Εύ σοι το μέλλον έξει, άν τό παρόν εύ τιθής

«Εύ σοι το μέλλον έξει, άν τό παρόν εύ τιθής»

(Ισοκράτης)

 

 Αγαπητοί συνάδελφοι,

 Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε έναν διαδικτυακό ‘πόλεμο’ που διεξάγεται στην ιστοσελίδα της παράταξής μας και στον οποίο οι αντιμαχόμενοι χρησιμοποιούν όλα τα όπλα τους με στόχο να μας πείσουν ότι για την κατάντια του κλάδου πάντα έχει την ευθύνη κάποιος άλλος εκτός από αυτόν που γράφει ή κάνει το σχόλιο. Οι μισοί χαρακτηρίζουν τους άλλους μισούς ανεπαρκείς και τους εαυτούς τους αυθεντίες, επομένως την ίδια στιγμή άπαντες είναι ανεπαρκείς και αυθεντίες ταυτόχρονα!!!

 Μπορεί ο καθένας να μιλήσει και να αντιδράσει όσο θέλει – απόλυτο και αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα -, την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι δεν έχουν κατορθώσει να εκφράσουν ολοκληρωμένες προτάσεις, ότι το έλλειμμά τους αυτό βοά….

 Και αυτό το έλλειμμα αναδεικνύει γλαφυρά ότι μόνον η ΠΡΟΣΥΔΕ παρουσίασε συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα και ότι τα στελέχη της είναι ικανά να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου.

 Τις προτάσεις αυτές τις παρουσιάσαμε, τις εξηγήσαμε, τις θέσαμε σε διαβούλευση, ζητήσαμε επανειλημμένα την άποψη, τη γνώμη και τις διορθώσεις όλων των συναδέλφων, και η νέα Διοίκηση απλά τις απέρριψε, χωρίς άλλο σχέδιο, χωρίς άλλο όραμα, χωρίς καμία αντιπρόταση.

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 Ο κλάδος δεν είναι οικόπεδο να ανήκει σε κάποιους από εσάς.

 Ταυτόχρονα, κλάδος χωρίς μνήμη δεν έχει μέλλον.

 Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι η επαγγελματική μας απαξίωση και η οικονομική μας ανέχεια δεν έχουν παράταξη, δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν διαχωριστικές γραμμές.

 Η κλασική συνήθεια των Ελλήνων αναβιώνει σε έναν επαγγελματικό κλάδο που αποτελείται μόνο από 2.150 άτομα…. και δεν είναι άλλη από τον ΔΙΧΑΣΜΟ!!!

 Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι ίδιοι!!!

 Αν ρίξουμε μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ότι πολλά από τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο επάγγελμά μας είχαν προβλεφθεί από την ΠΡΟΣΥΔΕ και ότι είχαν προταθεί οι ανάλογες λύσεις, καθώς καταθέσαμε έγκαιρα τις προτάσεις μας.

 Για να μην κουράζω και να μην επαναλαμβάνομαι μονότονα, θα αρκεστώ να αναφέρω μερικά από τα στοιχειώδη πράγματα που έπρεπε να έχει κάνει ο κλάδος, που αποτελούν ταυτόχρονα και τις κυριότερες προτάσεις-στόχους μας:

Α. Ψηφιοποίηση του κλάδου ( Μητρώο, Ηλεκτρονικές υπογραφές, Ηλεκτρονικές επιδόσεις με εξασφάλιση τοπικής αρμοδιότητας, Ηλεκτρονικό βιβλίο)

Β. Επεξεργασία αμοιβών ΚΕΔΕ.

Γ. Νέα Ύλη

Δ. Πάταξη αθέμιτου ανταγωνισμού

Ε. Άρθρο 51, άρθρο 139

Ζ. Επιμορφωτικά σεμινάρια και πολλά άλλα… όπως αυτά αναφέρονται στο στρατηγικό πλαίσιο δράσης 2016-1019 – άξονες έργου, στόχοι, προτάσεις -.

 Οι προτάσεις, λοιπόν, υπάρχουν, έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα δημόσια και στα θεσμικά όργανα και αναμένουν κάποιον να τις υλοποιήσει!

 Είναι προφανές, κατά την άποψή μου, ότι η ΠΡΟΣΥΔΕ θα μπορούσε με μεγάλη αποτελεσματικότητα να υλοποιήσει τις παραπάνω προτάσεις, αφού όμως η παράταξή μας δεν είναι στην διοίκηση για να αναλάβουν τα στελέχη της την ευθύνη της υλοποίησης τους, προκαλούμε και επιτρέπουμε στους διοικούντες να τις αξιοποιήσουν και τους δηλώνουμε ότι θα σταθούμε και στο πλευρό τους!

 Αποδεχόμενος κάθε καλόπιστη κριτική, από το βήμα αυτό θα προκαλούσα οποιονδήποτε επικριτή να μιλήσει και να ασκήσει κριτική όχι τόσο για πιθανές ελλείψεις που υπάρχουν στο κατατεθειμένο πρόγραμμα της ΠΡΟΣΥΔΕ, αλλά κυρίως για το κατά πόσο η παράταξη αυτή σφάλλει στις κύριες κατευθύνσεις που έχει επιλέξει για το αύριο του κλάδου και πόσο σφάλλει στην προσπάθειά της να υπερασπισθεί τον νέο – ειδικά – συνάδελφο, εκείνον που δεν έχει δουλειά.

 Οι προτάσεις μας και οι στόχοι της ΠΡΟΣΥΔΕ επικεντρώνονται στην προσπάθεια να μην γίνουν ακόμη περισσότερο φτωχότεροι οι συνάδελφοι, να μην υπαλληλοποιηθούν οι νέοι, μέσα από έναν κλάδο που λυμαίνονται τα συμφέροντα.

 Η δημοκρατική μου ευαισθησία μου επιβάλλει να ακούω και να σέβομαι όλες τις απόψεις, ακόμη και εκείνες που θέλουν τον νέο συνάδελφο εκτός αγοράς εργασίας για να μην θιγούν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιμελητών και των εταιρειών τους.

 Φανταστείτε, κύριοι συνάδελφοι, πόλωση που θα υπάρξει στην αγορά εργασίας εάν γιγαντωθούν οι εταιρείες διαχείρισης, εάν υπογραφούν τα ιδιωτικά συμφωνητικά που προωθούνται με τις ευλογίες κάποιων υψηλά ιστάμενων θεσμικά, παρασύροντας τους επιμελητές σε πειθαρχικά αδικήματα.

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 Πολλοί από εσάς ψηφίσατε Πρόεδρο χωρίς πρόγραμμα, όραμα για τον κλάδο μόνο και μόνο για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και επιθυμιών.

 Κύριοι της Διοίκησης, έχετε ήδη κακοφορμίσει και στον χρόνο που βρίσκεστε σε θέσεις ευθύνης, έχετε φέρει τον κλάδο πολλά χρόνια πίσω.

 Είστε οι τελευταίοι που δικαιούστε να δίνετε μαθήματα σε μια παράταξη που κράτησε τον κλάδο ψηλά την στιγμή που δεν έχετε καταθέσει ποτέ ούτε μία πρόταση για το σύνολο του κλάδου.

 Ήρθε, λοιπόν, η ώρα η ηγεσία της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου να κάνει το καθήκον της και να οδηγήσει τον κλάδο σε μελλοντικές εξελίξεις που θα διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και την οικονομική επιβίωση των Δικαστικών Επιμελητών, κάνοντας πράξη το παραπάνω γνωμικό του Ισοκράτη, δηλαδή ‘θα έχεις καλό μέλλον, αν πράξεις καλά στο παρόν’.

 Στην περίπτωση όμως που η ηγεσία αυτή δεν μπορεί ή είναι ανεπαρκής…… δεν είναι ντροπή να παραιτηθεί!!!

Με εκτίμηση

Ο Γραμματέας

Μιχάλης Κανέλλος

Πέτρος Μακαριάδης

Δε θέλουν το ηλεκτρονικό βιβλίο για να μειοδοτούν και να φοροδιαφεύγουν. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις. Τόσο απλό είναι. Οπότε ας αποφασίσουμε τι θέλουμε και ας σταματήσουμε να κυνηγάμε την ουρά μας για να περάσει η ώρα. Όποιος δεν το θέλει ή δεν το δρομολογεί είναι υπόλογος και είπαμε για να καταλαβαινόμαστε ή μειοδότης ή φοροφυγάς ή και τα δύο.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)