ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

(λόγω της ημέρας γαρ….)

Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.
Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
Γιατί κ’ οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;
Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία κ’ η σύγχυσις.
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ η πλατέες, κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;
Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύση…

Αποσπάσματα από Κ. Π. Καβάφης (1863-1933)

«Περιμένοντας τους Βαρβάρους»

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ  ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ 2014

(σημεία από ομιλία Προέδρου κ. Μήτση στη Γεν. Συνέλευση)

 1. Λειτουργία Φορέα Αλληλεγγύης (βοήθημα για 2 μήνες)
 2. Παράταση ασφαλιστικών εισφορών
 3. Ταυτότητες βελτιώθηκαν – στόχος η ψηφιακή
 4. Να μην είναι άκυρη η έκθεση επίδοσης αν δεν έχει ένσημα λόγω έλλειψής τους
 5. Λύση για την πληρωμή των ΚΕΔΙΤΩΝ
 6. Πρωτοβουλίες στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων
 7. Μεγάλη συμμετοχή στην κοπή της πίτας του Συλλόγου
 8. Γιορτή για τα παιδιά μας
 9. Μέρισμα
 10. Ομαδική ασφάλιση

Η συναίσθηση της ευθύνης λοιπόν έχει εκλείψει. Το ενδιάμεσο κενό, το χάσμα, πάει να καλυφθεί με την προσφυγή σε καταστάσεις που κύριο γνώρισμά τους έχουν τον αμοραλισμό.

Για να είμαι ειλικρινής, έχω την αίσθηση πως πίσω από τα πεπραγμένα ξεμυτίζει και μια άλλη απογοήτευση: όχι μόνο γιατί χάθηκε η “μια κάποια λύση” (τι λύση άλλωστε;), αλλά και γιατί μαζί της ματαιώθηκε και η κορύφωση ενός θεάματος που προεικονίστηκε με κύριο χαρακτηριστικό την αλλοτρίωση και είναι ακόμα ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την καβαφική ειρωνεία.

Και οι δυο μας πραίτορες (‘’σύμμαχοι’’) βγήκαν σήμερα πέταξαν μερικά βεγγαλικά ΓΙΑ ΤΟ 2015 και έδειξαν την ‘γλωσσομάθεια’ τους και την ‘έφεση’ τους στις γλώσσες, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον από δύο γλώσσες ο καθένας (διγλωσσία δηλαδή) π.χ ο ένας λέγοντας ότι ΘΑ πατάξει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με την εφαρμογή του άρθρου 51 καθορίζοντας τα ποσοστά με την συμμετοχή μας, την ίδια στιγμή που:

α) στο πρακτικό με αριθμό 630 του Συλλόγου έχει παρθεί ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου -με πρόταση του κ. Μήτση- που καθορίζει τα ποσοστά των κατασχέσεων σε 35% της κοινής διαδικασίας, σε 20% στον ΚΕΔΕ, στις επιδόσεις 4%, 5% στην κοινή διαδικασία και 2% στον ΚΕΔΕ, και δεν το έχει μέχρι σήμερα ανακοινώσει.

β) στο πρακτικό με αριθμό 643 του Συλλόγου αναφέρουν ότι στην ΟΔΕΕ ψήφισαν ΝΑΙ στον εξορθολογισμό των αμοιβών μας και πήραν απόφαση για ενιαίες αμοιβές σε ζώνες, βάζοντας και δικλίδα ασφαλείας την προείσπραξη της αμοιβής μας και 3 μήνες μετά ‘έστησαν’ έκτακτη γενική συνέλευση με εισηγητές βέβαια τους εαυτούς τους και τα αναίρεσαν όλα με σύνθημα το «ΚΑΜΙΑ αλλαγή στο ΦΕΚ».

Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες για να ξανακάνουν την κωλοτούμπα τους στην ΟΔΕΕ….

Ο δε άλλος (ο κ. Xαλκιαδάκης) από την μία πλευρά κάνει αναφορά στην ΟΔΕΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό εταιρείας συναδέλφου (οράτε πρακτικό με αριθμό 631 Συλλόγου) και συμφωνεί στον έλεγχο, αμέσως μετά όμως, (όπως προκύπτει από τα με αριθμό 638 και 639 πρακτικά του Συλλόγου), δήλωσε αφενός μεν ότι δεν έχει κάτι προσωπικό με τον εν λόγω συνάδελφο και ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που ανέφερε το όνομα του στην ΟΔΕΕ, αφετέρου δε, αντιτίθεται πλέον στον έλεγχο και υποστηρίζει τη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ και την εφαρμογή του άρθρου 51…..

Διαβάσαμε στην «κόκκινη γραμμή» την νέα χάρτα της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης με κύρια στόχευση την διαφύλαξη των κλαδικών αμοιβών μας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Ο δημόσιος χαρακτήρας μας, εξασφαλίζεται επίσης με την ρητά καθορισμένη, προπληρωμένη και αδιαπραγμάτευτη αποζημίωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας»

Ακούσαμε όμως στην τωρινή γενική συνέλευση από τον τότε εισηγητή και υπέρμαχο του ΦΕΚ (κ. Χαλκιαδάκη) ότι πρέπει, λέει, να εξορθολογήσουμε τις αμοιβές μας (κατάργηση μάρτυρα κ.λ.π), ότι δεν συμφωνεί με την διεξαγωγή πλειστηριασμών (γενικά) από τους δικαστικούς επιμελητές αλλά προτείνει…….«από την έναρξη της  αναγκαστικής εκτέλεσης του Δημοσίουμέχρι και την ολοκλήρωσή του πλειστηριασμού».

Διερωτώμαι, μετά την εισήγηση του κ. Χαλκιαδάκη στην έκτακτη γενική συνέλευση ποιο άραγε ποσό θα προπληρωθούμε για 1, 2, 3, 4, 5, … 10, … 50, επιδόσεις…

Ωραία τα πυροτεχνήματα και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, χάσιμο χρόνου όμως η- με ένα χρόνο καθυστέρηση- στροφή στην ΟΔΕΕ και στην πρόταση της.

Αναφέρει επίσης στη χάρτα του ότι «τα μεμονωμένα γραφεία ή εταιρικά σχήματα με τις προσωπικές πελατειακές σχέσεις να  δώσουν την θέση τους στο Σώμα των δικαστικών επιμελητών κατά Πρωτοδικείο. Ή αλλιώς στον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ». 

Στις 3-3-2015 έγραψε ‘στην κόκκινη γραμμή’: «ακριβώς αυτό προτείνω…. δεν είναι τίποτα περισσότερο επί της ουσίας από μία ενιαία αστική εταιρεία των δικαστικών επιμελητών του οποιουδήποτε Πρωτοδικείου….».

Όχι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι παραστάσεις του θεάτρου συνεχίζονται με πρωταγωνιστές τους ‘συμμάχους’…

Τα σενάρια τους όμως δεν είναι ‘βγαλμένα από τη ζωή’, αλλά δυστυχώς, για τον κλάδο, από τα κείμενα που είναι γραμμένα στα πρακτικά του συλλόγου και στην ‘κόκκινη γραμμή’…

Έχουν φαίνεται μπερδέψει τον ‘Κόκκινο Κύκλο’ με την ‘κόκκινη γραμμή’….

Η ΠΡΟΣΥΔΕ (‘οι βάρβαροι’) έχοντας εφαρμόσει το νέο μοντέλο λειτουργίας της, συνεχίζει και καταθέτει εγγράφως τις προτάσεις της  στην γραμματεία τις ΟΔΕΕ, κοστολογημένες, με την εισηγητική τους έκθεση, το πλαίσιο εφαρμογής τους και με την τεχνική τους έκθεση.

Μεταξύ των άλλων, μέσα στο 2014 κατατέθηκαν οι κατωτέρω προτάσεις προκειμένου να διατυπώσουν επί αυτών άποψη οι Σύλλογοι:

 • Πρόταση εφαρμογής για τον αθέμιτο ανταγωνισμό
 • Πρόταση εφαρμογής για το άρθρο 51
 • Πρόταση εφαρμογής για το άρθρο 139
 • Πρόταση εφαρμογής για της ηλεκτρονικές επιδόσεις
 • Πρόταση εφαρμογής ηλεκτρονικών επιδόσεων για εξασφάλιση τοπικής αρμοδιότητας
 • Προείσπραξη αμοιβής
 • Μείωση οργανικών θέσεων
 • Ανάληψη νέων δραστηριοτήτων προκειμένου να αυξηθεί η ύλη μας
 • Μείωση της ετήσιας εισφοράς (ταυτότητα)
 • Μείωση εξόδων παράστασης

Βέβαια δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με τα πεπραγμένα του Συλλόγου για το 2014 και ότι ακούσαμε και διαβάσαμε, γιατί βλέπουμε διαφορετικές παραστάσεις ενώ οι ‘σύμμαχοι’ μάλλον βλέπουν τα «ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ» !!!

Και τώρα που οι λάμψεις από τα φλάς τις γενικής συνέλευσης, οι κρότοι της αποτίμησης των ‘σπουδαίων’ πεπραγμένων και τα αστράκια από τα βεγγαλικά για το 2015 έφυγαν από τα μάτια μας και ηρέμησαν τα αυτιά μας, με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσουμε και επίσημα την πρότασή μας σε σχέση με τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις: να υιοθετηθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύγκληση οποιασδήποτε έκτακτης γενικής συνέλευσης, η εκ των προτέρων έγγραφη ενημέρωση (έντυπη, ή ηλεκτρονική) εκ μέρους του εισηγητή των μελών του Συλλόγου, π.χ: ανάρτηση της εισηγητικής έκθεσης και της πρότασης στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και, αν πρόκειται για ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος, κατάθεση στην γραμματεία της Ομοσπονδίας προκειμένου να αναρτηθεί στη ιστοσελίδα της ΟΔΕΕ.

Αυτή την πρακτική ήδη εφαρμόζει η Ομοσπονδία……

Τέλος, επειδή γίναμε αποδέκτες παραπόνων από τον κ. Μήτση, επειδή ζητήσαμε από τη γραμματέα του Συλλόγου τα πρακτικά συνεδριάσεων, σας ενημερώνουμε ότι θα καταθέσουμε επίσημα αίτημα ώστε να παραλαμβάνουμε τα πρακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται κάθε φορά και με τη νόμιμη διαδικασία.

ΥΓ: Επειδή οι διάφορες κίσσες έχουν βγει στα περιστύλια, σας ενημερώνουμε ότι οι ομιλίες των μελών της ΠΡΟΣΥΔΕ από την γενική συνέλευση θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Παράταξης, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για το πραγματικό περιεχόμενο των θέσεων και των προτάσεών μας.

Συναδελφικά,

Ο Γραμματέας

Πέτρος Μακαριάδης

Δεν προκαλεί έκπληξη όλο αυτό. Πάντοτε και παντού ισχύει το αλάνθαστο οτι όταν ακούς πολλά λόγια σκέψου δύο και τρεις φορές καθώς συνήθως όσοι τα λένε αερολογούν. Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι, όλο λάδι και απο τηγανίτα τίποτα και όλα τα συναφή. Αυτοί που δε λένε πολλά όμως και ακόμα περισσότερο αυτοί που λένε καμία φορά και δυσάρεστα πράγματα για τ αυτιά των πολλών, αυτοί είναι οι χρήσιμοι και αυτοί που πάνε την ιστορία παρακάτω. Συγκεκριμένα στον κλάδο μας όλοι όσοι διαθέτουν στοιχειώδη αντίληψη ξέρουν και καταλαβαίνουν ποιοι είναι οι χρήσιμοι και ποιοι είναι εκείνοι που απλά θέλουν να γίνουν αρεστοί.

Μαρία Μπρουζούκη

Μιχάλη,
όποιος διαβάσει τα γεγονότα που αναλυτικά περιγράφεις στο άρθρο σου είναι αδύνατον να μην σκεφθεί πόσο αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, είναι σήμερα να φυλάξουμε τις ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ που έχουμε ορίσει γιατί έχουν φανεί πολλοί ΕΦΙΑΛΤΕΣ στον ορίζοντα και θα τους αντιμετωπίσουμε μόνο ενωμένοι και συνειδητά ταγμένοι σε ένα σκοπό που είναι η σωτηρία του Κλάδου τηρώντας πάντα τις νόμιμες διαδικασίες. Για μας αυτός ο σκοπός δεν είναι καθόλου καταδικασμένος γιατί έχουμε καταλάβει οι ΙΘΑΚΕΣ τι σημαίνουν…..

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)