Πτυχίο Νομικής, στο ίδιο έργο θεατές;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

   Λίγες ώρες πριν την τακτική ολομέλεια της Ομοσπονδίας μας σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή 21/10/2022 στις 18.00) και κυρίως την έκτακτη ολομέλεια αύριο το πρωί (Σάββατο 22/10/2022 στις 10.00) με θέμα τη «στελέχωση» του κλάδου μας, επικοινωνούμε μαζί σας για να μοιραστούμε με σας τους προβληματισμούς μας για τη σκοπιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας της Διοίκησης, μα κυρίως για να διατυπώσουμε για μια ακόμα φορά, την εκπεφρασμένη και διαχρονικά απαρέγκλιτη άποψή μας για το θέμα.

   Βλέπετε, από τα πρώτα χρόνια καθιέρωσης του πτυχίου Νομικής ως προαπαιτούμενο εισαγωγής στον επάγγελμα μας, είχαν υπάρξει διάφορες φωνές και κινήσεις που κατά διαστήματα προσπαθούσαν να ακυρώσουν με διάφορους τρόπους αυτή την κατάκτηση που η παράταξη μας πέτυχε για το επάγγελμά μας, οι οποίες ευτυχώς δεν ευοδώθηκαν, έως τώρα.

   Έρχεται λοιπόν το Σεπτέμβριο η εκτελεστική γραμματεία της ΟΔΕΕ, κατά τη συνεδρίαση της οποίας τέθηκε από μέλη της ανοικτά θέμα διεύρυνσης και με άλλα πτυχία πλην της Νομικής, ακολούθησε  το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου της Αθήνας όπου μετά την ενημέρωση του Προέδρου για το ζήτημα, επίσης εκφράστηκε ανοικτά θέση υπέρ της διεύρυνσης, κατά διαβολική σύμπτωση από το ίδιο μέλος της Ε.Γ. της Ομοσπονδίας που είναι και Σύμβουλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας και η οποία κατά το όχι πολύ μακρινό παρελθόν, είχε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη με τις τωρινές της τοποθετήσεις.

  Όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, το θέμα ξέφυγε από τα στενά πλαίσια των συλλογικών μας οργάνων και οι αντιδράσεις των συναδέλφων όπως αυτές εκφράστηκαν τόσο στις καθημερινές επαφές αλλά και στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – παραταξιακά ή μη – υπήρξαν σφοδρές εναντίον αυτής της κίνησης.

  Αντιδράσεις απόλυτα δικαιολογημένες, αφού σε μια περίοδο που η ύλη μας βαίνει διαρκώς μειούμενη και οι επιπτώσεις των διαδοχικών κρίσεων είναι εμφανείς σε όλη την κοινωνία, αποτελεί κοινή πεποίθηση τόσο δική μας, όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων πως ευόδωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας το μοναδικό που θα μπορούσε να προσφέρει στον κλάδο είναι φθηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό στα μεγάλα γραφεία.

  Παρατηρείται λοιπόν το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια αναδίπλωσης εκ μέρους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, όπου υποστηρίζεται ότι εσφαλμένα δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση στους συναδέλφους και ότι αντικείμενο της συζήτησης θα είναι απλώς η εύρεση τρόπων για την προσέλκυση περισσότερων πτυχιούχων Νομικής.

   Χαιρόμαστε πολύ αν πράγματι καταλάβαμε λάθος, δεν μπορούμε όμως να μην αναρωτηθούμε αν ήταν τόσο αναγκαίο να αναλωθεί μια ολόκληρη έκτακτη ολομέλεια με αυτό το θέμα ή αν θα μπορούσε απλά να συζητηθεί σε μία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας με την συμμετοχή και των Προέδρων των Συλλόγων, αν κρίνονταν απαραίτητο.

  Κλείνοντας, εμείς ως παράταξη θα είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε την πάγια θέση μας ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγο να πειραχτεί το πτυχίο Νομικής, θα είμαστε εκεί με τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας στο διάλογο, θα είμαστε εκεί γιατί δεν πρέπει το πρόβλημα των λίγων να γίνει πρόβλημα όλων μας και με μεγάλη χαρά μαθαίνουμε ότι θα είστε και σεις εκεί.

Για την Προοδευτική Συνεργασία Δικαστικών Επιμελητών

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Α. Γρηγόρης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΟΥΤΗΣ

κ.κ. Συνάδελφοι,
Αφού βρισκόμαστε μπροστά σ΄αυτές τις θεαματικές αλλαγές (τουλάχιστον για μας τους παλιούς) της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης, μήπως θα έπρεπε να ξαναδούμε τις προθεσμίες επιδόσεως και της Εκθέσεως Κσατασχέσεως αλλά και της ανάρτησης του ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ. Ειδικά η προθεσμία εγγραφής της Κατασχέσεως (στα Κτηματολόγια, Υποθηκοφυλακεία) σε σχέση και με την πάγια πλέον καθυστέρηση χορήγησης του Πιστοποιητικού Βαρών, νομίζω ότι επιβάλουν το 5νθήμερο να γίνει 10ήμερο!! Οσον αφορά την ανάρτηση, το 15νθήμερο να γίνει 20ήμερο!!!!
Νομίζω, ―καθότι είμαι μπαρουτοκαπνισμένος επί 39ετία―, επιβάλλονται αυτές οι αλλαγές μιά και εμείς “κόβουμε το λαιμό μας”, προκειμένου να ανταποκριθούμε, στις νυν ισχύουσες προθεσμίες!!!
Τί λέτε εσείς????
Με τιμή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΟΥΤΗΣ
ΔΙΚ.ΕΠΙΜΕΛΗΤΉΣ ΠΡΩΤΟΔ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
τηλ. 6977583914

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΟΥΤΗΣ

Νομίζω ότι το θέμα αυτό ας το αφήσουμε, ώς έχει, για κάποιο διάστημα ακόμη, να δούμε, πώς θα πάει, αν και όπως πάνε τα πράγματα, δεν θα αργήσει η αθρόα εισροή δικηγόρων στη δουλειά μας!!! Ούτως ή άλλως ακόμα και να ισχύσει το παλιό σύστημα, πάλι τους δικηγόρους δεν μπορεί κανένας να τους αποκλείσει. Νομίζω ότι ο χρόνος θα δείξει. Το μεγαλύτερο θέμα για τον κλάδο μας είναι να διαφυλαχθεί ο πίνακας αμοιβών μεταξύ μας!!!!! Γιατί γνωρίζω ότι υπάρχει θέμα όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις δικηγόρων των ίδιων πόλεων (εμένα ο επιμελητής μου μου παίρνει 20 ευρώ ή 25 ευρώ), αλλά υπάρχει και στην επαρχία. Δεν ξέρω τί μπορεί να κάνει η ομοσπονδία γιαυτό, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΑΡΓΙΟΛΑΣ

Από το ωραίο κείμενο του συναδέλφου, ένα κρατώ και ερωτώ: Υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεγάλα γραφεία στον κλάδο με φθηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό; Ποια είναι αυτά; Πως λειτουργούν; Τί σημαίνει φθηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό ; Έχουν ελεγχθεί τα γραφεία αυτά ως προς τη νομιμότητά τους από τον αρμόδιο Εισαγγελέα; Γίνεται από αυτά τα γραφεία αθέμιτος ανταγωνισμός και σκληρή εκμετάλλευση συναδέλφων; Λειτουργούν τα γραφεία αυτά στα πρότυπα εταιρειών διαχείρισης δικογράφων; Κάνουν τα γραφεία αυτά κακό στον κλάδο και αν ναι υπάρχει τρόπος κατάργησής τους; Αν έχει το χρόνο και τη καλοσύνη ο συνάδελφος και Πρόεδρος της Προοδευτική Συνεργασίας Δικαστικών Επιμελητών κ. Γεώργιος Α. Γρηγόρης, να μου/μας δώσει κάποιες διευκρινήσεις, γιατί το συγκεκριμένο σημείο του κειμένου, είναι πολύ σοβαρό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)