ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε.

Προοδευτική Συνεργασία Δικαστικών Eπιμελητών

ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. - Προοδευτική Συνεργασία Δικαστικών Eπιμελητών

Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΟΥ

Συνέδριο της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων

Στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου διεξήχθησαν οι εργασίες του συνεδρίου της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων στην Ερμούπολη Σύρου με θέμα: «Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΟΥ».

Το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 300 άτομα (Δικαστές Ανωτάτων Δικαστηρίων, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι) και ήμουν και εγώ από τους τυχερούς που το παρακολούθησαν, μαζί με τον συνάδελφο Γιάννη Παπακωνσταντίνου.

Εισηγητές ήταν οι καθηγητές Γεώργιος Ορφανίδης, Παναγιώτης Κολοτούρος και Λήδα – Μαρία Πίψου.

Προσκεκλημένος ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Ευθύμιος Πρεκετές και η παρέμβασή του ήταν από τις πιο σημαντικές αλλά και άκρως διαφωτιστική, αφού ανέπτυξε το ζήτημα της κατάσχεσης στα χέρια τρίτου, αξιογράφων (συναλλαγματικές, γραμμάτια εις διαταγή, επιταγές κ.λ.π.) όπου με το άρθρο 983 παρ.3 επεκτείνεται το κατασχετό των απαιτήσεων, από τίτλους σε διαταγή, στα χέρια τρίτου. Ανέλυσε τον τρόπο αφαίρεσής τους στο δύσκολο αυτό ζήτημα, άγνωστο σε πολλούς, πριν την επίδοση του κατασχετηρίου στα χέρια του τρίτου και την παράδοσή τους σ’ εκείνον υπέρ του οποίου γίνεται η κατάσχεση.

Ακόμη αναφέρθηκε στην κατάσχεση των άϋλων τίτλων – μετοχών στα χέρια τρίτου, όπου μετά την έκδοση της σχετικής αποφάσεως από το Ειρηνοδικείο αλλά με βάση τις διατάξεις του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών και των αποφάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο δικαστικός επιμελητής ενεργεί την εκτέλεση και στη συνέχεια οι άϋλοι τίτλοι εκποιούνται στο Χρηματιστήριο στο πλαίσιο δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Εκείνο που εισέπραξα από τις συζητήσεις στη συνέχεια, είναι ότι η αποδοχή της θέσης και της άποψης των δικαστικών επιμελητών σε ζητήματα που αφορούν την αναγκαστική εκτέλεση ήταν σχεδόν καθολική.

Η κατάσχεση εις χείρας τρίτου θα πρέπει εξ ολοκλήρου να περάσει στα καθήκοντά μας, κάτι το οποίο ανήκει στις δραστηριότητες των δικαστικών επιμελητών σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ήδη σε συζητήσεις μου με Καθηγητές Νομικής κατά της διάρκεια του συνεδρίου, διαπίστωσα πως δεν θα είχαν αντίρρηση για την ανάληψη της δραστηριότητας αυτής.

Το Υπουργείο μας, το θέμα το γνωρίζει, και έχω κάνει προσωπικά, μαζί με τον πρώην Πρόεδρο συζητήσεις, για το ζήτημα αυτό και οι απαντήσεις τότε ήταν θετικές.

Πραγματικά, ένοιωσα ότι έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να τον κατεβάσουμε.

(Μαζί μας ήταν και ο συνάδελφος του Πρωτοδικείου Σύρου Παύλος Χρυσαφίδης, τον οποίο και ευχαριστούμε για την φιλοξενία του).

Νίκος Αντωνίου

Αντιπρόσωπος ΟΔΕΕ

 

Κατηγορία: Ειδήσεις - Νέα

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Optionally add an image (JPEG only)