ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΠάσχαΑγαπητοί συνάδελφοι ,

Η ΠΡΟΣΥΔΕ εύχεται το Άγιο Φως της Ανάστασης να φωτίσει τη ζωή μας και να αποτελέσει πηγή αγάπης, ελπίδας, αισιοδοξίας και η Ανάσταση του Κυρίου να σηματοδοτήσει την απαρχή ενός νέου ξεκινήματος, για τον κλάδο μας με πρόοδο, ανάπτυξη, αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες, ισότητα, δικαιοσύνη και ισονομία για ένα καλύτερο αύριο.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ , ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑ

Μιχάλης Κανέλλος

Ταφόπλακα το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο

ταφόπλακαΤο νέο ασφαλιστικό περιέχει σαρωτικές ενοποιήσεις όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα υπερ-ταμείο με ταυτόχρονη ενοποίηση όλων των επικουρικών μαζί με τα ταμεία που χορηγούν το εφάπαξ. Προβλέπει επίσης δραστικές αλλαγές και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές όλων των ασφαλισμένων παλαιών και νέων που θα επιφέρουν σοβαρές απώλειες του εισοδήματος μας.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο κύριας σύνταξης, η οποία θα έχει ως βάση υπολογισμού της ποσοστό 20% επί των αποδοχών μας. Το ποσοστό 20% για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά μας κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Για ασφαλισμένους που είναι μέλη προσωπικών εταιρειών ως ετήσιο εισόδημα νοείται το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρείας διά του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή.

Εκτός από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, για τον κλάδο σύνταξης προβλέπονται αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών και για τον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (ετήσια εισφορά ποσοστό 6,95% επί των αποδοχών μας) . Καταργείται η διάκριση «παλαιών πριν από το 1992» και νέων «μετά το 1993» ασφαλισμένων. Continue reading Ταφόπλακα το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο

Ζει (ζέει) χύτρα, ζη φιλία

LogoTCΗ παροιμία αναφέρεται, με ευρηματικό και παραστατικότατο τρόπο, στην «φιλία» που βασίζεται στον οπορτουνισμό και το συμφέρον και συναντάται συνήθως στους επαγγελματικούς χώρους. Η συγκολλητική ουσία στις επαγγελματικές φιλίες δεν είναι το ταίριασμα των χαρακτήρων όπως συμβαίνει στις ανιδιοτελείς προσωπικές φιλίες. Εδώ πρυτανεύει η αμοιβαία ανάγκη για αμφίδρομες ομαλές επαγγελματικές σχέσεις, που κάνουν ευκολότερη την ζωή των δύο μερών ή ακόμα και σε κοινά οράματα για κλαδικές διεκδικήσεις που βασίζονται όμως σε μια φιλοσοφική προσέγγιση και σε σχέδια επί χάρτου.

Έτσι, η επαγγελματική φιλία στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στο επαγγελματικό συμφέρον και έχει ευκαιριακό χαρακτήρα. Όταν όμως έρθει η ώρα που η φιλοσοφική προσέγγιση και τα σχέδια επί χάρτου πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις, τότε δυστυχώς το προσωπικό συμφέρον, η απληστία και η υστεροβουλία μπαίνουν στο ίδιο ζύγι με το κοινό συμφέρον την αξιοπρέπεια και την ανιδιοτέλεια και η πλάστιγγα γέρνει, γέρνει απελπιστικά υπέρ των πρώτων, με αποτέλεσμα αυτές οι αμφίδρομες ομαλές επαγγελματικές σχέσεις ανάμεσα σε δύο συναδέλφους «φίλους» να διαρρηγνύονται και η πρωτογενής συγκολλητική ουσία να εξαφανίζεται. Μόνο αν το δευτερεύον χαρακτηριστικό, δηλαδή το ταίριασμα των χαρακτήρων, είναι αρκετά ισχυρό, τότε και μόνο τότε η επαγγελματική «φιλία» θα μετεξελίχθη σε πραγματική φιλία. Παραδείγματα πολλά, όχι μόνο φιλίες αλλά και κουμπαριές ή στενές συγγένειες έχουν πέσει θύματα στον βωμό της επαγγελματικής απληστίας.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν επαγγελματικές φιλίες που καταλήγουν σε ισχυρές προσωπικές, όπως συνέβη και σε εμένα (και ας είναι μία). Ας είμαστε λοιπόν ψυχολογικά προετοιμασμένοι για την ενδεχόμενη διάλυση μιας επαγγελματικής «φιλίας» και ας μην την μπερδεύουμε με την συνεργασία την συναναστροφή και την γνωριμία Διαφορετικά μπορεί να απογοητευτούμε και να ψάχνουμε μάταια να βρούμε τι έφταιξε.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική. Ή μήπως όχι ;

Ομάδες Εργασίας

Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά.

Helen Keller, 1880-1968, Αμερικανίδα συγγραφέας

allhleggyh_3Κ.κ συνάδελφοι,

Συνεπείς στις προγραμματικές δεσμεύσεις μας για μια νέα, διαφορετική και συμμετοχική λειτουργία της παράταξής μας και γενικότερα του κλάδου, ξεκινούμε μια γενναία και ελπιδοφόρα προσπάθεια ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗΣ και ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ προτάσεων, προκειμένου αφενός μεν να ενεργοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις των συναδέλφων, αφετέρου δε να επιτύχουμε κοινούς τόπους μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούμε ομάδες εργασίας για παρακολούθηση,  καταγραφή και επεξεργασία θέσεων και προτάσεων για διάφορα κρίσιμα θέματα για τον κλάδο.

Οι ομάδες αυτές, σε πρώτη φάση, θα έχουν ως επικεφαλής ένα συντονιστή και θα αποτελούνται από τέσσερα (4) ακόμη μέλη η κάθε μία.

Θα μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα και άλλοι συνάδελφοι, ανεξαρτήτως αν είναι μέλη ή όχι της ΠΡΟΣΥΔΕ, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, το οποίο θα διαθέτουν μόνο τα μέλη της ΠΡΟΣΥΔΕ που θα απαρτίζουν την ομάδα εργασίας.

Continue reading Ομάδες Εργασίας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΌ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δεν είχαμε καμία διάθεση να ασχοληθούμε με ιστορικά απολιθώματα. Πλην όμως μας κέντρισε τη …. μνήμη ένα κείμενο που αναρτήθηκε σε άλλη ιστοσελίδα…..

Δεν αντισταθήκαμε λοιπόν, στον πειρασμό να γνωρίσουμε στη συνάδελφο που υπογράφει το κείμενο εκείνο (πλην δεν ασχολείτο ενεργά τότε με τα συνδικαλιστικά,{2006}) αλλά κυρίως σε όλους τους συναδέλφους πόσο διδακτική μπορεί να είναι η γνώση της ιστορίας, η φράση Verba volant, scripta manent αλλά και ότι ρε μπαγάσα όλοι γνωριζόμαστε….

Ο αείμνηστος λοιπόν – πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας – Αβραάμ Πάσογλου – καλή του ώρα όπου και να ’ναι και να μας βλέπει – ήταν από τους πρώτους που έμαθαν (οι πρώτοι ήμασταν εμείς στην ΠΡΟΣΥΔΕ) την ανθρώπινη φύση και έγραψε μια επιστολή – απάντηση η οποία και δημοσιεύθηκε (τότε) και εμείς σας την αναδημοσιεύουμε.

ΜΑΡΤΙΟΣ-2006