ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ BOLT ΜΕ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

bolt-thumb-largeΚ.κ συνάδελφοι .

Λίγους μήνες μετά τις εκλογές του κλάδου μας άρχισαν τα δύσκολα με την ακινησία που μας επέβαλαν να παράγει τα αποτελέσματα της.

Οι τάσεις είναι δεδομένες, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο με την ενίσχυση των συναδέλφων εκείνων που κοιτούν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον .

Φυσικά, όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Πρέπει να ξεχωρίσουμε το μέλλον, από το παρελθόν, αυτούς που θέλουν έναν κλάδο εγκλωβισμένο στα δικά τους συμφέροντα και αυτούς που βλέπουν το μέλλον . Είναι αλήθεια ότι η στασιμότητα είναι δικό τους εφεύρημα από την εποχή των παχιών αγελάδων .

 Η ψήφος τους στις εκλογές όμως δεν υποκινήθηκε ούτε από τις προτάσεις και τα προγράμματα αλλα από τις διαμορφούμενες συνθήκες που τους επιτρέπουν να παίρνουν μεγαλύτερο κομμάτι πίτας αδιαφορώντας για το μέλλον των νέων συναδέλφων και του κλάδου εν γένει. Φυσικά, κανείς δεν υποτιμά την σημασία της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων των τελευταίων ετών .

Ωστόσο, κυριότερη αιτία είναι οι φαντασιώσεις και μύθοι που φρόντισαν τα συμφέροντα να επικρατήσουν σε ορισμένες ομάδες του εκλογικού σώματος, με τους βολεμένους συναδέλφους να ψηφίζουν μαζικά υπέρ της στασιμότητας και του πισωγυρίσματος σε αντίθεση με τους νέους αυτούς που εχουν χρόνια δουλειάς μπροστά τους, που ψήφισαν συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιβίωση τους , για το μέλλον τους .

Σε κάθε περίπτωση, οι βολεμένοι έκαναν την επιλογή τους και θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες αυτής. Το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι που μας επηρεάζει το αποτέλεσμα των επιλογών τους . Ένα πρώτο συμπέρασμα, είναι ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε με τις σημερινές εξελίξεις σε αχαρτογράφητα ύδατα. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Ουσιαστικά, αυτό που θα έχουμε , είναι μια αβεβαιότητα που δυστυχώς, αναμένεται να παραταθεί τα επόμενα χρόνια, θα είναι μια περίοδος στην οποία θα κυριαρχεί η αστάθεια και η οικονομική ανασφάλεια.

Και σε αυτό το πλαίσιο, ο κλάδος τι πρέπει να κάνει; Το ερώτημα συνδέεται άμεσα με τις προοπτικές του οράματος και του σχεδίου που έχουμε. Είναι προφανές, ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην αρχιτεκτονική δομή του κλάδου ώστε αυτός να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.

Ο κλάδος πρέπει να βρει τον δρόμο του , να προσαρμοστεί στην σημερινή εποχή το συντομότερο και αυτό αναπόφευκτα περιλαμβάνει και μια νέα χάραξη στόχων ξεκαθαρίζοντας το τι είναι και πού αποσκοπεί.

Πρακτικά, υπάρχουν πολλές απόψεις και επιλογές μπροστά μας. Μια άποψη είναι ότι οι δικαστικοί επιμελητές δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης «ότι έπαθαν οι εκτελωνιστές» δηλαδή όσοι θέλουν στο δημόσιο οι άλλοι σπίτι τους .

Μια άλλη προερχομένη από τους γνωστούς κύκλους, υποστηρίζει ότι ο κλάδος θα είναι πολλαπλών ταχυτήτων «γιατί είναι βολεμένοι και ο καναπές τους είναι πιο βολικός από το να επιμορφωθούν η απλά σε λίγα χρόνια βγαίνουν στην σύνταξη » Σε αυτό το σενάριο, ένας αριθμός κυρίως αυτών των συναδέλφων που αμφιταλαντεύονται και έχουν χρόνια δουλειάς ακόμη στο τέλος θα προχωρήσουν στην επιμόρφωση τους αφήνοντας όσους δεν θέλουν στο σημερινό επίπεδο.

 Μια άλλη άποψη – επιλογή, είναι η προοδευτική θέση της ΠΡΟΣΥΔΕ που υπογραμμίζει την ανάγκη εξέλιξης , επιμόρφωσης και ένταξης του κλάδου στις νέες τεχνολογίες με γενναίες τομές στην κατανομή υλης στην αναλογικότητα , συλλογικότητα και περαιτέρω αλληλεγγύης για όλους.

Είναι προφανές ότι οι στόχοι του κλάδου ειδικά στην σημερινή συγκυρία, μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο μέσω της επιλογής επιμόρφωση, εξέλιξη, τομές, κατανομή υλης κ.λ.π Ο κλάδος πρέπει να αποφασίσει τη στρατηγική επιλογή που εξυπηρετεί καλύτερα την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, με προτεραιότητες, με δεδομένη θέση στην εξέλιξη του να βρίσκεται με τις επιλογές του μπροστά από τα γεγονότα. Ο κλάδος πρέπει να κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να αποφύγουμε άσκοπες περιπέτειες.

Με εκτίμηση

Ο Γραμματέας

Μιχαήλ Κανέλλος

Αναστασία Αθανασοπούλου

Τι να πώ; Είναι γνωστό πλέον οτι η κάθε κυβέρνηση που γίνετε
αντιπολίτευση βρίσκει πόλλα να πεί οτι πρέπει να γίνουν. και εσείς που
είσασταν τόσα χρόνια κύριοι; Αυτά τα θέματα δεν προέκυψαν τώρα, αλλά
κάθε έναν που ΄΄εμεις΄΄ στέλνουμε να ηγηθεί του κλάδου μας, τα ίδια
κάνει.Φροντίζει πρώτα τον εαυτό του, αδιαφορεί για εμάς τους πολλούς,
τους ”συναδέλφους” και μας θυμάτε ή στις εκλογές ή όταν γίνει
”αντιπολίτευση”. Πάντα τα ίδια ταξίματα, πάντα τα ίδια λόγια , τα
πολλά , τα παχιά, τα ανεφάρμοστα.αφρουγκαστίκατε ποτέ τον
”συνάδελφο”, νοιαστίκατε ποτέ για τα καθημερινά προβλήματά μας -παρά
μόνο όταν ασφικτικά διαμαρτυρόμαστε για τα εύλογα, για την μη αμοιβή
μας, γιατί κάτι έπρεπε να κάνετε-εσείς οι καλά και στην ώρα τους
αμοιβόμενοι, που τρέχετε λόγω του τίτλου που εμείς σας δώσαμε, να
πάρετε τις ΄΄καλές δουλειές΄΄ και την άλλη και την άλλη καλή
συνεργασία αφήνοντας σε εμάς τους ”υπόλοιπους” τα ψίχουλα να
μοιραστούμε.Γιατί παραπονιέστε τώρα; αφήστε να φάνε και οι άλλοι που
εμείς ή κάποιοι άλλοι έβαλαν στην θέση σας.Εμείς τα κορόϊδα εδώ θα
είμαστε και τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις , θα ΄δώσουμε σε όλους
σας πάλι την ευκαιρία να μας ζαλίσετε το μυαλό με τις υποσχέσεις
σας.Τώρα και αυτού που έχουν εκλεγεί , ούτε τηλέφωνο για μιά
πληροφορία δεν σηκώνουν.Οι κάλες εποχές που οι Πρόεδροι ήταν
Πρόεδροι με την σημασία της λέξης, έχουν περάσει ανεπιστρεπτεί.Ντροπή
όμως να μας υποτιμάτε τόσο πολύ, κάποια στιγμή και ο πιό ανόητος
καταλαβαίνη την εκμετάλευση.Το καλύτερο που έχετε όλοι να κάνετε είναι
, αφού δεν ”μπορείτε” ή δεν ”μπορούσατε” να κάνετε κάτι για να μην
βρεθούμε σε αυτό το τέλμα και το αδιέξοδο που βρισκόμαστε, είναι να
μην μας προκαλείτε .Ευχαριστώ για την φιλοξενία του κειμένου μου…

Συντακτική Ομάδα

Αγαπητή Σωσώ,
χάριν και μόνο του πλουραλισμού αλλά και της έλλειψης φόβου και τύψεων, όπως παρακαλείς-προκαλείς στο σχόλιό σου αναρτούμε αυτό χωρίς κανέναν ενδοιασμό.
Θα παρακαλούσαμε όμως να μην “μας προκαλείς” κι εσύ με τη σειρά σου γιατί η Αθήνα είναι μικρή. Και τέλος πάντων δεν γνωριζόμαστε μόλις σήμερα. Θα παρακαλούσαμε επίσης, να
μην εμπλακούμε σε έναν ατέρμονο και ανώφελο διάλογο (εμείς σου δηλώνουμε ευθέως πως δεν θα το πράξουμε σε κείμενά σου αυτού του περιεχομένου και ύφους). Ευχόμαστε τα όποια
προβλήματά σου να βρουν τη λύση που πρέπει. Αν όμως όχι δεν φταίμε εμείς……….. Αυτά ……….. και καλό φθινόπωρο!!!

Γιωργος

Καλημερα, διαβάζοντας το αρθρο παλι με επιασε μια αβεβαιότητα, ενα αγχος…και πραγματικα λυπαμαι γιατι απτην ωρα που μπηκα στον κλαδο ολη μα ολη την ωρα δυσοιωνες προβλεψεις και μαυρα πραγματα ακουω κ διαβαζω. Δικαστικοι επιμελητες ειστε κι εσεις δικαστικοι επιμελητες ειναι και οι αλλοι. Αμα τα βλεπετε μαυρα καθηστε σε ενα τραπεζι και καντε τα ασπρα. Ελεος πια, και οι προηγουμενοι μαυρα τα βλεπανε κι εσεις τωρα τα ιδια. Δε νομιζω οτι εειναι πια τοσο πολυ δυσκολο. Ενας κλαδος με 2200 επιμελητες ειμαστε…

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)