Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑΚαι πάνω που το Προεδρείο διοργάνωσε ένα εξαιρετικό συνέδριο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του νομικού κόσμου, Δικηγόρους, Δικαστές, Συμβολαιογράφους, Καθηγητές Νομικού Δικαίου.  Και πάνω που είχαμε αρχίσει εμείς να κατανοούμε τις νέες (τότε) τροποποιήσεις του ΚΠολΔ.  Και ενώ η Διοίκηση του Συλλόγου έδειχνε να έχει κερδίσει τον δίκαιο αγώνα και αίτημα των Δικαστικών Επιμελητών για την έκδοση αποσπάσματος (959Α) για την μετατροπή του φυσικού πλειστηριασμού σε Ηλεκτρονικό, λίγες μέρες μετά όλα γκρεμίστηκαν.

Ο κ. Πρόεδρος που ο ίδιος, να σημειώσουμε, παρίσταται στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, φαινόταν να είναι σίγουρος ότι η έκδοση αποσπάσματος επικράτησε  και σαφώς με τον αέρα του νικητή έδινε ορθές (τότε) συμβουλές και απαντήσεις στον κόσμο που ρωτούσε επί διαδικαστικών θεμάτων εκτέλεσης.

Και αφού τελείωσε η ημερίδα, και αφού οι περισσότεροι ανακουφιστήκαμε με τα νέα δεδομένα, φτάνουμε στο σήμερα……..

Με τον νέο νόμο 4512 / 2018, όλα ανατράπηκαν. Πάνε αποσπάσματα, πάνε τροπές, πάνε όλα περίπατο, «Μια δήλωση κάνεις και τελείωσε…….».

Μα καλά διερωτώμαι δεν αντιπροσωπευτήκαμε από κάποιον Δικαστικό Επιμελητή ?

– Μα φυσικά !!! από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας ο οποίος τυγχάνει και Πρόεδρος του Συλλόγου μας.  Η ανώτατη δυνατή εκπροσώπηση.   Επιπλέον και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ο οποίος τυγχάνει και Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

– Μα καλά δεν κατάλαβε ο ίδιος που πήγαινε το πράγμα ? Δεν είχε συμβούλους να τον προειδοποιήσουν? Διαλαλεί ότι έχει άριστες σχέσεις με Υπουργούς, Γραμματείς Υπουργείων, ότι είναι σε συνεχείς επαφές με τις «Τράπεζες», με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Συμβολαιογράφους, Δικηγόρους κ.λ.π., ή μήπως δεν έχει……!    Κάποτε μύγα πέταγε στο Υπουργείο και οι δικοί μας το ήξεραν και ήταν εκεί και προλάβαιναν…….  Κάποτε !!!

-Οι Τράπεζες σίγουρα κέρδισαν.

-Οι Δικηγόροι, πιστεύω ότι τουλάχιστον δεν έχασαν, αν και υπάρχουν κάποιες διατάξεις για τη διαμεσολάβηση, που πιστεύω ότι είναι νέος όγκος δουλειάς τους.

-Οι Συμβολαιογράφοι, σίγουρα οι πιο κερδισμένοι από το Πολυνομοσχέδιο. Κάνουν όσους πλειστηριασμούς θέλουν 50,100,1000, δεν υπάρχει όριο, ενώ πρώτα μπορούσαν να κάνουν όσους ήταν στο ίδιο Ειρηνοδικείο 2-3 συνήθως και ματαίωναν τους υπόλοιπους ή στην καλύτερη έβαζαν κάποιον αναπληρωτή τους.

Τώρα τους κάνουν από το γραφείο τους τέρμα οι μετακινήσεις με ταξί με βροχές, τέρμα τα ενοχλητικά «κοράκια», τέρμα οι απειλές από κινήματα πολιτών, στα Ειρηνοδικεία.

Και το καταπληκτικό είναι ότι το σύστημα δουλεύει από μόνο του. Δεν ξέρω αν κάνουν κάτι παραπάνω αλλά κατά την επίδειξη στην ημερίδα μας καταχωρούσαν τα στοιχεία και μετά ….πλειστηριασμός.  Η κούρασή τους θα έρθει στη σύνταξη του πίνακα κατάταξης και της πρόσκλησης δανειστών….    Αλλά αυτοί βλέπεις έτρεχαν πολύ πριν τις εξελίξεις και έφτιαξαν την πλατφόρμα των πλειστηριασμών και δείχνει το πράγμα να σώζονται ….

Το εκπληκτικότερο όλων είναι βεβαίως, ότι από όσο έχω ακούσει ενώ η δουλειά τους έγινε ευκολότερη και μαζικότερη οι αμοιβές του δεν μειώθηκαν «αναπροσαρμόστηκαν» να πώ. Αυτό με παραπέμπει νοητά να το εφαρμόσω και στην δική μας δουλειά…. για παράδειγμα επίδοση ηλεκτρονική στο Ειρηνοδικείο Σαλαμίνας με αμοιβή  € 68,20. Μια χαρά μου φαντάζει. Αλλά ποιός θα αγωνιστεί γι’ αυτό ?

-Και οι Δικαστικοί Επιμελητές ?

Εμείς,  ως συνήθως εμφανιστήκαμε για μια ακόμα φορά καταϊδρωμένοι και χαμένοι να «τρέχουμε» πίσω από τα γεγονότα ….!

Ή μήπως αυτή την φορά ούτε και αυτό κάναμε (το τρέξιμο εννοώ). Μάλλον τα αφήσαμε όλα στην τύχη τους, και τα ξεχάσαμε μιάς και συνδικαλιστικά αλλά και επαγγελματικά δεν μας κολακεύουν καθόλου.

Για ημερίδα ενημέρωσης και επεξηγήσεις τώρα που πραγματικά χρειάζεται για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι δεν βλέπω να γίνεται….. «Βλ. ανάλυση καθηγητή κάπου διάβασα σε κάποια οικεία ιστοσελίδα». Για την δημιουργία νέων υποδειγμάτων δεν βλέπω από την μεριά της Διοίκησης, ή μάλλον βλέπω πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΠΟΛΔ Ν.4335/2015, μόνο 3 χρόνια μετά, «καλώστες……!». Η ιστοσελίδα του συλλόγου είναι γεμάτη από εργασίες (power point) ενός σεμιναρίου ΕΚΔΔΑ (που ούτε ξέρω τί σημαίνει, και που είναι περσινό, οπότε τα σημερινά νομικά θέματα δεν θα καλύπτονται και δεν θα επεξηγούνται). Πάντως όλα τα ΦΕΚ με τους νέους νόμους που μας αφορούν, αναρτώνται στις ιστοσελίδες μας, ενημέρωση είναι και αυτό θα μου πείς……!

Τώρα τί γίνεται για το θαμπό πλέον μέλλον των Δικαστικών Επιμελητών, καμία επίσημη ενημέρωση. (άλλες εποχές κάναμε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις για ψύλλου πήδημα).

Πρόσφατα ο Σύλλογος μας παρακράτησε ποσό για τις ηλεκτρονικές υπογραφές και υπογράψαμε εν λευκώ εξουσιοδότηση για μια σύμβαση που ουδέποτε είδαμε και ουδέποτε διαβάσαμε…….! (Είμαστε και νομικός κλάδος κατά τα άλλα……!)… άσε που ακούγονται και φωνές περί της ποιότητας σε σχέση με το κόστος…..  τέλος πάντων, όταν και όποτε (γιατί δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ή τουλάχιστον εμείς δεν το ξέρουμε) υλοποιηθούν οι ηλεκτρονικές υπογραφές, και έχουμε μια ποιό καθαρή εικόνα, να επανέλθουμε.

Άρα να συμπεράνω ότι προχωράνε οι ηλεκτρονικές υπογραφές …… έτσι κάπως πρέπει να λειτουργούμε αν θέλουμε να ενημερωνόμαστε…..! Κάπως στο περίπου …. Ας μου επιτραπεί να πώ.

Βέβαια όσοι είχαν ρίξει μια πρόχειρη ματιά στο πρόγραμμα της ΠΡΟ.ΣΥ.ΔΕ. θα έχουν καταλάβει ότι βαδίζουμε με χρονική καθυστέρηση αρκετών ετών πίσω από αυτό. Πίσω από το πρόγραμμα που χλεύαζαν και δαιμονοποιούσαν. Τί να υποθέσω ότι η παράταξη της ΠΡΟΣΥΔΕ είχε την λεγόμενη (6η αίσθηση) και προέβλεψε σωστά το μέλλον ή ότι κάποιοι άλλοι κύκλοι είχαν παντελή «αναισθησία» στα προβλήματα και στο μέλλον του κλάδου. Διότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερα χαρίσματα για να καταλάβει κανείς ότι και το Ελληνικό δίκαιο θα συμβαδίσει (αν όχι ταυτιστεί) με το Ευρωπαϊκό δίκαιο.  Ότι θα ηλεκτρονικοποιηθεί όπως γίνεται ήδη με πολλές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου και ότι αν θέλουμε και εμείς οι Έλληνες Δικαστικοί Επιμελητές να είμαστε κομμάτι αυτής της νομικής εξέλιξης, θα πρέπει να εκσυγχρονιστούμε, να μορφωθούμε και να κάνουμε προτάσεις στο νέο αυτό σύστημα, για το πώς θα εδραιωθούμε ως Δημόσια Όργανα και για το πως μπορούμε να εμπλακούμε ακόμα περισσότερο και να αποκτήσουμε και νέα επαγγελματική ύλη.

Οι κ.κ. Ευθύμιος Πρεκετές και Διονύσης Κριάρης προέβλεψαν όσο μπορούσαν, (εύστοχα θα έλεγα) το επαγγελματικό μας μέλλον και έβαλαν τις βάσεις του προγράμματος της ΠΡΟ.ΣΥ.ΔΕ., σε συνάρτηση με τις τότε κοινοτικές εντολές και επιταγές, προς διαβούλευση και συζήτηση. Φώναζαν (τότε) λέγοντας πως σε λίγο χρόνο θα μείνουμε οι μισοί…. Κατηγορούνταν όμως ως «κινδυνολόγοι».   Δυστυχώς μεγάλο μέρος των συναδέλφων δεν πίστεψε ή προσπάθησε να «δραπετεύσει» από αυτό το «καινούργιο» επαγγελματικό μέλλον.

Σήμερα ίσως είναι η τελευταία περίοδος του κλάδου έτσι όπως την γνωρίζουμε ως τώρα. Οι αλλαγές θα έρθουν είτε με εμάς, είτε χωρίς εμάς. Θα έρθουν είτε όπως τις θέλουμε εμείς είτε όπως τις θέλουν κάποιοι άλλοι ενάντιοι σε εμάς χώροι.

Το δεδομένο είναι ότι για περισώσουμε ή να επιτύχουμε ότι μπορούμε την επόμενη μέρα, θα πρέπει η Διοίκηση του κλάδου να καταλάβει τί έχει μπροστά της και τι θα αντιμετωπίσει, σαφώς δε, να ξέρει που θέλει να καταλήξει. Να έχει συνεχόμενη και αδιάκοπη εργασία προς τον στόχο της, χωρίς να αμφιταλαντεύεται.  Πρέπει να κτίσει συμμαχίες με όμορους κλάδους, (και όχι μόνο συμμαχίες, για να κερδίζονται οι εκλογές) και να σταματήσει να τρέχει ανήμπορη πίσω από τις εξελίξεις  χωρίς πυξίδα και γνώμονα.

Κλείνω με την σκέψη, ότι πριν 10 χρόνια ήταν σίγουρα πολύ δύσκολο κάποιοι συνάδελφοι να οραματιστούν και να κατανοήσουν το επαγγελματικό πλαίσιο, τις δυσκολίες, τις μεγάλες απαιτήσεις και τις θυσίες που πρέπει να γίνουν για να επιβιώσουμε αλλά και τις δυνατότητες, του Έλληνα Δικαστικού Επιμελητή στο απώτερο μέλλον.

Σήμερα όμως, αρκεί κανείς, απλά να κοιτάξει γύρω του !

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΤΣΟΣ

Δυστυχώς Βασίλη θα συμφωνήσω στα γραφόμενα σου. Όλοι όσοι παίρνουν αποφασεις ( ή δεν παίρνουν) αναλαμβανουν και τις αντίστοιχες ευθύνες αυτών. Το μεγάλο πρόβλημα αυτήν την στιγμή, κατά τη γνώμη μου, είναι η έλλειψη διάθεσης από την πλευρά του Προέδρου να συνεργαστεί και να προχωρήσουμε από κοινού τα φλέγοντα θέματα για το καλό όλων μας. Το επισήμανα και στην τελευταία Ολομέλεια της Ομοσπονδίας. Η πρώτη προτεραιότητα της Προεδρίας του κ. Μήτση είναι να φαίνεται αυτός και οι σύμμαχοι του ότι τα κανουν όλα και είναι παντοδύναμοι. Το ίδιο κάνει και τώρα στην Επιτροπή για τις τροποποιήσεις του Κώδικα μας παίζοντας με το μέλλον που αφορά όλους μας. Τις ηλεκτρονικές υπογραφές που πολεμούσε τόσα χρόνια και τάιζε με ψέμματα τους συναδέλφους, τώρα μας έφτασε στο αμήν , αποφασίσαμε να προχωρήσουν , τον στηρίξαμε, αλλά και πάλι οι συνεργάτες του έλεγαν στους συναδέλφους ότι είναι προαιρετική η υπογραφή κλπ. Μια φορά μία ξεκάθαρη θέση θα μας πουν??? Μια χαρά τα κατάφεραν οι Συμβολαιογράφοι είναι χρήσιμοι στο σύστημα και κυρίως στις Τράπεζες. Θυμάστε τη σπέκουλα ότι ο Πρεκετές είναι με τις Τράπεζες και τους κάνει τα χατίρια. Ευτυχώς ήρθε ο κ. Μήτσης και τα άλλαξε όλα αυτά. Οι Τράπεζες υποχώρησαν η ύλη και οι αμοιβές μας αυξήθηκαν Εμείς θα προσπαθήσουμε πάντως να σας ενημερώνουμε και να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις όσο είναι δυνατόν παρακολουθώντας και αναλύοντας όσες πληροφορίες έχουμε. Είναι δέσμευση μας των νεοτέρων μπας και σωθούμε και δεν αλλαξουμε επαγγελμα ή γίνουμε υπάλληλοι σε δέκα?? εταιρείες Δ.Ε.. Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε. Περιμένω σκέψεις , συμμετοχή και προτάσεις.Το μέλλον και οι αλλαγές που φέρνει δεν περιμένει τη σύμφωνη γνώμη μας. Απλώς μας προσπερνάει. Ευχαριστώ για το χρόνο που μου διαθέσατε. Χ Γ. ΜΟΤΣΟΣ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)