Σύγχρονος Έλληνας Δικαστικός Επιμελητής με Πτυχίο Νομικής Σχολής

image4Μία από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, επιτυχία θα πω εγώ, στον κλάδο, είναι το πτυχίο νομικής σχολής. Είναι αναγκαίο πλέον για τον διορισμό του νέου Δικαστικού επιμελητή το πτυχίο Νομικής Σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή ισότιμου αλλοδαπού αναγνωρισμένου από τον νόμο.

Το πτυχίο Νομικής Σχολής αναβαθμίζει τον ρόλο του Δικαστικού Επιμελητού ποικιλοτρόπως, πρωτίστως μέσα στην κοινωνία, αφού πολλαπλασιάζει και ισχυροποιεί τις νομικές γνώσεις του Δικαστικού Επιμελητή, τον προάγει σε επιστήμονα, ενισχύει την εμπιστοσύνη και την εγκυρότητα των πράξεων του, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, διατηρώντας παράλληλα το κύρος και τον Δημοσίου Λειτουργού χαρακτήρα.

  • Μεταξύ των νομικών οικογενειών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλάκων, Δικαστών και Εισαγγελέων, το πτυχίο νομικής σχολής αποτελεί την βασική ισότιμη, και αναγνωρίσιμη Πανεπιστημιακή μόρφωση.
  • Αναδεικνύει τον Έλληνα Δικαστικό Επιμελητή ισότιμο και με ίσους όρους αποδεκτό, ανάμεσα στους Ευρωπαίους Δικαστικούς Επιμελητές, και τον ενσωματώνει στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς είμασταν αν όχι οι μοναδικοί, από τους λίγους, χωρίς πτυχίο νομικής σχολής, μέσα στην Ευρώπη.
  • Αναβαθμιζόμαστε επαγγελματικά, αυτό ίσως είναι το πιο καίριο στις μέρες μας, και ίσως το πιο σωτήριο. Η συρρίκνωση της ύλης μας τα τελευταία χρόνια της κρίσεως, τα οποία δεν είναι και λίγα, όπως αρχικά περιμέναμε, υπήρξε δραματική. Οι παλιές εποχές δεν φαίνονται να ξαναγυρνάνε, και αν ποτέ επιστρέψουν, δεν θα είναι σαφώς οι ίδιες. Αλλά και η σωστή αντιμετώπιση της κρίσεως αυτής στον κλάδο μας, δεν θα μπορούσε να ήταν – είναι η αναμονή των καλύτερων εποχών. Η εξεύρεση νέας ύλης, και η ανάληψη νέων δραστηριοτήτων από μεριά μας, μέσα στην κοινωνία είναι ανάγκη επιτακτική, και ζώσας σημασίας για τον κλάδο μας. Το πτυχίο Νομικής Σχολής, μας δίνει την εξαίρετη δύναμη πλέον να αφήσουμε πίσω τα ευχολόγια για εξεύρεση νέας ύλης, και να συμβάλλει δραστικά στην διεκδίκηση νέων αρμοδιοτήτων μας, από την Πολιτεία. Αρμοδιότητες, όπως πέραν των διαπιστωτικών πράξεων, η διαμεσολάβηση, ο φιλικός διακανονισμός, η σύνταξη εξωδίκου, συμβάσεων, καταστατικών εταιρειών, εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης, έκδοσης Ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής, (μικροδιαφορές), διενέργεια πλειστηριασμού κινητών, (μικροαπαιτήσεις), Δικαστικοί Αντιπρόσωποι σε εκλογές, και σαφώς γιατί όχι και η λογική μετεξέλιξη, κάποιου σε ανώτερη βαθμίδα νομικών επαγγελμάτων, μετά από συμμετοχή του σε σχετικούς διαγωνισμούς και την σχετική προϋπηρεσία που απαιτείται. Καθώς και πολλά άλλα πλεονέκτημα που θα προσδώσει το πτυχίο Νομικής Σχολής, με την ανώτερη μόρφωση, που θα παρέχει στους Δικαστικούς Επιμελητές.
  • Τέλος αλλά υψίστης σημασίας για τον κλάδο, το πτυχίο Νομικής Σχολής, μετά την κοινοτική οδηγία περί πλήρης απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και το πλήρες άνοιγμα των θέσεων, όπου χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός των εισακτέων στο επάγγελμά μας συνεχώς αυξανόταν ενώ σε αντίθεση η ύλη μας μειούταν, φρονώ ότι θα ανακόψει την καταστροφική αυτή αναντιστοιχία, και θα ισοσταθμίσει αυτά τα δύο μεγέθη, δηλαδή τον αριθμό των μελών μας και την επαγγελματική μας ύλη, εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας παράλληλα τον κλάδο μας, όπως ανέφερα παραπάνω.

Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια, από νεοδιορισμένος, διαβάζω και ακούω για αναβάθμιση, και επιμόρφωση των Δικαστικών Επιμελητών στο πρόγραμμα της ΠΡΟ.ΣΥ.ΔΕ., ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και πραγματοποιήθηκε και αυτό το μεγάλο επίτευγμα για τον χώρο μας, και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου ανέτρεψε τα δεδομένα και έδωσε μια νέα πνοή, ανάσα, στον κλάδο και ένα στίγμα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Ουσιαστικό, θα ήταν λοιπόν πάνω σε αυτό το θέμα να λείψουν οι μικροπρέπειες, οι εναντιώσεις και οι εμπαιγμοί συναδέλφων που τα παιδιά τους δεν επέτυχαν στον τελευταίο διαγωνισμό, και συνεπώς αποκλείστηκαν, από κάποιους εκμεταλλευτές, λαθροθήρες-ψήφων, συνδικαλιστές, που όπως φημολογείται, τους προτρέπουν να προσφύγουν και κατά του νέου τρόπου εισαγωγής – εξετάσεων με πτυχίο Νομικής Σχολής, για να έχουν πάλι ελπίδα τα παιδιά τους. Και πραγματικά αν, συμβαίνει αυτό, μιλάμε για αδίστακτους, ανεπίκαιρους, κοντόφθαλμους, και κατ’ εξακολούθηση εξαπατητές συνδικαλιστές, που λειτουργούν κατά παραγγελία συμφερόντων, και που χάριν 5 ψήφων το πολύ, είναι ικανοί να διαγράψουν όλα τα θετικά του πτυχίου Νομικής που προανέφερα, και να μας επιστρέψουν στην εποχή των “ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ”.

Το Πτυχίο Νομικής διασφαλίζει το μέλλον του κλάδου, προσδίδει κύρος, αναβάθμιση, επιμόρφωση, παρέχει στους Δικαστικούς Επιμελητές νέο όγκο επαγγελματικής ύλης και δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα εδραιώνει τον Ευρωπαϊκό ρόλο του σύγχρονου Έλληνα Δικαστικού Επιμελητή.

Άλλη μιά εύστοχη κίνηση της ΠΡΟΣΥΔΕ και του τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Διονυσίου Κριάρη η οποία εναγκαλιάστηκε και συνεχίστηκε και από τον νυν Ευθύμιο Πρεκετέ, και άλλη μια προεκλογική δέσμευση, πολλών ετών, πληρώθηκε, με το πτυχίο Νομικής Σχολής στην υπηρεσία των Δικαστικών Επιμελητών, την κατάλληλη μάλιστα χρονική στιγμή του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Με το καταιγιστικό ρυθμό των γεγονότων και των εξελίξεων, πολλοί αγώνες και πολλές εύστοχες συνδικαλιστικές κινήσεις μένουν η μία στην σκιά της επόμενης πολύ σημαντικότερης ή αμεσότερης. Έτσι και το πτυχίο της Νομικής Σχολής ως αντίδοτο στο άνοιγμα του επαγγέλματός μας, και όχι μόνο, υπερκεράστηκε από τις αμοιβές, τις αναστολές εκτελέσεως, την αναδουλειά, και τις αμοιβές. Θέλω να υπογραμμίσω ότι όπως καταλαβαίνεται τίποτα δεν μας χαρίστηκε από την τρόικα και το Υπουργείο, και ότι όλα ήταν σχέδια ολοκληρωμένα, και στόχοι της ΠΡΟΣΥΔΕ και θεσπίστηκαν έγκαιρα και με αγώνες από τα πρόσωπα που την απαρτίζουν.

Ως άλλοτε “Παλαιολόγοι” οχυρώσαμε τα τείχη της Πόλης προς απόκρουση κάθε εχθρότητας εναντίον του κλάδου. Οι ιστορίες για προδότες που θα ανοίξουν την “κερκόπορτα” στον εχθρό, θα είναι πάντα επίκαιρες, όμως αυτήν την φορά οι φύλακες έχουν γνώση.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το πτυχίο Νομικής είναι σίγουρα μια μεγάλη επιτυχία. Η διαφύλαξη αυτής της μεγάλης κλαδικής επιτυχίας πρέπει να είναι καθολική, χωρίς εκπτώσεις και πισωγυρίσματα. Η αναβάθμιση των τυπικών προσόντων των δικαστικών επιμελητών αποτελεί μια προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες μας, που σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό ιδιοτελών σκοπών και λογικών νεποτισμού. Το πτυχίο Νομικής είναι το μοναδικό “όπλο”, όχι μόνο επαγγελματικών διεκδικήσεων αλλά και διατήρησης των κεκτημένων, σε μια περίοδο που η επαγγελματική ύλη συρρικνώνεται δραματικά και όμορα επαγγέλματα εποφθαλμιούν όση ύλη μας έχει απομείνει.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΟΥΖΟΥΚΗ

Kι όμως, αυτή η τεράστια κατάκτηση που έκανε τους όμορους χώρους να μας ζηλεύουν και να αναρωτιούνται πως καταφέραμε να πετύχουμε τέτοια αναβάθμιση, βάλλεται, αμφισβητείται και πολεμάται από ανθρώπους του Κλάδου μας και μάλιστα … πρώτης γραμμής! Είναι τραγικό, γιατί όχι μόνο δεν ίδρωσαν τη “φανέλα”, όχι μόνο δεν βοήθησαν το Διονύση τότε σ’ αυτή την τεράστια προσπάθειά του, αλλά δεν καταλαβαίνουν και το μέγεθος της διασφάλισής μας με το πτυχίο Νομικής! Όλοι έχουμε παιδιά και πάντα θα ακολουθούν παιδιά συναδέλφων,αλλά το ανώτατο θεσμικό μας Όργανο πρέπει να αποφασίζει ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ! Και πρώτος έδωσε το παράδειγμα, προς τιμήν του, ο Διονύσης αφού “έκλεισε” την πόρτα και στην ίδια του την κόρη η οποία δεν σπουδάζει στη Νομική Σχολή αλλά σε άλλη Πανεπιστημιακή.
Ακόμη και τώρα, που λόγω του πτυχίου Νομικής, η νέα επαγγελματική ύλη έιναι “προ των πυλών” και η μείωση των οργανικών θέσεων που θα επέλθει κρίνεται παραπάνω από αναγκαία, δεν εννοούν να μην σκέφτονται ρουσφετολογικά και επικίνδυνα. Συνάδελφοι, όλοι γνωρίζετε για ποιούς μιλάω, σε όλους σας απευθύνονται καθημερινά, εμείς οι ίδιοι πρέπει να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μας ως άλλες “Θερμοπύλες”. Όλοι θυμόμαστε την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου της Αθήνας στην οποία ο Πρόεδρος με εισήγησή του πρότεινε παράταση για τους μη πτυχιούχους για 3 χρόνια και η απόφασή μας ήταν ένα ηχηρότατο ΟΧΙ! Και μετά από λίγες μέρες σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΟΔΕΕ, τιμώντας την απόφασή μας αυτή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας τάχθηκε ξανά υπέρ της παράτασης αυτής έστω και για …ένα χρόνο! Υπάρχει κανείς που δεν καταλαβαίνει τους λόγους?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)