Η παράταξη μας

Προοδευτική Συνεργασία Δικαστικών Επιμελητών

(ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε.)

Η συνδικαλιστική παράταξη ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. (Προοδευτική Συνεργασία Δικαστικών Επιμελητών) ιδρύθηκε το έτος 1989.

Πρώτος Πρόεδρός της ο αείμνηστος Μανώλης Γραμματόπουλος μέχρι το 2000 όταν και συνταξιοδοτήθηκε.

Από το 1995 μέχρι το 2000 ο Μανώλης Γραμματόπουλος είχε εκλεγεί για 2 θητείες Πρόεδρος στην Ομοσπονδία μας αλλά και στο Σύλλογό μας.

Στη συνέχεια Πρόεδρος της παράταξης αναλαμβάνει, ο Ευθύμιος Πρεκετές, ο οποίος εκλέγεται για τρίτη θητεία Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ενώ έχει εκλεγεί και Πρόεδρος του Συλλόγου μας δύο φορές. Επίσης, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της παράταξής μας, Διονύσης Κριάρης, εκλέγεται για μία θητεία Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστικών Επιμελητών.

Μέλη της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. επίσης εκλέγονται σε καίριες θέσεις στα όργανα του κλάδου επί σειρά ετών και ο ρόλος τους στα τεκταινόμενα του κλάδου είναι καθοριστικός, αφού σε ανθρώπους της παράταξής μας οφείλονται πολλές σημαντικές κατακτήσεις και καταξιωτικές για τους δικαστικούς επιμελητές λειτουργίες. Τα μέλη της παράταξης αγωνίζονται για την καθιέρωση δημοκρατικών διαδικασιών σε κάθε επίπεδο, την κατοχύρωση και περιφρούρηση της οργανωτικής αυτονομίας του συνδικαλιστικού κινήματος, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, τον σεβασμό της διαφορετικότητας, την υπεράσπιση του δικαιώματος έκφρασης μειοψηφικών αντιλήψεων, εντός των θεσμικών πλαισίων, την ισονομία και την ισοπολιτεία παντού και τη συνεργασία ατόμων και φορέων, εντός και εκτός του κλάδου, για κοινούς δημοκρατικούς σκοπούς, και για ενίσχυση εν τέλει των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Η ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. έβαλε τις υγιείς βάσεις, για τη λειτουργία με κανόνες μιας συνδικαλιστικής παράταξης. Λίγοι πίστευαν στην προοπτική και το μέλλον της και ακόμη λιγότεροι στην ειλικρίνεια και το δημιουργικό ενθουσιασμό των συναδέλφων που την αποτελούσαν. Η πλειοψηφία των συναδέλφων κατανόησε και αποδέχθηκε ότι αυτή η παράταξη έφερε ένα καινούργιο αέρα στα συνδικαλιστικά δρώμενα του χώρου μας. Έναν αέρα εκσυγχρονισμού, ειλικρίνειας, εντιμότητας, οραματισμών και κυρίως ρεαλιστικών προθέσεων αφού τα μέλη της δεν σταμάτησαν και δεν σταματούν ούτε στιγμή να εργάζονται και να προσφέρουν τα μέγιστα για το κοινό καλό.

Βασικές αρχές της παράταξης ήταν και είναι:

Η μη εξάρτιση από πολιτικά και κομματικά κέντρα

Κατά την αντίληψή της το συνδικαλιστικό κίνημα, ως βάθρο διεκδίκησης, δεν επιτρέπεται να δέχεται στο άρμα ουδενός κόμματος ή πολιτικού σχηματισμού ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα μέλη της δικαιούνται να έχουν τους προσωπικούς τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς και ενδεχομένως να τους υπηρετούν σε άλλους όμως χώρους εκτός του συνδικαλιστικού βάθρου. Την αρχή αυτή την υπηρέτησε και την υπηρετεί μέχρι σήμερα η ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. και αυτό αποδεικνύεται από την σύνθεσή της.

Η μη θέση της παράταξης στην υπηρεσία ή την εξυπηρέτηση προσώπων ή προσωπικών φιλοδοξιών

Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα αφού ο βίος της δεν ταυτίστηκα χρονικά, όπως πολλοί ήλπιζαν, με την επαγγελματική διαδρομή ενός προσώπου. Άλλωστε είναι γνωστή στο πανελλήνιο με το όνομά της –ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε.– και όχι με το όνομα του εκάστοτε επικεφαλής της, όπως συμβαίνει με τα άλλα σχήματα.

Ο προσανατολισμός της για κοινωνική, πολιτική και οικονομική καταξίωση συναδέλφων

Αυτό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται ή όχι στην πλειοψηφούσα διοίκηση των οργάνων. Και αυτό γιατί αυτή η παράταξη δεν είναι μιας χρήσεως όπως συνέβη με άλλα ευκαιριακά σχήματα και θα συμβεί και στο μέλλον.

Η αταλάντευτη προσήλωσή της στην αλήθεια και το ρεαλισμό

Μια αρχή που υπαγορεύει ότι χρήσιμο είναι να «ερεθίζουμε το πνεύμα και όχι να χαϊδεύουμε τα αυτιά». Αυτή η αρχή ίσως δεν είναι και η καλύτερη επικοινωνιακά αλλά είναι προϋπόθεση αναγκαία για να φτάσουμε στους επιθυμητούς στόχους και να μη παλινδρομούμε μεταξύ ανεφάρμοστων επιθυμιών και μοιρολατρικών καθιζήσεων.

Η δημιουργία προϋποθέσεων και λήψη μέτρων για τη συγκρότηση του σύγχρονου ευρωπαίου Δικ. Επιμελητή,

απαλλαγμένου από την κοινωνική απαξίωση του παρελθόντος και τα χαρακτηριστικά του «παραδικηγορικού επαγγέλματος». Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε επεξεργαστεί και καταθέσει σημαντικές, πλήρεις και τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες όμως πολεμηθήκανε από άλλους λόγω στείρας αντιπαράθεσης και από άλλους γιατί φοβηθήκανε ότι σε μια κοινωνία σύγχρονων Δικαστικών Επιμελητών αυτοί θα αποτελούσαν παραφωνία.

Η καλλιέργεια κλίματος σεβασμού, εκτίμησης και αγάπης μεταξύ των συναδέλφων

Και αυτή την αρχή την υπηρετήσαμε επιτυχώς μέχρι σήμερα. Απόδειξη η πανθομολογουμένως αποδεκτή άποψη ότι κάθε κοινωνική-πολιτιστική εκδήλωση που οργανώνεται από τους ανθρώπους της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. στέφεται με απόλυτη επιτυχία.

Έτσι συνεχίζουμε και σήμερα χωρίς αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Με νέους δημιουργικούς δικαστικούς επιμελητές.

Για την ανανέωση της παράταξης και του κλάδου με ωραία πρόσωπα, με νέους, άφθαρτους, έντιμους συνδικαλιστές.