Οι “συμπληγάδες” της αναγκαστικής εκτέλεσης επί υποχρέωσης προς παράδοση ή απόδοση τέκνου και επί δικαιώματος επικοινωνίας γονέα με τέκνο-Συμβολή στην ερμηνεία του άρθρου 950 ΚΠολΔ. από την Δρ. Άννα Πλεύρη

Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι,

Με χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας την προσφάτως δημοσιευθείσα στην ΕλλΔνη τ.4/2021.1034-1049 μελέτη της Επίκουρης Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δικηγόρου, κ . Άννας Πλεύρη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά, για την αναγκαστική εκτέλεση βάσει του άρθρου 950 ΚΠολΔ μετά και την τελευταία τροποποίηση της διάταξης.
Η μελέτη μεταξύ άλλων, υπερθεματίζει για την αναγκαιότητα της διαπιστωτικής έκθεσης από τον Δικαστικό Επιμελητή στο Ελληνικό Δίκαιο.

Μελέτη-950-ΚΠολΔ-Α.Πλεύρη-ΕλλΔνη-τ.4-2021.1034-1049

Επιδόσεις ποινικών δικογράφων. Ήρθε η ώρα;

Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι,

  Ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα για τον κλάδο μας συζητήθηκε στην πρόσφατη Ολομέλεια της Ομοσπονδίας μας, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 και αφορά το ενδεχόμενο της ανάληψης των επιδόσεων των ποινικών δικογράφων από τους Δικαστικούς Επιμελητές.  Ένα ζήτημα που όπως γνωρίζετε, μας έχει απασχολήσει εδώ και πολλά χρόνια.

  Οι συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες του Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας κ. Νίκου Αντωνίου που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, σε συνεννόηση πάντα με τον Πρόεδρο κ. Δημοσθένη Τσιριγώτη και την συνδρομή του ετέρου Αντιπροέδρου κ. Χρήστου Μπούρα, έχουν συμβάλει στο να είμαστε λίγο περισσότερο αισιόδοξοι στην επίτευξη αυτού του στόχου.

  Δεν θα αναλωθούμε σε πολλές λεπτομέρειες για το πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο, αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον τώρα  είναι να εστιάσουμε στο εάν και πως αυτή η ύλη θα πρέπει να αναληφθεί από τον Κλάδο μας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στο δημόσιο διάλογο.

   Αυτή άλλωστε ήταν και η απόφαση της Ολομέλειας, να συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας οι Σύλλογοι ούτως ώστε να υπάρχουν οι απόψεις του συνόλου των συναδέλφων, εν όψει της επικείμενης συνάντησης των δύο Αντιπροέδρων μας με τους εκπροσώπους των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη την ερχόμενη Παρασκευή 22/10/2021. Διευκρινίζεται πως θα αναφερθούμε μόνο σε ανακοινώσιμα στοιχεία, αφού οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και δημοσιοποίηση του συνόλου των πληροφοριών, μόνο κακό μπορεί να κάνει στην προσπάθεια του Κλάδου.

   Από τα στατιστικά δεδομένα που έχουν παραθέσει οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκύπτει πως:

  • την τελευταία διετία τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας διακινούν περίπου 1.500.000 δικόγραφα ετησίως. Μεγάλο μέρος αυτής της ύλης αφορά και δικόγραφα των Διοικητικών Δικαστηρίων.
  • Για τις ανάγκες  αυτού του έργου απασχολούνται περί τα 1.800 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και διατίθενται πλέον των 700 περιπολικών και άλλων οχημάτων.
  • Το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος για το Υπ.Προ.Πο. για αυτό το έργο εκτιμήθηκε περί τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ (κατά προσέγγιση, δεν δόθηκαν περεταίρω στοιχεία).
  • Ενδεχόμενο πρόσληψης επιπλέον Αστυνομικών για το σκοπό αυτό, θα είχε ένα κόστος πλέον των 40.000.000 € για τη μισθοδοσία, εκπαίδευση κι εξοπλισμό αυτών και δεν θα έλυνε και το ζήτημα χρήσης υπηρεσιακών οχημάτων.
  • Το Υπ.Προ.Πο. θέλει πάση θυσία να απαλλαγεί από αυτό το έργο, προκειμένου να διαθέσει το προσωπικό και μέσα που απασχολούνται στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

    Είναι δεδομένο πως ο τεράστιος όγκος της συγκεκριμένης ύλης αποτελεί ισχυρό δέλεαρ, οφείλουμε όμως να εξετάσουμε προσεκτικά κάθε επιμέρους παράμετρο πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

    Κατ’ αρχήν πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κύριος όγκος αυτών των δικογράφων απευθύνεται σε πολίτες, υπάρχουν όμως και δικόγραφα που απευθύνονται σε εγκληματίες με βαρύ ποινικό μητρώο και τίθεται θέμα ασφάλειας μας. Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε από τους Αντιπροέδρους μας στις αρχικές συζητήσεις και η ηγεσία του Υπ.Προ.Πο. έχει δεσμευθεί για παροχή αστυνομικής συνδρομής σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Ένα ζήτημα ακόμα που τέθηκε, είναι αυτό της πρόσβασης των απομακρυσμένων περιοχών και ιδίως των νησιών, όπου επίσης εξασφαλίστηκε δέσμευση συνδρομής των Αρχών εάν αυτό απαιτείται σε επείγουσες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα διάθεση σκαφών του Λιμενικού σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές. Ο τρόπος διανομής αυτών των δικογράφων είναι ένα θέμα ακόμα που πρέπει να διευθετηθεί και παρακάτω θα αναφερθεί πρόταση μας για την υλοποίηση του.

   Κατά την άποψη  μας όμως, το σημαντικότερο όλων είναι αυτό της αμοιβής μας, πόσο και κυρίως πως θα πληρωνόμαστε; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα κρίνει εάν πρέπει να αναλάβουμε αυτή την ύλη ή όχι. Εδώ υπεισέρχεται το Υπουργείο Οικονομικών που έχει και το ταμείο και είναι ένα από τα ζητήματα που συζητούνται, ως εκ τούτου θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο πριν ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο.

   Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι εκπρόσωποι μας έχουν αποκλείσει ενδεχόμενο πληρωμής μας μέσω του ΤΑΧΔΙΚ και το Υπουργείο έχει ήδη συμφωνήσει σε αυτό, καθώς επίσης να επισημάνουμε πως οι διαδικασίες πληρωμής με βάση τον ΚΕΔΕ είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικές, γεγονός που σε πρώτη φάση αποθαρρύνει αμφότερα τα μέρη σε επιλογή αυτού του τρόπου πληρωμής. Έχει προταθεί μια εναλλακτική αρκετά ενδιαφέρουσα, αλλά επειδή οι συζητήσεις πλέον εστιάζονται σε αυτό το κομμάτι, θα ήταν καλό να περιμένουμε τις οριστικές αποφάσεις πριν ανακοινωθεί κάτι.

  Εν κατακλείδι, η θέση μας είναι πως εάν διευθετηθεί το οικονομικό σκέλος κατά τρόπο ικανοποιητικό για το Κλάδο, αυτή ύλη πρέπει να περιέλθει στους Δικαστικούς Επιμελητές. Ναι, υπάρχουν ζητήματα προβληματισμού, τα οποία όμως είναι στο σύνολο τους αντιμετωπίσιμα κατά τη γνώμη μας.

  Θεωρούμε όμως πως η ανάληψη αυτής της ύλης θα αποτελέσει εφαλτήριο μιας αλυσιδωτής αντίδρασης ευεργετικών για τον Κλάδο επακόλουθων. Ενδεικτικά αναφέρω:

  1. Δίδεται η ευκαιρία μιας κατ’ αρχήν εφαρμογής του άρθρου 139 με κατανομή ύλης ισότιμα στο σύνολο των συναδέλφων, δημιουργώντας έτσι ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για κάθε Δικαστικό Επιμελητή.
  2. Επιτυχής διεκπεραίωση αυτής της ύλης από εμάς, μπορεί λειτουργήσει ως οδηγός και πρότυπο για διεκδίκηση επιπλέον πηγών ύλης.
  3. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του είναι ελάχιστες, αφού το άρθρο 155 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ήδη προβλέπει την επίδοση μέσω Δικαστικών Επιμελητών. Έτσι η εφαρμογή του  μπορεί να γίνει άμεσα.
  4. Μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση των υποδομών των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας. Ενδεικτικά θα πούμε πως με μια πολύ μικρή επιβάρυνση ανά επίδοση που σε καμία περίπτωση δε θα υπερβαίνει τα πενήντα λεπτά (0,50 €) υπέρ Συλλόγων και Ομοσπονδίας, θα οδηγήσει σε πρόσληψη προσωπικού στους Συλλόγους και εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Υποθέσεων ( εφεξής ΣΔΥ) στην Ομοσπονδία. Με αυτό τον τρόπο η διακίνηση και διανομή της ύλης θα γίνεται άμεσα, εύκολα και δίκαια για όλους.
  5. Η εγκατάσταση ΣΔΥ θα συντελέσει στην ανάληψη της ύλης των δικογράφων του εξωτερικού, απαλλάσσοντας έτσι επιπλέον προσωπικό για το Υπουργείο Δικαιοσύνης που τώρα απασχολείται με αυτό το έργο. Υπενθυμίζουμε πως με βάση το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1784/2020 που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο του 2022, τα κράτη – μέλη υποχρεούνται στη δημιουργία τέτοιας πλατφόρμας για τη διακίνηση των δικογράφων εξωτερικού (Για το συγκεκριμένο θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο μας).
  6. Η εγκατάσταση του ΣΔΥ θα εξασφαλίσει την αυθεντικοποίηση και μοναδικότητα κάθε πράξης μας, κάνοντας εύκολα ανιχνεύσιμη και αποτρέποντας οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά συναδέλφων, που φημολογείται πως υιοθετούν τέτοιες πρακτικές, χωρίς όμως αυτή τη στιγμή και με τα υπάρχοντα μέσα, να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους.
  7. Η ενσωμάτωση στο ΣΔΥ κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων πληρωμών, θα εξασφαλίσει την είσπραξη της νόμιμης αμοιβής μας, ελαχιστοποιώντας τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και μειοδοσίας.
  8. Θα αποτελέσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τουλάχιστον μια πενταετία, ούτως ώστε ο Κλάδος να ενσωματώσει όλα εκείνα τα μέσα και λειτουργίες που θα του επιτρέψουν να σταθεί  στην ψηφιακή εποχή.

   Κλείνοντας θα επαναλάβουμε πως το κύριο ζητούμενο στην ανάληψη αυτής της ύλης και αυτό για το οποίο ήδη εργάζεται η Ομοσπονδία μας δια των Αντιπροέδρων της που το έχουν επιφορτιστεί, είναι αυτό της οικονομικής εξασφάλισης των συναδέλφων.

Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστα ανακοινώσιμα αποτελέσματα.

Για την Προοδευτική Συνεργασία Δικαστικών Επιμελητών

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Α. Γρηγόρης

Νόμος 4842/2021: Ταχεία πολιτική δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της πολιτικής δικονομίας για την ψηφιοποίηση της πολιτικής δικαιοσύνης, άλλες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και λοιπές επείγουσες διατάξεις.

Κυρίες  & κύριοι συνάδελφοι,

οι πρόσφατες τροποποιήσεις του Κ.Πολ.Δ. που τίθενται σε ισχύ την 01.01.2022 θα επιφέρουν ουσιώδεις αλλαγές στο έργο μας. 

Η παράταξη μας με επιμέλεια της κ. Ελένης Καπότου και τη συνδρομή του κ. Δημήτρη Γέμελου, συγκέντρωσε και κωδικοποίησε το σύνολο των αλλαγών που μας αφορούν, στο άρθρο που ακολουθεί.

Νόμος-4842-2021-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΚΠΟΛΔ