ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Κ.κ συνάδελφοι

Σας φαίνεται περίεργο που λέμε ότι με ευθύνη της σημερινής  διοίκησης ο κλάδος έχασε την αξιοπιστία του, και δεν θεωρείται από του όμορους επιστημονικούς φορείς άξιος συνομιλητής ;;

Ηρθε σε γνώση μας η από 8 Μαρτίου του τρέχοντος έτους και με αριθμό πρωτ. 127/2018  επιστολή του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Δημητρίου Βερβεσού προς το διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. σύμφωνα με την οποία θέτει πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία θίγουν και εμάς τους Δικαστικούς Επιμελητές έντονα και άμεσα.

Διαβάζοντας την επιστολή δημιουργούνται τα εξής πολύ σοβαρά ερωτήματα.  Γιατί ο κ. Βερβεσός δεν μας κάλεσε ποτέ να πάμε από κοινού στις αρμόδιες Αρχές και να διεκδικήσουμε τα ίδια καυτά θέματα;;;   Γιατί ο Κλάδος έφτασε στο κατώτατο σημείο αναγνώρισης από τους όμορους χώρους (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστές…) και δεν μας θέλουν δίπλα τους ενώ στο παρελθόν πάντα από κοινού ενεργούσαμε;;;    Δεν έχει αντιληφθεί η Διοίκησή μας , ο κ. Μήτσης και οι γύρω από αυτόν φωστήρες ότι ο όγκος της ύλης των δικογράφων νομικής βοήθειας είναι μεγάλος και στις παρούσες συνθήκες φαντάζει τεράστιος ;;;  Τόσο πολύ τυφλώθηκαν από τις πολλές δουλειές που έχουν και δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο ;;;

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:


 

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 8.3.2018
 Αρ. Πρωτ.: 127

Προς:
Tον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε
κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Αξιότιμε Κύριε Διοικητά,

Σε συνέχεια πλειόνων εγγράφων επισημάνσεων και δια ζώσης συναντήσεων για τα φλέγοντα, εκκρεμή φορολογικά ζητήματα, που απασχολούν το δικηγορικό σώμα, επανερχόμαστε με τα κάτωθι:

Είναι αυτονόητο ότι το δικηγορικό σώμα στηρίζει ενεργά και διαχρονικά τον θεσμό της νομικής βοήθειας, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με το συνταγματικό δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία, και ειδικώς το ΤΑΧΔΙΚ, έχουν υποχρέωση να εξοφλούν έγκαιρα τις οφειλόμενες αμοιβές, οι συμμετέχοντες δικηγόροι καταγγέλλουν στον ΔΣΑ ότι η καθυστέρηση εξόφλησης ξεπερνά το έτος και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ακόμη και τα δύο έτη.

Όπως γνωρίζετε, η καθυστέρηση αυτή, προκαλεί επιπλοκές φορολογικής φύσης στους δικαιούχους σε ό,τι αφορά τόσο την υποχρέωση άμεσης απόδοσης του ΦΠΑ εκ μέρους του δικηγόρου, όσο και την μη έγκαιρη απόδοση του παρακρατούμενου φόρου στη φορολογική αρχή.

Ανάλογες καθυστερήσεις και προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλους φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΕΦΚΑ, Νοσοκομεία, Δήμοι, κ.λπ.).

Για τον λόγο αυτόν, όπως έχουμε επανειλημμένως ζητήσει, θεωρούμε αναγκαίο να οριστεί ως χρόνος εκδόσεως φορολογικών στοιχείων, ο χρόνος είσπραξης της αμοιβής, στις περιπτώσεις παροχής νομικών υπηρεσιών μέσω του θεσμού της νομικής βοήθειας, καθώς και σε όλες τις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών προς φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, που η αμοιβή δεν καταβάλλεται κατά τον χρόνο διενέργειας της δικηγορικής πράξης.

Επιπροσθέτως, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προς επίλυση των κατωτέρω ουσιωδών ζητημάτων φορολογικής φύσης, που συναρτώνται με τις συνθήκες της καθημερινής ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος:

Να υπάρξει σαφής απαρίθμηση των περιπτώσεων, που αποτελούν εκπιπτόμενες επαγγελματικές δαπάνες των Δικηγόρων (ιδίως σε ό,τι αφορά τον βαθμό αναγνωρίσεως ως εκπιπτομένων των δαπανών αυτοκινήτου και κινητής τηλεφωνίας, τις δαπάνες ένδυσης και παράστασης ενώπιον δικαστηρίου).

Να αποσαφηνιστεί ο τρόπος λογιστικής απεικόνισης και να διευκολυνθεί η απόδειξη, στις περιπτώσεις διαχείρισης χρημάτων του εντολέως από τον Δικηγόρο (π.χ. για εκπλήρωση οικονομικών υποχρεώσεων του εντολέως, έξοδα για λογαριασμό του εντολέως, είσπραξη χρημάτων για λογαριασμό του εντολέως και απόδοση σε αυτόν), ιδίως στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων.

Να αποσαφηνιστεί ο τρόπος λογιστικής απεικόνισης και η απόδειξη της εισπράξεως προκαταβολής και φορολογική μεταχείριση αυτής.

Να διευκρινιστεί ότι στους κατά πλάσμα μισθωτούς οι προϋποθέσεις φορολογήσεώς τους ως μισθωτών συντρέχουν και επί εκπρόθεσμης θεωρήσεως των οικείων εγγράφων συμβάσεων.

Να κωδικοποιηθούν όλες οι διοικητικές λύσεις, που αφορούν σε φορολογικά ζητήματα Δικηγόρων, από 01.01.2014 και εντεύθεν.

Ο παρών κατάλογος θεμάτων ασφαλώς δεν είναι περιοριστικός, αλλά ενδεικτικός. Είναι προφανές ότι θα επανέλθουμε, στο πλαίσιο νεότερης συνάντησης τόσο με εσάς, όσο και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με αντικείμενο άλλα μείζονος σημασίας θέματα του κλάδου, όπως ο ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες και το ύψος των φορολογικών συντελεστών.

 Μετιμή
Ο Πρόεδρος       
Δημήτρης Κ. Βερβεσός


 

Είναι βέβαιο ότι το ζήτημα αυτό για την διοίκηση και τον κ. Μήτση είναι δευτερεύον, ΔΕΝ αφορά τους δικαστικούς επιμελητές αλλά κάποιον άλλο όμορο κλάδο, εμείς συμμετέχουμε στην νομική βοήθεια αφιλοκερδώς, οπότε δεν κρίθηκε απαραίτητο να συμμετέχουν σε κοινή παρέμβαση με τους Δικηγόρους, “αλλωστε δεν τους το ζήτησαν” .

Κ.κ συνάδελφοι , ο κλάδος μας δεν επιβιώνει πλέον ούτε με όμορφα λόγια, ούτε με υποσχέσεις, χρειάζεται  συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες ιδέες και πράξεις .

Ιδέες και πράξεις οι οποίες δυστυχώς είναι άγνωστες λέξεις για την σημερινή Διοίκηση!!!

Να μην ξεχνάμε όμως ότι είμαστε υπεύθυνοι των πράξεών μας και άξιοι της μοίρας μας.

Με εκτίμηση

Μιχάλης Κανέλλος

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)