ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ

Συνάδελφοι,

Σε ό,τι αφορά το κείμενο με τίτλο: “Λαϊκισμός – Συνδικαλισμός – Ιδιοτέλεια” και παρά το ότι είναι απολύτως σαφής και ξεκάθαρη η αναφορά μου σε συγκεκριμένα πρόσωπα και πρακτικές εντούτοις θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή διαστρεβλωθούν τα γραφόμενά μου.

Μια και καλή να ξεκαθαριστεί πως στόχος δεν είναι κανένα νέο παιδί – αγόρι ή κορίτσι – το οποίο αγωνιά για το μέλλον του. Προφανές είναι πως δεν κατηγορώ κανένα νέο άνθρωπο, πολλώ δε που δεν τον γνωρίζω καν, για καμία πράξη γονιού ή άλλου. Πως θα μπορούσα άλλωστε!!

Σαφώς και αναφέρομαι – αποκλειστικά και μόνο – σε συνδικαλιστικές νοοτροπίες παλαιάς κοπής οι οποίες επιμένουν πεισματικά να προσπαθούν να σώσουν το δέντρο αδιαφορώντας παγερά για τη φωτιά που καίει το δάσος. Ο Κλάδος έχει τεράστια ανάγκη από όραμα και αποφάσεις που θα τον κρατήσουν ζωντανό στο μέλλον. Καιγόμαστε για επαγγελματική ύλη. Για τη διεκδίκησή της προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση του Κλάδου η οποία δεν μπορεί να γίνει με κανέναν άλλο τρόπο παρά μόνο με την κτήση ανώτερων τυπικών προσόντων όσων εισέρχονται σ’ αυτόν. Τώρα όχι κάποτε στο μέλλον.

Δε αναφέρομαι καθοιονδήποτε τρόπο στα λοιπά μέλη των οικογενειών των φορέων των νοοτροπιών αυτών.

Προφανώς και δεν είχα ούτε έχω την παραμικρή πρόθεση να προσβληθεί ή μειωθεί κανένας νέος που αγωνιά για το επαγγελματικό του μέλλον, όπως άλλωστε χιλιάδες νέοι στην πατρίδα μας σήμερα.

Γιώργος Γρηγόρης

Παραθέτω ορισμένα στοιχεία απο την διεθνή εμπειρία σε ότι αφορα την εκπαίδευση των Δικαστικών Επιμελητών και τη συνάφεια του μορφωτικού επιπέδου τους σε σχέση με τις αρμοδιότητες τους:
Βέλγιο: Πτυχίο Νομικής (5ετούς διάρκειας), Αρμοδιότητες : 5
Ουγγαρία: Πτυχίο Νομικής (4ετούς διάρκειας), Αρμοδιότητες : 5
Λετονία: Πτυχίο Νομικής (4ετούς διάρκειας), Αρμοδιότητες : 4
Λιθουανία: Πτυχίο Νομικής (5ετούς διάρκειας), Αρμοδιότητες : 5
Ολλανδία: Πτυχίο Νομικής (5ετούς διάρκειας), Αρμοδιότητες : 5
Πορτογαλία: Πτυχίο Νομικής (5ετούς διάρκειας), Αρμοδιότητες : 6
Σουηδία: Μεταπτυχιακό Νομικών σπουδών, Αρμοδιότητες : 4
Γαλλία: Μεταπτυχιακό Νομικών σπουδών, Αρμοδιότητες : 10
Στις παραπάνω αρμοδιότητες δεν έχει περιληφθεί και η επίδοση.
Επιλέχθηκε ενα ενδεικτικό δείγμα χωρών με διαφορετικά βιοτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και θα ήθελα να ληφθεί ιδιαιτέρως υπ’ όψιν εκτός απ’τους αριθμούς -που η σύγκριση με τα δικά μας καθήκοντα είναι αμείλικτη- και η ποιότητα των αρμοδιοτήτων των συναδέλφων: Πλειστηριασμοί, εξωδικαστική είσπραξη οφειλών, εκπροσώπηση στα Δικαστήρια, Πτωχευτικές διαδικασίες, διαπιστωτικές πράξεις κ.α.,ύλη αδρά αμοιβόμενη δηλαδή, αποτελούν την επαγγελματική καθημερινότητα τους. Και αυτό το έχουν πετύχει οι συνάδελφοι μας εις την αλλοδαπήν, φροντίζοντας να “εξοπλίσουν” τον κλάδο τους με το υψηλότερο δυνατο γνωσιακό επίπεδο.
Απο τα παραπάνω προκύπτει το σαφέστατο συμπέρασμα πως όχι απλά πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η κορυφαία μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών στον κλάδο μας που είναι το πτυχίο της Νομικής, αλλά πρέπει -χθές ει δυνατόν- να θεσπιστεί ενα πιστοποιημένο πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης των εν ενεργεία συναδέλφων, ούτως ώστε με την αναβάθμιση του επιπέδου μας να προκύψει διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας. Είναι δε ακράδαντη πεποίθηση και προσωπική μου άποψη, ότι η εκπαίδευση-επιμόρφωση μας αποτελλεί ενα απ τα τρία όπλα για την επαγγελματική μας επιβίωση ( δεν είναι της παρούσης αλλά για να μην σας αφήσω με την απορία, τ’ άλλα δύο όπλα μας φρονώ πως είναι η ψηφιοποίηση της λειτουργίας και των διαδικασιών μας και η επέκταση των αρμοδιοτήτων μας )
Στην διαπραγμάτευση με την τρόικα που έλαβε χώρα τον Αύγουστο και στην οποία μετείχα με την ιδιότητα του μέλους της Διεθνούς Ένωσης Δικαστικών Επιμελητών με την Πρόεδρο της Francoise Androix, τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν. Οι θεσμοί διετύπωσαν το ερώτημα κατα πόσο οι Έλληνες Δικάστικοί Επιμελητές έχουν το επίπεδο ν’ ανταπεξέλθουν στα νέα καθήκοντα που ζητείται ν’ αναλάβουν. Το ισχυρό μας χαρτί-απάντηση στο ερώτημα τους ήταν η θεσμοθέτηση του πτυχίου Νομικής, ή οποία σε συνδυασμό με την επιμόρφωση στους υφιστάμενους Επιμελητές, που υποστήριξε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης οδήγησε στο να γίνει αποδεκτή απ΄την τρόικα η επέκταση των αρμοδιοτήτων μας.
Ως εκ τούτου, θεωρώ πως οποιαδήποτε αντίθετη θέση απο αυτή της διαρκούς προσπάθειας για την αναβάθμιση, δια βίου εκπαίδευση, επιμόρφωση και καταρτιση του κλάδου μας, αποτελεί οξύτατο συμπτωμα βαρέως συνδικαλιστικού και επαγγελματικού αυτισμού.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)