Αν μη πηλόν τύψης, κέραμος ου γίνεται

(Μετάφραση: Αν δεν χτυπήσεις τον πηλό, δεν γίνεται κεραμίδι)

Τα πάντα γίνονται εύκολα και ξεδιάντροπα θυσία στο όνομα του σκοπού. Δεν υπάρχουν ηθικοί κανόνες, δεν υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές, δεν υπάρχουν όρια. Όλα καθυποτάσσονται στον σκοπό, λες και ο σκοπός παράγει ηθική ή λειτουργεί ως ηθικό καθαρτήριο. Η πορεία είναι προδιαγραμμένη, η κατάληξη γνωστή και η όποια προσπάθεια θνησιγενής. Λυπηρή διαπίστωση αλλά τραγικά αληθινή.

Το χειρότερο αλλά αναμενόμενο επίσης, οι φορείς απολαμβάνουν της δημοφιλίας καθώς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πουν στο κάθε ακροατήριο αυτό που θέλει να ακούσει και ακροατήρια μπορεί κανείς να βρει παντού.

Η βασική ευθύνη των πεπραγμένων βαρύνει αυτούς τους ίδιους που χωρίς σεβασμό στην εντολή που πήραν, πέρασαν τον σύλλογο  σε αναξιοπιστία, θυσίασαν την ουσία στο βωμό των εντυπώσεων, σπατάλησαν ζωτικό χρόνο προτάσσοντας το παραταξιακό συμφέρον έναντι του συμφέροντος του κλάδου. Τέτοιες παθογένειες είναι απαράδεκτες, όχι όμως πρωτόγνωρες. Και οι δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν είναι γνωστές και δεν διαθέτουν το τεκμήριο της αθωότητας.

Σε μια εποχή γρήγορων αλλαγών, το να κάθεσαι ακίνητος είναι η πιο επικίνδυνη ενέργεια.

Κ.κ  συνάδελφοι,

Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και συσσωρευμένα, αναδείχθηκαν δε ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή της εντονότατης οικονομικής κρίσης. Η μείωση της ύλης, τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που έγιναν εντονότερα στις σημερινές συνθήκες, το ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται, σε συνδυασμό με την νέα ‘ηλεκτρονική’ εποχή στην οποία έχουμε περάσει.

Η τελειότητα των μέσων και η σύγχυση των στόχων φαίνεται να είναι το κύριο πρόβλημά μας.

Η ΠΡΟΣΥΔΕ, ήδη από το προηγούμενο έτος, έχει υιοθετήσει και εγκαινιάσει την τακτική υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων για το μέλλον του κλάδου, οι οποίες υποβάλλονται γραπτά στα αρμόδια θεσμικά όργανα, όπως π.χ στο κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανό μας που είναι η Ομοσπονδία με περαιτέρω στόχευση να ενημερώνονται οι κατά τόπους Σύλλογοι και να διατυπώνουν τις δικές τους απόψεις και θέσεις επ’ αυτών.

Αυτονόητο είναι ότι οι προτάσεις μας αποτελούν βάση διαλόγου για περαιτέρω προβληματισμό μεταξύ των συναδέλφων και, βεβαίως, μπορούν να τύχουν περαιτέρω διορθώσεων και βελτιώσεων διασφαλίζοντας την αναλογικότητα, την συλλογικότητα και την ανεξαρτησία του Δικαστικού Επιμελητή.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε υποβάλλει προτάσεις εφαρμογής για τις οποίες σας έχουμε ενημερώσει πχ. Πρόταση εφαρμογής για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, πρόταση εφαρμογής για το άρθρο 51, πρόταση εφαρμογής για το άρθρο 139 κ.λ.π .

Δυστυχώς, όμως, από την μέχρι τώρα εμπειρία, έχει αποδειχθεί ότι ο Σύλλογος της Αθήνας, αν και έχει ενημερωθεί εγκαίρως και αρμοδίως εδώ και μήνες, έως σήμερα,  καμία απολύτως πρότασή μας δεν έχει συζητήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο….

Περαιτέρω, όλες οι προτάσεις μας έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της παράταξής μας, προκειμένου να γνωστοποιηθούν σε όλους τους συναδέλφους και αποτελούν ήδη προϊόν διαβούλευσης.

Μερικά ερωτήματα:

Γιατί κ. «Σύμμαχοι», ενώ έχετε πάρει από τον Οκτώβριο 2014 από τον Γραμματέα της ΟΔΕΕ κ. Νικόλαο Αντωνίου τις ανωτέρω προτάσεις μας, δεν έχετε μέχρι σήμερα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να  διατυπώσει τις δικές του απόψεις και θέσεις επ’ αυτών.

Πότε ενημερώθηκε το διοικητικό συμβούλιο και πήρε θέση για θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στην Ομοσπονδία και κατέθεσε επίσημα την απόφαση του στην εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας

Πότε το διοικητικό συμβούλιο της Αθήνας κατέθεσε επίσημα πρόταση για θέμα που αφορά τον κλάδο στην εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδία προς συζήτηση με την εισηγητική της έκθεση, με το πλαίσιο εφαρμογής της, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη (άρθρο 111 παρ. δ του Ν. 2318/95) και πότε άραγε συζητήθηκε αυτή η πρόταση ;;

Πέστε μας κ.κ Σύμβουλοι της Αθήνας μέχρι σήμερα για ποια θέματα και προτάσεις πραγματικά αγωνιστήκατε, και είναι κατατεθειμένα που αφορούν τον Σύλλογο και τον κλάδο, εκτός αν θεωρείτε πρόταση π.χ Να εφαρμόσουμε το άρθρο 51 για να πατάξουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό .- (τελεία και παύλα). Αυτό δεν αποτελεί πρόταση κ.κ. σύμβουλοι, είναι απλή ανάγνωση από τον Κώδικα μας, για να μην πω ευχολόγιο. Η ουσία είναι στο τελεία και παύλα, δηλαδή στο πλαίσιο εφαρμογής… για ποία πρόταση σας λοιπόν μέχρι σήμερα έχετε καταθέσει πλαίσιο εφαρμογής ;;

 Πότε και με ποιο αριθμό πρωτοκόλλου και σε ποιο όργανο κ. Χαλκιαδάκη καταθέσατε επίσημη πρόταση με την εισηγητική της έκθεση , με το πλαίσιο εφαρμογής της, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη, στα χρόνια που είστε συνδικαλιστής και μιλάτε για copy paste .

Και για όσους δεν γνωρίζουν ο κ. Γ. Μήτσης είναι αντιπρόεδρος της ΟΔΕΕ , μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΔΕΕ και Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνών.

Ο έτερος Σύμμαχος, κ. Χαλκιαδάκης είναι αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΟΔΕΕ, (που δεν αναγνωρίζει και τα πρακτικά) μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΔΕΕ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Οι δύο ‘Σύμμαχοι’ έχοντας διπλό ρόλο (μέλη του Δ.Σ της Αθήνας και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΔΕΕ), εκπροσωπούν ουσιαστικά το Διοικητικό Συμβούλιο της Αθήνας στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΔΕΕ και είναι οι δύο από τους επτά με θέσεις ευθύνης και είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν γνώση των θεμάτων και των προτάσεων που κατατίθενται στην ΟΔΕΕ και μάλλον τις κρατάνε για δική τους χρήση.

Κ.κ Σύμβουλοι της Αθήνας, μασουλώντας την καραμέλα που σας πουλάνε, περί δήθεν καπελώματος σας από την ΟΔΔΕ, το μόνο που καταφέρνετε είναι να απαξιώνετε τους αντιπροσώπους/συναδέλφους των περιφερειακών Πρωτοδικείων.

΄Αραγε ενημερώνετε εγκαίρως το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για τα θέματα συζήτησης στην ΟΔΕΕ  ή μήπως τελικά το καπέλωμα είναι απλά ΦΕΣΙ επικοινωνιακό.

 Όπως καταλαβαίνεται κ.κ συνάδελφοι, σήμερα υπάρχει μια καθυστέρηση από ορισμένους διοικούντες και, για να μην παρεξηγηθώ, χρονοκαθυστέρηση  τουλάχιστον ενός έτους, μέχρι να κατανοήσουν τις νέες εξελίξεις  και είναι και ένας από τους λόγους που σπαταλούν τον χρόνο με το επικοινωνιακό τους παιχνίδι.

Κ.κ. συνάδελφοι  πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό το καταστροφικό έργο των παλαιάς κοπής συνδικαλιστών… πολλοί από αυτούς ήδη αποτελούν συνδικαλιστικό παρελθόν και απομένει οι νέοι στα κοινά του κλάδου συνάδελφοι να βγουν μπροστά και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να αγωνιστούν για το μέλλον τους γιατί στο σημερινό κρίσιμο σταυροδρόμι, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, να αποτυπώσουμε έναν σύγχρονο και προοδευτικό οδικό χάρτη λειτουργίας του δικαστικού επιμελητή του μέλλοντος, μέσα στον οποίο θα περιγράφονται οι στόχοι με ξεκάθαρο πλαίσιο εφαρμογής και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα καταστήσουν τον δικαστικό επιμελητή αναγκαίο εργαλείο στην απονομή της δικαιοσύνης, με θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο, όπως συμβαίνει στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες,  μέσα από την προσαρμογή του στις νέες συνθήκες και την ικανότητά του να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις και να δίνει ένα νέο περιεχόμενο στο θεσμικό του ρόλο.

Κ.κ συνάδελφοι, χαιρετίζουμε καταρχήν με ικανοποίηση την έγγραφη δήλωση του κ. Χαλκιαδάκη ότι αποδέχεται και στηρίζει η παράταξη του την πρόταση μας για το άρθρο 139· επειδή όμως μας έχουν συνηθίσει στην ενόργανη γυμναστική, θα περιμένουμε πρώτα να σταθούν δίπλα μας με τους  προβληματισμούς, τις προτάσεις τους και τις βελτιώσεις τους προκειμένου να καταλήξουμε σε μία πρόταση απόλυτα ολοκληρωμένη και βιώσιμη για το μέλλον των συναδέλφων και το καλό του κλάδου.

Θεωρώντας ότι η κριτική μας έπιασε τόπο και η υπεύθυνη συνδικαλιστική μας στάση επιβραβεύθηκε, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε και εμείς δίπλα τους σε όποια πρόταση ή παρατήρηση κάνουν προς την σωστή κατεύθυνση ..

Με εκτίμηση

Ο Γραμματέας

Μιχάλης Κανέλλος

Χρήστος Μότσος

Επιτέλους να μπούμε στην ουσία των πραγμάτων, στις προτάσεις και ΟΧΙ στα ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ και στην κινδυνολογία. Ευτυχώς οι μάσκες πέφτουν…… Εμείς είμαστε εδώ ανοικτοί σε προτάσεις, ιδέες, σκέψεις. Άλλωστε κάπως έτσι ξεκινούν όλα. ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΌΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ ΣΥΜΦΈΡΟΝ. Όλοι μαζί μπορούμε. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα παραπάνω ή λιγότερο από τις εμπειρίες μας και την επιβίωση μας.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)