Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ (άλλως το αυγό του φιδιού)

image1Οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι και το συντονιστικό τους όργανο αποφάσισαν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς  πρώτης κατοικίας θέλοντας έτσι να πιέσουν την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ της πλήρους εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο  αλλά (απέχουν) και λόγω της απαίτησής τους να προστατεύονται πλήρως κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δηλαδή τη διενέργεια των πλειστηριασμών.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, αυτό της προστασίας τους – ουδείς εχέφρων άνθρωπος θα πει το παραμικρό, παρά να συνοδοιπορήσει  και συμπορευτεί μαζί τους στο δίκαιο αίτημά τους.   Αυτονόητη η προστασία ενός οργάνου της Πολιτείας (ως τέτοιο ενεργεί ο συμβολαιογράφος κατά την ώρα του πλειστηριασμού) και χωρίς την παραμικρή έκπτωση.  Μέχρι εδώ καλά και εγώ μαζί τους.

Σε ό,τι αφορά όμως το πρώτο σκέλος των αιτημάτων τους τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή και σημασία.   Πρώτο και κύριο ερώτημα: Ο δημόσιος λειτουργός ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να εφαρμόζει το νόμο – ως αυτός ισχύει και έχει ψηφισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ναι ή όχι???   Σε αυτό, προσοχή, δεν υπάρχει ναι μεν αλλά…. θα δούμε, ίσως ή υπό προϋποθέσεις !!  Υπάρχει μόνο ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Δουλειά των εφαρμοστών του νόμου είναι η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Δουλειά του νομοθετικού σώματος είναι η ψήφιση νόμων για αντικατάσταση παλιών (ξεπερασμένων ή κακών)  ή για την επίλυση νέων ζητημάτων που αναφύονται.

Δεύτερο ερώτημα:  Με ποιό κριτήριο και ποιά – κυρίως – αρμοδιότητα και εξουσία θα κρίνει ο συμβολαιογράφος και θα αποφανθεί αν είναι ή όχι το υπό εκπλειστηρίαση  ακίνητο η κύρια κατοικία του οφειλέτη ή αν αυτός πληροί τις προϋποθέσεις της υφισταμένης νομοθεσίας;;;  Καμία απάντηση δεν μπορεί να δοθεί και να γίνει αποδεκτή.  Νάχαμε να λέγαμε…

 Φυσικό και επόμενο αποτέλεσμα λοιπόν,  να παρατηρηθούν τα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης σήμερα 19.10.2016 σε βάρος της προέδρου του Συλλόγου Θεσ/νίκης κ. Μπιλίση.   Διαβάστε μια από τις αναρτήσεις στον ηλεκτρονικό τύπο, όλες είναι στο ίδιο πνεύμα:

Ένταση επικράτησε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όταν διαδηλωτές του «συντονισμού συλλογικοτήτων», απωθώντας τις αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, διέκοψαν τη διαδικασία πλειστηριασμού ενός χωραφιού στο Χορτιάτη για οφειλές σε τράπεζας.
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι ο πλειστηριασμός βρίσκεται «εκτός των εξαιρέσεων που προβλέπει το πλαίσιο της αποχής των συμβολαιογράφων» και ζήτησαν από την πρόεδρο του συλλόγου συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης Ι. Χρουσαλά – Μπιλίση, η οποία είχε αναλάβει τον πλειστηριασμό, να τους επιδείξει την ειδική άδεια εξαίρεσης της από την αποχή, η οποία παρέχεται σε συμβολαιογράφους για ορισμένες περιπτώσεις, όπως προβλέπει το πλαίσιο της αποχής τους, από τα συλλογικά τους όργανα.
Η πρόεδρος απέρριψε τις καταγγελίες και τους επέδειξε έγγραφο, το οποίο, όπως κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, αφορούσε αίτημα της τράπεζας προς το συμβολαιογραφικό σύλλογο Θεσσαλονίκης για τον κατ’ εξαίρεση, λόγω της αποχής, σημερινό πλειστηριασμό ακινήτων του ενδιαφέροντος της, σε Θεσσαλονίκη και Βασιλικά.
Όπως κατήγγειλαν τα μέλη του «συντονισμού», η κ. Μπιλίση τους πληροφόρησε ότι η δημόσια αναγγελία για το ακίνητο είχε γίνει, κάτι το οποίο αμφισβήτησαν οι ίδιοι, δηλώνοντας ότι ήταν από την αρχή μέσα στην αίθουσα και πέντε λεπτά πριν τις πέντε, πριν το άνοιγμα των προσφορών, διέκοψαν τη διαδικασία.
Οι διαδηλωτές σε δηλώσεις τους χαρακτήρισαν «σκάνδαλο» τη διαδικασία του πλειστηριασμού, υποστηρίζοντας ότι «επιχειρήθηκε να ανοίξει κερκόπορτα» πλειστηριασμών σε όλη χώρα, με μια διαδικασία «η οποία παραβιάζει και την ίδια την αποχή των συμβολαιογράφων».
Υποστήριξαν, επίσης, ότι έλαβαν την προφορική διαβεβαίωση της κ. Μπιλίση ότι «ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε», υπογραμμίζοντας ότι εάν αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι «έχει γίνει με οποιονδήποτε τρόπο, είναι από την αρχή, ως το τέλος, παράνομος» και επιφυλάχθηκαν για τις νόμιμες ενέργειες σε αυτή την περίπτωση, όπως και να ζητήσουν να τους επιδοθεί επισήμως το έγγραφο που τους επέδειξε.

ΠΗΓΗ: in.gr

 Οι «συλλογικότητες» λοιπόν απαιτούν, ελέγχουν, κρίνουν, κατακρίνουν, στοχοποιούν  και  απειλούν  δημόσιους λειτουργούς.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα, λοιπόν, των άστοχων και επιπόλαιων  αποχών .  Ταΐζεται ο όχλος με εξουσίες που δεν του αναλογούν. Προκειμένου να γίνουν πρόσκαιρα αρεστοί κάποιοι συμμαχούν μαζί του,  κολακεύοντάς τον,  τον  εφοδιάζουν με αρμοδιότητες ελέγχου τους και τον διορίζουν επόπτη και προϊστάμενό  τους.

Ήταν, άραγε,  δύσκολο να γίνει αντιληπτό  και να προβλεφθεί πως αποφάσεις, με τόσο λαϊκίστικο αιτιολογικό,  ανοίγουν την κερκόπορτα για την κατάλυση κάθε έννοιας νομιμότητας και σεβασμού της δημοκρατίας και των κανόνων που την διέπουν και τη διαχωρίζουν από τη ζούγκλα;;; την αναρχία και την ασυδοσία;;;

Αναρωτιέται κανείς, καλόπιστα πάντα, πως θα μπορέσουν τα όργανα της πολιτείας να ασκήσουν τα καθήκοντά τους αύριο;;;  Τώρα δεν επιτράπηκε  ο  πλειστηριασμός σε ένα χωράφι (άραγε ήταν κύρια κατοικία;;)–  αύριο δεν θα επιτραπεί η σύνταξη ενός συμβολαίου – ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ !!!  λογοδοτούν σε κανέναν;;

Πέραν όμως των συμβολαιογράφων, δυστυχώς, άνοιξε η «κερκόπορτα» και για όλους εμάς τους υπολοίπους της νομικής οικογένειας.  Πως θα επιβάλλει αναγκαστική κατάσχεση ο δικαστικός επιμελητής, πως θα επιδώσει αγωγή εξώσεως (“οι συλλογικότητες”  θα επικαλεσθούν πως ο ενάγων είναι μεγαλοϊδιοκτήτης!!!), πως θα πάει ο δικηγόρος να δικάσει υπόθεση;;…. Ο δικαστής να δικαιώσει τράπεζα επί  προφανώς  αβασίμου  ανακοπής;;;

Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική βάσει της οποίας αποφασίσθηκε αποχή για αυτό το λόγο.  Ακούγονται όμως πολλά, όπως η κατοχύρωση θέσεων σε ψηφοδέλτια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.  Δεν θέλω να τα ενστερνιστώ. Αρνούμαι,  αλλά ταυτόχρονα προσεύχομαι να μην εκπλαγώ δυσάρεστα …

Φίλες και φίλοι, αγαπημένε συμβολαιογράφε Αθηνών  που σήμερα το πρωΐ μιλούσαμε  στην οδό Μπενάκη, ας καταλάβουμε ποιά εγκληματική συμπεριφορά διδάσκουμε στην κοινωνία, με τί αφιόνι την ποτίζουμε και ας αναλάβουμε – επιτέλους – τις ευθύνες που μας αναλογούν.  Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η υποκατάσταση από εμάς της νομοθετικής εξουσίας …… επιτέλους ας αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

image2Ας διδάξουμε με τη στάση μας το σεβασμό στους νόμους. Αν οι νόμοι είναι κακοί ας  πείσουμε εμείς μαζί με την υγιώς σκεπτόμενη κοινωνία την πολιτεία να αλλάξει τους κακούς νόμους με καλούς και δίκαιους.  Δεν μας χρειάζεται η συμπόρευση με κανενός είδους “συλλογικότητες”, θα μας συμπαρασύρουν στην άβυσσο της ασυδοσίας… Η νομιμοφροσύνη μας χρειάζεται, η πίστη στους θεσμούς και ο σεβασμός στους κανόνες. Υποχρέωσή μας η υπεράσπισή τους. Τα λειτουργήματά μας δεν μπορούν να υπάρξουν αλλιώς. Θα υπάρχουν, μόνο, όσο οι κανόνες γίνονται σεβαστοί και εφαρμόζονται.     Νομικός θετικισμός;;  Μπορεί.      Υποδείξτε μου όμως κάτι άλλο, εφαρμόσιμο σε αυτή εδώ τη γη, όχι ουτοπικό κι ονειροπόλο, εφαρμοστέο στη χώρα του Peter Pan και εγώ θα αναθεωρήσω …. Μέχρι τότε …. σοβαρότητα, μέτρο, περισυλλογή  και αυτοσυγκράτηση.

Διονύσης Κριάρης

Δικαστικός Επιμελητής

Διονύσης Κριάρης

Παρά ταύτα, Δημήτρη μου, δεν θα σταματήσω να ζητάω αυτά που ζητάω, γιατί … είναι απλό. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ…!!!
Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως εκπέμπω συντηρητισμό, πως είμαι ενάντια στα κινήματα, στις διεκδικήσεις κ.ο.κ.
Μπορεί να έχουν δίκηο δε κάποιο βαθμό. Ναι, είμαι ενάντια σε εκείνα τα κινήματα και τις “συλλογικότητες” που βλέπαμε στην τηλεόραση να παροτρύνουν τους πρόσφυγες να μην ακολουθήσουν την οργανωμένη Πολιτεία και να μην πάνε στους χώρους φιλοξενίας…. Ναι είμαι ενάντια στην χωρίς όρια και έλεγχο “δράση των συλλογικοτήτων” του τύπου ” δεν πληρώνω-δεν πληρώνω”.
Τέλος πάντων είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά η τελική πρόκλησή μου προς τους “προοδευτικούς” (δήθεν) παραμένει. Θέλετε να γκρεμίσετε τα κακώς κείμενα. Τι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ προτείνετε σε αντικατάσταη. Όλα τα άλλα είναι ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ…..
Διονύσης Κριάρης

Δημήτρης Γέμελος

Είναι απογοητευτικό για όλους εμάς που λειτουργούμε στις παρυφές της δικαιοσύνης και που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ο επίσημος κοινωνικός έλεγχος ασκείται από το κράτος δικαίου και η συντεταγμένη πολιτεία είναι ο μονοπωλιακός κάτοχος της νόμιμης βίας να διαβάζουμε δελτία τύπου κλαδικών οργάνων «υπαγορευμένες» κάτω από το βάρος πιέσεων ομάδων, που με πρόσχημα την κοινωνική ευαισθησία καταφεύγουν στην αυτοδικία. Είναι απογοητευτικό να ακούς την κ. Γιαταγάνα που είναι νομικός πρώην εισαγγελέας και πρώην Βουλευτής (νομοθέτης δηλαδή) να δηλώνει ότι κάθε Τετάρτη θα βρίσκεται έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης προκειμένου να εμποδίσει την διενέργεια πλειστηριασμών . Είναι απογοητευτικό Διονύση μου να αρθρογραφείς για την υπεράσπιση των νόμων και του κράτους δικαίου, όρων δηλαδή αυτονόητων και να ζητάς πίστη στους θεσμούς και σεβασμό στους κανόνες σε ένα περιβάλλον «χρεοκοπημένων» μυαλών και συνειδήσεων.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)