Ο Δικαστικός Επιμελητής μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών

Image201505290905Συνάδελφοι,

 Σε μία περίοδο που υπάρχει διάχυτη η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, με πολλά υπό αίρεση και όπου πολλά αυτονόητα αρχίζουν να ξηλώνονται ακόμη και στο επάγγελμά μας, πρέπει να στρατευθούμε όλοι και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες μεγάλες προκλήσεις των καιρών.

 Η περίοδος που διερχόμαστε είναι δύσκολη αλλά όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι έχουν ξεπεραστεί τα παλιά πρότυπα και πολλοί αναρωτιούνται για το μέλλον τους και όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

 Γίνεται σ’ όλους μας κατανοητό ότι η μοίρα των δικαστικών επιμελητών της Ελλάδας είναι άμεσα συνδεδεμένη και με το μέλλον της Ευρώπης, μιας Ευρώπης όμως που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα οδηγηθεί στην κατάρρευση.

 Τις εξελίξεις και τις στρατηγικές μας εμείς θα πρέπει να τις δρομολογήσουμε με τις αλλαγές που ήδη έρχονται. Οι παραδοσιακές δραστηριότητες των δικαστικών επιμελητών απειλούνται. Πολλοί ελπίζουν να μην αλλάξει τίποτα αλλά προφανώς δεν είναι έτσι.

 Τελευταία χρονιά των εξετάσεων φέτος με το ισχύον καθεστώς. Σε μικρό χρονικό διάστημα ο κλάδος μας θα στελεχώνεται μόνο από πτυχιούχους Νομικών Σχολών.

 Μέγα επίτευγμα, μέγα γεγονός.

 Η Ελληνική Πολιτεία δεν θέλησε να μείνει προσκολλημένη στο παρελθόν, ώστε να διατηρήσει το σώμα των δικαστικών επιμελητών ηθελημένα αδύναμο και με μειωμένες αρμοδιότητες.

 Το δικό μας επάγγελμα δεν θα μείνει στατικό αλλά θα εξελιχθεί.

 Η επίδοση με πιστοποίηση της αυθεντικότητας και της διασφάλισης των εγγράφων καθώς και της ακριβούς και αντικειμενικής ενημέρωσης των διαδίκων ανήκει στο δικαστικό επιμελητή.

 Η συμβολή του οργάνου εκτέλεσης για αποτελεσματικές δικαστικές διαδικασίες, ο ρόλος του στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης του δικαστικού επιμελητή, ο κοινωνικός του ρόλος, η είσπραξη των απαιτήσεων και η εξεύρεση λύσεων για τους αδύναμους οφειλέτες, καθώς και ο νέος του ρόλος στην κοινωνία, είναι πρώτης γραμμής ζητήματα, όπου στρέφεται το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δικαιοσύνη.

 Μία καινούργια λοιπόν περίοδος για το λειτούργημά μας αρχίζει και νέοι κανόνες είναι αναγκαίοι για να οικοδομήσουμε το μέλλον μας.

 Ο μύθος του δικαστικού επιμελητή, ο ρόλος του οποίου όμως συνδέεται μόνο μ’ αυτόν του οργάνου εκτέλεσης ή της επίδοσης, θα εκλείψει.

 Ο δικαστικός επιμελητής διαμορφώνει παντού ένα καινούργιο προφίλ.

 Όπως όλοι οι συνάδελφοί μας στην Ευρώπη θα πρέπει να παρέχουμε νέου είδους υπηρεσίες και η πληροφορική θα είναι σημαντικός παράγων προς την κατεύθυνση αυτή, προβλέποντας τις τεχνολογικές ανάγκες των δικαστηρίων, των διαδίκων, των δικηγόρων αφού θα πρέπει να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο με την ανάληψη των νέων δραστηριοτήτων μας και πάντα με βασικό στόχο τη μείωση των οργανικών μας θέσεων.

 Οι διαπιστωτικές πράξεις, η διαμεσολάβηση, ο φιλικός διακανονισμός, η σύνταξη εξώδικων επιστολών, η έκδοση διαταγών πληρωμής, η διεξαγωγή πλειστηριασμών, η μεσεγγύηση, η σφράγιση – αποσφράγιση και η απογραφή πτωχευτικής περιουσίας, καθώς και οι πτωχευτικές διαδικασίες θα αποτελέσουν μέρος της δουλειάς μας.

 Ο δικαστικός επιμελητής, αναγνωρισμένος ως άξονας νομικής ασφάλειας, θα συνεχίσει να εξελίσσεται και θα είναι βασικός παράγοντας και κρίκος της οικονομικής αλυσίδας, θα βρίσκεται δε μέσα σ’ έναν συνεχή αγώνα ενάντια στη διαφθορά και μεταξύ εκείνων των βασικών στοιχείων για την ύπαρξη ενός κράτους δικαίου.

 Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στην προσεχή ολομέλεια της Ομοσπονδίας μας, αλλά και σε μία ευρύτερη σύσκεψη όπου θα συμμετέχουν και τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων της χώρας.

 Ευθύμιος Πρεκετές

Μαρία Μπρουζούκη

Eίναι ελπιδοφόρο να εκφράζονται απόψεις έστω και διαφορετικές, άλλωστε αυτό ήταν κυρίως το ζητούμενο όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την ιστοσελίδα μας. Θέλουμε όσο γίνεται περισσότεροι συνάδελφοι να καταθέτουν τις ιδέες τους, να επέλθουν οι ανάλογες ζυμώσεις και να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα-λύση στα προβλήματά μας που σίγουρα δεν μπορεί να είναι ομόφωνο αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστό απ’ όλους και όχι μόνο. Όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε τη λύση που πλειοψηφικά θα προκύψει και να βοηθήσουμε για την υλοποίησή της, χωρίς μικροψυχίες, προσωπικά συμφέροντα και μικροσυνδικαλιστικές τρικλοποδιές που μας κρατάνε πίσω.
Συνάδελφοι & συναδέλφισσες, έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν και το τσουνάμι κυρίως της μείωσης της ύλης, μας πνίγει όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον καθημερινά πρόβλημα επιβίωσης. Την ώρα αυτή τη μέγιστη ευθύνη έχουν τα συνδικαλιστικά μας Όργανα αν επιδείξουν αναποφασιστικότητα και ολιγωρία, αλλά και όλοι μας αν συναινέσουμε και συνδράμουμε σε κάτι τέτοιο θα έχουμε ανάλογο μερίδιο σ’ αυτήν και βέβαια κανένας από μας δεν θα μπορέσει να πει ότι δεν γνώριζε, τουλάχιστον εμείς σαν παράταξη με ειλικρίνεια έχουμε φροντίσει τα μέγιστα για την ενημέρωσή σας. Η ώρα της απόφασης έφτασε και είναι η Πανελλήνια Συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, μία συνάντηση που γίνεται για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του Προέδρου και του Γραμματέα της ΟΔΕΕ και εκεί θα πρέπει όλοι με ωριμότητα και σοβαρότητα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το ελπίζω τουλάχιστον……

Δημητρης Βασιλακακης

Καλημέρα σας. Η λύση στα περισσότερα προβλήματα μας, τουλάχιστον στις μικρές περιφέρειες Πρωτοδικειων, λέγεται πχ. “Αστική εταιρεία δικαστικών επιμελητών Πρωτοδικείου Ξανθης”, όπου όλοι ανεξαιρέτως οι συνάδελφοι μιας περιφέρειας θα είναι μέλη της εταιρείας αυτής…. Η απόλυτη οργανωση όλων των λεπτομερειών συνεργασιας και η ύπαρξη ενός πίνακα (ο οποίος θα παραδοθεί σε όλους τους εντολείς μας) με τις απαιτούμενες προκαταβάλομενες αμοιβές μας, προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε πράξη , πάντα σύμφωνα με το ισχύον Φ.Ε.Κ. και η αποδέσμευση ελεύθερου χρόνου για όλους (ως αποτελεσμα της συνεργασιας αυτής) προς όφελος των οικογενειών μας….. θα οδηγήσει αναπόφεκτα στην επαγγελματική μας ηρεμία…. Δυστυχώς όμως η οπτικη της πλειοψηφίας των συναδελφων, εμποδίζει την ουτοπική αυτή λύση των προβλημάτων μας….

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

Εύχομαι εμείς μερικοί παλαιοί και έτοιμοι να βγούμε στην σύνταξη, να δούμε έστω και συνταξιούχοι να καταξιώνεται ο κλάδος μας έτσι που του αρμόζει και έτσι που πρέπει. Όλα όμως αυτά που αναφέρεις αγαπητέ πρόεδρε θα μείνουν «ευχές» εάν δεν καθιερωθεί επί τέλους μία και ενιαία τιμή για επιδόσεις και κάτι ανάλογο για Εκτελέσεις, σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Όσο Υπάρχουν τα Οδοιπορικά, τα Μαρτυρικά κλπ «παρελκόμενα», τόσο θα υπάρχουν αντιδικίες μεταξύ των συναδέλφων και θα χαλούν το κλίμα ανάμεσα μας. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η απόκρυψη εσόδων, οι πάσης φύσεως αντιδικίες και ένα σωρό τέτοια εμπόδια προόδου, θα κατατρώνε τις «σάρκες» του κλάδου μας και θα επιχαίρονται άλλοι. Μόνο μία ενιαία τιμή θα σώσει τον κλάδο και θα αποτρέψει στο μέλλον κάθε μεμψιμοιρία, αλλά προπάντων θα λύσει το οικονομικό μας πρόβλημα, αφού θα μπορούμε να πετύχουμε την πολυπόθητη προπληρωμή. Στην Πορτογαλία, (μια χώρα φτωχή σαν και την δική μας), όπως όλοι γνωρίζουμε, η επίδοση έχει μια τιμή στα 70 ευρώ και τίποτα άλλο. Ας πετύχουμε εμείς, (μέσα σ΄ αυτήν την κρίση), μια τιμή έστω και 50 ευρώ Τα πάντα θα λυθούν με την ενιαία τιμή, το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και την προπληρωμή Θα σταματήσουν ως δια μαγείας, όλες οι διαφορές μας. Ποιος θα τολμήσει να κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό, όταν γνωρίζει ότι ανεξάρτητα από το πόσο θα πάρει στην επίδοση, δεν θα μπορεί να δηλώσει κάτω από 50 ευρώ, από το οποίο ποσό μετά την φορολογία και τα γενικά έξοδα θα του μένει περίπου 20 ευρώ καθαρά. Αν δεν πάρει τα 50 ευρώ, θα βάλει και από την τσέπη του. Τώρα όσο αφορά τις επιδόσεις με ζώνες και διαστήματα, το μόνο που θα πετύχουμε θα είναι να αυξήσουμε την αντιδικία μεταξύ των συναδέλφων και ειδικά στους Νομούς που υπάρχουν διαφορετικά κέντρα κατοικίας – δραστηριότητας των Δικαστικών επιμελητών, (όπως π.χ. στο Λασίθι που υπάρχουν 4 πόλεις με Δικαστικούς Επιμελητές). ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟΙ ΓΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Θα τα πούμε στην Πανελλήνια Συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων. Καλό Αγώνα.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)