Νέα κοινή επιστολή των Επιστημονικών Φορέων για το επίδομα των 400 ευρώ (μεταξύ των Φορέων και η ΟΔΕΕ διά του αντιπροέδρου της Νίκου Αντωνίου).

 

Κοινή επιστολή των Επιστημονικών Φορέων για το επίδομα των 400€ μετά την από 31.3.2021 ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τη διεύρυνση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ, οι Επιστημονικοί Φορείς της Χώρας, προβαίνουν στις κάτωθι επισημάνσεις:

1. Η απόφαση των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών να εκδώσουν νέα ΚΥΑ με την οποία διευρύνονται οι δικαιούχοι ιδίως μετά την απάλειψη του κριτηρίου μείωσης του τζίρου κατά 20% ως προϋπόθεση για τη λήψη του χορηγήματος των 400€ από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, κινείται σε θετική κατεύθυνση. Το σημείο αυτό άλλωστε, όπως και η αύξηση του προς διανομή ποσού, αποτέλεσε κύριο σημείο διαφωνίας μας με την αρχική ΚΥΑ οικ.5629/22/5-2-2021 (ΦΕΚ Β’ 450), όπως προκύπτει και από τις από 9.2.2021 και από 17.3.2021 κοινές επιστολές μας.

2. Παρά ταύτα, και ενώ ακόμη δεν μας έχουν χορηγηθεί αναλυτικά στοιχεία ανά κλάδο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα, υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις μας σε σχέση με το περιεχόμενο της νέας ΚΥΑ. Συγκεκριμένα:

α) Εσφαλμένα το Υπουργείο εμμένει στο κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος, αντί του ατομικού (Ε3), καθώς τέτοιο κριτήριο δεν έχει τεθεί σε κανένα άλλο προνοιακό επίδομα μέχρι τώρα, και μάλιστα τη στιγμή που τα αποθεματικά διαθέσιμα προέρχονται από πόρους των ίδιων των επιστημόνων.

β) Τα κριτήρια θα πρέπει να είναι ενιαία για όλους ανεξαιρέτως, χωρίς διακρίσεις και να λαμβάνουν το χορήγημα όσοι το έχουν περισσότερο ανάγκη, με εισοδηματικά κριτήρια και με αύξουσα εισοδηματική κλίμακα (μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, σύμφωνα με την πάγια θέση μας), όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην από 22.12.2020 κοινή επιστολή μας.

γ) Να προβλεφθεί η χορήγηση βοηθήματος 800 ευρώ στους νοσήσαντες από Covid-19 επιστήμονες και 2000 ευρώ στις οικογένειες των θανόντων επιστημόνων από την ασθένεια.

Κατόπιν αυτών, καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προβεί άμεσα στην αντιμετώπιση των ανωτέρω σοβαρών ζητημάτων που επισημαίνονται και στην άρση των όποιων αδικιών παραμένουν στην υφιστάμενη ρύθμιση.

Οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων

Γεώργιος Στασινός

Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Δημήτρης Κ. Βερβεσός

Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων

Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Κωνσταντίνος Κόλλιας

Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Αθανάσιος Δεβλιώτης

Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Σπυρίδων Μάμαλης

Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Γεώργιος Ρούσκας

Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής

Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος

α.α. Ο Αντιπρόεδρος Νικόλαος Αντωνίου

Αθηνά Τραχήλη

Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)