Ομιλία Δ.Κριάρη στη συγκέντρωση της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. στις 22.04.2015

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

αντιστασιακοί και αντάρτες στα κελεύσματα του λαϊκισμού, της προπαγάνδας και της υπόσχεσης.

Ευχαριστώ που είσθε εδώ και θα ήθελα να σας απευθύνω την εξής αρχαιοελληνική ρήση του Πλάτωνα:  «ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΟΥΧ Ο ΛΕΓΩΝ ΑΛΛΑ Ο ΑΚΟΥΩΝ»

Εσείς κάνετε τη διαφορά – το ακροατήριο -, όχι οι ομιλητές.

Εσείς που θέλετε να μάθετε την αλήθεια, να ενημερωθείτε, να σκεφθείτε, να προβληματισθείτε και να αποφασίσετε ….την απόφαση τη δύσκολη, τη σκληρή, την αναπόφευκτη και εν τέλει, σε μεγάλο βαθμό, τη σωτήρια.

Προφανές, πιστεύω , είναι πως η σημερινή πρόσκληση γίνεται προς ενημέρωση, προς απόκτηση από μέρους σας της γνώσης, κυρίως των γεγονότων, δευτερευόντως των εκτιμήσεών μας και ακολούθως των προτάσεών μας. Προτάσεων τις οποίες προκαλούμε και παρακαλούμε, να ακούσετε, αναλύσετε και εν τέλει αποδεχθείτε ή απορρίψετε.

Συνάδελφοι, οι μέρες που ζούμε είναι ιστορικές και κοσμογονικές. Θα προσπαθήσω να αποφύγω τις πολιτικές αναλύσεις που αφορούν στην κεντρική πολιτική σκηνή, τουλάχιστον στο μέτρο που δεν εμπλέκεται με την ύπαρξη του επαγγέλματός μας.

Τα ερωτήματα που απασχολούν τον Κλάδο σήμερα είναι: Που πάμε??? Τι κάνουμε??? Πως συνεχίζουμε τον αγώνα για τον Κλάδο???? Πως θα ασκηθεί σοβαρή και ουσιαστική συνδικαλιστική διακυβέρνηση του Κλάδου και χάραξη στρατηγικών επιδιώξεων????

Συνάδελφοι, από μια κρίση όπως αυτή που βιώνουμε πλέον σήμερα, προκύπτουν μερικές βασικές διδαχές, που είναι εξαιρετικά χρήσιμο να λαμβάνουν υπόψη τους όσοι βρίσκονται σε οριακές καταστάσεις. Πρώτον: ποτέ μην ξεχνάς να σχεδιάζεις και κυρίως να υλοποιείς μια μεγάλη ρήξη που θα έχει δραματικές συνέπειες στο σύνολο του Κλάδου, αν δεν είσαι σίγουρος πως είσαι σε θέση να φτάσεις στο τέλος νικητής ή έστω στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν γνωρίζεις τον τρόπο από τον οποίο θα βγεις από την κρίση σώος, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες σου. Γιατί είναι βέβαιον πως αν χάσεις μια τέτοιας σημασίας αναμέτρηση (είτε είναι πολιτική είτε συνδικαλιστική), οι καλύτερες λύσεις που θα έχεις στη συνέχεια θα είναι χειρότερες και από τον δυσμενέστερο προγενέστερο συμβιβασμό.

Δεύτερον, ΠΟΤΕ μην υπερτιμάς τις δυνάμεις σου και μην υποτιμάς αυτές, των αντιπάλων σου.  Όταν δεν είσαι σίγουρος για τον συσχετισμό των δυνάμεων είναι φρονιμότερο να συμπεριφέρεσαι συντηρητικά και με πνεύμα μετριοπάθειας, γιατί τουλάχιστον έτσι δεν κινδυνεύεις να εξαφανιστείς από το χάρτη των επαγγελμάτων.

Πόσο μάλιστα που εδώ γνωρίζουμε άριστα τους συσχετισμούς.  Όλοι είναι εναντίον μας ..γιατί πολύ απλά …. Δεν θέλουν να πληρώνουν ή στην καλύτερη θέλουν να πληρώνουν λιγότερα.

Πολύ φοβάμαι πως η συνδικαλιστική «δήθεν αριστερή πτέρυγα» καθώς και η «δήθεν συμμαχική πτέρυγα» κατά μόνας η καθεμιά αλλά και ως ερωτευμένο ζευγαράκι, παραδομένοι αμφότεροι στον ανορθολογικό βολονταρισμό τους δείχνουν να μην κατανοούν το εξωτερικό περιβάλλον (εννοώ εκτός των τειχών του Κλάδου) και τις ευρύτερες συνθήκες και συνεχίζουν οι μεν να ευαγγελίζονται την κατά μέτωπο ρήξη και επανάσταση αφού εμείς είμαστε δημόσιοι λειτουργοί και από την άλλη οι σύμμαχοι να ψιθυρίζουν στο αυτί του καθενός ξεχωριστά, όχι την αλήθεια αλλά αυτό που το αυτί θέλει να ακούσει προκειμένου να κοιμηθεί ήσυχα σα μωρό και από την άλλη να ουρλιάζουν ψευδολογώντας, συκοφαντώντας, είτε γιατί ενώ είναι μπούφοι εμφανίζουν εαυτόν ως κουκουβάγια είτε γιατί ενώ είναι φιρφιρίκοι άλλως καλοί μοτοσυκλετιστές αυτοπροβάλλονται ως έντιμοι επειδή κάνουν μόνο 580 επιδόσεις είτε γιατί ενώ είναι διαπλεκόμενοι και κάνουν πληθώρα εκτελέσεων για τον ΚΕΔΕ, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, εμφανίζονται αγωνιζόμενοι με απεργίες εκφοβίζοντας όλους τους άλλους περί ΔΗΘΕΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ κλπ κλπ κλπ…..

Το θέμα που καλούμαι σήμερα να σας εξηγήσω είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.  Μέρος της διακυβέρνησης είναι η Δικαιοσύνη, μέρος της Δικαιοσύνης είναι οι επιδόσεις, κατά πρώτον και οι εκτελέσεις κατά δεύτερον….

Π.Δ. 150/2001 σε ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας με αριθμό 93/1999. (η επιτροπή από το 1983)

Νόμος 3994/2011 άρθρο 122 παρ. 5.

Μεταφράστηκε σε 65 γλώσσες από ΔΕΔΕ.

  • Στο άρθρο 999 περί δημοσίευσης περίληψης …. επιτροπή ολοκλήρωσε το Π.Δ., εστάλη προς γνωμοδότηση στο ΣτΕ και νομίζω πως αυτή εξεδόθη και είναι θετική.
  • Αν και όποτε εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα κανείς δε θα μπορεί να κατασχέσει πανελλαδικά χωρίς να είναι κάτοχος προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής και να έχει πιστοποιηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα. Τα έξοδα των δημοσιεύσεων θα καταβάλλονται στο Ταμείο Νομικών είτε μέσω e-banking είτε μέσω ταυτότητας πληρωμής; Που θα εκδίδει αυτόματα το σύστημα.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία – πιλοτικό πρόγραμμα κατάθεσης δικογράφων στα Πρωτοδικεία Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης κλπ καθώς και στο ΣτΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο και ολοκληρώνεται οσονούπω και στον Άρειο Πάγο.  Αντιμετωπίσθηκαν οι «αρχικές παιδικές ασθένειες» και θα τρέξει η πλήρης εφαρμογή του.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

 

  • Στην πρώτη συνεδρίαση μετείχε ο Τσιτσώνης

 

  • Οι συμβολαιογράφοι ΠΙΛΟΤΙΚΑ ξεκίνησαν την εγγραφή των συμβολαίων στα Κτηματολογικά Γραφεία, με την πληρωμή των τελών μέσω e-banking.
  • Oφείλουμε να ενταχθούμε άμεσα στο σύστημα αυτό προκειμένου να εγγράφουμε τις κατασχέσεις με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει η θεσμοθέτηση-πρόβλεψη – από την προηγούμενη Γραμματεία της ΟΔΕΕ – για την ένταξή μας. Μας περιμένουν… εμείς πρέπει να τρέξουμε.
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
  • Α.- Πρώτη φορά κατατέθηκε στον κ. Μαυραγάνη στις 27-8-2012 – επίσημα- από εμένα σαν Πρόεδρος της ΟΔΕΕ.
  • Β.- Στον κ. Θεοχάρη ως ΓΓΔΕ- επίσημα- από το Θύμιο τον Πρεκετέ ως Πρόεδρος της ΟΔΕΕ
  • Γ. – Στην ΟΔΕΕ προς τροποποίηση του άρθρου 34 του Ν. 2318- επίσημη πρωτοκολλημένη πρόταση από εμένα τον Οκτώβριο του 2013.
  • Δ. – Στην κ. Κατερίνα Σαββαίδου ως ΓΓΔΕ- ανεπίσημα και λόγω της προσωπικής σχέσης που διατηρούμε, προκειμένου να της αναλυθεί το κέρδος του Κράτους αλλά και η απόλυτη χρησιμότητα  του δικαστικού επιμελητή, πέρα και πάνω από την εμπλοκή του στην απονομή της δικαιοσύνης
  • Ε. –Επίσης σε όλους αυτούς αναλύθηκε η ανάγκη τροποποίησης-συμπλήρωσης του άρθρου 118 ΚΠολΔ-πρόταση στην οποία είχαν αντιδράσει οι δικηγόροι. Η πρόταση που είχα καταθέσει τότε μιλούσε για την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ του κινούντος την διαδικασία, σε όποιο δικόγραφο και εμείς με τη σειρά μας μεταφορά του στο ηλεκτρονικό δικό μας βιβλίο – ΕΠΙ ΠΟΙΝΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ.

            —————————–

ΡΑΓΔΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ Της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉΣ ΥΛΗΣ

Κατά την ταπεινή μου άποψη η αναμόχλευση των εργαλείων ενός νόμου που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας πριν από 25 χρόνια είναι χάσιμο χρόνου και σπατάλη ενέργειας. Δεν πρόκειται να επιβιώσουμε ούτε ένα χρόνο με την υπάρχουσα ύλη παρά μόνο αν βρούμε καινούργια.

Ας δούμε λίγο τα στοιχεία της υπάρχουσας επαγγελματικής ύλης

12ος 2012= 302.000

12ος 2013= 169.000              ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΤΩΣΗ 60%

12ος 2014= 138.000

Μετά ταύτα, οι συζητήσεις γύρω από αναδιανομή της ύλης, συνεργατικούς οργανισμούς, διατήρηση των υφιστάμενων αμοιβών, διατήρηση του υφιστάμενου τρόπου τιμολόγησης κλπ είναι προσπάθεια αναμασήματος της ίδιας τροφής που μας αποχαυνώνει 20-25 χρόνια τώρα και η ευθύνη των συνδικαλιστών είναι τεράστια.   Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα, όπως αυτό: Έχουμε ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση?? Έχουμε τη θέληση να δουλέψουμε προκειμένου να πετύχουμε κάτι??? Και πολλά ακόμα…… Σε ποια κοινωνία άραγε, απευθυνόμαστε και απαιτούμε αυτά που απαιτούμε απλά και μόνο επειδή είμαστε δημόσιοι λειτουργοί???

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Πολλοί εκ των επωνύμων αυτού του κλάδου σε απόλυτη αντιστοιχία και συμπόρευση με πολλούς επωνύμους αυτού του κράτους επιδίδονται σε απίστευτες εκπτώσεις ακόμα και σε κάποιες στιγμές γενναιότητας και μεγάλης συναίνεσης γύρω από τις αλλαγές που απαιτούνται στον κλάδο μας με τις αστικές εταιρείες, το πτυχίο νομικής, τις ηλεκτρονικές επιδόσεις κλπ δεν μπόρεσε το παλιό και σάπιο συνδικαλιστικό στερέωμα να αντισταθεί και να αφήσει να υλοποιηθούν τα επόμενα-πλην απαραίτητα – βήματα, χωρίς την προσπάθεια βάρβαρων εκπτώσεων.

Και τώρα, αν εσείς και εμείς δεν αντισταθούμε, έρχεται το ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ, η προσπάθεια να δούμε αν πάει και πιο κάτω, αν κατεβαίνει άλλο ο πήχης, ο κοινός παρανομαστής.

Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν αλλιώς θα εξαφανιστούμε.

Αν δεν πείσουμε την κοινωνία πως είμαστε απαραίτητοι στο νέο ηλεκτρονικό τοπίο, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα μας αποβάλλει αυτόματα, χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς αναισθητικό.

Μην αυταπατάται κανείς πως επειδή άλλαξε χρώμα η κυβέρνηση θα πάψει η γη να κινείται γύρω από τον ήλιο. Μείζων στόχος της νέας κυβέρνησης αλλά και των «θεσμών», όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι το ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ.

Το κλίμα ευθύνης που υπήρχε επιβάλλεται να ξαναγυρίσει, τα στοιχεία εκείνα που προσπαθούν να σας υφαρπάσουν την ψήφο μέσω οίνου και ούζου ή ανάμεσα γκρα και αμπέχωνου πρέπει να μείνουν στο σαθρό παρελθόν της ιστορίας, στο κακό κομμάτι του DNA μας. Στο χέρι σας είναι το σήμερα και το αύριο. Στην κρίση σας είναι η επιλογή μεταξύ του διλήμματος:

  • Χαϊδεύοντάς μου τα’ αυτιά το σούρουπο να κοιμηθώ σα μωρό αλλά να μην ξέρω πως θα ξυπνήσω το πρωί

ή

  • Προβληματιζόμενος το σούρουπο να κοιμηθώ σαν ενήλικας και να ξυπνήσω με ασφάλεια το πρωί.

Ευχαριστώ πολύ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)