ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ

imagesΤην ποιότητα των μελών της ΠΡΟΣΥΔΕ και όχι μόνο για νομικά ζητήματα την γνωρίζετε.

Το επίπεδό τους και η συμπεριφορά τους απέναντι σε συναδέλφους και πολίτες σας είναι γνωστά.

Την μόρφωσή τους που συνοδεύεται με κατάθεση προτάσεων, τον προβληματισμό τους καθώς και την αγωνία τους για το αύριο του κλάδου την εισπράττετε και απ’ αυτή την ιστοσελίδα.

Το τελευταίο διάστημα μέσα από τον διάλογο – απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας – που διακρίνει τα μέλη της παράταξής μας, γίνεται μία πλατιά συζήτηση για την ηλεκτρονική επίδοση και γενικότερα τις ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Θέλω να σας θυμίσω – ιστορικά πλέον – κάποια στοιχεία για την ηλεκτρονική επίδοση και την συνεχή μας προσπάθεια να ανταποκριθούμε ως δικαστικοί επιμελητές στα αιτήματα των καιρών και την καρποφόρα επιστημονική συνεργασία – και μάλιστα όπως αποδείχθηκε όχι μόνο με τη μορφή διαλεκτικής συζήτησης – που είχε ο υπογράφων μαζί με τον Διονύση Κριάρη, γι’ αυτό το ζήτημα, με τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της τότε νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον ΚΠολΔ, Νικόλαο Κλαμαρή.

Η επιτροπή αυτή μάλιστα το 2008 εξέφρασε προς εμάς μέσα από τις σελίδες βιβλίου που εκδόθηκε τότε, τις ευχαριστίες της, για την υποβολή από την Ομοσπονδία μας προτάσεων νομοθετικών τροποποιήσεων, οι οποίες βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την Επιτροπή στο έργο της, και πολλές απ’ αυτές μάλιστα η Επιτροπή εκείνη ως και η μεταγενέστερη υιοθέτησαν,  και σήμερα αποτελούν άρθρα του ΚΠολΔ.

Η ηλεκτρονική επίδοση προβλέπεται από το 2004 σε ευρωπαϊκό κανονισμό.

Η ηλεκτρονική επίδοση, δηλαδή η επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα (λ.χ. τηλεομοιοτυπία ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) προβλέπεται από τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθμ. 0805/21.4.2004 (κωδ. L-143) «για τη θέσπιση ευρωπαϊκού εκτελεστού τίτλου για μη αμφισβητούμενες αξιώσεις», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 21.01.2005 και σε εφαρμογή την 21.10.2005. Ειδικότερα, η διάταξη του άρθρου 13 Ι δ του ως άνω Κανονισμού προβλέπει και την ηλεκτρονική επίδοση, η οποία θα βεβαιώνεται με αποδεικτικό παραλαβής, στο οποίο θα αναγράφεται η ημερομηνία παραλαβής και το οποίο θα υπογράφεται και θα επιστρέφεται από τον παραλήπτη στον αποστολέα του εγγράφου. Με την επόμενη διάταξη του άρθρου 14 Ι στ και η ηλεκτρονική επίδοση που θα πιστοποιείται με αυτόματη βεβαίωση παραλαβής, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση με την προϋπόθεση, ότι ο οφειλέτης έχει αποδεχθεί ρητά από πριν αυτή την ηλεκτρονική μέθοδο ως προσήκουσα μέθοδο επίδοσης ή κοινοποίησης εγγράφου. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί, ότι στην αιτιολογική έκθεση για τον Κανονισμό αυτό (δηλαδή τον Κανονισμό 0805/21.4.2001) χαρακτηρίζονται (και ειδικότερα στην παράγραφο 14 αυτής) αυτοί οι τρόποι επιδόσεως, ότι παρέχουν πλήρη βεβαιότητα (τούτο αφορά τους τρόπους επίδοσης ή κοινοποίησης του άρθρου 13) ή πολύ μεγάλη πιθανότητα (ως λ.χ. οι τρόποι επίδοσης ή κοινοποίησης του άρθρου 14), ότι το συγκεκριμένο έγγραφο που επιδόθηκε ή κοινοποιήθηκε έφτασε πραγματικά στα χέρια του προσώπου, στο οποίο απευθυνόταν και στο οποίο φέρεται, ότι επιδόθηκε ή κοινοποιήθηκε. Οπωσδήποτε αυτή η διαφοροποίηση ήδη στο προοίμιο/σκεπτικό του ως άνω Κανονισμού μεταξύ τρόπων επίδοσης που διασφαλίζουν την πλήρη βεβαιότητα και τρόπων επίδοσης που διασφαλίζουν απλώς μία πολύ μεγάλη πιθανότητα, ότι έλαβε χώρα επίδοση, προβληματίζει (Σημείωση: Πουθενά στον κανονισμό αυτό δεν προβλέπεται η παρουσία – παρέμβαση του δικαστικού επιμελητή για την ηλεκτρονική επίδοση, κάτι το οποίο μας προβλημάτισε έντονα). Continue reading ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ

Το Αμαξάκι…..

Image201502120903

‘Αρθρο του Διονύση Κριάρη

Είδα τις τελευταίες ημέρες σε κάποιο κανάλι μια παλιά αλλά αγαπημένη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου.  Το αμαξάκι…… με τους μακαρίτες πια Ορέστη Μακρή, Βασίλη Αυλωνίτη, Αντιγόνη Βαλάκου και τόσους άλλους μεγάλους και αγαπημένους ηθοποιούς.  Ηθοποιούς που μέσω των ηρώων που ενσάρκωσαν γαλούχησαν τις ψυχές και τις καρδιές μας.  Το αμαξάκι….. ταινία με λίγα χρήματα αλλά πολύ καρδιά, αγάπη, ψυχή ……….. αλλά εν τέλει με τεράστια μηνύματα….. καίρια και διαχρονικά.!!!

Ο μεγάλος κίνδυνος σε εκείνη την ταινία ήταν η αλλαγή του κόσμου…. του τότε κόσμου, της Ελλάδας της δεκαετίας του ‘50…. Ο εχθρός των δύο αμαξάδων (Μακρή-Αυλωνίτη) ήταν ….. το αυτοκίνητο……!!!! Το μηχανικό εκείνο μέσο που εξοστράκιζε το γραφικό αμαξάκι, το μόνιππο και, τελικά, τον αμαξά…. Δηλαδή τον οδηγό του μόνιππου………  Στο ρόλο αυτό (του αμαξά που οι εξελίξεις παραγκωνίζουν) ο Ορέστης Μακρής….. γλυκός, ευθύς, έντιμος και άτεγκτος, πιστός στις παραδόσεις και αμετακίνητος.   Για όλα αυτά αξιέπαινος και ζηλευτός…. Ένας άνθρωπος που όλοι, ενδόμυχα, ζηλεύουμε και θα θέλαμε να του μοιάσουμε, να μην υποκύψουμε, να μην παραδοθούμε!!!

Στο ρόλο του άλλου αμαξά, αυτού που «υπέκυψε και παραδόθηκε» στο αυτοκίνητο – την αλλαγή – ο Βασίλης Αυλωνίτης.  Άνθρωπος με κατανόηση και βαθύ σεβασμό για το φίλο του και τις παραδόσεις αλλά ταυτόχρονα και άνθρωπος συνειδητοποιημένος με το αναπόφευκτο, με την εξέλιξη που δεν αποτρέπεται, που δεν αποφεύγεται. Άνθρωπος που, παρά τον πόνο της απόφασης, την πήρε και κοίταξε μπροστά. Άνθρωπος που πήρε την απόφαση, όχι μόνο να αγοράσει αυτοκίνητο αλλά και να το μάθει καλά.

Αρκετά όμως με την αναπόληση. Ας προσπαθήσουμε να παραλληλίσουμε το τότε με το τώρα. Continue reading Το Αμαξάκι…..

Η κοπή της πίτας της ΠΡΟΣΥΔΕ

Μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ έγινε στις 5/2/2015 η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της παράταξής μας. Πάνω από 100 εν ενεργεία δικαστικοί επιμελητές παραβρέθηκαν και αντάλλαξαν ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά.

Μέσα σε κλίμα συντροφικότητας και αλληλεγγύης αντάλλαξαν απόψεις και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους και την ελπίδα ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για τον κλάδο μας.

Εμείς είμαστε σίγουροι γι’ αυτό. Γιατί η παράταξή μας, που στις επερχόμενες εκλογές θα αναλάβει το τιμόνι και τις τύχες του Συλλόγου, αποτελείται από ωραία πρόσωπα και νέους ανθρώπους.

Η νέα γενιά ηγετών της ΠΡΟΣΥΔΕ έρχεται και ο Σύλλογός μας χρειάζεται περισσότερο σήμερα από κάθε άλλη φορά αυτά τα ωραία, έντιμα πρόσωπα, αυτούς τους νέους μαχητικούς συνδικαλιστές.

Τα φλουριά που κέρδισαν οι δύο συνάδελφοι αντιστοιχούν σε γούρια και δύο βιβλία. Έναν Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και έναν Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Και του χρόνου.

Συναδελφική Αναγνώριση

Σχόλιο συναδέλφου στο άρθρο μας
ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΚΑΤΑ Κ.Ε.Δ.Ε…. Συνέχεια…

Με τις τρεις αναρτήσεις στο διαδίκτυο ΑΔΑ:7ΥΦΜΗ-ΠΧΜ, ΑΔΑ:67K4H-AI6 και ΑΔΑ:ΩΟΧ9Η-6ΛΗ συμπληρώνεται το ποσό του 1.598.500 ευρώ, που διατίθεται από το Υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση των Ε.Δ.Ε για το έτος 2013 και αφορά τις Δ.Ο.Υ της τέως Νομαρχίας Αθηνών (Δ.Ο.Υ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΚΑΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, Δ” ΑΘΗΝΩΝ, ΙΖ” ΑΘΗΝΩΝ, Ν.ΙΩΝΙΑΣ, Φ.Α.Ε ΑΘΗΝΩΝ, ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, Α” ΑΘΗΝΩΝ, ΧΟΛΑΡΓΟΥ, ΙΓ” ΑΘΗΝΩΝ, ΚΗΦΙΣΙΑΣ). Ανάλογες αναρτήσεις έχουν γίνει και για τις υπόλοιπες Δ.Ο.Υ του λεκανοπεδίου καθώς και για την Περιφέρεια.

Προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα συνδικαλιστικά μας όργανα, όπου για πολλούς μήνες έδωσαν αγώνα με τους αρμόδιος φορείς του Υπουργείου.

Η νομοθετική ρύθμιση με ενέργειες του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Πρεκετέ, ήταν καθοριστική για να προστατευθούμε από ενδεχόμενη παραγραφή των οφειλομένων, καθώς και για την υπαγωγή των Εξόδων Διοικητικής Εκτέλεσης στις εξαιρέσεις των διατάξεων περί ανάληψης υποχρεώσεων.

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κριάρη, όπου με την παρέμβασή του, ως πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας προάσπισε τα συμφέροντα των συναδέλφων του, χωρίς να έχει ο ίδιος προσωπικό όφελος.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Σαββαϊδου, όπου εξ αρχής προσέγγισε το πρόβλημα με ευαισθησία και έδωσε σε πολύ σύντομο χρόνο λύσεις. Η Δημόσια Διοίκηση χρήζει των υπηρεσιών τόσο άξιων και ικανών ανώτατων στελεχών.

Το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί πλήρως, όμως η αναγνώριση των θετικών εξελίξεων είναι δεδομένη και ευελπιστούμε στην οριστική του διευθέτηση.

ΒΕΤΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ

Η ρήση του Αντισθένη «τότε τας πόλεις απόλλυσθαι όταν μη δύνωνται τους φαύλους από των σπουδαίων διακρίνειν» δηλαδή: «οι πόλεις χάνονται, όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πια τους καλούς από τους κακούς», στον δικό μας χώρο των δικαστικών επιμελητών και κυρίως του Συλλόγου μας η διάκριση γίνεται πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού από τους συναδέλφους. Η μεγάλη πλειοψηφία των Δικαστικών Επιμελητών έμαθε να διακρίνει τους «καλούς» από τους «κακούς».

Αγωνιστική … φαρσοκωμωδία

Το τελευταίο διάστημα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με ενέργειες που υποβαθμίζουν το κύρος δημοσίων λειτουργών, οδηγούν τον Σύλλογό μας σ’ έναν απίστευτα ολισθηρό κατήφορο. Για να δούμε κάποιες απ’ αυτές τις ενέργειες και θα κάνουμε μία μικρή περιγραφή τους.

  • Απόφαση για αποχή (αντίθετη με τις αποφάσεις του ανωτάτου οργάνου της Ομοσπονδίας περί αναστολής για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου μας).
  • Απόφαση για … δημοψήφισμα (!) … ή γκάλοπ (!).
  • Απόφαση για Γενική Συνέλευση δίχως αντικείμενο.

(Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνάδελφοι μιλούν για τον «Βρώμικο Δεκέμβρη» του Συλλόγου μας). Continue reading ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ