“Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι…”

Άλλη μια ετήσια τακτική συνέλευση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο “ΤΙΤΑΝΙΑ” στις 18 Μαρτίου, σε κλίμα αρκετά διαφορετικό από τις τελευταίες συνελεύσεις, με λιγότερες φωνές και εντάσεις, σε ένα κλίμα σίγουρα πιο πρέπον για δημόσιους λειτουργούς. Δυστυχώς, το κλίμα ήταν ίσως ότι καλύτερο είχε να επιδείξει η γενική αυτή συνέλευση. Για όσους δεν παρεβρέθησαν, αλλά και για όσους ήταν εκεί, θα υπενθυμίσω οτι σύμφωνα με το άρθρο 96 παρ. 3 του κώδικά μας:

“Κατά την τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου γίνεται η λογοδοσία του διοικητικού συμβουλίου και υποβάλλονται ο απολογισμός του προηγούμενου και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Εάν η τακτική γενική συνέλευση συμπίπτει με το έτος των αρχαιρεσιών, εκλέγεται και η εφορευτική επιτροπή που θα τις διενεργήσει.”

Η λογοδοσία του διοικητικού συμβουλίου μετατράπηκε σε προεκλογικό λόγο από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που για μια ακόμη φορά, κατανάλωσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της γενικής συνέλευσης για “να απαντήσουν σε αναρτήσεις διαφόρων ιστοσελίδων” όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, ή για να μας προτείνουν το όραμά τους για την μελλοντική σωτηρία του κλάδου. Σχετικά με το έργο τους όλο αυτό τον καιρό? Σιγή ιχθύος… Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, αφού έργο δεν είχαν να επιδείξουν ούτως ή άλλως! Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση, και να αρχίσουμε να λειτουργούμε όπως πρέπει και στις γενικές συνελεύσεις, με σεβασμό σε όλους του παρευρισκόμενους και μη. Θα μου πείτε, αν τα ίδια τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν σέβονται τον κώδικά μας, τι να κάνουμε? Την απάντηση ας την δώσει ο καθένας σας προσωπικά, όταν έρθει η ώρα…

Δε θα σταθώ πολύ στην ατάκα του Προέδρου του Συλλόγου μας, κ. Μήτση, προσωπικά το θεωρώ ένα λάθος, μια άτυχη στιγμή, για την οποία όμως είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί σε καθένα από εσάς προσωπικά, και καλό θα ήταν στο μέλλον να προσέχει τι λέει γιατί δεν εκθέτει μόνο τον εαυτό του, αλλά προσβάλλει και κάθε δικαστικό επιμελητή, αφού στην συνέλευση αυτή συμμετείχε ως Πρόεδρος του συλλόγου της Αθήνας.

Κοινή διαπίστωση όλων πλέον, στην γενική συνέλευση και όχι μόνο, είναι ότι η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά και την δική μας πόρτα, με δραστική μείωση του όγκου εργασίας, ασχέτως της πηγής εργασίας του καθενός από εμάς. Η κρίση αυτή σε συνδυασμό με την παράνομη και αντισυναδελφική συμπεριφορά ορισμένων, καθώς και την σταδιακή είσοδο της τεχνολογίας στον κλάδο μας, έχει φέρει σε δυσχερή θέση πολλούς συναδέλφους, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν πλέον στις υποχρεώσεις τους.

Η παράταξη μας, έχει ήδη καταθέσει μια σειρά προτάσεων, με βασικό γνώμονα την όσο το δυνατόν ομαλότερη και ηπιότερη έξοδο από την κρίση αυτή, αν και στη μάχη αυτή το μόνο σίγουρο είναι, ότι όπως και σε κάθε μάχη θα υπάρξουν απώλειες. Γιατί το διακύβευμα στην μάχη αυτή δεν είναι μοναχά το ύψος της αμοιβής μας, η πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού, ή η αύξηση της ύλης εργασίας. Είναι η γενικότερη μορφή λειτουργίας του επαγγέλματός μας η οποία θα αλλάξει δραστικά στα επόμενα χρόνια, είτε μας αρέσει, είτε όχι, είτε συμμετέχουμε και διαμορφώνουμε τις αλλαγές αυτές, είτε σταθούμε απλά αμέτοχοι να περιμένουμε τις εξελίξεις.

Όποια και αν είναι η θέση σας απέναντι στις προτάσεις μας, και ασχέτως της παράταξης στην οποία ανήκετε ή υποστηρίζετε, ένα μονάχα είναι σίγουρο. Αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά και νοοτροπία, αν ατομικά ο καθένας από εμάς, δεν αρχίσει να σέβεται τον συνάδελφό του, να σέβεται την νομιμότητα των αμοιβών, να σέβεται την ορθή και νόμιμη επίδοση και εκτέλεση, τότε όσες προτάσεις κι αν κατατεθούν, όσες αλλαγές κι αν γίνουν, πολύ δύσκολα θα ξεφύγουμε από τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια. Το μέλλον του κλάδου ανήκει στον καθένα από εμάς. Ας αναλογιστεί ο καθένας, ποιό είναι το μέλλον που ονειρεύεται και ας πράξει ανάλογα.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Optionally add an image (JPEG only)