Συνοπτική ενημέρωση μέτρων οικονομικής στήριξης που αφορούν τους δικαστικούς επιμελητές

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ΜΟΝΟ τις μέχρι σήμερα  εκδοθείσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου , Κοινές Υπουργικές  Αποφάσεις   και επίσημες  ανακοινώσεις φορέων  για τα μέτρα ενίσχυσης Ελευθέρων Επαγγελματιών και Εργαζομένων και όχι συνεντεύξεις τύπου ή φήμες , συγκεντρώθηκαν  και κατηγοριοποιήθηκαν  οι κυριότερες  απ’ αυτές .

Στις 20 Μαρτίου εκδόθηκε η  ΠΝΠ (ΦΕΚ  68Α/20.03.2020) για τα μέτρα και την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του covid-19  και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας .  Το άρθρο 8 της παραπάνω ΠΝΠ για  μέτρα στήριξης  Ελ. Επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων  αναφερόταν    στην έκδοση ΚΥΑ των Υπουργού Οικονομικών – Ανάπτυξης – Επενδύσεων και Υπουργού Εργασίας    με την οποία θα καθορίζονταν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τους Ελ. Επαγγελματίες – Αυτοαπασχολούμενους . Παράλληλα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας θα καθορίζονταν τα μέτρα για την ίδια κατηγορία επαγγελματιών για την αναστολή των προθεσμιών καταβολής ασφαλιστικών εισφορών , ληξιπρόθεσμων οφειλών και δόσεων τμηματικών καταβολών των ασφαλιστικών εισφορών .

Με το άρθρο 11 της ίδιας ΠΝΠ δόθηκε η δυνατότητα να αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλου του προσωπικού των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, μέχρι 1 μήνα (με δυνατότητα παράτασης με αντίστοιχη ΚΥΑ) με ρήτρα απόλυσης και διατήρησης   των θέσεων εργασίας με το πέρας της σύμβασης εργασίας για το ίσο χρονικό διάστημα της αναστολής και κάλυψη της ασφαλιστικής δαπάνης  των εργαζομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται   πως και η αποζημίωση ειδικού σκοπού  καλύπτεται από τον προϋπολογισμό , είναι Αφορολόγητη και Ακατάσχετη.

Πράγματι ,  ακολούθησαν οι:

α)  υπ. αριθμ. Α.1053  ΦΕΚ Β 949/21.03.2020 και υπ. αριθμ. Α.1054 ΦΕΚ Β 950/21.03.2020 αποφάσεις του Υφυπουργού Οικονομικών με τις οποίες καθορίστηκαν οι ΚΑΔ και των κλάδων που πλήττονται  οικονομικά με πτώση τζίρου, από τα μέτρα για την διακοπή της εξάπλωσης του covid-19 και εντάσσονται στα μέτρα στήριξης , στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και ο ΚΑΔ Νομικών Δραστηριοτήτων (6910) εμπεριέχοντας σύμφωνα με τις ανωτέρω αποφάσεις και τις υποκατηγορίες οκταψήφιων Κωδικών , δηλαδή και του δικού μας 69101902.

Παράλληλα αποφασίστηκε η παράταση των προθεσμιών καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών των βεβαιωμένων οφειλών, η είσπραξη των βεβαιωμένων και των ληξιπρόθεσμων και η καταβολή των δόσεων από οφειλές που βρίσκονται σε ρύθμιση , συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα που λήγουν ή έληξαν από 11.03.20 μέχρι και 30.04.20 μέχρι και τις 31.08.2020, χωρίς να υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή.

β) υπ. αριθμ. 12997/231 ΦΕΚ Β 993/23.03.2020 και 13031/Δ1.4551 ΦΕΚ Β 994/23.03.2020  αποφάσεις  του Υπουργού Εργασίας για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων  με τις οποίες καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων με την χρησιμοποίηση ειδικών φορμών για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους  , μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας supportemployees.yeka.gr αντίστοιχα. Σίγουρα οι λογιστές σας θα γνωρίζουν τις λεπτομέρειες .

Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε πως  τόσο η ΠΝΠ όσο και οι ΚΥΑ μέχρι στιγμής αναφέρονται μόνο σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και είναι  αδιευκρίνιστο αν θα συμπεριληφθούν στις διατάξεις για το μέτρο της οικονομικής ενίσχυσης (800 €) τα μέλη των αστικών εταιρειών δικαστικών επιμελητών .

Οφείλουμε επίσης  να επισημάνουμε πως η ΟΔΕΕ είχε έγκαιρα (αρ. πρωτ. 5388/17.03.2020) απευθύνει  με επιστολή της στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας , αίτημα προκειμένου να συμπεριληφθεί ο κλάδος μας στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, στόχος που επετεύχθη .

Παράλληλα με τις Κυβερνητικές δράσεις και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εξέδωσε στις 19.03.20 δελτίο τύπου με το οποίο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αναστολή των δόσεων για διάστημα 3 μηνών  για τους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 € και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους .

Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε, τη συνεχή  ροή των πληροφοριών την επικαιροποίηση  των αποφάσεων και την έκδοση των ΚΥΑ  , είναι βέβαιο πως κάτι θα έχει παραληφθεί . Σε κάθε περίπτωση , για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Σας εύχομαι να είστε και να παραμείνετε  όλοι και όλες υγιείς.

ΦΕΚ-Α-68

ΦΕΚ-994

ΦΕΚ-993

ΦΕΚ-950

ΦΕΚ-949

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)