O tempora o mores

κ.κ. Συνάδελφοι,

Είχαμε δεσμευτεί αμέσως από την αρχή της λειτουργίας της ιστοσελίδας μας πως θα ακούτε την αλήθεια ωμή και αφτιασίδωτη.

Ας δούμε λοιπόν, κάποια θέματα που σκοπίμως αποκρύπτονται.

Γράφουν σε όλα τα SMS ή newsletters από το Σύλλογο ή σε συνδικαλιστικές ιστοσελίδες:  «Η συμμετοχή στην αποχή είναι υποχρεωτική». Επίσης πως «για κάθε πράξη που θα γίνει στη διάρκεια της αποχής είναι απαραίτητο για την νομιμότητα της να συνοδεύεται από άδεια του Συλλόγου». Όπου κάθονται και όπου βρίσκονται προειδοποιούν-απειλούν-εκφοβίζουν πως “πρέπει να παίρνετε άδεια για επίδοση γιατί αλλιώς θα σας περάσουμε πειθαρχικό!!!!”

Απορούμε από πού προέρχονται και που εδράζονται όλα αυτά. Σαφώς και υπάρχει το άρθρο 32 του ν. 2318/1995 «Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών» σύμφωνα με το οποίο ο δικαστικός επιμελητής υποχρεούται να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις και τις εντολές  του Συλλόγου του.  Κατά την ταπεινή άποψή μας όμως, αυτό δεν ισχύει για το δικαίωμα στην αποχή ή εργασία. Δεν ισχύει δε, γιατί ο Σύλλογος ή η ΟΔΕΕ ως ΝΠΔΔ δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα (όπως κι ο παρεμβαίνων ριζοσπαστικά αναγνωρίζει στην ιστοσελίδα του) και ως εκ τούτου η απόφαση για συμμετοχή ή όχι σε αποχή είναι προσωπικό δικαίωμα και δεν αποτελεί πειθαρχικώς κολάσιμη ενέργεια.

Αυτό είναι μόνο η δική μας άποψη ;;  OXI.  Είναι σοβαρό νομικό ζήτημα και έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα πριν από 17 ολόκληρα χρόνια από την ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ με την με αριθμό 2512/1997 απόφασή του.  Να σημειωθεί πως η απόφαση αυτή εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή δικηγόρων μετά από πειθαρχική τιμωρία τους από το δικηγορικό σύλλογό τους για μη συμμετοχή στην αποχή τους και μη συμμόρφωση στην απόφαση του συλλόγου τους.  Σε αυτή την απόφαση κρίθηκαν τα κάτωθι θέματα:

a) Όσοι είναι μέλη (δικηγόροι-δικαστικοί επιμελητές κλπ) σε ΝΠΔΔ δεν μπορούν να κηρύξουν απεργία γιατί αυτό απαιτεί σχέση εξαρτημένης εργασίας.

b) Κατά πλειοψηφία κρίθηκε πως τα ΝΠΔΔ μπορούν να αποφασίσουν περί ομαδικής αποχής. Υπήρξε βέβαια ισχυρή μειοψηφία, από ογκόλιθους δικαστικούς λειτουργούς, η οποία ισχυρίσθηκε πως δεν μπορεί να λάβει τέτοια απόφαση.

c) ΕΚΡΙΝΕ ΠΩΣ Η ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ.

Το ίδιο θέμα παρεμπιπτόντως έχει κρίνει και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την με αριθμό 13/1991 όπου συγκεκριμένα αναφέρει: “Εξουσία επιβολής κανονισμών στα μέλη τους (ΝΠΔΔ) και έκδοσης δεσμευτικών γι` αυτά αποφάσεων. Οι αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων για ομαδική αποχή από τα επαγγελματικά καθήκοντα ενέχουν υπέρβαση εξουσίας, δεν είναι δεσμευτικές για τα μέλη τους και δεν συνεπάγονται πειθαρχική ευθύνη σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε αυτές”.

Σοβαρή επισήμανση πως και οι δύο αυτές αποφάσεις έχουν εκδοθεί σε εποχές οικονομικής ευμάρειας της χώρας χωρίς μνημόνια,  τρόϊκες και οικονομική ανέχεια.

Κατόπιν αυτών οι προσφεύγοντες δικηγόροι αθωώθηκαν και από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε δεν έχει καταδικασθεί κανείς έκτοτε για μη συμμετοχή σε αποχή.

Τέσσερα βασικά ερωτήματα τίθενται: i) Όλα τα παραπάνω είναι νομικός θετικισμός ή στοιχειώδης σεβασμός στη νομιμότητα, όπως οφείλουμε να έχουμε εμείς οι δημόσιοι λειτουργοί ;; , ii) γιατί δεν σας το είπε ποτέ κανείς από τους κοπτόμενους για την αλήθεια, δημοκρατικά ενεργούντες συνδικαλιστές;; iii) γιατί συνεχίζουν, δολίως, να χρησιμοποιούν τον όρο «απεργοσπάστες» θέλοντας να δημιουργήσουν απαξία στους αντιπάλους τους ;; iv) Γιατί σας εκβιάζουν – απειλώντας σας με πειθαρχικές διώξεις – αν δεν συμμετέχετε στην αποχή και με αυτό τον τρόπο ερμηνεύουν την «βούληση του λαού»;;

Απλά, γιατί έτσι ερμηνεύουν αυτοί την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία άποψης. Το δικαίωμα του καθενός να έχει αντίθετη άποψη το δέχονται μόνο αν συμπίπτει με τη δική τους. Αλλιώς απαιτούν γενικές συνελεύσεις, τάχα, για να ακουστούν όλες οι απόψεις ώστε να αποφασίσει ο καθένας ελεύθερα. Κι όταν έρχεται εκείνη η ώρα, γίνεται της «κακοφούρτουνης».  Να σας θυμίσουμε την πρόσφατη έκτακτη Ολομέλεια για τις αμοιβές κλπ, να σας θυμίσουμε την παλαιότερη (2001 ;;) που αφορούσε τις αστικές εταιρείες και τον απίστευτο προπηλακισμό του κ. Καζάκη και όχι μόνο (ένα βήμα πριν τη χειροδικία έφτασαν).  Πότε οργάνωσαν εκδήλωση-ημερίδα ενημέρωσης χωρίς προπηλακισμούς, ουρλιαχτά και ακροβολισμένους «ριζοσπαστικούς συμμάχους» ;; πότε έθεσαν υπ’ όψιν του κόσμου όλα τα δεδομένα αλλά και τα δικαιώματά του ;;

ΠΟΤΕ !!! τη δημοκρατία τη θυμούνται επιλεκτικά, ενίοτε νεφελωδώς και πάντοτε καιροσκοπικώς. Και έτσι και γιουβέτσι….Και μάχομαι κατά των αστικών εταιρειών και είμαι από τους πρώτους που έφτιαξα…. Και μπράβο μου που ενημέρωσα τον κόσμο για τις λεπτομέρειες των αστικών εταιρειών και τα πρακτικά είναι πλαστά και είμαι εκείνος που προσέφυγα στα δικαστήρια για την ανατροπή της απόφασης.   Εγώ είμαι πολιτικός διατείνεται o άλλος σε άλλους προέδρους συλλόγων της περιφέρειας.   Ο Βολταίρος είπε : “Η πολιτική είναι η τέχνη της ψευδολογίας”.

 Γράφουν «και για τους ΚΕΔΙΤΕΣ ρε…γαμώτο» καθώς επίσης «εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την πληρωμή των οφειλομένων» ……. Και όλα αυτά κάνοντας αποχή.  Τις εκτελέσεις όμως του δημοσίου τις κάνουμε ;; ΒΕΒΑΙΩΣ και τις κάνουμε…. πρώτοι και καλύτεροι οι σύμβουλοι.!!! Άραγε πως εξαναγκάζουμε το δημόσιο να πληρώσει;;

Γράφεται σε ιστοσελίδα πως: “Να τονίσουμε ότι απαράδεκτος είναι και ο τρόπος με τον οποίο χορηγούνται οι άδειες. Κανένας ουσιαστικός έλεγχος από τα μέλη του Δ.Σ. Δεν είναι δυνατόν να έχουν χορηγηθεί τόσες άδειες όσες και τα δικόγραφα που πέρασαν από τον σύλλογο. Εξώδικα, διαταγές πληρωμής, αγωγές, κατασχετήρια τα πάντα όλα, επιδίδονται με άδεια. Είναι κι αυτό ένα άλλο “ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟ” είδος.  Αυτό που γίνεται δεν είναι ΑΠΟΧΗ, είναι η παρωδία της. Φυσικά και δεν είχαμε αυταπάτες, από την αρχή που προτείναμε την ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. Είχαμε όμως την κρυφή ελπίδα πως τα μέλη του Δ.Σ που χορηγούν άδειες, θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων.” . Καλά εσείς, δεν είστε εκεί (δύο μέλη εσείς και 7 οι άλλοι σύνολο 9. Δίνει και κανένας άλλος άδειες;;); γιατί δεν φωνάζετε εκεί;; τι έρχεστε και τα γράφετε στην ιστοσελίδα σας;;

Μετά και από αυτήν την δημόσια ομολογία γιατί συνεχίζουν ανερυθρίαστα και χυδαία να μας κοροϊδεύουν ;; Ποιοι μπορεί να είναι οι σκοποί και στόχοι τους ;; Πάντως σίγουρα όχι το καλό των συναδέλφων!!

Έτσι, μοιραία, οδηγείται η σκέψη σε διάφορα “μήπως”  Μήπως θέλουν να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στο κόμμα που, μάλλον, έρχεται στην εξουσία – το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, έτσι ώστε να έχουν συμμετοχή στο νέο μοίρασμα;;  Μήπως έχασαν τον τεράστιο όγκο ύλης από τράπεζα και εισπρακτική εταιρεία και θέλουν να την ξανααποκτήσουν μέσω κομματικών επιρροών;; Μήπως θέλουν να εξαναγκάσουν (ας πούμε τους ανεξάρτητους ή της ΔΗΜΑΡ ή των ΑΝΕΛ) βουλευτές να μην ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας (εδώ γελάνε ή κλαίνε ;;;)….. μήπως…..μήπως……

Δεν θέλω να πιστέψω και αρνούμαι να πιστέψω τέτοια σενάρια, αν και η ιστορία του τόπου αυτού είναι γεμάτη από όμοιες ιστορίες, πως ο σύλλογός μας έχει πέσει τόσο χαμηλά και κυλιέται στη λάσπη και το βούρκο των φωτογραφιών που χρησιμοποιούνται σε ιστοσελίδες, γιατί ξέρετε είναι παλαιώθεν γνωστό: Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης…….

Σέβονται τη δημοκρατία όταν οι άλλοι έχουν τις ίδιες με τις δικές τους απόψεις.  Αλλιώς, οι άλλοι, οι κακοί, κάνουν πραξικοπήματα. (Πραξικόπημα με την πλειοψηφία των ψήφων πρώτη φορά ακούστηκε!!!!).   Δεν προβλέπεται λέει σύγκληση Ε.Γ. με τηλεφωνική κλήση. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και να επικυρωθεί η απόφαση αυτή με μεταγενέστερη απόφαση. Τα τελευταία 5-6 χρόνια, τουλάχιστον δέκα (10) τέτοιες συνεδριάσεις έγιναν με αυτό τον τρόπο και μάλιστα σε κάποιες από αυτές έγινε δεκτή η άποψη των απόντων επειδή έστειλαν fax ή μιλούσαν στην Ε.Γ. μέσω ανοικτής ακρόασης…. Τα ξεχάσατε κιόλας ;; ….

Τέλος πάντων αυτό που προέχει τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι να ομονοήσουμε, να σφίξουμε όλοι τα χέρια, να κοιτάξουμε ψύχραιμα τις εξελίξεις για το κοινό καλό. Να πάψουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο. Δεν είμαστε αριστεροί ή δεξιοί, δεν είμαστε εκπρόσωποι άλλων συμφερόντων παρά μόνο των δικών μας είμαστε δικαστικοί επιμελητές,  ως τέτοιοι θα σωθούμε. Αν σωθούμε. Για να σωθούμε όμως θα πρέπει να δούμε με ψυχρή ματιά τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη (όχι μόνο στο μικρό σπίτι μας), από αυτές τις εξελίξεις δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, θα έρθουν, έχουν ήδη έρθει, όπως έχουν όλες έρθει τα τελευταία 40-45  χρόνια.

Συνάδελφοι, μην γίνουμε αυτόχειρες της απαιτούμενης κοινής προσπάθειας για τη διάσωση του κλάδου. Ας χαράξουμε νέα ρότα, να διεκδικήσουμε νέα ύλη, καινούργια, με αλλαγή φιλοσοφίας, να αποδείξουμε στην εξουσία…. Ναι!!  στην εξουσία των οικονομικά ισχυρών πως είμαστε χρήσιμοι στο νέο status. Χωρίς να βαλτώνουμε στην υπάρχουσα ύλη η οποία, καλώς ή κακώς, τέλειωσε. Αλλιώς είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε το ΚΚΕ (αυτό δεν θέλει αλλά λέμε) κυβερνήσει αυτό τον τόπο δεν έχουμε αύριο. Όχι μόνο δεν θα αφαιρεθεί ο ΦΠΑ από τις νομικές υπηρεσίες, όπως, λέτε, σας υποσχέθηκαν, όχι μόνο δεν θα εξαφανισθεί το ν/σ του ΚΠολΔ (το πολύ-πολύ να πάρει μια αναστολή), αλλά θα συνεχισθεί η κατρακύλα μας…. Κανείς δεν οφείλει να μας σώσει και κανείς δεν θα κάνει το παραμικρό για να μας σώσει.

Όπως έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης (βεβαίως παραφράζοντάς τον):  «Να αγαπάς το επάγγελμα, να λες εγώ μονάχος έχω χρέος να το σώσω. Εάν δε σωθεί εγώ φταίω!!!»

Διονύσης Κριάρης

Πρώην πρόεδρος ΟΔΕΕ

Εύχομαι σε όλους, από καρδιάς, Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, αγάπη και ευλογία στο σπιτικό σας.

 Photo201412241015

Πέτρος Ανδρόνικος

Αγαπητέ Διονύση,
ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια την πατρίδα μας, είναι ότι όσοι διαχειρίζονται την εκάστοτε εξουσία, πολιτική ή συνδικαλιστική πιστεύουν ότι εφόσον οι αποφάσεις που λαμβάνουν είναι νόμιμες, αυτονόητα είναι και ηθικές.
Η αποχή που κήρυξε ο Σύλλογος της Αθήνας, ακόμα και εαν θεωρήσουμε ότι είναι νόμιμη, στερείτε ηθικού υπόβαθρου και αυτό γιατί κανένα από διεκδικούμενα αιτήματα δεν αφορά αποκλειστικά αιτήματα των συναδέλφων του Συλλόγου της Αθήνας, αλλά αφορά αιτήματα του συνόλου των συναδέλφων της χώρας, με αποτέλεσμα με την αποχή που κήρυξε, να προσβάλλει τους συναδέλφους των Συλλόγων της περιφέρειας οι οποίοι εκπροσωπούν το 50% του συνόλου των Δικαστικών Επιμελητών και οι οποίοι φυσικά διεκδικούν τα ίδια αιτήματα με τα δικά μας και πειθάρχησαν στην απόφαση της Ε.Γ. της Ομοσπονδίας για αναστολή της αποχής.
Οσο για τα υπόλοιπα, καλά κάνεις και τα στηλιτεύεις, αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά του κλάδου μας, γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας, ξέρουμε τι πρεσβεύει ο κάθε ένας, τις επιδιώξεις του και την προσφορά του στον κλάδο.
Ευχαριστώ για τις ευχές σου και αντεύχομαι για προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.
Πέτρος Α. Ανδρόνικος

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)