ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ – ΦΟΒΑΜΑΙ

‘Δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα αν χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέθοδο σκέψης με αυτήν που τα δημιούργησε…’

ALBERT EINSTEIN

ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ

feb30e99023a4b699135110ffcdfc120_XLΗ ραγδαία εξέλιξη των Τεχνολογιών, της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, καθώς και η εξάπλωση των υπολογιστικών και διαδικτυακών τεχνολογιών σε όλους σχεδόν τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας επηρεάζουν σημαντικά τα κοινωνικά δεδομένα και διαμορφώνουν νέες τάσεις. Η συνεχής αύξηση της χρήσης των υπολογιστικών και διαδικτυακών τεχνολογιών θέτει πολύ σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οργάνωση και διαχείριση της πληροφορίας, τη διαμεσολάβηση των ψηφιακών τρόπων μετάδοσης της γνώσης, την οργάνωση και τον καταμερισμό της εργασίας, την επικοινωνία από απόσταση κ.λ.π.

 Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη αύξηση του όγκου των γνώσεων και των πληροφοριών, αναπόφευκτα οδηγεί στην κατανόηση των πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω μας. Η τεχνολογία και τα μέσα που την συνοδεύουν, εκτός από τη χρησιμότητά τους ως εργαλεία διεκπεραίωσης καθημερινών εργασιών, αφενός μεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια μιας νέας αντίληψης, αφετέρου δε αποτελούν διεπιστημονικό εργαλείο προσέγγισης της γνώσης.

 Παράλληλα, τίθενται οι βάσεις για την ουσιαστική σύνδεση με την αγορά εργασίας, η οποία θα οδηγήσει- μεταξύ άλλων- στην ανάπτυξη σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η «ηλεκτρονικότητα» λοιπόν για τον δικαστικό επιμελητή της νέας εποχής δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα εργαλείο που συνδέεται άρρηκτα με την ίδια του την ύπαρξή και με το ρόλο που έχει να επιτελέσει στην απονομή της δικαιοσύνης, μπορεί να λάβει δε διάφορες μορφές όπως π.χ με το μητρώο, την ηλεκτρονική υπογραφή, την διεκπεραίωση της εργασιακής ύλης (οι ηλεκτρονικές επιδόσεις), το ηλεκτρονικό βιβλίο, η προείσπραξη, η εφαρμογή του άρθρο 51 κ.λ.π, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον που εκπέμπει προς όλους το μήνυμα ότι ο δικαστικός επιμελητής της νέας εποχής είναι επιστήμονας, εξελισσόμενος, με δυνατότητες, με γερές βάσεις, με προοπτική, που γνωρίζει, εργάζεται, επικοινωνεί, αντιλαμβάνεται, χρησιμοποιεί εφαρμογές, συνεργάζεται, έχει κώδικα δεοντολογίας, σεβασμό της εργασίας των άλλων και της διαφορετικότητας τους κ.λ.π

Για πολλούς από εμάς και ιδίως για αυτούς που σε λίγα χρόνια θα είναι συνταξιούχοι, ίσως και να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία όλα τα παραπάνω, υπάρχουν όμως και αυτοί που έχουν δέκα, είκοσι τριάντα χρόνια δουλειάς μπροστά τους…..

Για αυτούς, η μετάβαση στην νέα ηλεκτρονική εποχή έχει πολλή μεγάλη σημασία, αποτελεί όρο επιβίωσης και εξέλιξης, δίδει ελπίδα και προοπτική και αυτή οφείλουμε να είναι η δική μας παρακαταθήκη στον κλάδο, για να μην καταδικάσουμε τις νέες γενιές σε μαρασμό.

ΦΟΒΑΜΑΙ

Ότι τα συμφέροντα, οι αχυράνθρωποι, τα φερέφωνα των περιστυλίων, οι βολεμένοι, αυτοί που νομίζουν ότι ο κλάδος είναι τσιφλίκι τους, ότι η στρογγυλή σφραγίδα είναι ιδιοκτησία τους, ότι τα αυτονόητα είναι προσωπικές εξυπηρετήσεις, που ‘στήνουν’ έκτακτες γενικές συνελεύσεις, αυτοί που χωρίς ίχνος σεβασμού ‘εκβιάζουν’ τους συναδέλφους για να υφαρπάξουν τον ψήφο τους (λέγοντας εγώ για σένα κάτι έκανα πχ. έδωσε αίμα ο Σύλλογος), θα αντιδράσουν λυσσαλέα στην πρόκληση της νέας εποχής.

Δίνουν μάχες οπισθοφυλακών εκφοβίζοντας τους συναδέλφους, οι οποίοι είναι λογικό σε κάποιο βαθμό να αγχώνονται με το νέο, με το άγνωστο.

Επειδή οι ίδιοι αποτελούν βαρίδια, θέλουν να υποχρεώσουν τον κλάδο να σέρνεται, ώστε κάθε βήμα που θα γίνεται μπροστά, μέχρι να ολοκληρωθεί, θα αποτελεί ήδη παρελθόν, γιατί οι εξελίξεις θα μας προσπερνούν….

Η φύση απεχθάνεται τα κενά κύριοι και κυρίες συνάδελφοι. Και αφήνει πίσω όποιον δεν καταφέρνει να εκσυγχρονισθεί και να συμβαδίσει με τα δεδομένα της εποχής του. Το έχουμε δει το έργο κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και δεν θα επιτρέψουμε ο κλάδος των δικαστικών επιμελητών να έχει την τύχη του κλάδου των εκτελωνιστών…

 Με Εκτίμηση

Ο Γραμματέας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ

ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ το πτυχίο Νομικής.
ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ την ηλεκτρονικότητα.
ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ τη μεταρρύθμιση στο νεό Φ.Ε.Κ. των αμοιβών μας.
ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ την διαφάνεια, τη νομιμότητα, την αλλαγή.
ΦΟΒΑΜΑΙ τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις διαστάσεις που έχει πάρει.
ΦΟΒΑΜΑΙ αυτούς που υπονομεύουν τον Κλάδο, που δυστυχώς βρίσκονται αναμεσά μας
ΦΟΒΑΜΑΙ τα πισωγυρίσματα κι αυτούς που με κρατάνε “πίσω”
και περισσότερο από όλα
ΦΟΒΑΜΑΙ μήπως μία λανθασμένη επιλογή στις ερχόμενες πολύ κρίσιμες εκλογές, γκρεμίσει ότι έχουμε χτίσει μέχρι σήμερα και τελικώς ψάχνουμε να βρούμε και ….επάγγελμα!!!!

Σοφια Κυριάκου

Πραγματικά χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι κοντά σε συναδέλφους που έχουν τέτοιες ιδέες και οραματίζονται έναν ανώτερο κλάδο.Καποιους απο αυτούς γνώρισα χθες.Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε να με εμπιστευθείτε!

ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΟΥΖΟΥΚΗ

Σοφία ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ! Είναι και τιμή της Παράταξης να έχει στους κόλπους της συναδέλφους που θέλουν την αναβάθμιση του Κλάδου, που παλεύουν για το “εμείς” και όχι για ένα νοσηρό “εγώ”. ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ τους συνδικαλιστές που εκτίθενται και δημοσιεύουν τις προτάσεις τους, που μας κάνουν όλους κοινωνούς και αδιαφορούν για το συνδικαλιστικό κόστος των αποφάσεών τους στοχεύοντας μόνο στο καλό του Κλάδου. ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ τους συνδικαλιστές που δρουν μυστικά και “υπογείως”, που ξεσκονίζουν ανύπαρκτη σκόνη από πέτα συναδέλφων, που “τάζουν”, ρουσφετολογούν και έχουν κάνει το Σύλλογο τσιφλίκι προεκλογικής εκστρατείας και από ιδέες … το απόλυτο μηδέν! Ο δρόμος προς την πρόοδο είναι μόνο η εντιμότητα και το θάρρος που πρέπει να έχεις να λες την αλήθεια και να κοιτάζεις τον άλλον στα μάτια. Μόνο που αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος και μακρύς……..

Δημήτρης Γέμελος

Η στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη 2014-2018 ορίζει τις γενικές αρχές και στόχους της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Το σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Σ’ αυτό το σχέδιο δράσης περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα να αναλαμβάνουν μέλη των νομικών επαγγελμάτων, (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές) την ανάπτυξη συστημάτων ώστε να συμπεριληφθούν στη δικτυακή πύλη για τη δικαιοσύνη (e-justice.europa.eu), καθώς και η δυνατότητα διασύνδεσης πληροφοριών που βρίσκονται σε εθνικά μητρώα που σχετίζονται με τον τομέα της δικαιοσύνης και τις διαχειρίζονται εθνικοί δημόσιοι ή επαγγελματικοί φορείς διευκολύνοντας την απονομή δικαιοσύνης και την πρόσβαση σε αυτήν, ήδη στην διαδικτυακή πύλη e-justice.europa.eu υπάρχουν διαθέσιμα μέσα για την εξυπηρέτηση των δικαστηρίων και των επαγγελματιών του κλάδου όπως, η υπηρεσία EULIS (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών Κτηματολογίου) που είναι μια διαδικτυακή πύλη που επιτρέπει την πρόσβαση στα κτηματολόγια σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, τα μητρώα εταιρειών και τα μητρώα αφερεγγυότητας, η υπηρεσία e-codex που παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας Διαταγής Πληρωμής από το γραφείο του δικηγόρου στην Ελλάδα, ηλεκτρονική κατάθεσή της σε δικαστήριο της Ευρώπης και εκτύπωσή της στον προσωπικό υπολογιστή του δικηγόρου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω και πρώτο βήμα είναι η πιστοποιημένη ηλεκτρονική υπογραφή, κάτι που εμείς κοσκινίζουμε πάνω από δύο χρόνια. ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ μόνο την αδράνεια και την στασιμότητα. ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ (παραφράζοντας μια παράγραφο από παλαιότερο άρθρο του Διονύση, με τίτλο το Αμαξάκι) το νέο, το καινούργιο, το άγνωστο, αυτό που, τεχνικά, δεν ξέρουμε ακόμα πως θα εφαρμόσουμε αλλά που είναι αναγκαίο να μάθουμε να το κάνουμε και να το κάνουμε καλά αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε απαραίτητοι για το σύστημα.

Νίκος Αντωνίου

Μιχάλη, φλέγον θέμα για κάποιους κινδυνολόγους – συνδικαλιστικοπατέρες του Κλάδου μας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ηλεκτρονική δικαιοσύνη!! Είναι αυτοί που καθησυχάζουν τους συναδέλφους, ότι έχουμε άλλα προβλήματα πιο σοβαρά π.χ. πως θα χρεώσουμε και πως θα προεισπράξουμε τις αμοιβές μας…η ταχύτητα με την οποία τρέχει η ηλεκτρονική δικαιοσύνη δεν τους απασχολεί, βλέπουν το τώρα, όχι το αύριο…ξεχνούν βέβαια ότι μεγάλος όγκος ειδοποιητηρίων – κατασχετηρίων του Ελληνικού Δημοσίου διακινούνται ΗΔΗ ηλεκτρονικά!!! Ξεχνούν επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της διοικητικής διαδικασίας – διοικητικής δικαιοσύνης γίνεται με e-mail !! Μείναμε πίσω, γιατί αυτοί μας κράτησαν!!! Συνδικαλιστές χωρίς όραμα και έχοντας ως αυτοσκοπό το προσωπικό τους συμφέρον!!! Δεν ήθελαν την εξέλιξή μας και δεν θέλουν ο κλάδος να ενημερώνεται, μας χαϊδεύουν καθημερινά τ’ αυτιά ότι αυτά δεν θα έρθουν ποτέ!!! Μοναδικός σκοπός τους να μην υπάρχει τέτοιου είδους ενημέρωση!!
Κάποτε κάποιος καλός συνάδελφος «προδότης του κλάδου» (για κάποιους άλλους) κατάφερε ν’ αποκτήσουμε την ηλεκτρονική επίδοση και να ορισθούμε, ως το μοναδικό και κατά τόπο αρμόδιο όργανο της επίδοσης…. Πολλοί τότε τον κατέκριναν, «ότι κάτι τέτοιο σημαίνει τον αφανισμό μας, ότι χάσαμε τα πάντα, τη σφραγίδα μας, τη φυσική μας παρουσία, τις αμοιβές μας….και άλλα τέτοια».
Σε 2 ½ περίπου μήνες αρχίζει η ηλεκτρονική ανάρτηση των αποσπασμάτων προς δημοσίευση, τον Ιούλιο έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κάποιοι που ανέλαβαν να μαζέψουν τα δικαιολογητικά των ηλεκτρονικών υπογραφών…. ακόμη τα τακτοποιούν!!!!
Μήπως μας καθυστερούν σκόπιμα;;;; Μήπως κι αυτές θέλουν να τις πουλήσουν κάποιοι προεκλογικά;;; Μήπως αυτός είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσής τους;;; ή άγνοια της πραγματικότητας;;
Εμείς ως παράταξη βλέπουμε μπροστά, δείχνουμε το δρόμο, δίνουμε λύσεις καταθέτοντας προτάσεις, οι συνάδελφοι έχουν κρίση, το βάρος της απόφασης δικό τους…!!!

Σταύρος Σταυρακάκης

Ευτυχώς που υπάρχουν στον κλάδο μας άτομα σαν τον Μιχάλη Κανέλλο. Μπράβο Μιχάλη….ο αγώνας σου είναι δύσκολος….ευτυχώς έχεις δίπλα σου μερικά άξια άτομα. Μη φοβάστε. Η ταφόπλακα που κρατούν μερικοί “νεκροθάφτες συνάδελφοι” στα χέρια τους, για να σκεπάσουν τον υποτιθέμενο νεκρό κλάδο μας, την έχουν σηκώσει πολύ ψηλά και οσονούπω θα πέσει και θα πλακώσει τους ίδιους….
Με ουσιαστικούς συναδελφικούς χαιρετισμούς, από ένα συνάδελφο που εντός ολίγου καταθέτει την παραίτηση του.

Με ειλικρινή αγάπη

Σταύρος Σταυρακάκης
Δικαστικός Επιμελητής
Ιεράπετρα 6977417791

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Πολύ εύστοχο το άρθρο σου Μιχάλη, ασχέτως από το τί θέλουμε
εμείς ή το τί φοβόμαστε ή το τί μας αρέσει, έχει τροχιοδρομηθεί,
ο εξ Ευρωπαϊσμός της Ελληνικής Δικαιοσύνης, και η λειτουργία του,
σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα, μέσα στα οποία είναι και ο Ηλεκτρονικός
εκσυγχρονισμός.
Μάλιστα πρόσφατα στα Δικαστήρια του Πειραιά, άκουσα μία Γραμματέα,
να συζητά με κάποιον υπεύθυνο πληροφορικής νομίζω, και να του λέει
“ρωτά ο Πρόεδρος αν είναι εφικτό, κατά την ποινική δίκη στο ακροατήριο
την ώρα που θα εξετάζεται ο μάρτυρας, να μπορεί να βλέπει online (σ’ απευθείας σύνδεση) το ποινικό μητρώο του εξεταζόμενου?”. Ναι μπορεί, απάντησε εκείνος….!
Τότε συνειδητοποίησα ότι όντως οι εξελίξεις είναι μπροστά από εμάς.
Επίσης οι νέες αγωγές, δεν έχουν δικάσιμο, αλλά αποστέλλεται ηλεκτρονικά με email, από την Γραμματεία του Δικαστηρίου στους ενδιαφερομένους, μετά την επίδοση από εμάς εντός 30 ημερών από την κατάθεση της.
Είναι φανερό, ότι το νέο συστημικό και θεσμικό Νομικό πλαίσιο ετοιμάζεται γοργά,
και απορροφά μόνο σύγχρονα εργαλεία και μέσα που του χρειάζονται.
Είναι καθαρά απόφαση όλων των συναδέλφων, αν ο Δικαστικός Επιμελητής του αύριο θα περιληφθεί μέσα στο νέο αυτό πλαίσιο ή απλά θα προσπεραστεί.

Κλείνοντας θα μνημονεύσω ένα ρητό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη:

Ο χώρος ανακτάτε, ο χρόνος ποτέ.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)