ΣΤΑ ΣΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ “ΣΥΜΜΑΧΙΑ”

image2Θα ήθελα να επανέλθω στις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου, γιατί πλέον έχει πληρωθεί ο χρόνος, και τα γεγονότα είναι τόσο ξεκάθαρα που μπορούν να αποδοθούν οι ακριβείς ευθύνες στους συγκεκριμένους υπαίτιους.

Και θα ξεκινήσω όχι με την πρώτη με το άρθρο 51, που και αυτή την σαμποτάρατε, αλλά την δεύτερη Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Εκεί όπου μας παρουσιάσατε και την παράταξή σας την ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Εκεί λοιπόν είπατε ότι ήταν σκευάσματα του Διονύση Κριάρη και του Θύμιου Πρεκετέ, οι επιστολές της τρόικας προς το Υπουργείο, που αφορούσαν, απελευθέρωση των θέσεων, την άρση του Γεωγραφικού περιορισμού άσκησης των καθηκόντων μας, και πλήρη απελευθέρωση των αμοιβών μας. Μας διαβεβαιώσατε ότι μιλήσατε με το Υπουργείο και ότι δεν έχει ανακινηθεί κανένα τέτοιο θέμα, και ότι ο σκοπός τους ήταν η εξυπηρέτηση των τραπεζών, με την θέσπιση ενός πολυζωνικού συστήματος αμοιβών. (αφού προηγουμένως το είχατε υπερψηφίσει, λέγοντας κάτι και για “κολοτούμπες”).

 Πολύ γρήγορα όμως διαψευθήκατε οικτρά. Όλοι οι Δικαστικοί Επιμελητές στην Ευρώπη αντιμετώπιζαν το ίδιο σοβαρό πρόβλημα, (το οποίο δεν υπήρχε κατά εσάς και ήταν κατασκευασμένο). Οι Δικαστικοί Επιμελητές σε Ισπανία, Γαλλία κ.α. κατέβαιναν σύσσωμοι σε μαζικές απεργίες για τους ανωτέρω λόγους. Εν συνεχεία σε μικρό χρονικό διάστημα το Υπουργείο μας έστειλε επιστολή να δώσουμε διευκρινήσεις για αυτά τα θέματα στην τρόικα. Την συνέχεια φαντάζομαι την ξέρετε. Η τρόικα απαίτησε ευθέως την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός μας, το άνοιγμα των θέσεων, την ελεύθερη διαπραγμάτευση των αμοιβών μας, και την άρση του Γεωγραφικού περιορισμού. Προτάσεις τις οποίες βεβαίως πρώτοι χαιρέτησαν οι συνεργάτες μας οι Δικηγόροι, και βούιξε όλο το διαδίκτυο. Μήπως αυτοί και το Υπουργείο και η Τρόικα και το Δ.Ν.Τ, όλοι ήταν βαλτοί του κ. Κριάρη και του κ. Πρεκετέ?

Τότε πώς αντιδράσατε τί κάνατε κ. Πρόεδρε? Μήπως θυμηθήκατε ότι ήσασταν αναρμόδιος για τέτοια θέματα αμοιβών και θέσεων, και δεν ασχοληθήκατε? Μήπως και δικαίως απευθυνθήκατε σε όλους αυτούς και τους ανακοινώσατε ότι εγώ δεσμεύομαι με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και λέω ΦΕΚ, αυτό κατάφερε η πολιτική μου επί του θέματος? (σε τέτοιο αδιέξοδο βάλατε τον εαυτό σας…!) Ή μήπως εμμείνατε στην άποψή σας να μην κάνουμε τίποτα, δεν είναι καιροί να ανακινούμε τέτοια θέματα, καλύτερα να τους πούμε ότι πήγαμε ετήσια κρουαζιέρα στην Καραϊβική και ότι θα τους απαντήσουμε όταν θα γυρίσουμε…!

Ευτυχώς και πάλι η ΠΡΟ.ΣΥ.ΔΕ. και ιδίως οι άνθρωποι που εθίγησαν περισσότερο και κατασυκοφαντήθηκαν σε εκείνη την Γενική Συνέλευση, έτρεξαν να περισώσουν ότι το περισσότερο μπορούσαν, και η ανωτερότητα τους φαίνεται στο ότι κάλεσαν και τον κ. Χαλκιαδάκη και τον κ. Μήτση, ώστε να πάει στο Υπουργείο ο κλάδος συστρατευμένος.

Βέβαια ας μην αυταπατόμαστε η Πρόεδρος της Διεθνούς ενώσεως έσωσε την παρτίδα με την τρόικα ή τους θεσμούς αν θέλετε. Ο κ. Πρεκετές είχε αυτή την ιδέα – δούρειο ίππο και τελικά αποδείχθηκε σωτήρια σε συνδυασμό όμως με το Πτυχίο Νομικής, το οποίο μόλις το πληροφορήθηκε η Πρόεδρος της Διεθνούς απέκτησε ένα άσσο στο μανίκι της και έναν άλλο αέρα διαπραγμάτευσης. Τα αποτελέσματα γνωστά. Σε ποιους θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και αυτό γνωστό θέλω να ελπίζω!

Εσάς όμως δεν σας άκουσα να λέτε πουθενά ότι, κατ’ ανάγκη πεισθήκατε, ότι σας παρασύραμε, οτιδήποτε άλλο κακό, παρά μόνο στην πρωτοχρονιάτικη επιστολή σας το παρουσιάζατε ώς επίτευγμα (αμοιβή σε ζώνες), και καλούσατε όλους τους συναδέλφους να το τηρήσουν πιστά και με ευλάβεια, και τους ενημερώνατε ότι στο εγγύς μέλλον θα εδραιώσετε και την προείσπραξη που από τόσα χρόνια πριν οργανώνατε, αλλά είχατε πάρα πολλά και άλλα πιό σοβαρά να κάνετε και την θυμηθήκατε τώρα πάλι που χαλαρώσατε……….! (Βέβαια ούτε κολοτούμπα για τις αμοιβές σε ζώνες που τελικά επιτεύχθηκαν έχουμε δεί. Αναμένουμε και αυτήν την προεκλογική σας δέσμευση…..!)

Η ωμή αλήθεια κ. Πρόεδρε είναι ότι γράψατε κανονικά, όλους εκείνους τους συναδέλφους που ΣΑΣ τίμησαν με την παρουσία τους ΚΑΙ ΣΑΣ δέσμευσαν με την απόφαση εκείνης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που ΕΣΕΙΣ διοργανώσατε. Ξεχάσατε την ηρωική απόφαση του ΦΕΚ, που εσείς ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΑΤΕ και τρέξατε ως “ποντικός”, πρώτος να εγκαταλείψετε το πλοίο που βούλιαζε (και εννοώ την πολιτική – τακτική σας), και να επιβιβαστείτε με ασφάλεια στο πλοίο της ΠΡΟΣΥΔΕ, και εν συνεχεία τολμάτε να καπηλεύεσαι και να οικειοποιήσθε και το έργο της.

Μα καλά πιστεύεται ότι ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι είναι αφελείς? Πιστεύεται ότι δεν έχουνε μνήμη? Πιστεύεται ότι είστε τόσο επιδέξιος στο να καλύπτετε τις αδεξιότητές σας?

Όμως ποιος ή ποιοί κινούσαν τα νήματα πίσω από εκείνες τις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις?

Ποιοί δεν θα ήθελαν να δίνουν μέρισμα στις επιδόσεις από τις τράπεζες? και ποιοί δεν θα ήθελαν να το καρπώνονται αυτό το μέρισμα οι πιό αδύναμοι και νέοι συνάδελφοι? Μα και φυσικά οι μεγαλοεπιμελητες μειοδότες. Την συνέλευση αυτή την οργάνωσε ή Προσυδε για την εφαρμογή του μερίσματος και στις επιδόσεις, όμως δεν είχε καμία τύχη, όπως τύχη δεν είχε ο έλεγχος που θα άρχιζε σε τέτοιους μεγαλοεπιμελητές από τον Σύλλογο.

Αναπάντεχα ο νύν Πρόεδρος του Συλλόγου αποφάσισε την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (….για να μην ξεχνάμε…) της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και την απόσχισή του από την ΠΡΟ.ΣΥ.ΔΕ.

Το αποτέλεσμα να μην παρθεί ποτέ καμία απόφαση για το 51 που ήταν και προεκλογική δέσμευσή ΤΟΥ, και να μην διενεργηθεί ποτέ κανένας έλεγχος.

Τώρα μετά από δύο γεμάτα χρόνια Προεδρίας ΤΟΥ, ξέρετε πλέον συνάδελφοι ποιός την σαμποτάρισε, και γιατί δεν επανέλαβε ποτέ, με καμία ολοκληρωμένη μελέτη και με κανένα χειροπιαστό τρόπο εφαρμογής της, πρόταση για το άρθρο 51.

Στην δεύτερη Έκτακτη Γενική Συνέλευση το ΦΕΚ εκείνο εξυπηρετούσε τους μεγαλοεπιμελητές για πολλούς λόγους. οι κυριότεροι 1) όλοι οι άλλοι είμασταν ακριβότεροι, ενώ εκείνοι φθηνότεροι, έτσι άνετα μειοδοτούσαν εις βάρος μας. 2) Κάποιοι συνάδελφοι εξ ανάγκης στρογγύλεψαν- ωραιοποίησαν τις αμοιβές του τότε ΦΕΚ, αυτό έδινε διαρκή άλλοθι στους κατ εξακολούθηση μειοδότες στο ότι μαζί με αυτούς παρανομούσαν και άλλοι, το πόσο ή το ποσό δεν έχει σημασία, το αδίκημα είναι το ίδιο. και 3) το κυριότερο ήταν ότι εκείνη την εποχή είχαμε αναρτήσει το πρόγραμμα της προσυδε με τις αμοιβές σε ζώνες, με την προείσπραξη όλης της αμοιβής, το ηλεκτρονικό βιβλίο, την αναγραφή της αμοιβής μας στις εκθέσεις επιδόσεως, το όλο πακέτο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, και την μελέτη για το άρθρο 51 και άρθρο 139, αυτό δεν βόλευε τους μεγαλοεπιμελητες μειοδότες, προτιμούσαν την ασάφεια και πολυπλοκότητα του ΦΕΚ, ώστε να μην μπορεί να εφαρμοστεί τίποτα από αυτά.

Ακόμα και τώρα με το πολυζωνικό σύστημα για να μην μπορεί να γίνει πάλι η εφαρμογή της προείσπραξης η ΣΥΜΜΑΧΙΑ άρχισε να ερμηνεύει το νέο ΦΕΚ κατά βούληση προτρέποντας συναδέλφους να προσθέτουν στην αμοιβή τους μάρτυρες, εισιτήρια, έξοδα συστημένων, για να συνεχιστεί το μπάχαλο, και με το ισχύον σύστημα, και να μην μπορεί να εφαρμοστεί πάλι η προείσπραξη.

Και αφού έχουν εδραιωθεί στην θέση του Προέδρου και των άλλων θέσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου με τις πλάτες άλλων, με τις ψήφους της ΠΡΟΣΥΔΕ, και ενώ δεν καταδέχονται την ΠΡΟΣΥΔΕ ως παράταξη και την συκοφαντούν με κάθε ευκαιρία, αποδέχονται τις ψήφους της και τα οφίτσια που αυτή τους έδωσε απλόχερα, και δεν παραιτούνται.

Εν συνεχεία αφού σε τίποτα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την προσυδε, αρχίζουν και κατασκευάζουν “το πελατειακό κράτος τους”, και σε αυτό είναι καλύτεροι από εμάς, και είναι καλύτεροι σε αυτό από εμάς, γιατί πρέπει να είσαι χειρίστου είδους συνδικαλιστής για το καταφέρεις. Εμάς η ηθική μας δεν μας το επιτρέπει αυτό. Η ακόμα καλύτερα εμάς το πρόγραμμά μας είναι τόσο προσεγμένο και σημαντικό για τον κλάδο που δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε τέτοιες πρακτικές “μικρο-εξυπηρετήσεων”, δεν θα μπορούσαμε άλλωστε.

Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε καταστρέψει όλο τον κλάδο και να μην επιμέναμε στο πτυχίο νομικής σχολής, για να διορισθούν τα παιδιά κάποιων συναδέλφων. Πράγμα το οποίο ο κ. Πρόεδρος του Συλλόγου μάχεται ακόμα και σήμερα και παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου, και παρά την σωτηρία μας από αυτό στην διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μάλιστα άκουσα φήμες ότι υπάρχουν ακόμα βιβλία ασκουμένων στον Σύλλογό μας και ότι υπάρχουν και εγγεγραμμένοι για την συμμετοχή τους στον προσεχή διαγωνισμό.

Ακόμα και με όχημα τις αποχές του Συλλόγου, κάποιο σύμβουλοι κάνουν προεκλογικό αγώνα, και απ’ ότι φαίνεται κάνουν και τα στραβά μάτια στις άδειες αν τους τάξεις ότι θα τους ψηφίσεις.

Μάλιστα με διαπλεκόμενους δικαστικούς επιμελητές από τις γνωστές μεγαλοεταιρείες δικαστικών επιμελητών, όπως αποδεικνύεται έχουν ιδιαίτερη σχέση, ελευθέρας, για κάθε πράξη ακόμα και εν μέσω αποχής. Πώς μπορεί κανείς να εκλάβει το επείγον μίας εκτέλεσης έξωσης και την παροχή της σχετικής άδειας? Τί είναι, κατάσχεση σε πλοίο που μπορεί να φύγει, κατάσχεση ακινήτου που μπορεί να πωληθεί, κατάσχεση κινητών που μπορεί να μετακινηθούν και χαθούν? Όχι είναι μία εκτέλεση για έξωση, και εκεί ο Σύλλογος έδωσε άδεια, καταστρέφοντας και το κοινωνικό προφίλ του που κάθε φορά προσέχουμε ιδιαίτερα, (να φαινόμαστε άνθρωποι πάνω από όλα). Και βέβαια αυτή έφτασε στα αυτιά μας, ποιός ξέρει πόσες άλλες τέτοιες άδειες, σε ποιούς, αλλά και γιατί έχει δώσει ο Σύλλογος?

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτω είναι προφανείς. Δυστυχώς το χρονικό περιθώριο της θητεία ΣΑΣ δικαίωσε τα λεγόμενα της ΠΡΟΣΥΔΕ, και καταρρίπτει περίτρανα κάθε απόπειρα συγκάλυψης των σκοπιμοτήτων σας.

Τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε, θα σας θέτουν διαρκώς σε δυσμενή θέση, ενώ η συνδικαλιστική απειρία σας είναι ικανή να διασύρει όλο τον κλάδο σε νέες περιπέτειες.

Ελπίζω στις επερχόμενες εκλογές οι Συνάδελφοι να θέσουν εσάς προ των ευθυνών σας, και να αναδείξουν και πάλι την ΠΡΟΣΥΔΕ ως κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο μας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΟΥΖΟΥΚΗ

Γιώργο, σημαντική η βοήθειά σου στην αποκατάσταση της αλήθειας και σ’ ευχαριστούμε. ‘Ετσι, επειδή η αλήθεια πρέπει κάποτε να λέγεται και ευτυχώς που τα γραπτά μένουν για να μας τη θυμίζουν. Εμένα όμως μου έμεινε μια απορία αξιότιμε συνάδελφε κ. Χαλκιαδάκη. Να δεχτώ ότι θες προεκλογικά να αβαντάρεις τον εαυτό σου γράφοντας ανακρίβειες, αλλά να αβαντάρεις και τον Πρόεδρο του Συλλόγου??? Μήπως τελικά το σενάριο περιλαμβάνει “συμμαχία”, συγκυβέρνηση”, “συνωμοσία” και τελικά “συμπαιγνία”??? ΣΥΜμαζευτείτε λίγο!!!!

Γιώργος Γρηγόρης

Να συμπληρωσω μόνο ότι στη δεύτερη συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουνίου εκτός από εμένα και τα μελη της ΔΕΔΕ που ηδη ανέφερα, από Ελληνικής πλευράς ηταν οι κύριοι Πρεκέτες και Αντωνίου ενω αργότερα προσήλθε κι ο κύριος Χαλκιάδακης.

Γιώργος Γρηγόρης

Μιας που αναφέρθηκε το όνομα μου, θα μου επιτρεψετε να σας παραθέσω την αλληλουχία των γεγονοτων οπως εγώ την έζησα και τα συμπεράσματα δικά σας. Παρασκευη 5-6-2015, εχει εκλεγεί το νέο Προεδρείο της ΔΕΔΕ και στο βραδινό γκαλά στα ελληνικά πηγαδάκια μονοπωλεί η “περιφημη” πρόταση των 47 σελιδων που μολις εχει καταθεσει η Ελληνικη κυβέρνηση στους θεσμούς με τα όσα τραγικά περιελάμβανε για τον κλάδο μας. Πράγματι έπεσε η ιδέα να γινει μια συνάντηση με την Προεδρο της ΔΕΔΕ για να της εκθέσουμε το ζητημα και να συνταχθεί από τη Διεθνή Ένωση ενα κείμενο θέσεων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε επικειμενη συνάντηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης που θα ελαμβανε χώρα την επόμενη εβδομάδα. Το μονο που – κατά την δικιά μου αντίληψη πάντα – “καθυστέρησε” αυτη τη συνάντηση, ηταν οτι η Francoise Andrieux ειχε οπως προείπα μολις εκλεγεί και παρακάλεσε αυτη η κουβέντα να γίνει λίγο αργότερα, όπως και έγινε το ίδιο βράδυ. Το επόμενο βράδυ ξανασυναντηθηκαμε και με την Πρόεδρο και με τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ενώσεως γιατί πλεον είχαμε στα χέρια μας το κείμενο της Ελληνικής Πρότασης και μιλήσαμε επι πραγματικών πλεον δεδομένων και για να μη μακρυγορω η Διεθνής Ένωση μας έστειλε το κειμενο θέσεων που της ζητήσαμε κι όλα ωραία και καλά.
Σε ότι αφορά την παρουσία της Προέδρου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τον Αύγουστο του 2015 η ευθύνη γι αυτή την πρωτοβουλία έχει όνομα κι επώνυμο: Ευθύμιος Πρεκετές._

Γιάννης Χαλκιαδάκης

Όλα καλά Βασίλη,όλα καλά!Έτσι είναι αν έτσι θέλεις.
Καλό βράδυ!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Φίλε Γιάννη μετά το καλώς όρισμα η απάντησή μου: Παρά τις κατ’ εσέ ανακρίβειες, (ίσως, δεν ορίσθηκα αυτόκλητα ιστορικός καταγραφέας του κλάδου, σχολιασμό των γεγονότων κάνω), η ουσία, η αλήθεια και τα λογικά συμπεράσματα είναι αυτά που αναλύω και καταγράφω.
Τώρα όσον αφορά την Πρόεδρο της Διεθνούς, είμαι σίγουρος, χωρίς πραγματικά να ξέρω, ότι χωρίς την συμβολή του κ. Γρηγόρη και του Θύμιου Πρεκετέ, ούτε αυτήν την φορά θα μπορούσες/μπορούσατε να πλησιάσεις/πλησιάσετε. Μάλιστα είμαι σίγουρος ότι ούτε καν το όνομά της δεν ξέρετε ακόμα και τώρα. Όπως λές και στο σχόλιο σου ΕΣΕΙΣ και η ΔΙΕΘΝΗΣ καμία σχέση…….!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Καλή χρονιά, και σε εσένα φίλε Χαλκιαδάκη,
τιμή μας, που σχολιάζεις στην ιστοσελίδα μας,
καλοδεχούμενη κάθε παρατήρησή και κάθε
σχόλιο σου.

Γιάννης Χαλκιαδάκης

Καλή χρονιά φίλε μου
Θα ήθελα απλώς να διορθώσω μια ανακρίβεια (όχι ότι υπάρχει μόνο μια στο κείμενο σου, που στην τελική δεν με αφορά καθόλου) σχετική με την παρουσία της προέδρου της Διεθνούς στις διαπραγματεύσεις με την Τροϊκα. Όχι μόνο η παρέμβαση της δεν ήταν ιδέα του ηγέτη σας…αλλά στην Μαδρίτη δεν με άφηνε καν να την πλησιάσω προκειμένου να της το προτείνω. Τελικά με την παρέμβαση του προέδρου της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και την μεταφραστική βοήθεια του Γ.Γρηγόρη της πρότεινα την συμμετοχή της “στο πρόβλημά μας”. Παρότι γενικά διαφωνώ με την ενεργή συμμετοχή μας στην διεθνή, κυρίως με τον τρόπο που αυτή πραγματοποιείται.Η πρόεδρος, σε πρώτη φάση δέχτηκε να της στείλουμε ένα κείμενο με τις θέσεις μας να τις υπογράψει (παρότι πάντρευε το γιο της και δεν είχε χρόνο). Έτσι και έγινε. Με τελική κατάληξη την επίσκεψη της στην χώρα μας. Έτσι επειδή χρειάζεται πότε πότε να λέμε αλήθειες.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)