Απαξίωση του κλάδου;

Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε!

Σε τί να πρωτοσταθούμε;

Ας αρχίσουμε με την εκτέλεση δικαστικής απόφασης περί προσωπικής κράτησης σε γνωστό δημοσιογράφο από δικαστικό επιμελητή. Ο οποίος δικαστικός επιμελητής που πήγε να εκτελέσει το καθήκον του, σε δημοσιεύματα χαρακτηρίζεται «τσαμπουκάς» και ότι διαπράττει αίσχη με το έτσι θέλω  !!! . Δικαστικός Επιμελητής « … ντόπερμαν … δαγκώνει για να εκτελέσει μία δικαστική απόφαση … » « … Φανταστείτε αυτά τα ανθρωποειδή τί κάνουν σε ανθρώπους που χρωστάνε της Μιχαλούς και μπουκάρουν για να τους πάρουν τα σπίτια … ». « … Δεν απαιτούσαμε σεβασμό από τέτοια κατακάθια … ».

Όλα αυτά τα ανατριχιαστικά δημοσιεύματα, για ένα συνάδελφο του Εφετείου Αθηνών που πήγε να εκτελέσει μία απόφαση τελεσίδικη. Να εκτελέσει, εν τέλει, ως δημόσιος λειτουργός τα ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ του. Και τον αφήσαμε εκτεθειμένο, έρμαιο των δημοσιευμάτων, χωρίς καμία παρέμβαση από την ΟΔΕΕ και το Σύλλογο της Αθήνας, ακόμη και με φωτογραφίες του να αναρτώνται σε ιστοσελίδες. Παντελής η απουσία να υπερασπιστούν όχι μόνο τον συνάδελφο, αλλά και το κύρος ενός ολόκληρου κλάδου.

Στοχοποιείται και πλήττεται λοιπόν – είναι το συμπέρασμα – ο κλάδος όταν δεν τον θωρακίζουμε, είτε με παρεμβάσεις, είτε με λάθος ακόμη παρεμβάσεις της διοίκησης.

Δεν καταλαβαίνει ο Πρόεδρος όταν δηλώνει « … η μόνη περίπτωση που θα δικαιολογούσε την εκεί παρουσία του (υπόθεση Ρεθύμνου) θα ήταν ως εκπροσώπου της εταιρείας υπέρ της οποίας έγινε η κατάσχεση … » ότι αυτό είναι λάθος; Continue reading Απαξίωση του κλάδου;

Θαύμα!

Εκεί φθάσαμε! Σαν θαύμα θα μπορούσαμε πλέον να χαρακτηρίσουμε την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου και μελών της Γραμματείας της ΟΔΕΕ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ύστερα από ένα περίπου χρόνο.

Εκεί που τα προηγούμενα χρόνια οι συναντήσεις των εκπροσώπων του Κλάδου, όχι μόνο με τον Υπουργό, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν σε σταθερά τακτική βάση.

Έστω και έτσι λοιπόν, κάτι είναι κι’ αυτό. Αρκεί να μπούν τα ζητήματα που είχαν τεθεί και που εκκρεμούν από το τέλος του 2015 – και που θα έπρεπε ήδη να έχουν υλοποιηθεί και εφαρμοσθεί πρίν από ένα χρόνο – με την ανάλογη σοβαρότητα ακόμη και με επιτροπές.

Θυμίζουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν και για τα οποία είχε συναινέσει και η Τρόϊκα από τις αρχές Αυγούστου του 2015, όταν ήμασταν ο μοναδικός φορέας που είχε συναντηθεί μαζί τους, αφού κατορθώσαμε με το νόμο 4336/14-8-2015:

  • Να αναγνωριστεί η ειδική φύση του λειτουργήματος του δικαστικού επιμελητή.
  • Να διατηρηθούν οι περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος του δικαστικού επιμελητή.
  • Να καθορίζεται από την πολιτεία η αμοιβή του δικαστικού επιμελητή και όχι να ορίζεται ελεύθερα.

Τα ζητήματα λοιπόν, που είχαν τεθεί και έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί άμεσα και υπάρχουν στα πρακτικά της συνάντησής μας με την Τρόϊκα (που τα έκανε δεκτά επαναλαμβάνουμε) στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι οι νέες δραστηριότητες, στη λογική της εναρμόνισης με τις δραστηριότητες των δικαστικών επιμελητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως:

  • Διαπιστωτικές πράξεις.
  • Εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.
  • Εξωδικαστική είσπραξη απαιτήσεων.
  • Παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης.
  • Πωλήσεις σε δημόσιους ή εθελοντικούς πλειστηριασμούς κινητής ή ακίνητης περιουσίας.

Θυμίζουμε ότι στη συνάντησή μας με την Τρόϊκα, είχαμε δώσει εκτός από τις νέες δραστηριότητες και ιδιαίτερη βαρύτητα στο σημείο της μείωσης των οργανικών θέσεων και το οποίο βρίσκεται ήδη σε σωστό δρόμο, δεδομένου ότι ήδη οι οργανικές θέσεις έχουν «μειωθεί» εκ των πραγμάτων σ’ όλη την Ελλάδα περίπου κατά 180. Και αν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης τουλάχιστον σε 500, όπως υπολογίζαμε τα επόμενα 4 με 5 χρόνια, σε συνάρτηση με την ανάληψη των νέων δραστηριοτήτων, τότε – είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό – με τους σωστούς πάντα χειρισμούς, θα διασφαλίσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις σε κάθε νέο εγχείρημα που θα αφορά το μέλλον του επαγγέλματός μας.

Συντακτική Επιτροπή

Εμπρηστικές και αλαζονικές δηλώσεις συναδέλφου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 Σε πανελλαδική απευθείας μετάδοση, γίναμε μάρτυρες των δηλώσεων του συναδέλφου εξ’ Αθηνών για όσα έλαβαν χώρα στο Ρέθυμνο Κρήτης.

 Ως παράταξη καταδικάζουμε τις εμπρηστικές και αλαζονικές δηλώσεις του εν λόγω συναδέλφου, που εκθέτουν σύσσωμο τον κλάδο των δικαστικών επιμελητών.

 Το λειτούργημα του δικαστικού επιμελητή δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από αμετροέπεια ούτε να συνοδεύεται από δηλώσεις-διαφημιστικά τερτίπια για χάριν της τηλεθέασης και της προσωπικής προβολής.

 Ο δικαστικός επιμελητής οφείλει να κινείται πάντα εντός των ορίων της συντεταγμένης πολιτείας και των νόμων, να λειτουργεί με γνώμονα το δίκαιο, όπως αυτό κάθε φορά τυποποιείται, ακόμα κι όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα.

 Πάντοτε όμως με αξιοπρέπεια, ευσυνειδησία και κυρίως συναίσθηση του ρόλου του δικαστικού επιμελητή ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, χωρίς προκλήσεις και εξαλλοσύνες και με σεβασμό στους πολίτες, ιδιαίτερα αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Συναδελφικά,

Μιχάλης Κανέλλος