ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε.

Προοδευτική Συνεργασία Δικαστικών Eπιμελητών

ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. - Προοδευτική Συνεργασία Δικαστικών Eπιμελητών

Ο Δικαστικός Επιμελητής μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών

Image201505290905Συνάδελφοι,

 Σε μία περίοδο που υπάρχει διάχυτη η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, με πολλά υπό αίρεση και όπου πολλά αυτονόητα αρχίζουν να ξηλώνονται ακόμη και στο επάγγελμά μας, πρέπει να στρατευθούμε όλοι και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες μεγάλες προκλήσεις των καιρών.

 Η περίοδος που διερχόμαστε είναι δύσκολη αλλά όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι έχουν ξεπεραστεί τα παλιά πρότυπα και πολλοί αναρωτιούνται για το μέλλον τους και όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

 Γίνεται σ’ όλους μας κατανοητό ότι η μοίρα των δικαστικών επιμελητών της Ελλάδας είναι άμεσα συνδεδεμένη και με το μέλλον της Ευρώπης, μιας Ευρώπης όμως που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα οδηγηθεί στην κατάρρευση.

 Τις εξελίξεις και τις στρατηγικές μας εμείς θα πρέπει να τις δρομολογήσουμε με τις αλλαγές που ήδη έρχονται. Οι παραδοσιακές δραστηριότητες των δικαστικών επιμελητών απειλούνται. Πολλοί ελπίζουν να μην αλλάξει τίποτα αλλά προφανώς δεν είναι έτσι.

 Τελευταία χρονιά των εξετάσεων φέτος με το ισχύον καθεστώς. Σε μικρό χρονικό διάστημα ο κλάδος μας θα στελεχώνεται μόνο από πτυχιούχους Νομικών Σχολών.

 Μέγα επίτευγμα, μέγα γεγονός.

 Η Ελληνική Πολιτεία δεν θέλησε να μείνει προσκολλημένη στο παρελθόν, ώστε να διατηρήσει το σώμα των δικαστικών επιμελητών ηθελημένα αδύναμο και με μειωμένες αρμοδιότητες.

 Το δικό μας επάγγελμα δεν θα μείνει στατικό αλλά θα εξελιχθεί.

 Η επίδοση με πιστοποίηση της αυθεντικότητας και της διασφάλισης των εγγράφων καθώς και της ακριβούς και αντικειμενικής ενημέρωσης των διαδίκων ανήκει στο δικαστικό επιμελητή.

 Η συμβολή του οργάνου εκτέλεσης για αποτελεσματικές δικαστικές διαδικασίες, ο ρόλος του στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης του δικαστικού επιμελητή, ο κοινωνικός του ρόλος, η είσπραξη των απαιτήσεων και η εξεύρεση λύσεων για τους αδύναμους οφειλέτες, καθώς και ο νέος του ρόλος στην κοινωνία, είναι πρώτης γραμμής ζητήματα, όπου στρέφεται το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δικαιοσύνη.

 Μία καινούργια λοιπόν περίοδος για το λειτούργημά μας αρχίζει και νέοι κανόνες είναι αναγκαίοι για να οικοδομήσουμε το μέλλον μας.

 Ο μύθος του δικαστικού επιμελητή, ο ρόλος του οποίου όμως συνδέεται μόνο μ’ αυτόν του οργάνου εκτέλεσης ή της επίδοσης, θα εκλείψει.

 Ο δικαστικός επιμελητής διαμορφώνει παντού ένα καινούργιο προφίλ.

 Όπως όλοι οι συνάδελφοί μας στην Ευρώπη θα πρέπει να παρέχουμε νέου είδους υπηρεσίες και η πληροφορική θα είναι σημαντικός παράγων προς την κατεύθυνση αυτή, προβλέποντας τις τεχνολογικές ανάγκες των δικαστηρίων, των διαδίκων, των δικηγόρων αφού θα πρέπει να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο με την ανάληψη των νέων δραστηριοτήτων μας και πάντα με βασικό στόχο τη μείωση των οργανικών μας θέσεων.

 Οι διαπιστωτικές πράξεις, η διαμεσολάβηση, ο φιλικός διακανονισμός, η σύνταξη εξώδικων επιστολών, η έκδοση διαταγών πληρωμής, η διεξαγωγή πλειστηριασμών, η μεσεγγύηση, η σφράγιση – αποσφράγιση και η απογραφή πτωχευτικής περιουσίας, καθώς και οι πτωχευτικές διαδικασίες θα αποτελέσουν μέρος της δουλειάς μας.

 Ο δικαστικός επιμελητής, αναγνωρισμένος ως άξονας νομικής ασφάλειας, θα συνεχίσει να εξελίσσεται και θα είναι βασικός παράγοντας και κρίκος της οικονομικής αλυσίδας, θα βρίσκεται δε μέσα σ’ έναν συνεχή αγώνα ενάντια στη διαφθορά και μεταξύ εκείνων των βασικών στοιχείων για την ύπαρξη ενός κράτους δικαίου.

 Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στην προσεχή ολομέλεια της Ομοσπονδίας μας, αλλά και σε μία ευρύτερη σύσκεψη όπου θα συμμετέχουν και τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων της χώρας.

 Ευθύμιος Πρεκετές

Κατηγορία: Ειδήσεις - Νέα

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Optionally add an image (JPEG only)