ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ – ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Είναι λυπηρό πλέον να ακούμε συναδέλφους να λένε ότι το ισχύον σύστημα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων με πτυχιούχους νομικής είναι κατάντια για τον κλάδο.

Άλλη μία τελευταία, άδικη και καταστροφική για τον κλάδο πράξη, άλλη μία “αμαρτία” της ΠΡΟ.ΣΥ.ΔΕ. πριν την παραδειγματική “σταύρωσή” της (λένε…)!

Ερημώνει ο κλάδος (λένε…)!

Η επαρχία ερήμωσε. Δεν υπάρχουν εκεί πλέον Δικαστικοί Επιμελητές. Οι Δ.Ο.Υ. και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες δεν μπορούν να δουλέψουν, δεν βρίσκουν ……! Θα παρέμβει μία μέρα ο Εισαγγελέας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και θα ανοίξει εντελώς το επάγγελμα, και θα διορίσει δύο με τρείς χιλιάδες και τότε καήκαμε (λένε…..)!

Και τί το θέλουμε το πτυχίο νομικής, μπορούμε εμείς, οι παλαιοί, (χωρίς πτυχίο νομικής), να ανταγωνιστούμε τους νέους (αυτούς με πτυχίο νομικής)?

Και τα καημένα τα παιδιά που ήταν ασκούμενοι όλα αυτά τα χρόνια και μείνανε απ’ έξω, κρίμα δεν είναι……?

Ωραία συγκινητικά και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα, γεμάτα μεγαλοψυχία και δικαιοσύνη, θα έλεγε κάποιος συνάδελφος, και ίσως πολλοί από εμάς να πείθονται με αυτά.

Εμπαθείς και δόλιες μικροδιαλέξεις και λογίδρια πέριξ του εργασιακού μας βίου, με αστείρευτη καλοσύνη, άπλετη συμπόνια για όλους τους συναδέλφους, αλλά και περίσσεια αγωνία για το μέλλον του κλάδου, δίνουν και παίρνουν σε καθημερινή βάση…..!

Αλλά πραγματικά συνάδελφε, πρέπει να μάθεις να αναγνωρίζεις αυτό το ψεύτικο προσωπείο τους και να το αποστρέφεσαι. Το συμφέρον το δικό τους, σίγουρα δεν συνάδει με το συμφέρον το δικό σου, και σε καμιά περίπτωση δεν είναι συμβατό με το συμφέρον του κλάδου μας.

Η πραγματική αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια του πρότερου συστήματος εισαγωγής Δικαστικών Επιμελητών, έθεσαν τις βάσεις της κυριαρχίας του σημερινού Προέδρου.

Όσοι κατάφεραν και επέτυχαν και μιλάμε για εκατοντάδες κάθε χρονιά, (γιατί μας πίεζε ο Υπουργός, και όχι γιατί το επεδίωκε…. ή γιατί τον εξυπηρετούσε……), αισθανόμενοι υποχρεωμένοι, προδήλως εδήλωσαν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του μεγάλου αυτού “ηγέτη – πραματευτή”. Τώρα όσοι από τους επιτυχόντες τύγχαναν και παιδιά ή συγγενείς συναδέλφων, (και φτού-φτού σκόρδα, έδωκε ο Παντοδύναμος και ήταν πολλά), σίγουρα και οι γονείς ή οι συγγενείς τους, τοιουτοτρόπως έπρεπε να εκδηλώσουν την εύνοιά τους, στον αγαπητό μεγαλόψυχο και “γουρλή” Πρόεδρό τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη από την απέναντι μεριά ήταν η πρόταση της ΠΡΟ.ΣΥ.ΔΕ. για το πτυχίο νομικής, (και την απόρριψη δυστυχώς, των ασκουμένων μέχρι τούδε”, για την διάσωση του κλάδου από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και για να μην φτάναμε στα σημερινά χάλια α(ν)εργίας μας). Και ας μην ξεχνάμε ότι ασχέτως άλλων συμφερόντων αυτοί οι ψήφοι ήταν αρκετοί για την επανεκλογή του νυν Προέδρου.

Δεν ξέραμε πως η αίσθηση του καθήκοντος που μας διακατείχε δεν θα «πιάσει»???

Βεβαίως και εγνωρίζαμε ότι επί ματαίω αγωνιούσαμε να αφυπνίσουμε τους συναδέλφους για τα προβλήματα που τώρα αντιμετωπίζουμε. Εμείς βάζαμε και στοίχημα για την πορεία των πραγμάτων αλλά …  η τράπουλα ήταν ήδη μοιρασμένη. Το χαρτί “ασκούμενοι – επιτυχόντες – και συγγενείς τους εν ενεργεία Δικαστικοί Επιμελητές”, ήταν ο κρυφός Άσσος στο μανίκι του Προέδρου. Ένα χαρτί που το έπαιξε πολύ καλά, και του βγήκε, ίσως γιατί πάντα το ατομικό συμφέρον θα είναι πιο ισχυρό και επικρατέστερο από αυτό του συνόλου, ίσως γιατί η πρόσκαιρη επιτυχία πάντα θα υπερτερεί της μελλοντικής σταθερότητας και ευημερίας, ίσως γατί έτσι τελικά είναι τέτοια, η ίδια η φύση του ανθρώπου.

Τί γίνεται με τους ασκουμένους που δεν επέτυχαν ? Άλλη μία στρατιά ψηφοφόρων “παρκαρισμένοι”. Άλλος ένας μεγάλος αριθμός αυριανών ψηφοφόρων, δυστυχώς για τον Πρόεδρο και την Συμμαχία έμεινε απ’ έξω. “Καταραμένη ΠΡΟ.ΣΥ.ΔΕ……!”. Παρόλα αυτά αν υπάρχουν εν ενεργεία γονείς, θείοι, σύζυγοι των ασκουμένων αυτών οι ψήφοι τους υφαρπάζονται ενώ τα απατηλά όνειρα συντηρούνται.

Και με την μείωση των θέσεων στην επαρχία ?

-Διαχρονικά, λίγοι απ’ όσους επέτυχαν έμειναν εκεί. Μετά την τριετία πίσω στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άρα, τώρα, γιατί αν επαναλάβουμε το παλαιό σύστημα θα πλημμυρίσει η επαρχία από συναδέλφους?

-Με το πτυχίο νομικής μπορούμε να αναλάβουμε νέο όγκο επαγγελματικής ύλης, (αν η Διοίκησή μας είναι ικανή), και συγχρόνως μειώνουμε δραστικά τις οργανικές θέσεις σε καιρούς κρίσης, και αναδουλειάς, αναβαθμίζοντας παράλληλα το κύρος του επαγγέλματός μας.

-Οι Δημόσιες Υπηρεσίες αφού βάλλουν “βερεσέδια” σε όλους τους συναδέλφους και τους απογυμνώσουν με την καταβολή ΦΠΑ επί τιμολογίων τους που θα πληρωθούν …. εν ευθέτω χρόνω….! (πιάσ’ τ’ αυγό και κούρεψτο). Μετά ψάχνουν να βρουν νέο αίμα, να “φορτώσουν” την δουλειά τους, αφού πολλοί απ’ αυτούς που πήραν δεν ξαναπαίρνουν, άσε να μας λείπει το “βύσσινο”, και ξαφνικά δεν έχουμε Δικαστικούς Επιμελητές να δουλέψουμε……!  Που είναι η παρέμβαση της ανίκανης διοίκησής μας τόσα χρόνια ? Μήπως η οικονομική εξαθλίωση των μικρών μεμονωμένων συναδέλφων εξυπηρετούν τις μεγάλες εταιρείες Δικαστικών Επιμελητών, που έχουν και την οικονομική δύναμη να αντέξουν περισσότερο, και λιγότερα κόστη λειτουργίας, και χαμηλότερη εισφορο-φορολόγηση ? (Να και τί άλλο κακό έκανε η ΠΡΟ.ΣΥ.ΔΕ., τις εταιρείες, που όσοι τις κατέκριναν, είναι μέλη και εκπρόσωποι σε τέτοιες τώρα).

Παρόλα αυτά πολλοί – πάρα πολλοί συνάδελφοι τρέχουν και δουλεύουν με τις Δημόσιες Υπηρεσίες και καταφέρνουν και επιβιώνουν στις μέρες που ζούμε..  Δύσκολα δε λέω αλλά επιβιώνουν.  Από ότι πληροφορούμαι δε καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει παραπονεθεί για έλλειψη συνεργατών, καθώς είναι πολλοί οι συνάδελφοι που προσπαθούν να πατσίσουν τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές τους υποχρεώσεις, με εργασία.

Αντιθέτως μάλλιστα ακούγονται φήμες…. ότι η τάδε Δ.Ο.Υ είναι 90% της συναδέλφου “ψ”, το τάδε ΚΕΑΟ είναι το 90 % του συναδέλφου “χ”, (όχι βεβαίως τυχαίων συναδέλφων), αφήνοντας μηδαμινές ελπίδες συνεργασίας, μαζί τους, στους υπόλοιπους από εμάς.

Και τελικά ποιοί ωφελούνται από την ασύμμετρη εισροή νέων συναδέλφων στο επάγγελμα εν εποχή κρίσεως? Μα φυσικά οι μεγάλες εταιρείες Δικαστικών Επιμελητών, στις οποίες έχει συσσωρευθεί ο όγκος της ύλης μας, και θέλουν περισσότερο “φθηνό” προσωπικό για να ανταπεξέλθουν.

Άρα συνάδελφε πρέπει να έχεις αρχίσει να διαισθάνεσαι, (αν όχι καταλάβεις ήδη) ότι το δικό σου συμφέρον, για την Διοίκηση, ωχριά μπροστά στο συμφέρον των ισχυρών εταιρειών Δικαστικών Επιμελητών. Πρέπει να έχεις ήδη καταλάβει ότι το συμφέρον των μεγάλων αυτών εταιρειών είναι να ΜΗΝ υπάρχεις εσύ αύριο.

Βρες κάτι που έκανε αυτή η διοίκηση τόσα χρόνια που σε βοήθησε ή ήταν προς το συμφέρον σου, ή να έκανε κάτι που να σου έδειξε ότι σε σκέφτεται και ότι θέλει να υπάρχεις και αύριο. Αντιθέτως εξυπηρετώντας ενάντια συμφέροντα, από το δικό σου, ελπίζει σε νέες στρατιές επιτυχόντων και δυστυχώς “υπαλλήλων” Δικαστικών Επιμελητών και φυσικά ψηφοφόρων της.

Η παράταξη της ΠΡΟ.ΣΥ.ΔΕ. ήταν υποχρεωμένη να χαράξει σχέδια, αντίμετρα σε όλα αυτά τα αδιέξοδα προβλήματα, και όλες αυτές τις ανισότητες. (Ας μην ξεχνάμε ότι ο νυν Πρόεδρος διαχωρίστηκε από την ΠΡΟ.ΣΥ.ΔΕ. κατά τον έλεγχο μιάς τέτοιας μεγάλης εταιρείας Δικαστικών Επιμελητών από τον Σύλλογο, με αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ αυτός ο έλεγχος, με ότι αυτό συνεπάγεται…!)

Η παράταξη της ΠΡΟ.ΣΥ.ΔΕ. ακόμα τους επισκιάζει, ακόμα είναι μπροστά τους, σε κάθε βήμα που πρέπει να κάνει ο κλάδος, το έχει προφητεύσει, και το έχει σχεδιάσει με την δέουσα επιμέλεια. Και σίγουρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση αφού είναι πάντα απέναντί στα σχέδιά τους και ενάντια στα δικά τους συμφέροντα, και κοντά στους συναδέλφους!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)