Επειδή μας ρωτάτε, σας απαντάμε….

 logo-anekdoto_0Κ.κ συνάδελφοι,

Τα Νέα Υποδείγματα που αφορούν εντολές, εκθέσεις κατάσχεσης κινητών, ακινήτων, αποσπάσματος κ.λ.π και που κοσμούν την ιστοσελίδα της ΟΔΕΕ είναι του κ. Μήτση και της ομάδας των αντιπροέδρων του.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα υποδείγματα αυτά στο τέλος τα επιμελήθηκε ο ίδιος ως νέος πρόεδρος και, έχοντας πλήρως την ευθύνη, αντικατέστησε τα κείμενα της ΟΔΕΕ που είχε επιμεληθεί η προηγούμενη διοίκηση με τα νέα, ολοκαίνουργια δικά του υποδείγματα.

Σας εφιστούμε λοιπόν την προσοχή σημειώνοντας ότι, παρότι τους διορθώσαμε πολλά λάθη δικονομικά και ορθογραφικά, και τους ζητήσαμε να είναι πιο προσεκτικοί, δεν μας άκουσαν.

Τα νέα υποδείγματα έχουν ανακολουθίες και σοβαρά λάθη, τα οποία πιθανόν να σας φέρουν στην θέση του κατηγορουμένου.

Ενδεικτικά:

Για το ακίνητο.

1) Η εντολή αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου που δίνει ο δικηγόρος αναγράφει «……. σου δίδεται η νόμιμη εντολή ……….να μεταβείς, ζητήσεις και να λάβεις …….σε περίπτωση απουσίας , άρνησης ή αδυναμίας προς πληρωμή να προβείτε σε αναγκαστική κατάσχεση κάθε κινητής η ακίνητης περιουσίας …….».

Στο υπόδειγμα τις έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης της ΟΔΕΕ, παραβιάζοντας την σχετική εντολή και τον Νόμο εσφαλμένα αναγράφεται «…….ότι μου δίνεται η νόμιμη εντολή να ΚΑΤΑΣΧΩ αναγκαστικά οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία ……» «και στην συνέχεια κατάσχει την ακίνητη περιουσία χωρίς άλλες διατυπώσεις »

2) Στο ίδιο υπόδειγμα για την τιμή εκτίμησης η ΟΔΕΕ εσφαλμένα αναγράφει ότι «……της αξίας του ακινήτου που κατάσχεται ορίζεται η εμπορική του αξία όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης».

Κύριοι, σύμφωνα με το Π.Δ. 59 Φ.Ε.Κ 95 Α’ 27-05-2016 αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για το σκοπό αυτό, υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή κ.λ.π .

 Για τα κινητά.

1) Στο υπόδειγμα εντολής του δικηγόρου εσφαλμένα η ΟΔΕΕ δεν αναγράφει «……..να ορίσεις τόπο και ημέρα πλειστηριασμού, ή αν θα πλειστηριαστούν τα κινητά σωρευτικά ή το καθένα χωριστά κατά την κρίση του δικαστικού επιμελητή» .

2) Στο υπόδειγμα της έκθεσης κατάσχεσης εσφαλμένα η ΟΔΕΕ αναγράφει «…..από τον πλειστηριασμό να πληρωθεί την απαίτηση του από κεφάλαιο, τόκους, και έξοδα εκτελέσεως και πλειστηριασμού…» (τα υπόλοιπα τις επιταγής , Δικαστική Δαπάνη κ.λ.π, μάλλον τα χαρίζουν) !

3) Σε άλλο σημείο της έκθεσης κατάσχεσης παραβιάζοντας την σχετική εντολή, δεν αναφέρει το υπόδειγμα τις ΟΔΕΕ ότι «……. να ζητήσεις και να λάβεις.. …….σε περίπτωση απουσίας, άρνησης ή αδυναμίας προς πληρωμή…….» «…..και αμέσως ΄΄ΚΑΤΕΣΧΟΝ΄΄ την κινητή περιουσία……».

 4) Σε άλλο σημείο του υποδείγματος αναφέρει ότι, «….. Εκτιμήθηκε από μένα και τον ενήλικο μάρτυρα ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ…» ( αναρωτιόμαστε ποιός νόμος είναι αυτός ) .

Το ορθό είναι , σύμφωνα με το άρθρο 954 παρ. 1 εδ.2 «το κατασχεμένο το εκτιμά ο δικαστικός επιμελητής ή ο πραγματογνώμονας που ο επιμελητής προσλαμβάνει… κ.λ.π»

 5) Στους όρους πλειστηριασμού κινητών στο απόσπασμα το υποδείγμα της ΟΔΕΕ και πάλι λανθασμένα αναγράφει «……….Προσκαλούνται λοιπόν οι επιθυμούντες να πλειοδοτήσουν, σύμφωνα με τους όρους του Κ.Πολ.Δ τους όρους και ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ που αναφέρονται παραπάνω κ.λ.π» . Κύριοι , συμφωνίες δεν υπάρχουν στον Κ.Πολ.Δ.

Μην κρίνετε εξ’ ιδίων τα αλλότρια , δεν κάνουν όλοι συμφωνίες και μάλιστα κάτω από το τραπέζι …..

Τα λάθη όμως δεν σταματούν στα πιο πάνω υποδείγματα .

Ο κ. Μήτσης και η ομάδα του , στο φυλλάδιο που επιμελήθηκαν και εκδόθηκε από τον Σύλλογο των Αθηνών ,για τις προθεσμίες επιδόσεων μετά την τροποποίηση του Κ.Πολ.Δ με τον Ν. 4335/2015, συνεχίζουν την ‘‘ΠΑΡΑΔΟΣΗ’’ των λαθών , δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των συναδέλφων και ξεφτιλίζοντας τον θεσμό του δικαστικού επιμελητή .

Αρκεί μια απλή ανάγνωση για να καταλάβει κανείς ότι αν ακολουθήσει τον πίνακα αυτό, κινδυνεύει να χάσει σημαντικές προθεσμίες και να γελοιοποιηθεί στα μάτια των δικηγόρων που συνεργάζεται .

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι στην 1η σελίδα στο κεφάλαιο ΄΄ΑΓΩΓΗ ΤΑΚΤΙΚΗ……΄΄ αναφέρει την προθεσμία των 30+60 ημερών δηλαδή 90 ημέρες , αντί του ορθού 30 η 60….. κ.ο.κ.

Εύκολα λοιπόν μπορεί κάποιος να καταλάβει την αναβάθμιση του κλάδου με το πτυχίο Νομικής , που επιτεύχθηκε επί ημερών ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΥΔΕ και για πιο λόγο ο κ. Μήτσης και η παρέα του αντέδρασαν και συνεχίζουν να αντιδρούν στο πτυχίο Νομικής.

Κύριοι συνάδελφοι , με την θλιβερή εικόνα αυτή που παρουσιάζουμε , θέλουμε να διεκδικήσουμε και τις ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ!.

Μην σας κουράσουμε άλλο, τα λάθη και οι παραλείψεις είναι πολλά. Σημειώνουμε ότι στην εκτελεστική Γραμματεία της ΟΔΕΕ διαφωνήσαμε και καταψηφίσαμε αυτή την λογική και πρακτική του ωχαδερφισμού .

Τίτλος Λεζάντας γελοιογραφίας ! .

Από την σελίδα τις ΟΔΕΕ για τα νέα υποδείγματα

 «……Σεβόμενοι την προσωπική άποψη και γνώση όποιος από τους συναδέλφους έχει κάποιες παρατηρήσεις για την ορθότητα των κειμένων να μας το γνωστοποιήσει». Ο Πρόεδρος Γεώργιος Μήτσης

Αν αυτό σημαίνει διοίκηση επιστημονικού κλάδου τότε ΄΄I rest my case΄΄ .

Με εκτίμηση

Ο Γραμματέας

Μιχάλης Κανέλλος

Μιχάλης Κανέλλος

Διευκρίνιση:
Η φράση “μην κρίνετε εξ’ ιδίων τα αλλότρια”, δεν αφορά στα πρόσωπα των αντιπροσώπων ούτε, βεβαίως, στην προσωπικότητά τους αλλά χρησιμοποιήθηκε για να στηλιτεύσει τον τρόπο σύνταξης των κειμένων και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, με βάση τις τροποποιήσεις του ΚΠολΔ. Η ΟΔΕΕ όφειλε να παρουσιάσει ενιαία κείμενα, χρησιμοποιώντας τα υποδείγματα της, προκειμένου να προφυλάξει τα μέλη της από κάθε πιθανό παράπτωμα.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)