Οικονομικών.ΑΡΘΡΟ 77 Στις δίκες  του ΚΕΔΕ το δημόσιο εκπροσωπεί  ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ.  στον οποίο κοινοποιείται κάθε δικόγραφο καθώς και  στον κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ.
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΘΡΟ 84 Για προγράμματα πλειστηριασμών που εκδίδονται μετά από κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης  της παρ. 5 του άρθρο 39 του ΚΕΔΕ η τιμή πρώτης προσφοράς επαναπροσδιορίζεται και ορίζεται στην εμπορική αξία του ακίνητου όπως αυτή καθορίζεται κατ΄  αναλογική εφαρμογή της παρ. 5 του ανωτέρω άρθρου. Δηλαδή προσλαμβάνεται εκτιμητής κατά την σύνταξη του προγράμματος πλειστηριασμού.
 ΑΡΘΡΟ 85 Κανονιστικές διατάξεις ή άλλες διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση διατάξεων του ν. 357/1976 ή του ΚΕΔΕ όπως ισχύει μέχρι τη δημοσίευση του Κώδικα εξακολουθούν να ισχύουν (π.χ. παρ. 6 άρθρου 36 του ΚΕΔΕ,  εκτίμηση ακινήτου, πρόσληψη εκτιμητή).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :  Το άρθρο 40 του  σχεδίου  Νόμου του  Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ως έχει διαμορφωθεί χρήζει διόρθωσης ως προς την διατύπωση του, στην περίπτωση δε που παραμείνει ως έχει  θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και συγκεκριμένα :

Στο άρθρο αυτό (άρθρο 40) προστέθηκε η επίδοση αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως εκτός από τον οφειλέτη και στον τρίτο κύριο ή νομέα του ακινήτου καθώς και στους ενυπόθηκους δανειστές εάν η απαίτησή τους  έχει εγγραφεί στα σχετικά βιβλία η δε προθεσμία της επίδοσης αυτής ορίζεται εντός  τριών (3) ημερών από την επιβολή της κατασχέσεως.  Μετά το πέρας της κατασχέσεως και εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών αντίγραφο της εκθέσεως αναγκαστικής κατασχέσεως ο Δικαστικός Επιμελητής επιδίδει στον Υποθηκοφύλακα (κτηματολόγιο)  της περιφέρειας όπου βρίσκεται το κατασχεμένο ακίνητο, ο οποίος οφείλει να εγγράψει αμέσως την κατάσχεση στο ειδικό βιβλίο κατασχέσεων που τηρεί για τον σκοπό αυτό.

-Η αναντιστοιχία που προκύπτει από τις διατάξεις των δύο παραγράφων του άρθρου 40 του σχεδίου νόμου, η διαφορά δηλαδή της απώτερης ημέρας επίδοσης του αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης στους ενυπόθηκους δανειστές (τριήμερο) με αυτή στον Υποθηκοφύλακα /Κτηματολόγιο  (πενθήμερο) θα δημιουργήσει,  πλείστα προβλήματα αφού δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εγγραφεί βάρος στις δύο ημέρες που μεσολαβούν από την επίδοση στους ενυπόθηκους δανειστές με εκείνη στον υποθηκοφύλακα (Κτηματολόγιο).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η προσθήκη στους αποδέκτες   της επίδοσης αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης του τρίτου κύριου ή νομέα  του ακινήτου  και των ενυπόθηκων δανειστών, εάν η απαίτησή τους έχει εγγραφεί στα σχετικά βιβλία, γίνεται με σκοπό την εναρμόνιση  της συγκεκριμένης διάταξης προς την συμπληρωματικά εφαρμοζόμενη παρ. 3 του άρθρου 995 του ΚΠολδ. η οποία ρυθμίζει το αντίστοιχο θέμα (άρθρο 89 ΚΕΔΕ) αλλά και προς την διάταξη του άρθρου 41 του ν.δ. 356/1974 η οποία προβλέπει ρητά ότι το πρόγραμμα πλειστηριασμού (το οποίο αποτελεί επόμενη διαδικαστική πράξη της εκτέλεσης) κοινοποιείται και προς τον τρίτο κύριο και τους ενυπόθηκους δανειστές κ.λ.π.

Σύμφωνα δε με το άρθρο 43 του ίδιου ως σχεδίου Νόμου στην παρ. 5 αναφέρεται ότι το πρόγραμμα κοινοποιείται «…. γ) στους εγγεγραμμένους ενυπόθηκους δανειστές μέχρι την προηγούμενη ημέρα της κοινοποιήσεως σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο  της παρ. 4 του άρθρου 39 και το άρθρο 40» δηλαδή από την επιβολή της κατασχέσεως.

Στην πραγματικότητα υπάρχει αναντιστοιχία από τις διατάξεις αυτών των  άρθρων, δηλαδή η επίδοση στους ενυπόθηκους δανειστές σύμφωνα με το νέο άρθρο 40 του Κώδικα θα πρέπει να γίνει εντός τριών (3) ημερών από το πέρας της κατάσχεσης το δε άρθρο 43 του ίδιου Κώδικα αναφέρει ότι το πρόγραμμα κοινοποιείται «…. γ) στους εγγεγραμμένους ενυπόθηκους δανειστές μέχρι την προηγούμενη ημέρα της κοινοποιήσεως σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο  της παρ. 4 του άρθρου 39 και το άρθρο 40» δηλαδή από την επιβολή της κατασχέσεως και η  παρ. 7 του ίδιου άρθρου 43 αναφέρει ότι  στην περίληψη του προγράμματος πλειστηριασμού θα πρέπει να γίνεται μνεία των υποθηκών ή των προσημειώσεων που υπάρχουν στο ακίνητο.

Εδώ τώρα γεννάται το ερώτημα  για τον χρόνο έκδοσης και παραλαβής του Πιστοποιητικού Βαρών  και κατά συνέπεια και της επίδοσης του αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης στους ενυπόθηκους δανειστές οι οποίοι προκύπτουν από το σχετικό πιστοποιητικό βαρών.

Η έκδοση και παράδοση στον αρμόδιο για την εκτέλεση δικαστικό επιμελητή του σχετικού πιστοποιητικού βαρών προκειμένου να διενεργείται  με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια η επίδοση του αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης στους ενυπόθηκους δανειστές του οφειλέτη του Δημοσίου και συνάμα  να υπάρχει εναρμόνιση και με την αιτιολογική έκθεση  σχετικά με το άρθρο 40 για την επόμενη διαδικαστική πράξη  εκτέλεσης  που είναι το πρόγραμμα πλειστηριασμού  το οποίο κοινοποιείται στους ενυπόθηκους δανειστές  θα πρέπει να γίνεται με την εγγραφή  / καταχώρηση της έκθεσης αναγκαστικής κατασχέσεως στον Υποθηκοφύλακα (Κτηματολόγιο). Άποψή μας είναι  ότι πρέπει να υπάρξει διατύπωση  στο άρθρο 40 που να καθορίζει ρητά την διαδικασία π.χ. «Ο  Υποθηκοφύλακας οφείλει να παραδώσει πιστοποιητικό Βαρών εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών  αφότου κατά τα προαναφερόμενα του έγινε η επίδοση στον Δικαστικό Επιμελητή και εντός προθεσμίας 15 ή 20 ημερών να κοινοποιηθεί αντίγραφο της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης στους ενυπόθηκους δανειστές σύμφωνα και με το εκδοθέν πιστοποιητικό Βαρών» και έτσι θα υπάρχει εναρμόνιση και με το άρθρο 995 του ΚΠολδ.

Ελένη Κ. Καπότου

Δικαστική Επιμελήτρια Εφετείου Αθηνών