Τί είναι επιστημονική ημερίδα

Όταν μιλάμε για επιστημονική ημερίδα, προφανώς έχουμε στο νού μας μία εκδήλωση για σοβαρά επιστημονικά ζητήματα, και για το χώρο μας, με αντικείμενο κυρίως νομικού περιεχομένου.

Σε αυτού του είδους τις επιστημονικές εκδηλώσεις πρέπει πρωτίστως να υπάρχει άρτια οργάνωση, πρόγραμμα με ομιλητές υψηλού επιπέδου (καθηγητές, δικαστές κ.λ.π.) που ο καθένας τους θα αναφέρεται σε ένα νομικό ζήτημα και σε χρόνο που θα έχει προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Να καλούνται δε σ’ αυτήν την ημερίδα και να την χαιρετίζουν πρόεδροι όμορων χώρων.

Και βεβαίως προεδρεύων της επιστημονικής ημερίδας με νομικό περιεχόμενο πρέπει να είναι ένας Δικαστής (ή δυνατόν ανώτατος) ή ένας καθηγητής εγνωσμένου κύρους, ώστε να διευθύνεται η συζήτηση με την ανάλογη σοβαρότητα, το κύρος και την επιστημονική επάρκεια του διευθύνοντος, ώστε να εξάγονται απ’ αυτόν και τα ανάλογα νομικά συμπεράσματα.

Στο παρελθόν η Ομοσπονδία μας είχε οργανώσει τέτοιου είδους επιστημονικές ημερίδες, οι οποίες έγιναν γνωστές σ’ όλο το νομικό κόσμο και με προσέλευση πολύ μεγάλη. (Θυμίζουμε ότι την τελευταία επιστημονική ημερίδα που έγινε το Νοέμβριο του 2015 με θέμα «ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και τα προβλήματα εφαρμογής του στην αναγκαστική εκτέλεση» στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, παρακολούθησαν κοντά στα 500 άτομα και διαδικτυακά – για πρώτη φορά – τουλάχιστον 800 άτομα.

Προφανώς, στην τελευταία ημερίδα που διοργάνωσε (!;) η ΟΔΕΕ (βάζοντας και τους Συλλόγους συνδιοργανωτές!) κανένας δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ημερίδα.

Και όχι μόνο γιατί δεν τηρούσε όλα τα πιο πάνω, από πλευράς οργάνωσης, ούτε για το γεγονός ότι ελάχιστοι προσήλθαν να την πρακολουθήσουν.

Θα ήταν καλύτερα λοιπόν να την είχαν πεί ημερίδα ενημέρωσης, ώστε να μην χάνουν και το νόημά τους οι λέξεις όταν λέμε «Επιστημονική ημερίδα».

Εν τέλει, είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που έγινε η ημερίδα αυτή – έστω – ενημέρωσης;

Συντακτική Επιτροπή

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)