ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ !!!

rainbow_ocean__by_thelma1Κ.κ Συνάδελφοι,

Πριν από μερικές μέρες σε μία παρέα συναδέλφων η κουβέντα έφτασε στις διαφορές των συνδικαλιστικών παρατάξεων. Έγιναν συγκεκριμένες αναφορές στο παρελθόν σε σχέση με το τι έχει προσφέρει η κάθε παράταξη, καταλήγοντας η συζήτηση σε ένα κεντρικό πυλώνα που λέγεται ‘’ΠΡΟΣΥΔΕ’’, με τις επιτυχίες της αλλά και με τα λάθη της.

Κυρίες και κύριοι μέρα με τη μέρα, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι ορισμένες παρατάξεις έχουν μεταλλαχθεί σε μηχανισμούς διεκδίκησης και νομής της εξουσίας για ίδιο όφελος. Με τις δικές μας δυσκολίες και τα καθημερινά μας προβλήματα να έχουν περάσει χαμηλά στην ιεράρχησή τους. Με τις μεταλλάξεις των συνδικαλιστών, τις κούφιες μεγαλοστομίες και, κυρίως, τις άστοχες πράξεις και παραλείψεις τους. Αυτά όλα δεν μπορούν πια να σκεπαστούν από τον βροντερό θόρυβο που κάνουν.

Η παρακμή αυτή των παλιών συνδικαλιστών είναι συνέπεια της ενσωμάτωσής τους σε ένα κατεστημένο που κατέρρευσε. Με τις βασικές εγγυήσεις του, την ώρα της αλήθειας, να αποδεικνύονται άλλες σαθρές και άλλες ανυπόστατες. Με αυταπόδεικτη την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν κάθε απόπειρα για «ανασυγκρότηση», «αναδιάταξη», «συνεργασία», «κατάθεση προτάσεων για το μέλλον» δημιουργικά και με τον τρόπο αυτό να την καταδικάζουν σε αποτυχία. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές προτάσεις προς την σωστή κατεύθυνση από την ΠΡΟΣΥΔΕ αλλά ο ρυθμός χελώνας ορισμένων συνδικαλιστών χρονικά τις έφερε πίσω. Με μόνο σκοπό να ξεζουμίσουν την όποια ικμάδα και την προστιθέμενη αξία που έχει αυτός ο κλάδος.

Η απογοήτευσή μας όμως από αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να οδηγεί στην απελπισία και τη φυγή. Σε αυτό το φαύλο κύκλο πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.

Σε αυτήν την εικόνα υπάρχει μια καθαρή διαχωριστική γραμμή: Από τη μια τα «απομεινάρια της ημέρας» που τελείωσε. Και από την άλλη, όσες και όσοι θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα και το προσπαθούμε . Όσες και όσοι δεν θέλουμε να χάσουμε κι άλλα από τα κεκτημένα και τα χρόνια μας. Όσες και όσοι είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε το κοινό μας σπίτι να ρημάξει.

Μόνο που για να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα χρειαζόμαστε όραμα για το μέλλον, άξιο της επιλογής μας για τα επόμενα χρόνια, με στόχους συγκεκριμένους και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα τους και με αποφασιστικές κινήσεις για να είναι βιώσιμο.

Και εδώ άρχισαν τα δύσκολα.

Ως παράταξη έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και βεβαίως αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για τα λάθη και τις παραλείψεις και η κριτική των συναδέλφων είναι και καλοδεχούμενη και απαραίτητη.

Είναι σημαντικό όμως ότι ως παράταξη, εμείς στην ΠΡΟΣΥΔΕ, κάναμε την αυτοκριτική μας, όχι τώρα, προεκλογικά, για να ξαναπάρουμε απλώς την ψήφο των συναδέλφων, αλλά εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον. Είδαμε τα λάθη μας τόσο σε επίπεδο τακτικής όσο και σε επίπεδο προσώπων και για αυτό αποφασίσαμε από το 2014 μια διπλή ανανέωση στην παράταξη.

Η μία πλευρά της ανανέωσης είναι αυτή των προσώπων που έχουν επιλεγεί για τις επερχόμενες εκλογές, χωρίς συνδικαλιστικά βαρίδια και πρόσωπα που έχουν ταυτισθεί με το παρελθόν.

Η άλλη πλευρά της ανανέωσης σχετίζεται με την κατάθεση συγκεκριμένων και κοστολογημένων προτάσεων για όσα απασχολούν τον κλάδο αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και για τις αλλαγές που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα, ούτε «ανακαλύφθηκαν» άρον-άρον για να έχουμε κάτι να πούμε πριν τις εκλογές.

Είναι το αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς που έχει ξεκινήσει αργά, σταθερά και μεθοδικά από ένα επιτελείο νέων ανθρώπων.

Επί δύο χρόνια, σταθερά προτείνουμε και επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένες αλλαγές για τον κλάδο, προτείνουμε λύσεις σε προβλήματα που τον απασχολούν, προσπαθούμε να δώσουμε μια προοπτική για τον δικαστικό επιμελητή της νέας εποχής, δίνουμε στην δημοσιότητα τις προτάσεις μας αυτές, καλούμε σε διάλογο και διαβούλευση τους συλλόγους αλλά και τον κάθε δικαστικό επιμελητή ξεχωριστά, προκειμένου να μας πει την άποψή του, να προτείνει βελτιώσεις, να συνεισφέρει με τις δικές του ιδέες στην καλυτέρευση των δικών μας προτάσεων.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι όμως στο σημείο αυτό: ούτε λέμε ότι τα ξέρουμε όλα ούτε λέμε ότι έχουμε τις μαγικές και εύκολες λύσεις. Αυτό που λέμε είναι ότι έχουμε τη θέληση, την όρεξη αλλά και τη γνώση για να μπορέσουμε να εκπροσωπήσουμε τους συναδέλφους στη νέα εποχή που ξημερώνει.

Και για να γίνει αυτό σας θέλουμε όλους δίπλα μας.

Είχαμε πει πριν ένα χρόνο περίπου ότι περάσαμε στην εποχή του ‘εμείς’ και φύγαμε πια από την εποχή του ‘εγώ’. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στόχος μας είναι η καθιέρωση ενός νέου μοντέλου συλλογικής λειτουργίας με συνεχή ενημέρωση του συνόλου των συναδέλφων, με διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων και συνδιαμόρφωση των θέσεων της παράταξής μας και του κλάδου μας εν γένει, σε σχέση με τα σημαντικά θέματα που ανοίγονται και θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Μόνο έτσι θα μπει ένα τέλος στις συνδικαλιστικές αντιλήψεις που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι εποχές των κλειστών συνδικαλιστικών συντεχνιών πέρασαν ανεπιστρεπτί και ότι οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου μας δεν μπορούν πια να λαμβάνονται «κεκλεισμένων των θυρών’, εν αγνοία και εν απουσία της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων.

Επιγραμματικά θα μπορούσα να ισχυρισθώ ότι το νέο όραμα της παράταξής μας για τον κλάδο συνοψίζεται στο τρίπτυχο ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΝΕΩΣΗ-ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗ με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Για αυτό δεν είμαστε ίδιοι !!!

Με εκτίμηση

Ο Γραμματέας

Μιχάλης Κανέλλος

Κώστας Κοττικιάς

Θερμή παράκληση προς όλους τους συναδέλφους.
Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δεν ψηφίζουμε κολλητούς και “κολλητούς”.
Ψηφίζουμε θέσεις και πρόγραμμα.
Οι μέρες είναι πονηρές και δεν επιτρέπουν λάθη και πισωγυρίσματα.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Θες παρόν και μέλλον με πλάνο, τάξη κι όραμα; Ψηφίζεις ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε.
Θες συνεργατικούς οργανισμούς και ντουντούκες; Ψηφίζεις Ριζοσπαστική Παρέμβαση.
Δεν ξέρεις τι θέλεις; Ψηφίζεις ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΤΣΟΣ

Μιχάλη αυτά που περιγράφεις είναι η αιτία να σε ακολουθούμε σε αυτή την προσπάθεια.
Ελπίζω ότι οι συνάδελφοι το παρακολουθούν και το πιστεύουν.
Έτσι και αλλιώς δεν έχουμε επιλογές. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Τόσο απλά για όλους μας και κυρίως για όσους έχουμε μπροστά μας 20-30 χρόνια δουλειάς.
Με φοβίζει πάρα πολύ το γεγονός ότι προτάσεις δεν έχουν διατυπωθεί από τις άλλες παρατάξεις και ειδικά από τη Συμμαχία η οποία ούτε γραπτώς ούτε προφορικώς έχει προτείνει κάτι.
Μόνο προσωπικές επιθέσεις που παρεμπιπτόντως καταδικάζουνε σε γενικά άρθρα περί συνδικαλισμού και ηθικής στα οποία όλοι συμφωνούμε.
Ελπίζω ότι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Δεν είναι μόνο αν είμαστε καλοί ή κακοί δυστυχώς είμαστε οι μόνοι.
Αν δεν προχωρήσουμε την δουλειά που έχουμε κάνει για την συμμετοχή μας στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη ούτε κατάσχεση δεν θα μπορούμε να κάνουμε.
Οι άλλοι νομικοί έχουν ήδη πιστοποιηθεί και εμείς σπάμε το μέρισμα και δίνουμε υποσχέσεις για το παρελθόν.
Συνάδελφοι σκεφτείτε σοβαρά, ακούστε και διαβάστε τι προτείνει η κάθε παράταξη ήρεμα και νηφάλια και αποφασίστε. Είναι θέμα επιβίωσης όλου του κλάδου πέρα από τις προσωπικές υποχρεώσεις μας.

Χ. Γ. Μότσος

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)