ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

shutterstock_184875824-1728x800_cΚ.κ Συνάδελφοι,

 Πιθανόν να σας έχω κουράσει με την συνεχή αναφορά μου στην μεταρρύθμιση που χρειάζεται ο κλάδος, αν και οι τελευταίες μέρες του χρόνου συνήθως προσφέρονται μόνο για αποτίμηση ή ανασκόπηση των θεμάτων της χρονιάς που πέρασε.

 Εν’ όψει όμως των πυκνών εξελίξεων που αναμένονται με την είσοδο του 2016, κρίνουμε απαραίτητο και χρήσιμο να αναφερθούμε στην υλοποίηση του σχεδίου μας για τον δικαστικό επιμελητή της νέας εποχής.

 Στα πλαίσια, λοιπόν, των αλλαγών που επέρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2016 στις αμοιβές μας , η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. επεξεργάστηκε, κατέγραψε και σας παραθέτει έναν πανελλαδικό πίνακα ζωνών επιδόσεων για όλα τα Εφετεία της χώρας με χρέωση από την έδρα του κάθε Πρωτοδικείου και τον τρόπο προείσπραξης τους ηλεκτρονικά, που θα ενεργοποιηθεί πλήρως όταν εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Τον πίνακα αυτόν θα μπορείτε να τον βρείτε είτε στο site της ΠΡΟΣΥΔΕ είτε στο site της ΟΔΕΕ και συγκεκριμένα στο http://prepayment-odee.netx.gr

 Σας εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι οι αμοιβές αυτές προεισπράττονται και το ποσό της κάθε πράξης αναφέρεται με ποινή ακυρότητας στην πρώτη σελίδα της κάθε έκθεσης σε ευκρινές και διακριτό πλαίσιο.

 Σε περίπτωση που εντοπίσετε λάθη στις ζώνες χρέωσης ή αστοχία σε περιοχές, θα εκτιμούσαμε την επισήμανσή σας προκειμένου να γίνει άμεση διόρθωση, στέλνοντάς μας μήνυμα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα παρακάτω e-mαil:

Νίκος Αντωνίου dikepant@otenet.gr
Μιχάλης Κανέλλος mkanellos@hotmail.com
Γεώργιος Φιλιππόπουλος g.philippopoulos@gmail.com

 K.κ. Συνάδελφοι,

 Στη νέα εποχή που ανατέλλει, ο δικαστικός επιμελητής δεν μπορεί να παραμείνει προσκολλημένος σε παρωχημένα σχήματα ούτε να προσποιείται ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα».

 Πρόοδος σημαίνει εξέλιξη, σημαίνει αναθεώρηση, σημαίνει την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τις νέες προκλήσεις και να ανταποκρίνεσαι στις απαιτήσεις των καιρών.

 Ταυτόχρονα απαιτείται συμπόρευση, σύμπνοια και συνεργασία, προκειμένου όλοι μαζί και ο καθένας από το μετερίζι του να συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας του δικαστικού επιμελητή, ώστε να καταστεί συλλειτουργός στον πολυβασανισμένο τομέα της δικαιοσύνης.

 Ο θεσμός του δικαστικού επιμελητή έχει παρελθόν, έχει παρόν και πρέπει όλοι μαζί να χτίσουμε το μέλλον του, σε βάσεις στέρεες και με μεταρρυθμιστική πνοή.

 Ακριβώς αυτό το όραμα θέλει να υπηρετήσει η ΠΡΟΣΥΔΕ, κάνοντας σταδιακά πράξη όλα όσα συνθέτουν το όνομα της παράταξής μας…

 Τώρα είναι η ώρα που περνάμε από τα λόγια στις πράξεις, τώρα είναι η ώρα που περνάμε από το ‘εγώ’ στο ‘εμείς’ !!!

 

«Γιατί αν όχι τώρα, πότε; αν όχι εμείς, ποιοι ;»

 

Χρόνια πολλά και καλή και δημιουργική χρονιά, με προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες για όλους τους συναδέλφους !!!

 

 

Με εκτίμηση,

Ο Γραμματέας,

Μιχάλης Κανέλλος

Πέτρος Μακαριάδης

Ίσως δεν έγινε κατανοητό αυτό που θέλω να πω. Αυτό λοιπόν που λέω είναι οτι καλώς ή κακώς χωρίς αυστηρές ποινές η μειοδοσία δεν προκειται να εξαλειφθεί με οτι αυτό συνεπάγεται. Καλά είναι τα ευχολόγια και οι θεωρητικές αράδες περι προσωπικής ευθύνης και φυσικά προσωπικά συμφωνώ με τα όσα λέει ο συνάδελφος παραπάνω, αλλά σε αυτον τον πλανήτη και όχι σε κάποιο ιδεατό παράλληλο σύμπαν η αυστηρότητα της επιβαλλόμενης ποινής είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν οι παραβατικές συμπεριφορές. Με λίγα λόγια και για να τελειώνουμε, αν δεν υπάρξουν αυστηρές ποινές για τους παραβάτες και αν συμφέρει κάποιον να υιοθετήσει παραβατική συμπεριφορα, αυτός θα το κάνει είτε μας αρέσει είτε όχι. Προσωπικά δε μ αρέσει και πιστεύω και στην πλειοψηφία των συναδέλφων. Η δημιουργία κουλτούρας ευσυνειδησίας είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και πρέπει να γίνει, αλλά τώρα μιλάμε για το παρόν.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΟΥΖΟΥΚΗ

Πέτρο, κατ’ αρχήν θέλω να σου ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία και αν έχουν έλθει και τα γεννητούρια θερμές ευχές και για το νεογέννητο! Όσον αφορά την άποψή σου για αυστηροποίηση των ποινών συμφωνώ, αλλά είναι μόνο το ένα σκέλος στην πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού γιατί το δεύτερο είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου μέσα στο οποίο κινούνται οι παραβάτες και το οποίο σκοπεύουμε να το στενέψουμε τόσο πολύ ώστε να μην έχουν κανένα περιθώριο ελιγμού. Γιατί Πέτρο μου, το νέο ΦΕΚ είναι απλά και μόνο η αρχή σ’ αυτή την προσπάθεια και σ’αυτή την κατεύθυνση που η Παράταξή μας αλλά, όπως είδαμε και η πλειοψηφία της ΟΔΕΕ, βαδίζει. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, τώρα αρχίσαμε και θα πρέπει να είμαστε όλοι υπομονετικοί και καλοπροαίρετοι για να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Τα θεσμικά όργανα του Κλάδου δεν πρέπει να έχουν έναν απόλυτο ρόλο “χωροφύλακα” αλλά με τις αποφάσεις τους να μην αφήνουν περιθώρια για παραβάσεις και το συγκεκριμένο θα επιτευχθεί με το ηλεκτρονικό βιβλίο που θα είναι η επόμενη κίνηση “ματ” μετά την υποχρεωτική αναγραφή της αμοιβής μας στις εκθέσεις μας. Πρέπει να αναλογιστούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα, όταν πριν 5 μήνες ήταν έτοιμοι να μας επιβάλλουν ελεύθερη διαπραγμάτευση των αμοιβών μας!!! Όμως, επειδή είσαι από τα άτομα που οι σκέψεις και οι απόψεις σου είναι χρήσιμες για τον Κλάδο, θα σου επισημάνω ότι η πολύ σωστή τοποθέτηση του Δημήτρη πιο πάνω για την προσωπική ευθύνη όλων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ γιατί και σ’ αυτόν τον πλανήτη το ιδεατό είναι απόλυτα εφικτό αν το ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και συνειδητά ενωθούμε η πλειοψηφία που το πιστεύουμε και παλέψουμε γι’ αυτό!

Πέτρος Μακαριάδης

Μαρία μου καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία. Θέλω να πιστεύω και ελπίζω οτι το ηλεκτρονικό βιβλίο θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εξάλειψη των φαινομένων μειοδοσίας. Όσο για την επισήμανση περί “χωροφυλακής”, φυσικά και δεν ειναι αυτός ο ρόλος της ομοσπονδίας και των συλλόγων, αλλά θα πρέπει να μάθουμε κάποτε γενικά σε αυτήν τη χώρα οτι οι νόμοι και οι κανονισμοί ειναι για να τηρούνται και αν δεν κανω λάθος προβλέπονται και στον Κώδικα Δικαστικων Επιμελητών πειθαρχικές ποινές για διαφορά παραπτώματα. Όποτε ο θεσμικός ρόλος της ομοσπονδίας και των συλλόγων ειναι να επιβάλλουν και πειθαρχικές ποινές όπου χρειάζεται. Δίκη μου πεποίθηση ειναι οτι η αυστηροποίηση των ποινών και γιατι όχι και η αφαίρεση αδειών αν αυτό ειναι εφικτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου και θα παραδειγματίσει και τους μελλοντικούς “πρόθυμους” παραβάτες. Τέλος πάντων το θέμα ειναι οτι τουλάχιστον κινούμαστε επιτέλους στη σωστή κατεύθυνση και αυτό ειναι και παρήγορο και φυσικά πιστώνεται σε αυτούς που το δρομολογούν και δουλεύουν γι αυτό.

Δημήτρης Γέμελος

Τελευταία γίνομαι αποδέκτης απόψεων και τοποθετήσεων κάποιων (ευτυχώς λίγων) συναδέλφων, που με κάνουν να αμφιβάλω για την πρακτική ικανότητα τους να διαχωρίσουν την ευθύνη μιας συνδικαλιστικής παράταξης από ένα συλλογικό επαγγελματικό όργανο αλλά και από την ατομική ευθύνη και συμπεριφορά του καθένα από εμάς .
Οι διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα, οι συστάσεις και οι προτάσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων προς τα θεσμικά όργανα και αυτών με την σειρά τους προς την πολιτεία , φιλοδοξούν να συμβάλουν στην βελτίωση των συνθηκών κατά την άσκηση του επαγγέλματος μας αλλά και στη θεσμική θωράκιση του κλάδου προκειμένου να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά φαινόμενα παράτυπων , παράνομων ή αντιδεοντολογικών συμπεριφορών που δυστυχώς κλιμακώνονται, διαρρηγνύοντας την συναδελφική μας συνοχή.
Η ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της δείχνει ότι προσπαθεί να θωρακίσει μέσα από ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο τον κλάδο από τέτοιες συμπεριφορές, ήδη κάποιες από τις πάγιες προτάσεις της, όπως η αναγραφή της αμοιβής μας σε κάθε έκθεση και η αποδοχή αυτής ως φορολογικό στοιχείο έχουν θεσμοθετηθεί ενώ επεξεργάζεται ολοκληρωμένες οικονομοτεχνικές προτάσεις για το ηλεκτρονικό βιβλίο, το μητρώο και την προείσπραξη προκειμένου να κατατεθούν προς υλοποίηση στην Ε.Γ. της Ο.Δ.Ε.Ε., παράλληλα έχουν προταθεί τροποποιήσεις στον κώδικά μας που αφορούν τα πειθαρχικά αδικήματα και την αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών κυρίως ως προς την μειοδοσία
Θα σταθώ όμως ιδιαίτερα σε απόψεις και συμπεριφορές που ζυμώνονται με τα άθλια υλικά της …..συλλογικής ευθύνης και της …..προσωπικής ανευθυνότητας , που μοναδικό σκοπό έχουν να διαμορφώσουν συνειδήσεις συναδέλφων με ανύπαρκτες αντιστάσεις στη χειραγώγηση. Είναι πολύ πιο εύκολο για κάθε δεινό που μαστίζει τον κλάδο να ρίχνεις την ευθύνη σε τρίτους. Λογικές του τύπου δεν φταίω που μειοδοτώ , αναγκάζομαι γιατί έχει μειωθεί η δουλεία ή δεν φταίω για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, απλά την ανέχομαι γιατί μπορεί να έρθει η ώρα που ο διαπλεκόμενος κάπου μπορεί να με βολέψει, δεν φταίω που είμαι σε εταιρεία με 1, 2 ή 2,5% φταίει που επετράπη η σύσταση εταιρειών , θα γράψω 20 € αντί 55 € αφού δεν υπάρχει αυστηρή πειθαρχική ποινή, το μόνο που προσφέρουν είναι μια επίπλαστη συνειδησιακή ικανοποίηση απαλλαγής από τη συνευθύνη και την υποχρέωση που έχουμε προκειμένου να πράξουμε και το νόμιμο και το ηθικό .
Συνάδελφοι χωρίς την συνειδητοποίηση ότι ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τις πράξεις ή τις παραλήψεις του, κάθε προσπάθεια για εξυγίανση του κλάδου είναι καταδικασμένη να αποτύχει .
Καλή Χρονιά

Πέτρος Μακαριάδης

Πρώτα από όλα καλή χρονιά σε όλους με υγεία. Θα ήθελα να θέσω δύο από τα πολλά ερωτήματα που μου έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τα νέα δεδομένα. Πρώτον στα αποδεικτικά που συντάσσουμε για επιδόσεις νομικής βοήθειας θα αναγράφουμε τις χρεώσεις και θα προπληρώνουμε ΦΠΑ που θα εισπράττεται μετά από ένα χρόνο σε πολλές τον περιπτώσεων ή σε αρκετούς μήνες σε άλλες; Δε μου ακούγεται και πολυ συμφέρον. Δεύτερον, πολύ φοβάμαι ότι χωρίς αυστηρές κυρώσεις στους μειοδότες η όλη πανηγυρική ατμόσφαιρα σύντομα θα μετατραπεί σε κλάμα και οδυρμό για άλλο ένα καταπατημένο ΦΕΚ και ιδιαίτερα εμείς οι νέοι επαγγελματίες που δεν έχουμε ακόμα σταθερό και μόνιμο πελατολόγιο θα βρεθούμε να ψάχνουμε επιδόσεις με το τουφέκι. Αν δεν αφαιρεθούν άδειες για τη μειοδοσία το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Αν δεν ειναι δυνατό να αφαιρεθούν άδειες συγγνώμη που το λέω αλλά φοβάμαι οτι και το καινούριο φεκ θα πάει στον κάλαθο τον αχρήστων πολυ σύντομα και αυτή τη φορά και οριστικά. Και εξηγούμαι. Ας υποθέσουμε πως επιμελητής Αθήνας πηγαίνει Κηφισιά και γράφει αμοιβή 20 ευρώ. Ποια ειναι η δικλείδα ασφαλείας αν δεν υπάρχουν αυστηρές πειθαρχικές κυρωσεις απο τους συλλόγους; Ακυρότητα; Συγγνώμη συνάδελφοι αλλά νομικά άκυρη επίδοση επειδή αναγράφει άλλη τιμή απο την οριζόμενη μου φαίνεται οτι δύσκολα θα μπορεί να υποστηριχθεί. Όποτε;άκυρο το ΦΕΚ; Και μετά. Καληνύχτα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ το δάχτυλο μας. Αν δεν αφαιρεθούν άδειες καλύτερα να μην κομπάζουμε περί δικαίωσης, νέας σελίδας και μετά συγχωρήσεως τρίχες κατσαρές. Μπορούμε; Καλώς, προχωράμε. Δε μπορούμε; Φιλάκια και κλάφτε ΦΕΚ και πιθανότατα και επιβίωση των περισσότερων απο εμάς.

Στέλιος Μουντριανάκης

Αγαπητοί Συνάδελφοι Καλή Χρονιά με υγεία και πρόοδο

Με γέμισε χαρά και αισιοδοξία το άρθρο σας και ο σχετικός πίνακας (υπό διαμόρφωση) για την προείσπραξη των αμοιβών μας. Βέβαια μέχρι το τελικό στάδιο, υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα να γίνουν κυρίως στον ηλεκτρονικό τομέα. Όμως το μέλλον είναι εδώ, είναι αυτό που επεξεργαζόμαστε τώρα, και εφ όσον ολοκληρωθεί δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος για κανένα. Θα ήθελα βέβαια να επισημάνω πως στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να επιδιώξουμε την ενιαία αμοιβή για κάθε πρωτοδικειακή περιφέρεια, με δικλείδα ασφάλειας, να διπλασιάζεται η αμοιβή ζώνης για το όμορο πρωτοδικείο της ίδιας Εφετειακής περιφέρειας. Επίσης μια τεχνική λεπτομέρειας που σίγουρα θα την τελειοποιήσετε είναι πως όταν επιλέγουμε Εφετείο στο σύστημα, να εμφανίζονται μόνο τα πρωτοδικεία που ανήκουν στο εφετείο, και όταν επιλέγουμε πρωτοδικείο, να εμφανίζονται αν είναι δυνατόν με αλφαβητική σειρά και με τα στοιχεία τους οι δικαστικοί επιμελητές του αντίστοιχου πρωτοδικείου, ή να υπάρχει η δυνατότητα με την πληκτρολόγηση δύο-τριών χαρακτήρων του επιθέτου, να εμφανίζεται με τα στοιχεία του ο συνάδελφος. Είναι μια φόρμα που την έχουν όλα τα site που ψάχνουμε διάφορα πράγματα στο ιντερνετ, οπότε νομίζω πως χρήσιμο θα ήταν να γίνει έτσι και στο δικό μας site.
Αυτά και καλή δύναμη κουράγιο και υπομονή στο έργο σας, και κάθε στιγμή είμαστε δίπλα σας για οποιαδήποτε βοήθεια και πληροφορία.
Σας έστειλα διορθωμένο πίνακα ζωνών του νομού Ρεθύμνου και παρακαλώ να τον αντικαταστήσετε με αυτόν που υπάρχει ήδη, γιατί μερικά ονόματα χωριών είναι λάθος, πχ αν θελήσει κάποιος να δει πόσο κοστίζει η επίδοση στο χωριό Θρόνος, ή στο χωριό Θεοδώρα ή Θοδώρα, στον πίνακα που έχετε αναρτήσει τα χωριά αυτά αναγράφονται σαν ορονος και οεοδωρα, κάτι τέτοιο.
Με εκτίμηση, συναδελφικούς και φιλικούς χαιρετισμούς

Στέλιος Μουντριανάκης

ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΟΥΖΟΥΚΗ

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Πρόεδροι των περιφερειακών Συλλόγων της χώρας έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έχουν επιδείξει ζηλευτή διορατικότητα, αντίληψη και αποφασιστικότητα στις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών, τουλάχιστον αυτοί που αποτελούν την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΔΕΕ και χρειάστηκε να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις για τον Κλάδο, αλλά και οι αντιπρόσωποι στην πλειοψηφία τους.
Και μία παράκληση, γιατί, μέρες που είναι, θέλω να είμαι ευγενική:
Όταν αντιγράφουν σκληρή δουλειά μηνών, παρακαλώ να αναφέρουν την “πηγή” και να μην βιάζονται πριν ολοκληρωθεί γιατί ενημερώνουν λάθος και το αποτέλεσμα είναι δυσνόητο έως……..ακαταλαβίστικο (θέλουν, βλέπεις, να (αυτο)κηρυχθούν “πρωτομάστορες”, έρχονται και οι εκλογές….)
Άντε και τη νέα χρονιά να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και ακόμη πιο δυνατά, με την αρωγή όλων όσων πιστεύουν στα νέα οράματα της Παράταξης!
ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ!

Μιχάλης Κανέλλος

Κ. κ Συνάδελφοι
Αξίζουν συγχαρητήρια στους Προέδρους των περιφερειακών συλλόγων και στα μέλη τους για την άμεση ανταπόκριση τους στην διόρθωση σφαλμάτων που αφορούν τις αμοιβές σε ζώνες. Αυτή η άμεση ανταπόκριση και βοήθεια τους είναι πολύτιμος σύμμαχος στην συνολική προσπάθεια για την βελτίωση της καθημερινότητας του Δικαστικού Επιμελητή.

Με εκτίμηση

Μιχάλης Κανέλλος

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)