Προτάσεις που εκκρεμούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

ypourgeio-dikaiosyinis_aftodioikisiΤρία έγγραφα με προτάσεις του κλάδου μας, τα οποία έχουν πρωτοκολληθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ύστερα από αποφάσεις της Ομοσπονδίας έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογηθεί για να υλοποιηθούν. Δεν γνωρίζουμε γιατί αυτό δεν έχει γίνει από τη νέα διοίκηση παρ’ ότι είναι ζητήματα κατεπείγοντα.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν :

  1. α) μείωση της ετήσιας εισφοράς – ταυτότητα –

β) μείωση των εξόδων παραστάσεων προέδρων, γενικού γραμματέα, ταμία και μελών Εκτελεστικής Γραμματείας

(Θυμίζουμε ότι αν δεν τροποποιηθεί η διάταξη στον Κώδικα μας, μέχρι το τέλος του έτους, η ετήσια εισφορά μας (ταυτότητα) θα είναι για το νέο έτος 420 ευρώ αντί 210 ή 245 ευρώ που συζητούσαμε να μειωθεί από πέρυσι)

  1. Τροποποίηση άρθρων του ΚΠολΔ όπου ζητάμε :

α) Να εκδίδουμε επαναληπτικό απόσπασμα για νέο πλειστηριασμό ο οποίος δεν έγινε την πρώτη φορά για οποιοδήποτε λόγο και

β) την απόσυρση της διάταξης με την οποία προβλέπεται επίσκεψη στο κατασχεθέν ακίνητο από υποψηφίους πλειοδότες με την συνοδεία Δικαστικού Επιμελητή.

  1. Ανάληψη νέων δραστηριοτήτων από Δικαστικούς Επιμελητές και συγκεκριμένα άμεσα για τις εξής δραστηριότητες :

 α) Σύνταξη διαπιστωτικών πράξεων

 β) Φιλική Είσπραξη απαιτήσεων χωρίς εκτελεστό τίτλο

 γ) Διαμεσολάβηση.

Για το ζήτημα αυτό δώσαμε «μάχη» με την Τρόϊκα τον Αύγουστο του 2015 η οποία έδωσε το « οκέϋ», δεδομένου ότι από το 2016 – είχαμε ως επιχείρημα – στο επάγγελμά μας θα διορίζονται δικαστικοί επιμελητές μόνο οι πτυχιούχοι Νομικής Σχολής.

Οι πιο πάνω προτάσεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον των δικαστικών επιμελητών πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.

Τα έγγραφα (υπάρχουν στο πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας) με τις προτάσεις τα οποία είναι ήδη – όπως προαναφέρθηκε – από το 2015 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και έχουν δημοσιευτεί στο τεύχος 45 (Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2015) της Ισηγορίας σας τα ξαναθυμίζουμε :

————————

Πρόταση για μείωση α) της ετήσιας εισφοράς (ταυτότητα) και β) των εξόδων παραστάσεως

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας μας στις 17-10-2015 ψηφίστηκε η πρόταση της Εκτελεστικής Γραμματείας και την οποία εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Νικόλαος Αντωνίου για τις τροποποιήσεις των άρθρων 117 παρ. γ και 137 του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών.

 Με τις τροποποιήσεις αυτές δίνεται η δυνατότητα

α) μείωσης της ετήσιας εισφοράς (ταυτότητα) των μελών προς τους συλλόγους και

β) μείωσης των εξόδων παραστάσεως προέδρων, γενικών γραμματέων, ταμία και μελών Εκτελεστικής Γραμματείας Continue reading Προτάσεις που εκκρεμούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ασφαλιστικά Μέτρα

Επειδή μας ρωτάτε.

Τα ασφαλιστικά μέτρα είναι αποφάσεις που έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ 695 ΚΠολΔ.

Τα ασφαλιστικά μέτρα διατάζονται, μεταρρυθμίζονται και ανακαλούνται, σε επείγουσες περιπτώσεις ή για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος 682 παρ.1 εδ.1 ΚΠολΔ.

Ο σκοπός του ασφαλιστικού μετρου είναι : να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί ένα δικαίωμα (ακόμα και υπό αίρεση ή προθεσμία 682 παρ.1 εδ.2 ΚΠολΔ) ή να ρυθμιστεί μια κατάσταση 682 παρ.1 εδ.1 ΚΠολΔ.

Για αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατατίθενται από 01-01-2016, το δικαίωμα μπορεί να αφορά και μέλλουσα απαίτηση 682 παρ.1 εδ.2 ΚΠολΔ αρ.1 αρ.5ο παρ.2 ν.4335/2015 αρ.1 αρ.9ο παρ.1.

Παράσταση με δικηγόρο.

Από 01-01-2016, η παράσταση ενώπιον δικαστηρίου ακόμη και επί ασφαλιστικών μέτρων γίνεται υποχρεωτικά με δικηγόρο αρ.94 παρ.1,παρ.2 ΚΠολΔ αρ.1 αρ.1ο ν.4335/2015 αρ.1 αρ.9ο παρ.4.

Μέχρι και 31-12-2015, η παράσταση ενώπιον δικαστηρίου επί ασφαλιστικών μέτρων γινόταν προαιρετικά με δικηγόρο αρ.94 παρ.1, παρ.2 ΚΠολΔ.

Καθ’ ύλην αρμοδιότητα

Αν η κύρια αγωγή ανήκει στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου, αρμόδιο να διατάξει ασφαλιστικά μέτρα είναι το Ειρηνοδικείο 683 παρ.2 ΚΠολΔ.

Αν η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αφορά σε συναινετική εγγραφή ή άρση προσημείωσης υποθήκης, αρμόδιο να διατάξει ασφαλιστικά μέτρα είναι το Ειρηνοδικείο 683 παρ.3 ΚΠολΔ.

Αν η υπόθεση αφορά σε νομή ή κατοχή, αρμόδιο να διατάξει ασφαλιστικά μέτρα είναι το Ειρηνοδικείο 733 ΚΠολΔ.

Αν η κύρια αγωγή δεν ανήκει στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου, και αν η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δεν αφορά σε συναινετική εγγραφή ή άρση προσημείωσης υποθήκης, και αν η υπόθεση δεν αφορά σε νομή ή κατοχή, αρμόδιο να διατάξει ασφαλιστικά μέτρα είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο 683 παρ.1, 683 παρ.2,παρ.3, 733 ΚΠολΔ. Continue reading Ασφαλιστικά Μέτρα

Η ηλεκτρονική εποχή είναι παρούσα και ήρθε για να μείνει!

imageΗ  ηλεκτρονική  εποχή είναι παρούσα και ήρθε για να μείνει!

Όσοι από τους συναδέλφους ελπίζουν ακόμα ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στην καθημερινότητα μας και απλά όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών της αναγκαστικής εκτέλεσης , καθώς  και την ελάττωση του κόστους της απονομής της δικαιοσύνης θα μείνουν «γράμμα κενό», καλό θα είναι να αναθεωρήσουν σύντομα και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Η παρακάτω ανακοίνωση, η οποία αναδημοσιεύεται αυτούσια από την ιστοσελίδα του ΕΚΧΑ, ελπίζω να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά επιβίωσης των συναδέλφων που επιμένουν να ζουν στην εποχή της συντήρησης και να σπεύσουν να αποκτήσουν προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, αμέσως μόλις επιστρέψουν από τις θερινές διακοπές .

ΕΚΧΑ ΑΕ_για τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες