ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ

Κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 4.2.2019 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σχέδιο Νόμου που βρίσκεται ήδη  στη φάση επεξεργασίας στις επιτροπές της Βουλής, ολοκληρώθηκε δε η πρώτη ανάγνωση. Σύμφωνα με αυτό προβλέπονται τροποποιήσεις και βελτιώσεις  διατάξεων σχετικά µε την παροχή νομικής βοήθειας (άρθρο 28 παρ. 4 [σελ. 85,86] Αιτιολογικής Έκθεσης) μεταξύ άλλων και για τον χρόνο έκδοσης του φορολογικού στοιχείου το οποίο θα εκδίδεται κατά την πραγματική είσπραξη.

Μιλάει αποκλειστικά και μόνο για τους Δικηγόρους Υπηρεσίας.

Ειδικά στην αιτιολογική έκθεση και σε ό,τι αφορά το άρθρο 28 [σελ. 14] αναφέρει επί λέξει: “…..Ο ν. 3626/2004 για τη νομική βοήθεια ορίζει ειδικά στο άρθρο 1 ότι δικαιούχοι νομικής βοήθειας είναι οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες, στο άρθρο 2 παρ. 3 ότι, η διαδικασία διεξάγεται ατελώς και ήδη στο υπό τροποποίηση άρθρο 15 ότι το προσήκον φορολογικό στοιχείο για την παροχή των υπηρεσιών του δικηγόρου υπηρεσίας εκδίδεται κατά την είσπραξη της σχετικής αποζημίωσης. Τέλος, ο Κώδικας Δικηγόρων ορίζει, στο άρθρο 57 σχετικά με το δικαίωμα του δικηγόρου σε αμοιβή, ότι η εργασία του δικηγόρου προς τον εντολέα ολοκληρώνεται μόνο με την πραγματική  είσπραξη της αμοιβής του.” 

Όπως όλοι γνωρίζετε εμείς στην ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. εκτός από την ιδιοτροπία για τη διαφάνεια έχουμε και πολύ ψηλά αφενός την αίσθηση καθήκοντος και υποχρέωσης και αφετέρου την ικανότητα της προνοητικότητας. Ως εκ τούτου θεωρούμε υποχρέωση μας:

1.-  Καθώς αφορά ένα πάγιο αίτημα του κλάδου και ενδιαφέρει άμεσα πολλούς συναδέλφους να επισημάνουμε την παράλειψη αυτή του Υπουργείου στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, ώστε ο Πρόεδρος και η Ε.Γ. να πράξουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου στο Νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί να υπάρξει ρητή αναφορά και για τους Δικαστικούς Επιμελητές.

2.- Να σας θυμίσουμε – επειδή scripta manent – πως εμείς σε ανύποπτο χρόνο και αρκετά παλιότερα είχαμε προτείνει στη Διοίκηση του Κλάδου την ύπαρξη αυτή στον Κώδικα Δικηγόρων. Συγκεκριμένα στις 10-6-2017 ο Διονύσης Κριάρης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα μας με τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ είχε γνωρίσει στη Διοίκηση την ύπαρξη αυτού του άρθρου στον Κώδικα Δικηγόρων και τους είχε προτείνει να σπεύσουν να το νομοθετήσουν και για εμάς.. Έγραφε επί λέξει:

Αλλάζοντας θέμα και επειδή κάποιοι απρόσεκτοι συνάδελφοι έγραψαν πως γίνεται στείρα αντιπολίτευση σας δίνω τροφή και στόχο ώστε να διεκδικήσετε αγαπητοί της διοίκησης – θεσμοί των δικαστικών επιμελητών. Ακούστε λοιπόν. Για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες χρόνος κτήσης του εισοδήματος είναι ο χρόνος παροχής της υπηρεσίας. Αυτή η πρόβλεψη μας συνέθλιψε αφού πολλά ποσά ανείσπρακτα επιβαρύνονται με ΦΠΑ και φορολογούνται και υπολογίζονται πλέον στον προσδιορισμό της ασφαλιστικής εισφοράς. Οπότε και το μικρό πλέον ποσοστό κερδοφορίας εξανεμίζεται.  Προσέξτε το άρθρο που σας παραθέτω και αποφασίστε αν αξίζει να τρέξετε και να αγωνισθείτε σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Ν. 4194/13 (ΦΕΚ – 208 Α/27-9-2013): Κώδικας Δικηγόρων

Άρθρο 57 Δικαίωμα σε αμοιβή − Ανάλογη προκαταβολή

  1. Ο δικηγόρος δικαιούται να λάβει αμοιβή από τον εντολέα του για κάθε εργασία του, δικαστική ή εξώδικη, καθώς και για κάθε δαπάνη δικαστηριακή ή άλλη που κατέβαλε για την εκτέλεση της εντολής που του ανατέθηκε.
  2. Δικαιούται επίσης να εισπράξει από τον εντολέα του προκαταβολή έναντι της αμοιβής ή των δαπανών του, κατά την έναρξη ή την πρόοδο της εργασίας. Η εργασία του δικηγόρου προς τον εντολέα του ολοκληρώνεται μόνο με την πραγματική είσπραξη της αμοιβής του.

Και μην πεί κανείς πως δεν παρακολουθούν συνδικαλιστικές σελίδες… κοιτάξτε τα σχόλια. Ο πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας αφιέρωσε ολόκληρο κείμενο – απάντηση. Άρα το ήξεραν και 2 ½ ολόκληρα χρόνια δεν έκαναν τίποτα.

Εμείς δεν θα πούμε το προφανές: ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ, ούτε πως η Διοίκηση ΠΕΡΙ ΑΛΛΑ ΤΥΡΒΑΖΕΙ …. Αυτά κρίνετέ τα εσείς.

Εμείς αυτό που τους φωνάζουμε είναι:   Τρέξτε να προλάβετε ο συνάδελφος συνθλίβεται !!!

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΑΧΔΙΚ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΑΧΔΙΚ

 

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΑΧΔΙΚ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΑΧΔΙΚ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Όταν η επιθυμία για “εξουσία’ είναι ισχυρότερη από την επιθυμία για προσφορά – γιατί τόσο απλά είναι τα πράγματα – τότε έχει έρθει η στιγμή κάτι να αλλάξει. Αλλιώς μαζί με τα ξερά θα καούν για μια ακόμα φορά και τα χλωρά.

Δημήτρης Γέμελος

Διαβάζοντας τα παραπάνω, μου ήρθε στο νου το editorial του τελευταίου τεύχους της Ισηγορίας, ενός άρθρου με λέξεις και φράσεις τόσο προσεκτικά διαλεγμένες με ένα και μόνο σκοπό, την δημιουργία εντυπώσεων και μίας επίπλαστης πραγματικότητας γύρω από το πρόσωπο του συντάκτη του. Λέξεις και φράσεις που παρουσιάζουν τον αρθρογράφο συναινετικό και διεκδικητικό και τους διαφωνούντες μαζί του αγνώμονες και υπονομευτές του «τιτάνιου» έργου του. Θα εστιάσω όμως στο «επίτευγμα» με το αριθμό (12) στο αναφερόμενο editorial [Πρότασή μας για νομοθέτηση για ζητήματα πληρωμών από ΤΑΧΔΙΚ (ζητάμε να εκδίδουμε φορολογικό στοιχείο κατά την πληρωμή και γρήγορη εκκαθάριση)]. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του κλάδου και μια κοινή διεκδίκηση, όπως είναι αλήθεια ότι μετά από πρωτοβουλίες του Πρόεδρου του ΔΣΑ άνοιξε η συζήτηση στο Υπουργείο. Οι συγκυρίες έμοιαζαν ιδανικές για την επίλυση του παγίου αυτού αιτήματος του κλάδου καθώς η επίτευξη του στόχου φάνταζε ευκολότερη μετά την εμπλοκή και του δικηγορικού σώματος στο ζήτημα. Και έρχεται η ώρα που φτάνει στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου προκειμένου να γίνει Νόμος του Κράτους. Και διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε το Σ.Ν. και την αιτιολογική έκθεση χωρίς να βλέπουμε καμία αναφορά σε δικαστικούς επιμελητές. Έκπληξη; Δεν θα το έλεγα… Για εμάς που τους γνωρίζουμε ήταν αναμενόμενο. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά, από τα γεγονότα, ότι είτε δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα ή ακόμα χειρότερα ότι ασχολήθηκαν αλλά κανείς στο Υπουργείο δεν τους λαμβάνει υπόψη του. Ας τρέξουν λοιπόν, έστω και τώρα, τώρα που είναι όλα έτοιμα, προκειμένου να καταφέρουν το πιο απλό, να προστεθούν στο Νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί δύο λέξεις ¨ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ¨.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)