Ο ΥΠΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Με έκπληξη μου συνειδητοποιώ ότι άνθρωποι και παρατάξεις που θέλουν να Ο ΥΠΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥηγηθούν στον  κλάδο, που πεισματικά ζητούν την ψήφο μας, που περιστασιακά εμφανίζονται ως επικριτές των πάντων και των όλων, και επιλεκτικά ως σωτήρες και απελευθερωτές του κλάδου,  δεν έχουν κανένα πρόγραμμα κανένα σχέδιο, αλλά και καμία σκέψη, διαφορετική, τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα για αυτούς τα τελευταία 4-5 χρόνια. Βέβαια στο λεξιλόγιό τους έχουν προστεθεί τώρα λέξεις όπως «αντιμνημονιακό», «αγώνας», «αντεργατικό», «μάχη», «κλαδικά ζητήματα», «αντιδημοκρατικό», «αντισυνταγματικό» κ.α.

Όμως η λογική τους είναι όλα αυτά τα ζητήματα αφορούν την υπόλοιπη κοινωνία, αφορούν άλλους κλάδους που πλήττονται από την λιτότητα της εποχής και από μία Τρόικα η οποία ράβει και ξηλώνει κυρίως, ότι θέλει όπως θέλει χωρίς να ρωτάει και να  λογοδοτεί. Σύμφωνα με την λογική τους, εμείς ως Κλάδος δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα, είμαστε στο απυρόβλητο, είμαστε «αόρατοι» για ολόκληρη την κοινωνία και την νέα τάξη πραγμάτων που αντιλαϊκά επιβάλλεται στην χώρα μας. Εμείς έχουμε ΦΕΚ – Αμοιβές με Προεδρικό Διάταγμα ακούω συνεχώς. Και οι χιλιάδες απολυμένοι άνεργοι σήμερα για τους οποίους θλιβόμαστε, με κάποιο τέτοιο ΦΕΚ είχαν διοριστεί, με κάποια ανάλογη Υπουργική απόφαση, και οι μισθοί όσων παρέμειναν στο Δημόσιο, πάλι με κάποιο νέο ΦΕΚ συρρικνώθηκαν στα επίπεδα που είναι σήμερα. Στον Ιδιωτικό τομέα όπου δεν υπάρχει βέβαια ΦΕΚ, γίνεται η σφαγή των μυρίων, επικρατεί ο Νόμος της Ελεύθερης Αγοράς !!!

Εμείς όμως, οι Δικαστικοί Επιμελητές έχουμε ΦΕΚ .

Επειδή ο προηγούμενος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Διονύσης Κριάρης, και εξέχων μέλος της ΠΡΟΣΥΔΕ, έδρασε έγκαιρα και έγκυρα, εξοστρακίσαμε (ως παράταξη), τα πυρά της Τρόικας, σε πολλά θέματα αλλά κυρίως, δεν άνοιξε το επάγγελμά μας, δεν μειώθηκαν οι αμοιβές μας, και δεν συρρικνώθηκε η  ύλη μας. Χαρακτηριστική και βαρυσήμαντη η δήλωσή του (κ. Κριάρη) στην τελευταία  Έκτακτη Γενική Συνέλευση, «Εγώ είμαι αυτός, χάριν του οποίου λέγεσθε ΣΗΜΕΡΑ, Δικαστικοί Επιμελητές», μετά από αυτό σιγή ….. Προς μεγάλη μου έκπληξη, κανένας αντίπαλος συνδικαλιστής δεν τον αμφισβήτησε ή διαφώνησε μαζί του, σε μία όντως ιδιαιτέρα φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Τώρα όσο αφορά τα περί ψευδών δηλώσεων, πλαστών εγγράφων και ουτοπικών καταστάσεων, από μεριάς της ΠΡΟΣΥΔΕ, ας είμαστε σοβαροί, το βλέπουμε ακόμα και τώρα πώς το Δημόσιο έκανε κατασχέσεις εις χείρας των τραπεζών ηλεκτρονικά, οι Τράπεζες προτείνουν σε σχέδιο νόμου να καταργηθεί η Περίληψη το Πρόγραμμα πλειστηριασμού, υποψήφιοι Πρόεδροι Δικηγορικών Εκλογικών Συνδυασμών, έχουν στο Πρόγραμμά τους την κατάργηση επιδόσεων από Δικαστικούς Επιμελητές σε Δημόσιες Υπηρεσίες όπου υπάρχει Πρωτόκολλο, την απελευθέρωση των αμοιβών μας και των οργανικών θέσεών μας. Αυτά είναι αναρτημένα σε όλο το διαδίκτυο.

Εμείς όμως έχουμε ΦΕΚ.

Η αλήθεια βρίσκεται μπροστά μας, οι Δημόσιες Υπηρεσίες δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος του Δικαστικού Επιμελητή, σε μία εποχή που κάνουν ράλι για την αύξηση των εσόδων και την στήριξη του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αποτέλεσμα ή καθυστερούν υπερβολικά την πληρωμή των νομίμων αμοιβών μας ή το ποιο ανησυχητικό είναι ότι ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να κάνουν την δουλειά τους χωρίς Δικαστικούς Επιμελητές.  Επίσης οι Ιδιώτες δηλαδή η κοινωνία, έχει πλέον αποδεκατιστεί από την ανεργία την συνεχή συρρίκνωση των μισθών και συντάξεων και την υψηλή φορολογία. Ακολουθούν οι άμεσοι συνεργάτες μας οι δικηγόροι έχοντας ανοίξει παντελώς το επάγγελμά τους, έχοντας μειωθεί οι αμοιβές τους αλλά και την  πρόταση της τρόικας για σχεδόν απελευθέρωση των αμοιβών τους (κατάργηση κατώτατου ορίου αμοιβής τους), αλλά και την επιβολή ΦΠΑ επί των τιμολογίων τους, δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους Δικαστικούς Επιμελητές τους, καθώς και αυτοί με την σειρά τους δεν μπορούν να εισπράξουν από τους πελάτες τους.  Οι Συμβολαιογράφοι, και αυτοί δέχονται τις πιέσεις της τρόικας για περικοπές των δικαιωμάτων τους, τώρα για τα μισθολόγια Δικαστικών υπαλλήλων δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθώ, είναι γνωστές οι περικοπές.

Εμείς όμως, οι Δικαστικοί Επιμελητές έχουμε και εμμένουμε στο ΦΕΚ.

Ο Προβληματισμός της ΠΡΟΣΥΔΕ ξεκίνησε πριν από 5-6 χρόνια δηλαδή την εποχή των «παχιών αγελάδων», όταν με κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας ζητήθηκε ο εξορθολογισμός των αμοιβών μας, ο ευκολότερος υπολογισμός τους και η δικαιότερη τοπικά κατανομή τους, (δηλαδή οι ακριτικές περιοχές να μην επιβαρύνονται υπερβολικά λόγο χιλιομετρικών αποζημιώσεων). Πάνω σε έργο εκείνης της εποχής βασίζεται και το τετραζωνικό σύστημα αμοιβών που προτείνουμε. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η Παράταξη ήταν που πανηγύριζε την επιτυχία αυξήσεων των αμοιβών μας επί σειρά ετών. Ότι το σημερινό ΦΕΚ είναι επιτυχία της ΠΡΟΣΥΔΕ και των ηγετών αυτής.

Σήμερα ανησυχώ ιδιαίτερα όταν ακούω συνδικαλιστές να λένε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα…. Η στασιμότητα με φοβίζει …. «Αφήστε το αυτό το θέμα δεν το ακουμπάμε» ή «τόσα χρόνια έτσι γίνεται, γιατί να το αλλάξουμε?», ή «θα….. το δούμε». Κοιμήσου εσύ και η τύχη σου θα δουλέψει ……

Έχουμε ΦΕΚ….

Μαζί με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ένωση, εκτός από το κοινό νόμισμα, τη δρομολόγηση της νομικής ενοποίησης, τον κοινό Ευρωπαϊκό εκτελεστό τίτλο αναθεωρούνται συνεχώς το επίπεδο σπουδών, των αμοιβών, και των αρμοδιοτήτων, όλων των νομικών επαγγελμάτων.

Δεν προτείνουμε χαμηλότερες αμοιβές από τις ισχύουσες, αλλά τον μέσο όρο μεταξύ παραλαβής και θυροκόλλησης εγγράφου ανά περιοχή. Έχει συμβεί σε όλους σας, να σας ερωτά δικηγόρος πόσο να βάλω ότι κοστίζει η επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση ? (Για κεφάλαιο ευρώ…. Για τόκους ευρώ …., Για έξοδα επίδοσης …..?). Θα σκεφτείτε αν του πώ πχ. 25 ευρώ για κέντρο και θυροκολλήσω πάνε 15 ευρώ κλάφτα…… Αν πάλι του πω 40 και είναι παραλαβή ? Τότε ο οφειλέτης μπορεί να του κάνει ανακοπή για την παραπάνω αμοιβή μου…… Οπότε οποιοσδήποτε λογικά σκεπτόμενος Δικαστικός Επιμελητής θα πει ένα μέσο όρο. Αυτό κάναμε και εμείς στην ΠΡΟΣΥΔΕ.

Τώρα, αν συμφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση (δηλαδή πάει ξεχνάμε το ΦΕΚ ως ισχύει σήμερα), αλλά διαφωνούμε με το αν θα είναι 30€ ή 40€ ή 50€ η κατώτατη επίδοση, αυτό είναι θέμα προς συζήτηση και διαβούλευση  μεταξύ μας, με γνώμονα όμως να πληροί τους λόγους για τους οποίους το κάνουμε καθώς και τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και της τρόικας.  (να είναι μία ρεαλιστική πρόταση, η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή).

Η κοινωνία γύρω μας αλλάζει, και είτε το θέλουμε είτε όχι θα μας συμπαρασύρει, γι’ αυτό θα ήταν καλό εκ των προτέρων να χαράξουμε τουλάχιστον την λιγότερο επίπονη και την πιο εύρυθμη πορεία που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να αποφύγουμε το φιλελεύθερο δόγμα της τρόικας δηλαδή την πλήρη απελευθέρωση των αμοιβών μας και την ελεύθερη διαπραγμάτευση αυτών, αυτό θα ήταν και το τέλος του κλάδου μας, και θα στερούσε κάθε ίχνος δημοσίου λειτουργήματος από το επάγγελμά μας.

Πάνω σ’ αυτήν την λογική η ΠΡΟΣΥΔΕ είναι η μόνη παράταξη που συνειδητά τολμά και προτείνει την αναδιάρθρωση των αμοιβών μας, σε συνδυασμό με ενεργοποίηση του άρθρου 139, του άρθρου 51 του Κώδικά μας, του ηλεκτρονικού βιβλίου επιδόσεων, αλλά και όποιου άλλου πρόσφορου μέτρου προταθεί ή κριθεί αναγκαίο για την αναδόμηση του λειτουργήματός μας).

Βασίλης Χρήστου

 

Υστερόγραφο:  Όμως αν αναζητάτε το αληθινό συμφέρον της πολιτείας θα έπρεπε να προσέχετε περισσότερο εκείνους που διαφωνούν μαζί σας παρά εκείνους που συμφωνούν για να σας ευχαριστήσουν…

 

Ισοκράτης

Μαρία Μπρουζούκη

Βασίλη, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, όπως πιστεύω και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, πως οι κίνδυνοι για την ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση για το επάγγελμά μας είναι τεράστιοι κυρίως μετά την εισβολή της Τρόικας αλλά δυστυχώς πολλοί κλείνουν τα μάτια και τ’ αυτιά τους μπροστά τους, πράγμα αδιανόητο κυρίως για συνδικαλιστές που πρωτίστως πρέπει να προσπαθούν να μας διαφυλάξουν απ’ αυτούς και να προσπαθούν με καίριους ελιγμούς να τους αντιμετωπίσουν. Θεωρώ πως η ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. έχει αυτή την ικανότητα λήψης αποφάσεων η οποία φαίνεται από το ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι πρέπει να κάνουμε και με ποιό τρόπο για να είναι προς το συμφέρον του Κλάδου και οι προτάσεις μας στοχεύουν σωστά και είναι ρεαλιστικές γιατί όποιος σπεύδει να αποφύγει μια μικρή απώλεια του παρόντος οφείλει να εξετάσει μήπως συμβεί το χειρότερο στο μέλλον και εμείς αυτό ακριβώς κάνουμε. Πιστεύω πως όλοι οι συνάδελφοι τελικά θα το κατανοήσουν (ελπίζω πριν να είναι πολύ αργά) και δεν θα ακολουθήσουν αυτούς που τους υπόσχονται μεγάλα ενώ δεν μπορούν ούτε τα μικρά να υλοποιήσουν. Γιατί ο ρόλος των θεσμικών μας Οργάνων είναι κυρίως να προλαβαίνουν τις εξελίξεις και όχι να τρέχουν ξοπίσω τους……….

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)