Νέα Σχέδια Νόμου

logoΤρία νέα σχέδια νόμου αναρτήθηκαν σήμερα στο Διαδικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα είναι ανοικτά σε σχόλια  για έξι ημέρες (έως 5/7/2016).

Οι τίτλοι των τριών νομοσχεδίων είναι:

  • Παροχή Νομικής Βοήθειας σε Φυσικά Πρόσωπα
  • Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και
  • Παράβολα και Τέλη Ενδίκων Βοηθημάτων και Διαδικαστικών Πράξεων – Δικαστικά Έξοδα

Με μια πρώτη ματιά διαπιστώνονται μεγάλες αλλαγές στη σύσταση και την αρμοδιότητα των υποθηκοφυλακείων. Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου συστήνονται 41 νέα ΕΜΜΙΣΘΑ υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα, αλλάζει  η χωρική αρμοδιότητα των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων και  καταργούνται ταυτόχρονα όλα τα είδικά και μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία.

Ένα παράδειγμα σύστασης νέου υποθηκοφυλακείου  είναι το Αθηνών Β΄ με έδρα το Περιστέρι το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα – Ειδυλλία, Μέγαρα, Φυλή) και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ίλιου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) και τον Δήμο Αχαρνών, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ελευσίνας, Μεγάρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Αχαρνών. Ενώ ένα παράδειγμα αλλαγής χωρικής αρμοδιότητας είναι αυτό του Πειραιά στο οποίο θα υπάγονται οι περιοχές των Δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Πειραιώς, Περάματος, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζήνας – Μεθάνων και Ύδρας.

 Μπορείτε να διαβάσετε και να σχολιάσετε  τα υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδια στο site www.opengov.gr

Δημήτρης Γέμελος

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)