Απάντηση στον κ. Μανδραβέλη

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το κείμενο που ακολουθεί, είναι η απάντηση του συναδέλφου Διονυσίου Κριάρη που απέστειλε σε άρθρο του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη με τίτλο “Ελληνικών παραδόξων συνέχεια” που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” και το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε.

Πειραιάς, 28 Μαΐου 2022

κ. Μανδραβέλη, διάβασα με προσοχή μεν, το νέο άρθρο / γνώμη σας για τους δικαστικούς επιμελητές χωρίς έκπληξη δε.

Είχατε ξαναδημοσιεύσει τη γνώμη σας για τους Δικαστικούς Επιμελητές στις 7-2-2014 με τίτλο «Από δικηγόρος, κλητήρας».  Είχα αποστείλει απάντηση, τότε, στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αλλά φευ… !!! ουδέποτε δημοσιεύθηκε. Στο τέλος της παρούσας μου, σας παραθέτω εκ νέου την απάντησή μου εκείνη. 

Σήμερα, επανέρχεστε και με άρθρο σας στις 25.5.2022 με τίτλο «Ελληνικών Παραδόξων συνέχεια…» καταφέρεστε κατά των δικαστικών επιμελητών με ανακρίβειες και βεβαίως απίστευτη προχειρότητα (κάποιοι θα το ονόμαζαν “λαϊκισμό”).   

Ανακρίβεια:  Αναφέρεστε στην ΚΥΑ καθορισμού αμοιβών , την  αναλύετε αλλά …. αποκρύπτετε τη μισή απόφαση. Δεν αναφέρετε πως η ηλεκτρονική επίδοση (Α. ΕΠΙΔΟΣΗ παρ. 5) θα χρεώνεται 30% λιγότερο.  Τυχαίο ;;

Προχειρότητα:  Συγκρίνετε, εντέχνως ομολογώ, το λειτούργημα του δικαστικού επιμελητή με την οποιαδήποτε προσφορά  ή ζήτηση μπορεί να γίνει μέσω του Η/Υ (όπως να αγοράσετε εσώρουχα..!!!).  Κατηγορείτε την Ελλάδα για παραδοξότητα και για «φτυάρισμα».  Άραγε ανατρέξατε σε όλες … μα όλες … τις χώρες της Ε.Ε. να διαπιστώσετε πως γίνονται οι ηλεκτρονικές επιδόσεις, από ποιους και με τι χρεώσεις ;; Μήπως στην Αμερική, όπου βλέπω σπουδάσατε, στη Μεγ. Βρεττανία, στην Ιαπωνία, στην Κίνα, τη Ρωσία… ;;   Παντού κύριε,  γίνονται από δικαστικούς επιμελητές (judicial officer,  bailiff ή huissier de justice   … διαλέξτε !!) ή από εξουσιοδοτημένους δημοσίους υπαλλήλους, με το ανάλογο βέβαια μισθολογικό κόστος. 

Αναφέρετε επίσης πως διενεργούμε αναγκαστικές κατασχέσεις έναντι αμοιβής. Σας γνωρίζω ακόμα, πως διενεργούμε και αποβολές (εξώσεις) και προσωποκρατήσεις, πάντοτε εκτελώντας τις αποφάσεις των δικαστηρίων.     

Βλέπετε κύριε, οι σύγχρονες κοινωνίες ξέφυγαν εδώ και πολλά χρόνια από τους μπράβους και τη μαφία. Στην Ελλάδα το λειτούργημά μας υφίσταται εδώ και 2.600 χρόνια.  Εκπολιτιστήκαμε, αποκτήσαμε αξίες και απαιτήσαμε από τα Κράτη να οργανώσουν σώματα (με εκχωρημένες δημόσιες εξουσίες) που να εγγυώνται δια των επιδόσεών τους μια δίκαιη δίκη και την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων με σεβασμό στην προσωπικότητα και του επισπεύδοντα και του οφειλέτη.  

Ευτυχώς για τις κοινωνίες αυτά έχουν απαντηθεί από αιώνων!!  Εντελώς ενδεικτικά σας παραπέμπω στον Ε.Ε.  2020/1784 για τις διασυνοριακές επιδόσεις, τη Σύμβαση της Χάγχης, την αιτιολογική έκθεση του Ν. 399/2011 ή την Ευρωπαϊκή Οδηγία 93/99.

Δυστυχώς εσείς, κύριο, πρωταρχικό και μοναδικό κριτήριο έχετε την τσέπη σας… 

Λυπάμαι!!!

Διονύσιος Κριάρης

Δικαστικός Επιμελητής

πρώην Πρόεδρος ΟΔΕΕ

update: Η ως άνω επιστολή δημοσιεύτηκε αυτούσια στην “Καθημερινή” στις 03.06.2022 μαζί με απάντηση του κ. Μανδραβέλη την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Παλαιά απάντηση :

Κύριε Διευθυντά,

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας σας Πάσχος Μανδραβέλης, στις 7-2-2014 και με αφορμή επιστολή ενός δικηγόρου Πειραιά σε άρθρο του με τίτλο «Από δικηγόρος, κλητήρας» αναφέρθηκε στους δικαστικούς επιμελητές, με τρόπο που δείχνει την ελλιπή ενημέρωσή του. Σε αποκατάσταση της αληθείας αλλά και της πληρέστερης ενημέρωσης των αναγνωστών σας, σας αναφέρω τα εξής:

1.- Το 2006 στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123/ΕΚ (Μπολκεστάϊν) ο δικαστικός επιμελητής, ρητά και ονομαστικά, εξαιρείται από την οποιαδήποτε απελευθέρωση των επαγγελμάτων και μάλιστα με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

2.- Η Ελλάδα με το Ν. 3844/2-5-2010 ενσωμάτωσε πλήρως την πιο πάνω Οδηγία στην Ελληνική έννομη τάξη.

3.- Στο Στρασβούργο και στις 17-12-2009 η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), εξέδωσε Κατευθυντήριες Γραμμές, απευθυνόμενες προς όλες τις χώρες – Μέλη της, αποκλειστικά για τους δικαστικούς επιμελητές, όπου αναφέρει ποια προσόντα και ποιες αρμοδιότητες πρέπει να φέρει ο δικαστικός επιμελητής.

4.- Στις 2-3-2011 δημοσιεύεται ο Ν. 3919, ο οποίος επιβάλει την απελευθέρωση όλων των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» και μετά πάροδο τεσσάρων μηνών καταργεί όλους τους περιορισμούς εισόδου στα επαγγέλματα. 

5.- Στις 2-7-2011 εκδίδεται το υπ’ αριθμ. 68/2011 Π.Δ. σύμφωνα με το οποίο εξαιρείται από την απελευθέρωση το λειτούργημα του δικαστικού επιμελητή και η έκδοσή του στηρίχθηκε στην υπ’αριθμ. 126/2011 θετική Γνωμοδότηση του ΣτΕ.   Να σημειωθεί πως η Ελληνική Πολιτεία εξέδωσε ΕΝΑ και μοναδικό Προεδρικό Διάταγμα εξαίρεσης  από την απελευθέρωση.

6.- Στις 11-4-2012 δημοσιεύεται ο Ν. 4072, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται πλέον για να αποκτήσει κάποιος την ιδιότητα του δικαστικού επιμελητή η κατοχή πτυχίου Νομικής Σχολής. Να σημειωθεί πως, μέχρι την ψήφιση του εν λόγω νόμου,  από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. οι 22 απαιτούσαν πτυχίο νομικής σε συνδυασμό με 2ετή τουλάχιστον μεταγενέστερη εξειδίκευση. Έτσι η Ελλάδα εναρμονίστηκε προς τις απαιτήσεις των εταίρων της στην Ευρώπη.

Τέλος να τονισθεί πως κάποιοι «καλοθελητές» τον Δεκέμβριο του 2011 προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να καταδικασθεί η Ελλάδα από το δικαστήριο του Λουξεμβούργου επειδή εξέδωσε Π.Δ. και εξαίρεσε τους δικαστικούς επιμελητές από την απελευθέρωση. Δυστυχώς για αυτούς τα Ευρωπαϊκά όργανα απεφάνθησαν, το Νοέμβριο του 2013, πως με την εξαίρεση των δικαστικών επιμελητών δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση Κοινοτικής νομοθεσίας.

Όπως παρατηρείτε, κανένας «τραγέλαφος» ή τίποτα «γελοίο» δεν έγινε το «σωτήριο έτος» 2012 και ελπίζω μετά από αυτήν την αναλυτική ενημέρωσή σας, ο αρθρογράφος σας να ανακαλέσει αυτά που έγραψε προς αποκατάσταση πάντα της αλήθειας και της ισηγορίας.

Πειραιάς, 8 Φεβρουαρίου 2014

Με τιμή

Διονύσιος Κριάρης

Δικαστικός Επιμελητής

πρώην Πρόεδρος ΟΔΕΕ    

Σεμινάριο σε θέματα πιστοποιητικών «εγκεκριμένων» ηλεκτρονικών υπογραφών για τα μέλη της ΟΔΕΕ

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23/5/2022 στις 15:00 και θα επαναληφθεί την Τρίτη 24/5/2022 στις 15:00, με θέμα “Πιστοποιητικά «εγκεκριμένων» ηλεκτρονικών υπογραφών”.

O εκτιμώμενος χρόνος διάρκειας του σεμιναρίου είναι 2 ώρες.

Συγκεκριμένα θα συζητηθούν οι διαδικασίες:

1η ενότητα: Δημιουργία λογαριασμού μέλους της ΟΔΕΕ

2η ενότητα: Ενεργοποίηση λογαριασμού

3η ενότητα: Ανάκτηση κωδικού

4η ενότητα: Σύνδεση χρήστη

5η ενότητα: Αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού εγκεκριμένης ηλ. υπογραφής

6η ενότητα: Αντικατάσταση πιστοποιητικού

7η ενότητα: Ανανέωση πιστοποιητικού

Σύνδεσμος σύνδεσης Δευτέρα 23/5: κλικ εδώ

Σύνδεσμος σύνδεσης Τρίτη 24/5: κλικ εδώ

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για τη σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για την υπηρεσία ηλεκτρονικής επίδοσης.

Με εκτίμηση,

Αρχή Πιστοποίησης των Ελληνικών Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων

Ηλεκτρονική διεύθυνση: support@harica.gr

Δικτυακός τόπος: www.harica.gr

Τηλέφωνο: 2310 995000 (Δευ-Παρ, 08:15-15:00)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Tη Δευτέρα 23 Μαϊου και την Τρίτη 24 Μαϊου και ώρες 15:00 – 17:00, θα διενεργηθούν τα δύο πρώτα σεμινάρια εκπαίδευσης για την απόκτηση της ψηφιακής υπογραφής, με τη συνεργασία του ΑΠΘ και της Ο.Δ.Ε.Ε.

Θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας zoom και θα σας σταλούν έγκαιρα με newsletter οι κωδικοί εισόδου για να τα παρακολουθήσετε.

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, αυτές τις δύο πρώτες μέρες οι αρμόδιοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα μας εξηγήσουν εξ ολοκλήρου τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για την ψηφιακή μας υπογραφή.

Θα σας κατευθύνουν σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεστε, ώστε να πιστοποιηθείτε και να αποκτήσετε την ηλεκτρονική υπογραφή, η οποία είναι απαραίτητη για να διενεργήσετε ηλεκτρονική επίδοση.

Για την Ε.Γ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιάννης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Λάβαμε δύο ενημερώσεις από την HARICA που αφορούν τις ηλεκτρονικές μας υπογραφές και σας τις παρουσιάζουμε αυτούσιες:

Ανανέωση πιστοποιητικών εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής της HARICA

Με αφορμή το ΦΕΚ 2318/12-5-2022 που αφορά την Απόφαση υπ. αριθμ. 18407οικ. για την «Επίδοση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα» σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Όσα μέλη από κάθε Σύλλογο Δικαστικών Επιμελητών έχουν παραλάβει την κάρτα Δικαστικού Επιμελητή, την περίοδο από το 2019 έως και τον Μάιο του έτους του 2020, πρέπει να ανανεώσουν το πιστοποιητικό εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής (που βρίσκεται στην κάρτα), καθώς έχει παρέλθει διάστημα δύο ετών και έχει λήξει.

Τα μέλη έχουν παραλάβει μήνυμα που τους ενημερώνει για την επικείμενη λήξη του πιστοποιητικού στο email τους που έχει δημιουργηθεί στην Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών και είναι της μορφής (username)@odee.gr. Οδηγίες για σύνδεση στη θυρίδα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ΟΔΕΕ: https://portal.odee.gr/node/13.

Για την ανανέωση των πιστοποιητικών, το κάθε μέλος πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που περιγράφεται στις οδηγίες του portal.odee.gr https://portal.odee.gr/node/3893.

Επιπλέον συστήνουμε όσα μέλη δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία απόκτησης των καρτών Δικαστικών Επιμελητών, να ακολουθήσουν τις οδηγίες του portal.odee.gr https://portal.odee.gr/node/12 ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στα online σεμινάρια που θα διενεργηθούν τις επόμενες μέρες και αφορούν την διαδικασία της ηλεκτρονικής επίδοσης.

Σε ότι αφορά τις Υπεύθυνες Δηλώσεις που πρέπει να παραλάβουμε για την έκδοση των πιστοποιητικών ή/και την ανανέωσή τους, αυτές προτείνουμε να μας αποστέλλονται συγκεντρωτικά μέσω του κάθε Συλλόγου, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα ο κάθε Δικαστικός Επιμελητής να αποστέλλει ταχυδρομικά (με κούριερ) την δική του υπογεγραμμένη και θεωρημένη (όχι από gov.gr) Υπεύθυνη Δήλωση στην ακόλουθη ταχυδρομική διεύθυνση:
 Γραφείο Καταχώρησης HARICA
 Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ
 Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ
 Κτίριο Βιολογίας 1ος όροφος
 ΤΚ 54124
 Θεσσαλονίκη
 

Νέες διευκρινίσεις από τη HARICA για την ανανέωση πιστοποιητικών εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής

Σε συνέχεια του προηγούμενου newsletter που εστάλη από τη HARICA διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Τα μέλη που έχουν παραλάβει την κάρτα Δικαστικού Επιμελητή από το 2019 έως και τον Μάιο του 2020 και θα πρέπει να ανανεώσουν το πιστοποιητικό εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής (που βρίσκεται στην κάρτα), καθώς έχει παρέλθει διάστημα δύο ετών και έχει λήξει, έχουν λάβει μήνυμα που τους ενημερώνει για την επικείμενη λήξη του πιστοποιητικού στο email τους που έχει δημιουργηθεί στην Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών και είναι της μορφ! ής (username)@odee.gr.
Οδηγίες για σύνδεση στη θυρίδα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ΟΔΕΕ Χρήση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου

Για την ανανέωση των πιστοποιητικών, τα μέλη του κάθε Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία που περιγράφεται στις οδηγίες ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
Μπορείτε να ελέγξετε πότε λήγει το πιστοποιητικό στην κάρτα σας δείτε τις οδηγίες Έλεγχος του προσωπικού πιστοποιητικού στην Κάρτα μέλους της ΟΔΕΕ

Επιπλέον συστήνουμε όσα μέλη δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία απόκτησης των καρτών Δικαστικών Επιμελητών, να ακολουθήσουν τις οδηγίες του portal.odee.gr ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στα online σεμινάρια που θα διενεργηθούν τις επόμενες μέρες και αφορούν την διαδικασία της ηλεκτρονικής επίδοσης.

Αρχή Πιστοποίησης των Ελληνικών Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων – HARICA
Ομάδα υποστήριξης έργου ΟΔΕΕ
τηλ.: 2310 995000 (Δευ-Παρ, 08:15-15:00)
e-mail: support-odee@harica.gr

Ακολούθως λάβαμε και σχετική ενημέρωση από την ΟΔΕΕ που αναφέρει τα εξής:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μετά την αποστολή των σημερινών οδηγιών από το ΑΠΘ με δύο newsletter που αφορούν τη διαδικασία πιστοποίησης της ψηφιακής μας υπογραφής, μας ενημερώσατε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην προσπάθειά σας να ακολουθήσετε τις οδηγίες.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι δύο πρώτες ημέρες των σεμιναρίων που θα διενεργηθούν άμεσα θα είναι ενημερωτικές και απολύτως επεξηγηματικές για τις ενέργειες που χρειάζονται σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεστε.

Αφού κατανοήσετε πλήρως τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε και πιστοποιηθείτε, τότε θα συνεχίσουμε τα σεμινάρια εκπαίδευσης στον τρόπο της ηλεκτρονικής επίδοσης, ώστε να αποκτήσετε την κατάρτιση που χρειάζεστε για να ανταπεξέλθετε στα νέα ηλεκτρονικά σας καθήκοντα.

Η Ο.Δ.Ε.Ε. θα είναι αρωγός όλων των συναδέλφων στην ολοκλήρωση της ψηφιακής υπογραφής και τη διενέργεια ηλεκτρονικής επίδοσης. 

Για την Ε.Γ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιάννης

ΕΠΙΔΟΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

Συνάδελφοι,                                                                              

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ 2318 τ. Β΄(12.05.2022) η με αριθμό 18407 οικ. απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης – Επικράτειας για την επίδοση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα κατά το άρθρο 122Α του Κ.Πολ.Δ.

Όλη η διαδικασία αναλύεται στο ΦΕΚ που ακολουθεί.

Καλή αρχή.

PDF Embedder requires a url attribute

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΟΔΕΕ 2022

Συνάδελφοι,

την Παρασκευή 29/4/2022 διενεργήθηκαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Προέδρου, της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Ελεγκτικής Επιτροπής.

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Για την εκλογή Προέδρου:

Νικόλαος Γιάννης 15 (εκλέγεται)

Δημοσθένης Τσιριγώτης 8

Άκυρο 1

Για την εκλογή της Εκτελεστικής Γραμματείας:

Αικατερίνη Γκουρνέλου 9 (εκλέγεται)

Ιωάννης Καραμπούλης 8 (εκλέγεται)

Ιωάννης Χαλκιαδακης 8 (εκλέγεται)

Μαρία Μπρουζούκη 7 (εκλέγεται)

Δημήτριος Τσιτσώνης 7 (εκλέγεται)

Γεώργιος Μήτσης 6 (εκλέγεται)

Γεώργιος Νικολάου 0 (δεν εκλέγεται)

Άκυρο 1

Για την εκλογή της 3μελούς Ελεγκτικής Επιτροπής:

Νικόλαος Γκόνιας 14 (εκλέγεται)

Σωτήριος Σκευοφύλακας 13 (εκλέγεται)

Νικόλαος Κάλλης 9 (εκλέγεται)

Χαράλαμπος Κοττικιάς 7 (εκλέγεται αναπληρωματικός)

Άκυρο 1

Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία διαμορφώνεται ως εξής: 

Αντιπρόεδροι: α) Γεώργιος Μήτσης, β) Δημήτριος Τσιτσωνης, γ) Ιωάννης Χαλκιαδάκης.

Γραμματέας: Μαρία Μπρουζούκη

Ταμίας: Ιωάννης Καραμπούλης

Αναπληρ. Γραμματέας: Αικατερίνη Γκουρνέλου

Ψήφισαν 24 αντιπρόσωποι από το σύνολο των 25 (λόγω της απουσίας του κ. Γραμματόπουλου).

Η τριετής θητεία ξεκινάει για όλους την 1η Μαΐου 2022.