Το δίκαιον ουκ άλλο τι ή του κρείττονος ξυμφέρον

Το δίκαιον ουκ άλλο τι ή του κρείττονος ξυμφέρον.

Πλάτων, 427-347 π.Χ.

K.κ. συνάδελφοι,

Είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα και να δώσουμε σύγχρονη μορφή στον κλάδο.

Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, η παράταξη που εκπροσωπώ έχει έγκαιρα ξεκαθαρίσει τους στόχους της και έχει προσαρμόσει την στρατηγική της στην νέα εποχή.

Ενδεικτικά:

1. Ανάγκη διαφύλαξης τοπικής αρμοδιότητας ως παράγοντα επιβίωσης μας και ιδίως των συναδέλφων της περιφέρειας.

2. Τροποποίηση του κώδικά μας με τέσσερις βασικούς άξονες.

α. Επέκταση αρμοδιοτήτων δικαστικών επιμελητών, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαικής Επιτροπής αλλα και τις ανάγκες μείωσης του φόρτου των Δικαστηρίων (να καταστεί ο δικαστικός επιμελητής, αναγκάιο, χρήσιμο και απαραίτητο “εργαλείο” του εθνικού δικαιϊκού συστήματος).

β. Εποπτεία και έλεγχος του κλάδου με χρήση σύγχρονων μεθόδων και βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν στην Ευρώπη.

γ. Διαρκής επιμόρφωση και αναβάθμιση του γνωσιακού υποβάθρου των συναδέλφων.

δ. Θεσμική αναβάθμιση της λειτουργίας του κλάδου (σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο).
Αργά ή γρήγορα οι εξελίξεις θα μας οδηγήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ο κλάδος χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις για να έχει μέλλον.

Εχουμε κουραστεί με τις ορολογίες και τις υπεραναλύσεις.

Εάν δεν ξεκινήσουμε θα ανήκουμε στο παρελθόν.

Με εκτίμηση
Μιχάλης Κανέλλος

Γιώργος Γρηγόρης

Την καλησπέρα μου σε όλες και όλους.
Στα όσα ενδιαφέροντα έχουν ήδη γραφεί και τα οποία προσυπογράφω, θα ήθελα να κάνω μια σημαντική παρατήρηση. Στο σύνολο των προκλήσεων – απειλών που υποχρεούται ν’ αντιμετωπίσει ο κλάδος και άμεσα μάλιστα, η τοπική αρμοδιότητα είναι μία παράμετρος.
Στο μελλοντικό ψηφιακό περιβάλλον εργασίας μας, παραδοσιακές μορφές επαγγελματικής μας ύλης θα περιοριστούν, εάν όχι εξαλειφθούν εντελώς. Αποτελεί λοιπόν επιτακτική ανάγκη η επέκταση των αρμοδιοτήτων μας, όπως περιγράφει στο άρθρο του ο Μιχάλης στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας μας με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Κομμάτι απ΄τις προς επέκταση δραστηριότητες θα μπορούσε ν αναληφθεί άμεσα, εάν όμως θέλουμε αυτή η προσπάθεια να έχει συνέχεια, ν’ αποκτήσει μορφή κεκτημένου και να συμβάλει στη διαρκή αναβάθμιση του Κλάδου, η επιμόρφωση μας είναι μονόδρομος.
Σύγχρονες διαδικασίες εποπτείας και ελέγχου του Κλάδου αποτελούν μια ακόμα κρισιμότατη προϋπόθεση εάν δεν θέλουμε το επαγγελματικό μας μέλλον να μας βρει σκλαβάκια μ’ εγκεκριμένη ψηφιακή υπογραφή στις γαλέρες των μεγαλογραφείων, όπου καθ’ όπως φαίνεται θα πληρώνουμε και τον οβολό μας στον κάθε “Κρέουζα” του Κλάδου, προκειμένου να μας επιτρέψει να βρισκόμαστε στη δούλεψη του.
Τέλος ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο Διοίκησης και λειτουργίας είναι αυτό που θα εγγυηθεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή των ανωτέρω και την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Στόχος μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη και διάσωση όλου του δάσους κι όχι μόνο ενός δένδρου του.
Γεώργιος Α. Γρηγόρης

Διονύσης Κριάρης

Αγαπητοί συνάδελφοι καλημέρα και καλή Κυριακή.
Διαβάζω και εκπλήσσομαι από τα γραφόμενα του Νίκου αλλά και με τη συνταύτιση του Ηλία μαζί του. Τι ακριβώς εννοείτε και οι δυό σας αναφερόμενοι στη στάση συναδέλφων απέναντι στο θέμα “τοπική αρμοδιότητα” ;;; Από όσο θυμάμαι (όταν έγραφα το νόμο και τον πρότεινα στο Υπουργείο κι τελικά ψηφίστηκε και ισχύει) η διατύπωση του άρθρου 122 παρ. 5 δεν χωράει την παραμικρή αμφιβολία. Θα ήθελα να ενημερωθώ : α) για τις συγκεκριμένες προτάσεις – στις οποίες αναφέρεται ο Νίκος – και β) στη στάση όλων των εμπλεκομένων προσώπων. Δεν είναι δα και πολλοί στην επιτροπή. Τέσσερις όλοι κι όλοι. Παρακαλώ πολύ με ενδιαφέρει να μάθω ποιός είπε τι και ποιός δεν είπε κάτι… και ποιεί την νήσσα !!!
Διονύσης Κριάρης

Μαρία Μπρουζούκη

Νίκο, το συγκλονιστικότερο όλων είναι αυτό που γράφεις με λίγες λέξεις “μέλημα μου είναι να διατηρηθούν τα κεκτημένα μας”. Δυστυχώς, εδώ που μας έφθασε η σημερινή Διοίκηση, αντί να παλέψουμε για νέα ύλη, την επιμόρφωσή μας, την εναρμόνισή μας με την τεχνολογία, παλεύουμε όλοι να σώσουμε ότι μπορούμε από το οικοδόμημα που βλέπουμε να καταρρέει. Τα κεκτημένα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτα και η παρουσία μας δυναμική και χωρίς προσωπικά συμφέροντα που “στήνουν” το παιχνίδι. Αυτά τα “συγκεκριμένα” γραφεία που αναφέρεις και αυτοί που τα στηρίζουν με κάθε τρόπο έχουν ματώσει τον Κλάδο, αιμορραγούμε και το μέλλον μας…επικίνδυνα αβέβαιο. Η διασφάλιση της ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ σε συνδυασμό με την υποχρεωτικότητα ο Δικαστικός Επιμελητής ΚΑΙ ΜΟΝΟ να κάνει επίδοση ηλεκτρονικά (Ευχαριστούμε Διονύση) είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Άραγε, μας ακούτε από εκεί ψηλά που τοποθετήσατε το χάρτινο θρόνο σας???

Νίκος Αντωνίου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
διαβάζοντας το κείμενο του Μιχάλη, όχι μόνο αυτό, αλλά και αυτά των προηγούμενων ημερών, θα ήθελα να κάνω κάποιες τοποθετήσεις επ’ αυτών.
Με δύο απλά λόγια, αγαπητοί μου συνάδελφοι, μιλώντας μεταφορικά «το τρένο …έφυγε!!! Κι εμείς το βλέπουμε και τρέχουμε από πίσω του, να το φτάσουμε!!!».
Ωραία! Καταπληκτικά! Υπέροχα! Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;;;; Η απραξία μας!! Η γενικότερη απάθεια μας, για πράγματα που τρέχουν, δυστυχώς γρηγορότερα από εμάς!!
Εμείς τι κάνουμε;;; Έχουμε εκπροσώπηση;;; Υπάρχει διοίκηση;;;… Ακούω από τους εκπροσώπους μας να λένε: «Περιμένουμε, λέει… να μας ειδοποιήσουν!!! Να μας στείλουν επίσημα έγγραφα!!!! Και μην ανησυχείτε ρε παιδιά, θα μαζευτούμε, θα συζητήσουμε, θα τα βρούμε και θα απαντήσουμε σε όλα!!! Δεν υπάρχει καθυστέρηση σε τίποτα, εμείς εδώ είμαστε και θα τα λύσουμε όλα!!!».
Και προσέξτε, αν κάτι στραβώσει, αν κάτι δεν πάει σύμφωνα με τα δικά μας θέλω, τότε έχουμε έτοιμη την απάντηση από τώρα… «Δε φταίμε εμείς, το Υπουργείο, έτσι ήθελαν οι άλλοι (τράπεζες, θεσμοί, παράγοντες θεσμικοί και μη), εμείς κάνουμε ότι μπορούσαμε, αλλά…»
Και το «αλλά» φυσικά, θα μείνει για πάντα αναπάντητο!
Το τελευταίο διάστημα συζητάμε στη σχετική επιτροπή την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις, μέλημα μου είναι να διατηρηθούν τα κεκτημένα μας και κυρίως η τοπική μας αρμοδιότητα, που δώσαμε πάρα πολλές μάχες, τα προηγούμενα χρόνια, για να κρατηθεί έστω και σε Εφετειακό επίπεδο, αλλά βλέπω συνδικαλιστές, από την Αθήνα, στελέχη του Κλάδους μας, από άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, που δυστυχώς βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, να μην συντάσσονται και πολύ μ’ αυτή την άποψη, έστω κι αν για τα μάτια του κόσμου διατυμπανίζουν το αντίθετο.
Βλέπουν την ηλεκτρονικότητα ως υπερσυγκέντρωση ύλης στην Αθήνα, λένε ότι εκεί είναι ο μεγαλύτερος όγκος του Κλάδου, αλλά προτείνουν και κάτι (τυράκι στη φάκα) … «…μέρισμα»!!
Δεν είναι έτσι όμως, και το ξέρουν πολύ καλά αυτό και επιμελώς προσπαθούν να το κρύψουν προς όλους.
Πράγματι υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι στην Αθήνα, αλλά δυστυχώς δε δουλεύουν όλοι, αυτά τα λένε για τους λίγους, τους πολύ – πολύ λίγους, που απ ότι φαίνεται τους εκπροσωπούν, η εργασιακή ύλη των οποίων είναι συγκεκριμένη.
Εγώ θα τους θυμίσω ότι στη περιφέρεια, υπάρχουν 1200 άτομα, οι λίγοι λοιπόν είναι στην Αθήνα!
Σε μία από τις συναντήσεις μας, στην επιτροπή αναφέρθηκα σ’ ένα ζήτημα που πλήττει κυρίως του περιφερειακούς συναδέλφους, οι τράπεζες ζητάνε με εσωτερικές οδηγίες τους, οι επιδόσεις που τους αφορούν να γίνονται μόνο στην έδρα τους και ερωτώ, γιατί τώρα αυτό; γιατί τώρα που συζητάμε για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις; τι συμβαίνει; η ηλεκτρονική επίδοση φτιάχνεται μόνο για την Αθήνα;
Όπως προανέφερα, δε ντρέπονται, ευθαρσώς να το διεκδικούν και ενώπιον άλλων, εξυπηρετώντας κυρίως αυτά τα συμφέροντα των λίγων κατά τη γνώμη μου, ξεχνάνε όμως πως «συνάδελφοι», είμαστε όλοι και στην Αθήνα και στη περιφέρεια.
Σήμερα οι επιδόσεις που έχουν να κάνουν με τον ΚΕΔΕ και τις Τράπεζες γίνεται τοπικά, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του ΚΕΔΕ και με εσωτερικούς κανονισμούς για τις ενυπόθηκες τράπεζας, δεν έχει προκύψει κανένα απολύτως πρόβλημα, έτσι κι αλλιώς οι Διευθυντές των Δ.Ο.Υ. έχουν αρμοδιότητα να εκδίδουν παραγγελίες, οι Διευθυντές των Περιφερειακών ΚΕΑΟ επίσης, οι Διευθυντές των τοπικών Υποκαταστημάτων των Τραπεζών κάνουν τα πάντα για λογαριασμό της Διοίκησης τους, εκπροσωπώντας τους παντού, δε θα μπορούν να παραλάβουν και μία επίδοση;; Σε τι θα τους δυσκολεύει;;
Αλλά αυτοί οι συνδικαλιστές που προανέφερα σου πετάνε και σένα του απλού συναδέλφου της περιφέρειας και της Αθήνας το τυράκι «…θα βάλουμε ποσοστό παρακράτησης 85% στην ηλεκτρονική επίδοση, πανελλαδικά, οπότε και στην Αθήνα να γίνεται …., (λέμε τώρα η επίδοση ή αν στο μέλλον καταργηθεί η αρμοδιότητα), τα λεφτά θα πάνε στους συνάδελφους, από αναδιανεμητικούς λογαριασμούς (μέρισματα)…».
Δυστυχώς κύριοι, αυτό λέγεται για να λέγεται, ο στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν την ύλη σε συγκεκριμένα γραφεία, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια ο κλάδος να απαξιωθεί, να αφανιστεί η περιφέρεια και να δουλεύουν οι λίγοι και οι υπάλληλοί τους.
Τους ακούς παντού να λένε, «εμείς με τη περιφέρεια είμαστε, με τη τοπική αρμοδιότητα, θέλουν και διατυμπανίζουν παντού να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν», το φωνάζουν και δυνατά μάλιστα. Ερωτώ; ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ πραγματικά;;;;;;;; Ή επειδή, σε λίγο καιρό … θα έχουμε εκλογές;;
Από την άλλη δεν είδα καμία έκτακτη γενική συνέλευση, στην Αθήνα, δεν είδα καμία έκτακτη ΟΛΟΜΈΛΕΙΑ για την ηλεκτρονικότητα του Κλάδου (το θέμα αφορά κυρίως τη περιφέρεια – βλ. ηλεκτρονική επίδοση, ηλεκτρονικές υπογραφές, ηλεκτρονικές αναρτήσεις, ηλεκτρονικές κατασχέσεις, ηλεκτρονικές έρευνες, ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης κτηματολογικών εγγραφών κλπ.), η διοίκηση μας όφειλε άμεσα να έχει συγκαλέσει Ολομέλειες όλο αυτό το διάστημα και όχι Ολομέλεια.
Ως παράταξη έχουμε δώσει λύση στο ζήτημα και την καταθέσαμε, θέλουμε τα πράγματα να μείνουν ως έχουν, διασφαλίζοντας το καθημερινό μόχθο του συναδέλφου και της Αθήνας, αλλά και της περιφέρειας και προσπαθούμε γι’ αυτό με κάθε τρόπο.
Γιατί, διαφορετικά αγαπητοί μου συνάδελφοι αν δε κάνουμε κάτι, έστω και τώρα, που τρέχουμε ξωπίσω από το τρένο, το μόνο που θα γίνει, είναι να έρθει το επόμενο και να μας πατήσει!!!
Ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σας!!!
Με εκτίμηση
Νίκος Αντωνίου

ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΠΟΣ

Χαιρετίζω την τοποθέτηση του συναδέλφου Νίκου Αντωνίου στο ζήτημα της εφαρμογής – εξασφάλισης της ήδη «τραυματισμένης» εφετειακής αρμοδιότητας στην ηλεκτρονική επίδοση, όπως αυτή ισχύει σήμερα στη φυσική διαδικασία επίδοσης, με τις απαραίτητες για αυτό ενέργειες από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την «ηλεκτρονικότητα» στον κλάδο μας.

Συντάσσομαι με όλους όσους έχουν τις ίδιες απόψεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλώνω «παρών» στον αγώνα για την πλήρη υλοποίηση του και «απέναντι» σε όσους εργάζονται για το αντίθετο.

Μετά Τιμής
Ηλίας Κων/νου Τσίπος
Αντιπρόσωπος του Σ.Δ.Ε.Ε.Θ. στην Ο.Δ.Ε.Ε.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)