ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΣΚ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ εμού  και του Αντιπροέδρου  κ. Γεωργίου Γρηγόρη – Γληγόρη, με την Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Ευγενία Βελώνη στο γραφείο της. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν ο Νομικός Σύμβουλος κ. Σταύρος Σπυρόπουλος και ο Πάρεδρος κ. Περικλής Ζαλαχώρης.


Από πλευρά μας τέθηκαν τα εξής θέματα:
– Η επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος (προ μέτρων covid-19) για τις επιδόσεις,  με την επίδοση να πραγματοποιείται στον 2ο όροφο.
– Η διεύρυνση του ωραρίου επιδόσεων.
– Η εξεύρεση λύσης για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την καθυστέρηση εκκαθάρισης και πληρωμής των επιδόσεων  που γίνονται από το ΝΣΚ για λογαριασμό της ΑΑΔΕ.
– Η διεύρυνση της λίστας των συνεργαζόμενων συναδέλφων, ώστε η ύλη που διαχειρίζεται το ΝΣΚ να διαμοιράζεται σε μεγαλύτερο αριθμό Δικαστικών Επιμελητών.
Επίσης, ενημερώσαμε για τις αναφορές που προφορικά έχουν γίνει στο Σύλλογο και αφορούν φαινόμενα αντιποίησης αρχής, με καταγγελίες για διενέργεια επιδόσεων από μη Δικαστικούς Επιμελητές (συνταξιούχους ή υπάλληλους γραφείων), με την διαδικασία παράδοσης ενσφράγιστου φακέλου στο ισόγειο του κτηρίου, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο ταυτοτήτων από τους αρμοδίους υπαλλήλους της υπηρεσίας.


Η κ. Βελώνη μετέτρεψε τη συνάντηση σε σύσκεψη και κάλεσε τους άμεσα εμπλεκόμενους αρμοδίους υπαλλήλους της Υπηρεσίας, κ.κ. Ψαθά, Νάτση και Καλογεροπούλου.
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε είχε ως αποτέλεσμα με τις ανάλογες παρεμβάσεις μας, να καταλήξουμε στα εξής:
· Δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία (covid- 19) και προκειμένου να αποφευχθεί καθυστέρηση στην επίδοση των δικογράφων αν χρειαζόταν οι συνάδελφοι να ανεβαίνουν ένας – ένας στο 2ο όροφο, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός, κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνει το καθεστώς της επίδοσης με τον φάκελο στο ισόγειο του κτηρίου, η οποία πλέον θα γίνεται με ταυτόχρονο έλεγχο της υπηρεσιακής μας ταυτότητας. Τα προς επίδοση έγγραφα, θα παραδίδονται στο ισόγειο σε κλειστό φάκελο (μεγέθους Α4) με πλήρη αναγραφή σε αυτόν των στοιχείων μας (σφραγίδα, σταθερό / κινητό τηλέφωνο και αριθμό μητρώου). Κατά τον ίδιο τρόπο θα γίνεται και η επιστροφή (παραλαβή αποδεικτικών) με τα αποδεικτικά να τοποθετούνται εντός των φακέλων και να επιστρέφονται στις αλφαβητικές θυρίδες που βρίσκονται στο ισόγειο, για λόγους συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων.
Σε εξαιρετικά επείγοντα έγγραφα ή εάν ο συνάδελφος το επιθυμεί, θα μπορεί να πραγματοποιεί την επίδοση με σειρά προτεραιότητας απευθείας στον 2ο όροφο, αναμένοντας την παραλαβή του εγγράφου και τον έλεγχο της έκθεσης του επίδοσης από τον Πάρεδρο. 
· Οι επιδόσεις θα πραγματοποιούνται αυστηρά από ώρα 08:30 έως 14:00, ουσιαστικά αυτά τα  δύο μισάωρα (πρωί και μεσημέρι) διευκολύνουν / βελτιώνουν  το έργο μας.
· Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής, αυτός θα εξακολουθήσει να είναι ίδιος στα δικόγραφα που πληρώνει απευθείας το ΝΣΚ (έγγραφά του), για δε τα υπόλοιπα, έγινε παρέμβαση να οριστεί ένας κεντρικός  διατάκτης από την ΑΑΔΕ προκειμένου να γίνετε πληρωμή των λοιπών επιδόσεων από μία κεντρική υπηρεσία και όχι χωριστά από κάθε Υπουργείο ή Δ.Ο.Υ. (το οποίο απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες και έξοδα αποστολής). Επί του θέματος είμαστε σε αναμονή συνάντησης με τον κ. Πιτσιλή, ώστε να επιλυθεί το δυνατόν συντομότερα με τη συνδρομή και των αρμοδίων του ΝΣΚ.
· Επιπλέον η κ. Βελώνη αποδέχθηκε το αίτημά μας ώστε, πέραν των συναδέλφων που συνεργάζονται ήδη με το ΝΣΚ, να αποσταλεί λίστα συνεργατών από το Σύλλογο, που θα ανανεώνεται ανά έτος,  με μέγιστο αριθμό συναδέλφων 100, οι οποίοι θα επιλέγονται μετά από αίτημά τους προς το Σύλλογο, με βάση τα στοιχεία των εκθέσεων επιθεωρήσεων τους των τελευταίων 2 ετών και με αριθμό επιδόσεων ίσο ή μικρότερο των πεντακοσίων.


Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για συναντήσεις με αίτημα τη διεύρυνση συνεργασιών με Δικαστικούς Επιμελητές θα επιχειρηθεί στο άμεσο μέλλον και με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, του ευρύτερου Δημοσίου τομέα και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Αντωνίου

Άρση του φορολογικού απορρήτου για τη χορήγηση αντιγράφων μισθωτηρίων, συνεπεία κατάσχεσης, στις περιπτώσεις που ο αιτών είναι ο κατασχών ή ο δικαστικός επιμελητής.

Στις 24 Ιουνίου 2022, εκδόθηκε οδηγία από την ΑΑΔΕ με την οποία γίνεται αποσαφήνιση της διαδικασίας χορήγησης, από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., αντιγράφων των προ της κατασχέσεως μισθωτηρίων προς τον κατασχόντα ή δικαστικό επιμελητή που επέβαλε την κατάσχεση, κατόπιν επίδειξης του αντιγράφου της κατασχετήριας έκθεσης.

Ολόκληρη την οδηγία μπορείτε να δείτε στο αρχείο που ακολουθεί.

1060485_2022ada_AADE

ΕΡΙΔΕΣ και κυβιστήσεις

Διαβάζουμε στο άρθρο σας με τίτλο «Έριδες…» που δημοσιεύτηκε στις 10/06/2022, πως: «όσον αφορά την ΟΔΕΕ, ας κάνει διαβίβαση της απόφασης του Δ.Σ. ο πρόεδρος της Αθήνας προς γνώσιν (σ.σ. για να μην χρειαστεί να πάρει απόφαση η Ε.Γ. ή η Ολομέλεια). Τι νόημα έχει να γίνει Ολομέλεια αφού ο Σύλλογος θα κάνει μηνυτήρια αναφορά και καταγγελία στην Αρχή προσωπικών Δεδομένων; Το πιγκ-πογκ θ’ αρχίσουμε πάλι;;»

Μερικούς μήνες πριν, όταν έκανε το συνδικαλιστικό ντεμπούτο της η νέα σας παράταξη και συγκεκριμένα στις 06/05/2021, στο άρθρο σας με τον πομπώδη τίτλο «ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ? ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΠΟΙΟΙ?» γράφατε μεταξύ άλλων: «Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η αντιμετώπιση του ζητήματος των εταιρειών διαχείρισης. Επί μία δεκαετία οι εταιρείες αυτές αποτελούν την κρυφή πληγή του κλάδου, το κοινό μυστικό, που όμως κανένας δεν ήθελε να αγγίξει. Επί μία δεκαετία λειτουργούν και υπαλληλοποιούν συναδέλφους, όμως δεν βρέθηκε κανείς να ρίξει την πρώτη πέτρα και να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα (sic!). Επί μία δεκαετία πάντοτε «διάφοροι» έβρισκαν αστείες προφάσεις για να επιτύχουν την αναβολή λήψεως πρακτικών και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Απόδειξη αυτών είναι ότι οι ίδιοι συνδικαλιστές και σύμβουλοι, που δήθεν στα παραταξιακά Όργανα κόπτονταν στα λόγια για το ζήτημα αυτό, μόλις έφτανε η ώρα υποβολής συγκεκριμένων αιτημάτων στα θεσμικά μας Όργανα, καταψήφιζαν το αίτημα προβάλλοντας γελοίες δικαιολογίες, νομίζοντας ότι θα κάμψουν το φρόνημά μας. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει η παραίτηση σύσσωμης (πλην ενός) της Γραμματείας και η διάλυση για ακόμη μία φορά της συγκεκριμένης παράταξης, προκειμένου να σπάσουν τα δεσμά (sic!) και να τεθεί επιτέλους το ζήτημα στην Ομοσπονδία μας με το υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 5657/22-3-2021 Αίτημα του κ. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου…»

Τι σας βρήκε ξαφνικά και πλέον δεν θέλετε να «ταρακουνήσετε τα λιμνάζοντα νερά» αλλά αντιστέκεστε λυσσαλέα στην κατάθεση της καινούργιας -και πιο ολοκληρωμένης θα προσθέσουμε- πρότασης σας στην Ομοσπονδία, ώστε να συμπορευτεί η τελευταία με τον Σύλλογο της Αθήνας και να ισχυροποιηθεί ο αγώνας σας; Διαβάζουμε πως η παράταξη σας «έσπασε τα δεσμά» και επένδυσε τόσο χρόνο και χρήμα για να μαζέψει στοιχεία και γνωμοδοτήσεις και τώρα που η πρόεδρος της κατέχει θεσμική θέση ως Γραμματέας της ΟΔΕΕ δεν θέλετε να συζητηθεί η πρόταση σας στην Ομοσπονδία; (να θυμίσουμε στους συναδέλφους πως και την θέση της Γραμματέως την αποκτήσατε ακολουθώντας την τακτική της κυβίστησης, αφού πρώτα αλληλοψηφιστήκατε με τους μέχρι πρότινος συνδικαλιστικούς σας αντιπάλους). Είναι αγώνας πινγκ-πονγκ, το αίτημα για κοινό αγώνα Συλλόγων – Ομοσπονδίας κατά αυτών των εταιρειών που δήθεν μάχεστε ή μήπως φοβάστε πως θα φέρετε σε δύσκολη θέση τους συνοδοιπόρους σας και πιθανότατα να διαλυθεί η «Ιερά Συμμαχία» που με τόσο κόπο χτίσατε μετά το αλισβερίσι των εκλογών; Μήπως θεωρείται πως το θέμα δεν είναι πανελλαδικό αλλά αφορά μόνο τον Σύλλογο των Αθηνών; Κι αν έρθει τελικά η ώρα να αποφασίσετε για το μέλλον της πρόταση σας στην Εκτελεστική Γραμματεία, θα προβάλλετε κι εσείς γελοίες δικαιολογίες και αστείες προφάσεις πετώντας την μπάλα στην εξέδρα;

Όπως μας λέτε στο άρθρο σας με τίτλο «Η άκρη του νήματος…» που δημοσιεύτηκε στις 19/6/2022 στην ιστοσελίδα σας, περιμένατε προεκλογικά να αλλάξουν οι συσχετισμοί και οι διοικήσεις… Τώρα που άλλαξαν οι συσχετισμοί και έφυγε η προηγούμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας που «έθαβε το θέμα όλο και πιο βαθιά», όπως χαρακτηριστικά μας λέτε, γιατί δεν καταθέτετε την πρόταση σε αυτήν;  Μήπως γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει τελικά είναι οι άναρθρες κραυγές, οι προσωπικές αντιδικίες, τα επικοινωνιακά σόου και όχι η ουσία;

Και αφού δεν φοβηθήκατε και δεν σκύψατε το κεφάλι απέναντι στους «μεγαλοκαρχαρίες», γιατί δεν κατέθεσε η παράταξη σας την μηνυτήρια αναφορά, όπως έπραξε προς τιμήν του ο συνάδελφος από τα Δωδεκάνησα που τώρα τον λοιδορείτε; Στην γνωμοδότηση του κ. Ματθαίου άλλωστε διαβάζουμε πως «οποιοσδήποτε μπορεί να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ή και απλή αναφορά στον Αρμόδιο Εισαγγελέα ώστε να ασκήσει αυτός τις αρμοδιότητες του…». Είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί οι «Μπουμπουλίνες» του κλάδου, «κρύφτηκαν» πίσω από την απόφαση του Δ.Σ. και την υπογραφή του Προέδρου του Συλλόγου, αντί να πάνε μόνες τους στον Εισαγγελέα και να εισπράξουν όλα τα παράσημα για τα οποία με τόσο στόμφο μας λένε ότι αγωνίζονται… Τους πιάσαν οι θεσμικές τους ευαισθησίες ή μήπως απλά φοβήθηκαν;

Οι κυβιστήσεις όμως έχουν και συνέχεια…

Διαβάζουμε στο άρθρο σας με τίτλο «Yπάρχουν και χειρότερα…. (Μέρος β’)» που δημοσιεύτηκε στις 26/06/2021, λίγες ημέρες δηλαδή μετά από την συνάντηση αντιπροσωπείας του Συλλόγου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης: «Το άρθρο 51 μπερδεμένο το έστειλαν και το μπερδεύουν ακόμη περισσότερο, για να συζητιέται 20 χρόνια ακόμη και κάποια στιγμή να κουραστούμε τόσο που να παραδοθούμε αμαχητί… Είναι αδαείς αν νομίζουν πως θα το καταφέρουν… Είναι δυνατόν να πάμε με τέτοια προχειρότητα στον κ. Υπουργό για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Δεν έπρεπε να συντάξουμε ως Δ.Σ. ένα έγγραφο στο περιεχόμενο του οποίου θα συμφωνούσαμε όλοι και θα εξηγούσαμε στον κ. Υπουργό την αναγκαιότητα της τροποποίησής του με επιχειρήματα; Επί πλέον, έπρεπε να του κάνουμε σαφές ότι όποιος Σύλλογος θέλει θα μπορέσει να το εφαρμόσει και μάλιστα με απόφαση της Γ.Σ., δεν θα είναι υποχρεωτική η πανελλαδική του λειτουργία.»

Διαβάζουμε επίσης στο άρθρο σας με τίτλο «ΜΕΡΙΣΜΑ» που δημοσιεύτηκε στις 04/01/2022, ότι «Ο κ. Μήτσης σε συνεδρίασή μας (σ.σ. του Δ.Σ.) προ μηνός, δεσμεύτηκε να κλείσει ραντεβού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να καταθέσουμε έγγραφο με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. για την αναγκαιότητα της ψήφισης του νέου αρθ.51, στο οποίο ραντεβού θα τον συνόδευα κι εγώ μετά από αυτοπρότασή μου, αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ακόμη ούτε το έγγραφο δεν έχει συνταχθεί…. Μάλιστα, πρότεινα να συνεδριάσει μέσω zoom όλο το Δ.Σ. με τους Συμβούλους και τους Γραμματείς του Υπουργού, για να μην καθυστερήσει η συνάντηση λόγω covid, αλλά ο Πρόεδρος μου απάντησε ότι δεν ξέρει …. από  zoom!»

Μας λέτε δηλαδή, ότι έπρεπε οργανωμένα ο Σύλλογος να έχει συντάξει ένα έγγραφο με τις προτάσεις του για το Άρθρο 51 ώστε να πειστεί ο κ. Υπουργός για την αναγκαιότητα της ψήφισης του από την κυβέρνηση και θα το πηγαίνατε εσείς, αγκαζέ με τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου για κατάθεση στο Υπουργείο, μην τυχόν κι αυτός χαθεί κάπου στον δρόμο… Για το επείγον του θέματος μάλιστα, προτείνατε και διαδικτυακή συνάντηση του Δ.Σ. με το Υπουργείο!

Τότε δεν γνωρίζατε τις «διακριτές αρμοδιότητες» των συνδικαλιστικών μας Οργάνων που επικαλείστε σήμερα ή μήπως τελικά χαθήκατε εσείς κάπου στην διαδρομή;

Στο Δ.Σ. του Συλλόγου που έγινε την Πέμπτη 30/6/2022 συζητήθηκε μεταξύ άλλων η πρόταση του νυν Πρόεδρου για την «ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Συλλόγου ως άμεσα ενδιαφερόμενου, για την επίσπευση της ψήφισης της τροποποίησης του άρθρου 51, όπως αυτή έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης», πρόταση την οποία ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΤΕ με την δικαιολογία πως δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας η επίσκεψη μιας επιτροπής του Συλλόγου! Αντιδράσατε δηλαδή γι’ άλλη μια φορά λυσσαλέα και καταψηφίσατε μια πρόταση που εσείς την είχατε εν μέρει προτείνει πριν τις εκλογές! Αναρωτιόμαστε πραγματικά αν έχετε πάθει επιλεκτική αμνησία ή αν το πρόβλημα σας τελικά είναι προσωπικό και έχει να κάνει με το νέο Πρόεδρο του Συλλόγου

Καταλαβαίνουμε επίσης, πως μετά την πλειοψηφούσα απόφαση του Δ.Σ. της Πέμπτης 30/6/2022 (η οποία και θα εφαρμοστεί χωρίς να παραπεμφθεί στις καλένδες, όπως κάθε προηγούμενη, όπως και κάθε επόμενη, από αυτή τη Διοίκηση του Συλλόγου) σας «έκοψε» λίγο η σούπα! Σπεύσατε να υποβάλετε αναφορά στον θεσμικό σας προϊστάμενο, ο οποίος χωρίς κανέναν ενδοιασμό επιχείρησε να αναμιχθεί στα εσωτερικά του Συλλόγου της Αθήνας, «άκομψα», «παρεμβατικά» και στο τέλος – τέλος παντελώς «ανούσια». Ας καταλάβετε και εσείς και εκείνος πως ο Σύλλογος είναι ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο και ως τέτοιο θα λειτουργεί, τουλάχιστον καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της παρούσας διοίκησης.

Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για τον κλάδο, scripta manent!

Και έχουμε τόσα πολλά γραπτά σας που μπορούμε να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο!

Για την ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε.

Η Εκτελεστική Γραμματεία