Απόφαση του Συλλόγου για συνέχιση της αποχής και … ΑΝΤΑΡΣΥΑ

(Τις αποφάσεις για κλαδικά θέματα λαμβάνει το ανώτατο όργανο που είναι η Ομοσπονδία)

  

    Συνάδελφοι,

Προϋπόθεση για να έχει διαπραγματευτική ενότητα ο κλάδος στις παρεμβάσεις του, είναι η ενότητά του. Μέχρι και προχθές οι αποφάσεις του ανωτάτου σε εθνικό επίπεδο οργάνου του κλάδου των Δικαστικών Επιμελητών της χώρας με βάση των Κώδικά μας και κυρίως για τις πρόσφατες αποχές, ελαμβάνοντο σχεδόν ομόφωνα, διότι τις αποφάσεις που αφορούν όλο τον κλάδο τις λαμβάνει η Ομοσπονδία ως υπερκείμενη αρχή.

Τι συνέβη όμως ξαφνικά και ο Σύλλογός μας έλαβε προχθές μία διασπαστική απόφαση για συνέχιση της αποχής παρ’ ότι η απόφαση της εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας που είχε προηγηθεί για αναστολή της αποχής ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία (5 υπέρ της αναστολής από τα 7 μέλη της Γραμματείας). Σημειώνουμε ότι υπέρ της αναστολής ετάχθησαν και οι υπόλοιποι 7 Σύλλογοι από τους 8 της χώρας. (Οι Χαλκιαδάκης και Μήτσης για να συσκοτίσουν περισσότερο τα γεγονότα ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μία καινούργια απόφαση με καινούργια (!) αιτήματα, προφανώς για να πούν ότι συμμορφώθηκαν με την απόφαση της ΟΔΕΕ για αναστολή της αποχής).

Προφανώς απ’ αυτά που έχετε ακούσει και έχετε διαβάσει, θα έχετε μπερδευτεί σίγουρα και δικαίως θα είσαστε απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι, αλλά είμαστε σίγουροι ότι τώρα καταλαβαίνετε όχι μόνο ποιοί σας λένε ψέματα αλλά και ποιοί σας … δουλεύουν.

Για να δούμε λοιπόν πως έχουν τα πράγματα. Ο Χαλκιαδάκης με τον Μήτση, ως μέλη της εκτελεστικής Γραμματείας (ο ένας αντιπρόεδρος της ΟΔΕΕ και ο άλλος αναπληρωτής Γραμματέας) ήταν μαζί μου, δηλαδή με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας όταν συναντήσαμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης στις 11-12-2014 το μεσημέρι, ημέρα Πέμπτη, με την παρουσία επίσης ενός συναδέλφου από την Θεσσαλονίκη. Ήταν παρόντες και αυτήκοοι μάρτυρες της διαβεβαίωσης του Υπουργού προς εμάς ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου του Κ.Πολ.Δ. δεν θα άρχιζε στις 16-12-2014 (εν όψει των εξελίξεων για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας) και εφ’ όσον εκλέγετο και δεν οδηγούμασταν σε εκλογές, η συζήτηση θα άρχιζε μετά τις 15-1-2015.

Ο ίδιος δε ο Υπουργός, μας πρότεινε νέα συνάντηση μαζί του καθώς και των συμβούλων του την Πέμπτη 18-12-2014, ώστε να συζητήσουμε προτεινόμενες από εμάς ρυθμίσεις – τροποποιήσεις σε διατάξεις του κατατεθέντος νομοσχεδίου του Κ.Πολ.Δ.

Μετά την συνάντηση και ενώπιον των ανωτέρω (Χαλκιαδάκη – Μήτση και του συναδέλφου Μπάτου από Θεσσαλονίκη) τηλεφώνησα στα άλλα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας και τους Προέδρους όλων των Συλλόγων της χώρας και τους ενημέρωσα για τα λεχθέντα από τον Υπουργό.

Η άποψη των μελών της Γραμματείας αλλά και όλων των Προέδρων ήταν πως έπρεπε να ανασταλεί η αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά μας και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών εξέφρασαν και την άποψη, αυτό να γίνει από την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή, κάτι το οποίο όμως δεν μπορούσε να γίνει διότι έπρεπε να προηγηθεί απόφαση της Γραμματείας. Ούτως ή άλλως όμως δεν θα μπορούσαν να ενημερωθούν και οι συνάδελφοι σ’ όλη την Ελλάδα.

Αποφασίστηκε με τηλεφωνική πρόσκληση όπως προβλέπει ο Κώδικάς μας για έκτακτες περιπτώσεις και όπως αποφασίζαμε και τις προηγούμενες φορές για την λήψη απόφασης για τις αποχές, συνεδρίαση της Γραμματείας την Παρασκευή το πρωΐ στις 9 η ώρα, ώστε να προλάβουν οι συνάδελφοι να ενημερωθούν και να επανέλθουν στα καθήκοντά τους από την Δευτέρα στις 15-12-2014.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα αργά το απόγευμα με τον Χαλκιαδάκη τον ενημέρωσα ότι θα συνεδριάζαμε στις 8.45 το πρωΐ. Η απάντηση του υπεύθυνου (!!) συνδικαλιστή ξέρετε ποια ήταν. Ότι αυτή την ώρα … κοιμάμαι (!!).

Τον δε Μήτση τον ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας για την ώρα της συνεδρίασης.

Το πρωΐ της Παρασκευής δεν εμφανίστηκε ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος. Στην δε τηλεφωνική κλήση που τους έγινε, ο μεν Χαλκιαδάκης δεν απάντησε, ο δε Μήτσης απάντησε μετά από πολλές κλήσεις ότι δεν συναινεί στην αναστολή της αποχής και θα πάρει απόφαση το απόγευμα στο Σύλλογο στην Αθήνα (!!).

Η άποψή μας για την αποδοκιμαστέα από κάθε άποψη συμπεριφορά τους. Είχαν πάρει την απόφασή τους από το απόγευμα της Πέμπτης μόλις είδαν ότι το κλίμα ήταν υπέρ της αναστολής της αποχής από τους συναδέλφους όλης της χώρας, και ήθελαν να συνεδριάσουν στο Σύλλογο και να πάρουν μία άλλη απόφαση διαφορετική από της Ομοσπονδίας στη λογική της διάσπασης.

Τι είχε όμως προηγηθεί για να βγάλουμε κάποιο λογικό συμπέρασμα (σε κάθε περίπτωση δεν περιμέναμε να πάρουν αυτό τον ολισθηρό δρόμο).

Το βράδυ της Πέμπτης σε σύσκεψη που είχαν οι νομικές παρατάξεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δικηγορικό σύλλογο (δεν γνωρίζουμε αν πήγε και ο Μήτσης, διότι στην ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ο Χαλκιαδάκης έγραφε ότι θα εκαλούντο και άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου), ελήφθη προφανώς απόφαση για συνέχιση της αποχής, προφανώς και με άλλα αιτήματα. Διότι στην ανακοίνωση του Συλλόγου για τη συνέχιση της αποχής διαβάζουμε ακριβώς τα ίδια που αναφέρονται ως διεκδικητικό πλαίσιο στην ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης του Χαλκιαδάκη.

Δυστυχώς κατάφεραν να πάρουν απόφαση στον Σύλλογο με τα αιτήματα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μας στεναχωρεί μόνο το γεγονός ότι σ’ αυτή την απόφαση εγκλωβίστηκαν και άπειροι συνάδελφοι που δεν έχουν μάθει να διακρίνουν κομματικά τερτίπια και μικρότητες.

Συνάδελφοι,

Η ΠΡΟΣΥΔΕ έχει να μάθει να σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων αλλά κυρίως τη νομιμότητα. Εκείνο που θα πούμε είναι ότι αποδοκιμάζουμε κάθε διάρρηξη της ενότητας του κλάδου όπως συνέβει με την διασπαστική απόφαση του Συλλόγου της Αθήνας. Τέτοιου είδους αποφάσεις αποδυναμώνουν αγώνες και ευτελίζουν αποχές που πρέπει να έχουν εκείνη τη δυναμική που στηρίζεται στην ενότητα και όχι στο διχασμό.

Με «απειλές» δεν μπορεί να υποχρεώσεις κανέναν σε αποχή αν δεν το πείσεις ως συνδικαλιστής για την αλήθεια και το δίκαιο των επιχειρημάτων και αιτημάτων σου και τις καλές σου προθέσεις.

Όταν εσύ, ως πρωτοβάθμιο όργανο που είναι ο Σύλλογος, δεν σέβεσαι τις αποφάσεις του δευτεροβάθμιου οργάνου, του ανώτατου οργάνου σε εθνικό επίπεδο των δικαστικών επιμελητών που είναι η Ομοσπονδία, πως περιμένεις να σεβαστούν οι άλλοι εσένα;

Τα αποτελέσματα δυστυχώς αυτής της ανήκουστης από κάθε άποψη απόφασης δεν θα εισπράξει μόνο ο Χαλκιαδάκης με τον Μήτση αλλά δυστυχώς όλος ο Κλάδος, γιατί έτσι ευτελίζονται οι αγώνες του κλάδου.

Και εμάς μας ενδιαφέρει όλος ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ αλλά και ο κάθε συνάδελφος ξεχωριστά.

 

Υστερόγραφο: Στη χθεσινή έκτακτη Εκτελεστική Γραμματεία για τη λήψη των αποφάσεων που σας δημοσιεύουμε, απουσίαζαν (δεν είναι έκπληξη) οι κ.κ. Χαλκιαδάκης και Μήτσης. Ο πρώτος είπε ότι είχε … δουλειά και ο δεύτερος θα πήγαινε σε εκδήλωση το βράδυ και δεν θα ήταν δυνατόν να … ξυπνήσει και να ήταν παρών 11 η ώρα, το μεσημέρι σχεδόν.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)