ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Συνάδελφοι,

 Η αθρόα συμμετοχή νέων, κυρίως συναδέλφων, στην εκδήλωση-ενημέρωση της παράταξής μας, που έλαβε χώρα στα γραφεία της Ομοσπονδίας, αποτελεί ελπιδοφόρο και ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα για το παρόν και το μέλλον του κλάδου μας.

 Ελπιδοφόρο γιατί συνιστά την απαρχή για την καθιέρωση του νέου μοντέλου συλλογικής λειτουργίας που θέλουμε να κατοχυρώσουμε τόσο στην παράταξή μας, όσο και στο Σύλλογο και στην Ομοσπονδία της οποίας είμαστε μέλη, με συνεχή ενημέρωση του συνόλου των συναδέλφων, με διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων και συνδιαμόρφωση των θέσεων της παράταξής μας και του κλάδου μας εν γένει, σε σχέση με τα σημαντικά θέματα που ανοίγονται και θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Ηχηρό δε, γιατί αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στις δυνάμεις εκείνες που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι εποχές των κλειστών συνδικαλιστικών συντεχνιών πέρασαν ανεπιστρεπτί και ότι οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου μας δεν μπορούν πια να λαμβάνονται «κεκλεισμένων των θυρών’, εν αγνοία και εν απουσία της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων.

Θεωρούμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε μόνο το πρώτο βήμα προς την πραγμάτωση του νέου οράματος μας για την παράταξή μας  που συνοψίζεται στο τρίπτυχο ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΝΕΩΣΗ-ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗ και δεσμευόμαστε να δουλέψουμε προς το σκοπό αυτό.

 Ενότητα, πέρα από διχαστικές πρακτικές του παρελθόντος, μακρυά από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις και διαχωρισμούς σε ‘ημέτερους’ και μη, ‘αρεστούς’ και ‘μη αρεστούς’.

 Απευθύνουμε ένα διαρκές προσκλητήριο ενότητας και συμμετοχής στις διεργασίες της παράταξης και του κλάδου σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, με αιχμή του δόρατος τη νέα γενιά, προκειμένου να στελεχωθεί ο κλάδος με φρέσκα πρόσωπα και να κάνουμε πράξη την απαραίτητη ΑΝΑΝΕΩΣΗ, σε ιδέες και οράματα για το μέλλον, μακριά από νοοτροπίες, που τόσο πολύ μας πλήγωσαν στο παρελθόν.

 Μέσα από θεσμοθετημένες συλλογικές διαδικασίες, με απόλυτο σεβασμό στον καθένα και την καθεμία, από όπου κι αν προέρχεται και όπου κι αν πρόσκειται ιδεολογικά, επιζητούμε τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ για να αναζητήσουμε τους κοινούς τόπους και να επιτύχουμε τη ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗ και τη ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ των προτάσεων της παράταξής μας για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου μας.

 Οι θέσεις μας αυτές για ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΝΕΩΣΗ-ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗ δεν αποτελούν ευχολόγιο αλλά στέρεη πεποίθησή μας για μία νέα λειτουργία της παράταξής μας σήμερα και του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας αύριο.

 Αυτονόητο είναι ότι οι παραπάνω θέσεις μας αποτελούν ταυτόχρονα και αυτοκριτική μας για όσους από τις θέσεις της παράταξής μας πλήγωσαν τον κλάδο και για πράξεις ή παραλείψεις για τις οποίες έχει ευθύνη και η δική μας παράταξη.

 Σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας αυτή αποτελεί η τεχνολογία με τα μέσα που προσφέρει, ιδιαίτερα το διαδίκτυο, καθώς μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης, ανταλλαγής ιδεών και απόψεων και εν γένει διαβούλευσης μεταξύ των συναδέλφων για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Προς την ίδια κατεύθυνση, δεσμευθήκαμε και κάναμε πράξη τη λειτουργία ιστοσελίδας της παράταξης, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα forum ενημέρωσης και διαβούλευσης.

Παράλληλα, έχουμε δεσμευθεί και επίκειται η εκ νέου έκδοση της εφημερίδας της παράταξής μας, με κυρίαρχη συμμετοχή νέων συναδέλφων.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η εκλογή νέων οργάνων, με την προώθηση νέων, ικανών και ελπιδοφόρων συναδέλφων, σε θέσεις ευθύνης της παράταξής μας.

Διακηρυγμένος στόχος μας είναι η απόλυτη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ  στην λήψη των αποφάσεων, μακρυά και πέρα από πρακτικές ‘καμαρίλας’ που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, αδήριτη ανάγκη αποτελεί η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των αντιπροσωπευτικών οργάνων του κλάδου μας, τόσο σε επίπεδο Συλλόγου όσο και σε επίπεδο Ομοσπονδίας, με προώθηση των μορφών συμμετοχής των συναδέλφων στη λήψη των αποφάσεων.

Η εποχή της λήψης αποφάσεων από ένα κλειστό club ανθρώπων και η μεταγενέστερη de jure νομιμοποίηση προειλημμένων αποφάσεων, μέσα από το νομιμοποιητικό σώμα της Γενικής Συνέλευσης, ανήκει στο παρελθόν.

Σχηματικά, το νέο μοντέλο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων, όπως το οραματιζόμαστε, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Άμεση και έγκαιρη ενημέρωση όλων των συναδέλφων για τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου, από τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς μας φορείς μέσω του διαδικτύου.
  2. Ανάρτηση των εισηγήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, των εισηγήσεων άλλων συλλόγων ή/ και της Ομοσπονδίας μας, όπου υφίστανται. (η ομοσπονδία ξεκίνησε)
  3. Ηλεκτρονική Διαβούλευση για τα κρίσιμα ζητήματα, όπου κάθε συνάδελφος θα έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικά έκφρασης της γνώμης του, των ιδεών και των προτάσεών του επί των εισηγήσεων .
  4. Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να συζητηθούν από το κατεξοχήν αρμόδιο Σώμα οι εισηγήσεις, προτάσεις, τροποποιήσεις, προσθήκες κ.λ.π, προκειμένου το αποτέλεσμα της διαβούλευσης να μετουσιωθεί σε απόφαση.
  5. Διοργάνωση ημερίδων για καθένα από τα κρίσιμα ζητήματα που τίθενται και αφορούν το μέλλον του κλάδου μας.

Διανύοντας μια εποχή όπου οι συνθήκες στις οποίες επιτελούμε το λειτούργημά μας διαφοροποιούνται άρδην, όπου το περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν να εργασθούν τα επόμενα χρόνια οι νέοι συνάδελφοι θα είναι εντελώς διαφορετικό και ενδεχομένως δυσμενέστερο από το σημερινό, ως παράταξη έχουμε ιστορική ευθύνη να προετοιμάσουμε τους νέους συναδέλφους για να διαχειριστούν αύριο τις τύχες του κλάδου και να τους καταστήσουμε συμμέτοχους στη λήψη των αποφάσεων που εν πολλοίς θα καθορίσουν την ‘επόμενη ημέρα’.

Αντί των ανωτέρω, σύρεται ο Σύλλογος σε έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να πάρουμε απόφαση για κρισιμότατα ζητήματα όπως

i.- Νέες αμοιβές/ΦΕΚ

ii.- Άρση γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος (τοπική αρμοδιότητα)

iii.- Προϋποθέσεις εισόδου στο επάγγελμα

χωρίς τα ζητήματα αυτά να έχουν τεθεί, από τότε που έγιναν γνωστά, σε διαβούλευση με τους συναδέλφους και χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδεις εισηγήσεις εκ μέρους της ηγετικής ομάδας του Συλλόγου μας, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι προσωπικές φιλοδοξίες μιας ομάδας παλαιάς κοπής συνδικαλιστών, οι οποίοι πολιτεύτηκαν διαχρονικά με την νοοτροπία του παρελθόντος «πρώτα εξασφαλίζω το ναι και μετά βλέπω τι θα κάνω».

Σε αντίθεση με την πρακτική αυτή, άλλοι Σύλλογοι, πρώτα συγκάλεσαν Γενικές Συνελεύσεις και μετά τοποθετήθηκαν επί των κρίσιμων θεμάτων.

Αυτού του είδους η συνδικαλιστική πρακτική, που συνιστά πλάγιο τρόπο καταπάτησης του δικαιώματος σωστής ενημέρωσης των συναδέλφων, όπως έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν (π.χ απόφαση για την υλοποίηση για το άρθρο 51 κ.λ.π) και αποτελεί μνημείο υποκρισίας και διγλωσσίας, πρέπει μια για πάντα να εξοβελιστεί από τη λειτουργία του κλάδου μας.

Συνάδελφοι, θεωρώντας πως ‘η γνώση είναι δύναμη’, μέσα από τη συνεχή ενημέρωση, την επικοινωνίας μας μαζί σας, την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, επιθυμούμε να σας καταστήσουμε συμμέτοχους και πρωταγωνιστές, κάθε ένα και κάθε μία ξεχωριστά από εσάς, στην αλλαγή σελίδας που επιχειρούμε στην παράταξη και στον κλάδο.

Πιστεύοντας στις αξίες της συμμετοχής, της διαφάνειας, της ανανέωσης, της συναπόφασης της συλλογικής λειτουργίας και των ανοιχτών συμμετοχικών διαδικασιών, σας καλούμε να συνδιαμορφώσετε με τις προτάσεις σας τις προοπτικές του κλάδου και να εγγυηθείτε με την παρουσία σας το μέλλον.

Συναδελφικά,

Ο Γραμματέας

Μιχάλης Κανέλλος

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)