Διαπιστωτικές Εκθέσεις … ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θεωρώ υποχρέωσή μου να κάνω μία ιστορική αναδρομή και όχι μόνο, για το πώς φτάσαμε σήμερα να έχουμε, μετά από αγώνες 15 και πλέον ετών, έναν νόμο που προσθέτει στο λειτούργημά μας νέα επαγγελματική δραστηριότητα, νέα ύλη που μας δίνει μία νότα αισιοδοξίας και την ελπίδα να ατενίζουμε το μέλλον μας με μια άλλη ματιά.

Συμμετείχα, νεοδιόριστος τότε, στις αρχές του 21ου αιώνα, σε συναντήσεις και διάφορες εκδηλώσεις, με τον αείμνηστο πρώτο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας Εμμανουήλ Γραμματόπουλο, τον άκουγα που αναφερόταν στις διαπιστωτικές εκθέσεις που συνέτασσαν συνάδελφοι μας στο εξωτερικό, μας έλεγε αναφερόμενος σ΄ αυτές, πως: «…είναι η εξέλιξή μας, ….είναι το μέλλον μας, …είναι η πραγματική έννοια του λειτουργήματος του Δικαστικού Επιμελητή ως αρωγού στην απονομή της Δικαιοσύνης», ο οποίος αν και κατέβαλε πάρα πολλές προσπάθειες, όσο διάστημα βρισκόταν στο τιμόνι του Κλάδου, δε του δόθηκε η χαρά της υλοποίησης… θυμάμαι χαρακτηριστικά μας έλεγε: «…θα αναγάγετε το θέμα ως πρώτο στις διεκδικήσεις του Κλάδου».

Πέρασε ο καιρός, πέρασαν τα χρόνια, ο αείμνηστος Γραμματόπουλος, με την επιμονή του είχε καταφέρει να μπολιάσει και τους επόμενους, ευτυχώς θα έλεγα…

Ακολούθησε στην ηγεσία του Κλάδου ο κ. Ευθύμιος Πρεκετές, ο οποίος δε ξέφυγε από το στόχο που είχε τεθεί στην αρχή και προσπάθησε αρκετές φορές με γνωμοδοτήσεις, με παρεμβάσεις σε διάφορους φορείς, όπως τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, αλλά και με αμέτρητα κατατεθειμένα έγγραφα προς όλους τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και τους συνεργάτες τους, να ολοκληρώσει αυτό το όνειρο.

Δυστυχώς δεν επετεύχθη!

Κατάφερε όμως για πρώτη φορά στα χρονικά του Κλάδου, ν΄ αναφερθεί και να προβλεφθεί στη ΚΥΑ που εκδόθηκε το έτος 2008 για το καθορισμό των αμοιβών, ειδική αμοιβή για τις διαπιστωτικές εκθέσεις, διόλου ευκαταφρόνητη θα τολμούσα να πω.

Τότε, αγαπητοί συνάδελφοι έγινε και το πρώτο βήμα, από τα πιο θετικά της περιόδου αυτής, θα ομολογήσω.

Αμέσως μετά τα ηνία της ηγεσίας μας πέρασαν στο Διονύση Κριάρη, η θητεία του οποίου, ήταν σταθμός στη μέχρι τότε πορεία του Κλάδου, ως Πρόεδρος, διοργάνωσε δύο συνέδρια για τις Διαπιστωτικές Εκθέσεις, ένα Παγκόσμιο και μία Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο τότε Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Πεταλωτής και ένας από τους βασικούς  Εισηγητές ήταν ο τότε Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Λυμπερόπουλος, οι οποίοι ανήγαγαν το θέμα στη διάσταση που του άρμοζε, κυνηγώντας το στόχο μας.

Από τα συνέδρια αυτά που με λεπτομέρειες και επιστημονικές αναλύσεις έδιναν το στίγμα για το πώς λειτουργούσε η Διαπιστωτική Έκθεση, στις Χώρες όπου εφαρμοζόταν, τις ανάγκες που εξυπηρετούσε για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, τα θετικά αποτελέσματα που αντλούνταν από τη καθημερινή χρήση της, συντάσσοντας Δημόσιο Έγγραφο, εύχρηστο στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτών, αναδείκνυαν τη χρηστικότητα της εφαρμογής τους και στη Χώρα μας και έτσι συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερα δεδομένα και με συνοδεία πλήθους εγγράφων, εστάλησαν και εκείνη τη περίοδο προς το αρμόδιο Υπουργείο μας και όχι μόνο…

Ο Κλάδος, εκείνη την εποχή, έφτασε πολύ κοντά στην υλοποίησή τους, διαρκώς όμως, οι ιθύνοντες της πολιτείας προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη χρησιμότητά τους, παρόλο των τότε τροποποιήσεων των διατάξεων του Κ.Πολ.Δ. που μας έλυσαν μακρόχρονα προβλήματα.

Διάφοροι κύκλοι έλεγαν, ότι θα σας δημιουργήσει προβλήματα, αντί να επιλύσει, τους φόβιζε, όπως έλεγαν, η μη επαρκής κατάρτιση του Κλάδου!

Απίστευτο αγαπητοί συνάδελφοι!

Δε μείναμε έτσι όμως. Τους πείσαμε και έγινε Νόμος το μεγάλο αβαντάζ για τη συγκεκριμένη διεκδίκησή μας, «το πτυχίο νομικής σχολής» για την εισαγωγή των υποψηφίων νέων συναδέλφων μας, το οποίο, δε σας κρύβω, μας έδωσε επιπλέον όπλα στη φαρέτρα μας, ήρθαμε πιο κοντά στο όνειρο, αλλά δυστυχώς παρέμεινε ακόμη όνειρο…

Το σημαντικότερο, το οποίο από καρδιάς, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, μαζί με το Πρόεδρο κ. Κριάρη, έζησα με τα μάτια μου, πως γίνεται μία διαπιστωτική έκθεση στη Μασσαλία της Γαλλίας, μετά από τροχαίο ατύχημα υλικών ζημιών, μια διαδικασία με απευθείας ανάθεση εντολής από ιδιώτη προς δικαστικό επιμελητή, έτσι το ζητούσαμε και το διεκδικούσαμε κι εμείς τότε.

Ειλικρινά σας λέω, όταν είδα το συνάδελφο να βγάζει μία απλή φωτογραφία και να λέει στο «πελάτη του», θα σας δώσω αύριο το αργότερο την έκθεσή μου, ώστε να την καταθέσετε στην ασφαλιστική σας εταιρεία και να αποζημιωθείτε, τα έχασα!!

Έτσι απλά …

Η Διαπιστωτική Έκθεση από Δικαστικό Επιμελητή στη Γαλλία έχει τέτοια αποδεικτική ισχύ, όσο κανένα άλλο έγγραφο!!

Τη στιγμή εκείνη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατάλαβα τί ήταν αυτό ακριβώς που διεκδικούσαμε χρόνια πριν.

Αποτυπώθηκε στο μυαλό μου και έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου, οι Διαπιστωτικές Εκθέσεις να αποτελέσουν ένα από τα κεκτημένα μας, διότι όχι μόνο θα αναβάθμιζε το Κλάδο μας, όχι μόνο θα αναδείκνυε το λειτούργημά μας, αλλά θα μας άνοιγε διάπλατα πάρα πολλές πόρτες.

Δυστυχώς, την περίοδο από το 2016 έως και το 2019, δεν ασχολήθηκε κανείς από τους διοικούντες στα θεσμικά μας Όργανα με το θέμα, δεν το πίστεψαν ποτέ, δεν το κατάλαβαν ποτέ, το αφήσανε και ατόνησε, με όποιες συνέπειες αυτό και αν σήμαινε…

Θεωρώ όμως, ότι δε θα πρέπει να στεκόμαστε, σε σκιερά, για τη συνεχή ανοδική πορεία του Κλάδου, σημεία.

Φτάσαμε στο 2019 και την ηγεσία του Κλάδου, μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες, ανέλαβε η σημερινή Εκτελεστική Γραμματεία, με Πρόεδρο το Δημοσθένη Τσιριγώτη.

Άμεσα, χωρίς ν’ αφήσουμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη, δέκα μόλις ημέρες, αφότου ο Υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας, τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εμείς συναντηθήκαμε μαζί του, του θέσαμε εκ νέου τις διεκδικήσεις μας, όχι όλες, με απόφαση μας στην Εκτελεστική Γραμματεία τις κατηγοριοποιήσαμε και θέσαμε προτεραιότητες, οι Διαπιστωτικές Εκθέσεις ήταν μέσα σ’ αυτές, βάλαμε το πήχη ψηλά, μοναδικός στόχος μας, να υλοποιήσουμε το όνειρο.

Και το όνειρο έγινε πραγματικότητα, όχι όπως αρχικά (από παλιά) το είχαμε σχεδιάσει και στοχεύσει, αλλά έστω κι έτσι, είναι πλέον γεγονός, οι Διαπιστωτικές Εκθέσεις, ανήκουν από 6 Νοεμβρίου 2020 στον Έλληνα Δικαστικό Επιμελητή, με την ψήφιση του Ν.4745/20 που τροποποιεί το άρθρο 1 του Κώδικα μας, κάνοντας την αντίστοιχη προσθήκη στο έργο μας, μετά από νόμο, δικαστική απόφαση, κατά την άσκηση των καθηκόντων μας.

Και δεν σταθήκαμε εκεί. Ήδη, λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του Νόμου, έλαβε χώρα το ενημερωτικό webinar που οργάνωσε η Ομοσπονδία, παρουσία έγκριτων νομικών και έγινε μια πρώτη ενημέρωση των συναδέλφων για το εύρος και τις πρακτικές εφαρμογές. Η Ο.Δ.Ε.Ε. αποδεικνύει στην πράξη πως τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προκαλεί, τις υποστηρίζει και ως προς την εφαρμογή τους και αυτό μόνο προστιθέμενη αξία προσδίδει στον κλάδο για το χτίσιμο της αξιοπιστίας του απέναντι στην πολιτική ηγεσία. Να είστε βέβαιοι πως θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες. Να είστε επίσης βέβαιοι πως η προσπάθεια για την αναβάθμιση του ρόλου και της εμπέδωσης για την αναγκαιότητα της παρουσίας του Δικαστικού Επιμελητή στην πραγμάτωση της έννομης τάξης στην πολιτική δίκη, δεν σταματά.

Ο Δικαστικός Επιμελητής πλέον, έχει κάθε δικαίωμα να έχει όραμα, ελπίδα και μέλλον, διότι οι καιροί άλλαξαν, τα δεδομένα του επαγγέλματος διαφοροποιήθηκαν, ένας νέος κόσμος ηλεκτρονικός έχει ήδη αρχίσει ν’ ανοίγεται εμπρός μας και οι Διαπιστωτικές Εκθέσεις, εκεί, έχουν άπλετο χώρο να δράσουν.

Με εκτίμηση

Νίκος Αντωνίου

Αντιπρόεδρος ΟΔΕΕ

Δημήτριος Β.Κορδαλής

ΕΥΓΕ !!! Αγαπητέ Νικόλαε,
που θυμάσαι τιμάς και συνεχίζεις να αγωνίζεσαι, για τον Δικαστικό Επιμελητή.-
Ο ΙΔΡΥΤΗΣ της Παράταξής μας, όπως και οι ΗΓΕΤΕΣ [που προαναφέρεις], ΑΞΙΟΙ συνεχιστές αυτού, πέτυχαν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΡΓΑ με την δράση τους, αναβάθμισαν το λειτούργημά μας και έθεσαν τα θεμέλια, ώστε σήμερα ο Δικαστικός Επιμελητής, να ασκεί λειτούργημα και να μην είναι «υπηρέτης».-
Φίλτατε Νίκο, να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι, όπως οι πάνω ΗΓΕΤΕΣ σου ΔΙΔΑΞΑΝ.-

Μαρία Καραγεωργιαδου

Νίκος Αντωνίου: ο συνάδελφος που με τη θετικότητα χτίζει…το άτομο που θα σκεφτεί κάθε φορά να ευχαριστήσει καθέναν που το δικαιούται… η προσφορά του στον κλάδο ανεκτίμητη… Κάποτε τον Οκτώβριο του 2008 έγραψα δημόσια για αυτόν, το επαναλαμβάνω ξανά: Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και τέλος τους νικάς διότι η επιμονή είναι δύναμη και σε συνδυασμό με την υπομονή είναι υπερδύναμη…

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)