Θαύμα!

Εκεί φθάσαμε! Σαν θαύμα θα μπορούσαμε πλέον να χαρακτηρίσουμε την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου και μελών της Γραμματείας της ΟΔΕΕ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ύστερα από ένα περίπου χρόνο.

Εκεί που τα προηγούμενα χρόνια οι συναντήσεις των εκπροσώπων του Κλάδου, όχι μόνο με τον Υπουργό, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν σε σταθερά τακτική βάση.

Έστω και έτσι λοιπόν, κάτι είναι κι’ αυτό. Αρκεί να μπούν τα ζητήματα που είχαν τεθεί και που εκκρεμούν από το τέλος του 2015 – και που θα έπρεπε ήδη να έχουν υλοποιηθεί και εφαρμοσθεί πρίν από ένα χρόνο – με την ανάλογη σοβαρότητα ακόμη και με επιτροπές.

Θυμίζουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν και για τα οποία είχε συναινέσει και η Τρόϊκα από τις αρχές Αυγούστου του 2015, όταν ήμασταν ο μοναδικός φορέας που είχε συναντηθεί μαζί τους, αφού κατορθώσαμε με το νόμο 4336/14-8-2015:

  • Να αναγνωριστεί η ειδική φύση του λειτουργήματος του δικαστικού επιμελητή.
  • Να διατηρηθούν οι περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος του δικαστικού επιμελητή.
  • Να καθορίζεται από την πολιτεία η αμοιβή του δικαστικού επιμελητή και όχι να ορίζεται ελεύθερα.

Τα ζητήματα λοιπόν, που είχαν τεθεί και έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί άμεσα και υπάρχουν στα πρακτικά της συνάντησής μας με την Τρόϊκα (που τα έκανε δεκτά επαναλαμβάνουμε) στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι οι νέες δραστηριότητες, στη λογική της εναρμόνισης με τις δραστηριότητες των δικαστικών επιμελητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως:

  • Διαπιστωτικές πράξεις.
  • Εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.
  • Εξωδικαστική είσπραξη απαιτήσεων.
  • Παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης.
  • Πωλήσεις σε δημόσιους ή εθελοντικούς πλειστηριασμούς κινητής ή ακίνητης περιουσίας.

Θυμίζουμε ότι στη συνάντησή μας με την Τρόϊκα, είχαμε δώσει εκτός από τις νέες δραστηριότητες και ιδιαίτερη βαρύτητα στο σημείο της μείωσης των οργανικών θέσεων και το οποίο βρίσκεται ήδη σε σωστό δρόμο, δεδομένου ότι ήδη οι οργανικές θέσεις έχουν «μειωθεί» εκ των πραγμάτων σ’ όλη την Ελλάδα περίπου κατά 180. Και αν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης τουλάχιστον σε 500, όπως υπολογίζαμε τα επόμενα 4 με 5 χρόνια, σε συνάρτηση με την ανάληψη των νέων δραστηριοτήτων, τότε – είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό – με τους σωστούς πάντα χειρισμούς, θα διασφαλίσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις σε κάθε νέο εγχείρημα που θα αφορά το μέλλον του επαγγέλματός μας.

Συντακτική Επιτροπή

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)