Η ΠΡΟΣΥΔΕ ενημέρωσε τους συναδέλφους του Συλλόγου μας για τον ψηφισθέντα νέο Κ.Πολ.Δ. και τα «κλειστά επαγγέλματα»

Στις 29-7-2015 μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Ομοσπονδίας μας (λυπούμαστε που δεν υπήρχε μεγαλύτερος χώρος και καθίσματα – πολλοί συνάδελφοι έμειναν όρθιοι επί δύο ώρες) ενημέρωσε τους δικαστικούς επιμελητές του Συλλόγου μας για τον ψηφισθέντα στις 22-7-2015 από τη Βουλή νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καθώς και για τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», κρίσιμων από μακροοικονομικής άποψης, που ψηφίστηκαν στις 16-7-2015 με το νόμο 4334 ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενο βήμα.

Η ανάλυση των τροποποιήσεων του Κ.Πολ.Δ. έγινε από τους Ευθύμιο Πρεκετέ, Διονύση Κριάρη και Μιχάλη Κανέλλο και ήταν διεξοδική κυρίως στο κεφάλαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι ομιλητές επισήμαναν αντιφάσεις στις ψηφισθείσες διατάξεις και σχολίασαν αποδοκιμάζοντας με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τον ακρωτηριασμό βασικών διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκφρασμένες θέσεις μας και τις κατατεθειμένες προτάσεις μας, καθώς και των εξοβελισμό σημαντικών άρθρων στο κεφάλαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης που στόχευαν στην ακριβή και αντικειμενική ενημέρωση του οφειλέτου, ενώ τώρα παραβιάζονται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και οι αρχές της δίκαιης δίκης.

Επίσης, αναλύθηκαν λεπτομερώς οι μεταβατικές διατάξεις του Κώδικα, οι περισσότερες των οποίων θα εφαρμοστούν από την 1.1.2016.

Επί των τροποποιήσεων και των μεταβατικών διατάξεων έγινε γόνιμος διάλογος από τους συναδέλφους, δόθηκαν δε απαντήσεις σε απορίες και προβληματισμούς κυρίως στις μεταβατικές διατάξεις.

Σ’ ότι αφορά τα «κλειστά επαγγέλματα» συζητήσαμε πως ενώ το θέμα για τους δικαστικούς επιμελητές είχε κλείσει από το 2011 με το Π.Δ. 68/2011 που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 3919/2011, ορίζοντας ότι το επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή εξαιρείται από τη ρύθμιση του άρθρου 2 του πιο πάνω νόμου και διατήρησε, σαφώς και επαρκώς αιτιολογημένα, τους θεσπιθέντες για τους δικαστικούς επιμελητές επαγγελματικούς περιορισμούς, στοχοποιούμαστε ξανά και όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τί και ποιός κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις ενέργειες.

Το ζήτημα πάντως μπορεί να αντιμετωπιστεί ξανά και αυτή την φορά και έχουμε επιχειρήματα εφ’ όσον (θέλουμε να πιστεύουμε) θα υπάρχει η Ευρώπη καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα πιο πάνω ζητήματα για τους δικαστικούς επιμελητές, έχει αποδεχθεί τις εξηγήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 21-11-2013 και έχει θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Συνάδελφοι,

Δεν μπορεί παρά να είμαστε ικανοποιημένοι από την προσέλευση, τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των συναδέλφων και υποσχόμαστε όπως κάνουμε πάντα να είμαστε πρωτοπόροι στο μετερίζι της σωστής ενημέρωσης και να αγωνιζόμαστε μόνο για το κοινό καλό. Με τον σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο που αυτό γίνεται πάντα από τα μέλη της ΠΡΟΣΥΔΕ. Εδώ θα είμαστε και τώρα και στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος της ΠΡΟΣΥΔΕ

Ευθύμιος Πρεκετές

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)