HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ συνέχεια….

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ηλεκτρονική επίδοση ψηφίστηκε!

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αρκετοί συνάδελφοι ήταν και είναι κατά της ηλεκτρονικής επίδοσης και κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα εκφοβιστικά σενάρια. Ότι θα την πληρωνόμαστε 5 ευρώ, δεν θα τηρείται η τοπική αρμοδιότητα, θα είναι προνόμιο των «μεγάλων» γραφείων κλπ. κλπ….

H ηλεκτρονική επίδοση ήταν διαχρονικός στόχος της Παράταξής μας, κρίνοντας τα δεδομένα το είχαμε προβλέψει όταν άλλοι φορούσαν παρωπίδες και για το λόγο αυτό κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είμαστε έτοιμοι όταν μας χτυπήσει την πόρτα να την υποδεχθούμε. Όταν τα πάντα μπαίνουν σε καθεστώς ψηφιοποίησης, αυτό που πρέπει να κάνεις δεν είναι να κλείνεις τα μάτια προσποιούμενος ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονικότητα για μας, αλλά να προετοιμαστείς και να δηλώσεις έτοιμος για να τη διαχειριστείς μόνο εσύ σε ό,τι αφορά το δικό σου επάγγελμα και να την κάνεις δικό σου εργαλείο.

Έτσι, το έτος 2012, με την προσθήκη στον Κ.Πολ.Δ. της παρ.5 στο άρθρο 122, αναφέρεται για πρώτη φόρα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ότι για την επίδοση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα, αρμόδιο όργανο επίδοσης είναι ο Δικαστικός Επιμελητής! Η προσπάθεια συνεχίστηκε μέχρι σήμερα με συμμετοχή εκλεγμένων της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έτσι φτάσαμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα!
Ο στόχος έγινε πράξη επί προεδρίας Δημοσθένη Τσιριγώτη κι αυτό θα γραφτεί στην ιστορία της ΟΔΕΕ και του Κλάδου μας! Τα κατάφερε ενεργώντας με απόλυτη σοβαρότητα, οργάνωση, πείσμα και πολιτική τακτική και μας εκπροσώπησε επάξια στη Βουλή μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο αγώνας του, αλλά και όλης της Ε.Γ., όλων όσων μπορούν να προσφέρουν, συνεχίζεται μέχρι να «κλειδώσουν» και όλες οι τεχνικές προδιαγραφές και να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα τις περιγράφει λεπτομερώς.

Η ηλεκτρονική επίδοση ήρθε, λοιπόν κι ας μην τη φοβηθούμε. Διασφαλίζεται ότι θα γίνεται από Δικαστικό Επιμελητή, διασφαλίζεται η τοπική μας αρμοδιότητα και η αμοιβή μας προβλέπεται στο ΦΕΚ στα 25 ευρώ. Η ηλεκτρονική μας πλατφόρμα είναι έτοιμη και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχουμε, σχεδόν όλοι, πιστοποιηθεί. Όσοι δεν έχετε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, πρέπει να σπεύσετε να τις κάνετε ΑΜΕΣΑ. Όπως είπε κι ο Πρόεδρος της ΟΔΕΕ στην τηλεδιάσκεψη στη Βουλή, από το νέο δικαστικό έτος θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την πρώτη ηλεκτρονική μας επίδοση. Νέα εποχή, νέα πραγματικότητα κι ελπίζουμε και νέα ύλη.
Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε το γεγονός ότι όχι μόνο δεν μας «εξαφάνισαν», αλλά μπήκαμε δυναμικά μέσα στο παιχνίδι, βάζουμε πλώρη για νέους στόχους και είναι σίγουρο ότι μέχρι το τέλος της τριετίας θα αλλάξουν κι άλλα προς το καλύτερο. Ελπίζουμε και περιμένουμε κι άλλες επιτυχίες, το καράβι «ξεκόλλησε» από την ξέρα που το είχαν ρίξει τα άγονα χρόνια 2016-2019 κι αυτό είναι το πλέον αισιόδοξο.

Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος
Μαρία Μπρουζούκη

Γιάννης Χαλκιαδάκης

Ποτέ δεν αρνήθηκα το παρελθόν κανενός, αντίθετα ανέκαθεν πίστευα ότι το μέλλον είναι η συνέχεια του παρελθόντος. Το ίδιο ισχύει και γα τις παρατάξεις.
Γιαυτό ακριβώς τον λόγο υπάρχει η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ!Για να δείχνει το φωτεινό μονοπάτι, όταν πέφτει το σκοτάδι!
Όσο και να προσπαθεί κάποιος να “σβήσει” τις αρνητικές επιλογές του παρελθόντος του εκείνες τον στοιχειώνουν. Το αντίθετο φυσικά συμβαίνει με τις θετικές του επιλογές.
Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε ζυγαριά διαχρονικά τις πράξεις – απόψεις της παράταξης σας, εξάλλου δεν θα βοηθούσε. Ξέρετε κι εσείς, όσο κι εμείς και τα σωστά και τα λάθη σας!
Για την ιστορία να πούμε ότι η λειτουργία των αστικών εταιρειών στον κλάδο μας, ήταν λάθος αφού εκ των προτέρων γνωρίζατε πως δεν μπορούσαν να έχουν ισότιμα μερίδια οι εταίροι τους. Το αποτέλεσμα της ίδρυσης τους καταστροφικό για τον κλάδο, εκμετάλλευση, μειοδοσία και τα συναφή. Δεν μιλάμε για τις “οικογενειακές εταιρείες” οι οποίες πράγματι είναι εργαλείο από φορολογική άποψη. Γιαυτό και η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ εναντιώθηκε στην ίδρυση τους εξαρχής αφού το συνεταιρίζεσθαι είναι ελεύθερο! Ο κύριος λόγος της πρότασης μας για ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ και την ανάπτυξη του κλάδου σε απόλυτα ισότιμη βάση!
Ίσως το ίδιο συμβεί και με την ηλεκτρονική επίδοση, γιαυτό και στο παρελθόν κάναμε σαν παράταξη ότι ήταν δυνατόν προκειμένου να την καθυστερήσουμε! Δεν την θέλουμε ούτε και τώρα, όμως αναπόφευκτα πλέον υλοποιείται. Έτσι στις νέες συνθήκες κάναμε πάλι ότι ήταν δυνατό προκειμένου να περισώσουμε ότι μπορούσαμε με την βελτίωση των διατάξεων του 122 Α (αποκλειστικότητα σε αυτήν του δικαστικού επιμελητή, απάντηση παραλήπτη, αύξηση του είδους των προς επίδοση εγγράφων) αναπροσαρμόζοντας εν μέρει την πολιτική μας!
Η παράταξή μου θα συνεχίσει τις επεξεργασίες της, τα στελέχη της θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δράσης όπως πάντα, με την ελπίδα οι παρεμβάσεις της να πιάνουν τόπο.
Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου από τον πραγματικά θετικό πιστεύω δημόσιο διάλογο μας!Με την σειρά μου σας ευχαριστώ!

ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΟΥΖΟΥΚΗ

Γιάννη, δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι όταν αρχηγοί άλλων παρατάξεων αναγνωρίζουν το παρελθόν της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. και του ρόλου που έχει παίξει στην ιστορία του Κλάδου. Μόνο που δεν το ξεχάσαμε, πως είναι δυνατόν!! Αναφέρθηκα πότε πέρασε το 122 αρ.5, όλοι ξέρουν ποιος ήταν τότε Πρόεδρος της ΟΔΕΕ! Ήταν και τότε που πέρασε το πτυχίο Νομικής, που “έκλεισε” το επάγγελμά μας, που πέρασε και τις αστικές εταιρείες που πρώτοι προσέτρεξαν να ιδρύσουν αυτοί που τις “πολεμούσαν” . Μόνο που θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι στην Παράταξη της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες οποιουδήποτε που δουλεύει μέσα απ’ αυτήν είναι επιτυχίες και αποτυχίες της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. και όχι ατομικές και μεμονωμένες. Μέσα από την παράταξη αυτή έχει αποκτήσει αναγνωρισιμότητα η συντριπτική πλειοψηφία παλαιών και νέων συνδικαλιστών και αυτό θα συνεχίζεται και στο μέλλον, γιατί είναι η μόνη που παράγει έργο! Και αφού το αναγνωρίζεις…..σε περιμένουμε!!!! Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!

Γιάννης Χαλκιαδάκης

Στο προηγούμενο μου σχόλιο παρέλειψα δυστυχώς κάτι σημαντικό!
Είναι άδικο να λέμε ότι η ηλεκτρονική επίδοση (άρθρο 122 Α) είναι αποκλειστικό κατόρθωμα τούτης της Ε.Γ. και η ιστορία του κλάδου θα αναφέρεται στην σημερινή διοίκηση της ΟΔΕΕ και στον πρόεδρο της (αν και είναι συλλογικό όργανο νομίζω)!
Είναι άδικο να αφαιρούμε σελίδες από την κλαδική μας ιστορία.
Η ιστορία λοιπόν λέει πως το 2011, τότε που στην Ε.Γ. προέδρευε ο Διονύσης Κριάρης (ήμουν κι εγώ μέλος της και τότε) μπήκε το θεμέλιο της ηλεκτρονικής επίδοσης στον Κ.Πολ.Δ στην παρ.5 του άρθρου 122.
Τότε πράγματι φάνταζε μακρινό και τελικά ήταν. Πέρασε σχεδόν μια 10ετία για να μπει στην πραγματική ημερήσια διάταξη.
Έγινε και τότε μάχη η ηλεκτρονική επίδοση να θεωρείται ολοκληρωμένη με την αποστολή απάντησης από τον προς ον και κερδήθηκε. Να το θυμόμαστε αυτό!
Πολλοί είμαστε και τότε όπως και τώρα επιφυλακτικοί για το κλαδικό μέλλον στην εποχή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
Σήμερα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να δείξουμε αν θα τα καταφέρουμε τελικά να επιβιώσουμε στο νέο περιβάλλον.
Ευτυχώς η Ομοσπονδία έχει διαχρονική συνέχεια.
Έτσι και η επιτυχία …ειδικά όταν ξεκινά από το παρελθόν!
Είναι θεμελιώδες και διαρκές ζητούμενο τελικά η μνήμη!

Δημήτριος Β.Κορδαλής

 Ο οραματιστής Διονύσης Κριάρης το 2011 αφού παιδεύτηκε για χρόνια κατάφερε και έκανε νόμο το 122 παρ. 5 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εξασφάλισε την ηλεκτρονική επίδοση για εμάς.
 Ο Θύμιος Πρεκετές το 2015 προνόησε να εξασφαλίσει αμοιβή για την ηλεκτρονική επίδοση στα 25 ευρώ.
 Χρειάσθηκαν 9 χρόνια, με τις επίμονες προσπάθειες των Δημοσθένη Τσιριγώτη και Νίκου Αντωνίου , ώστε να ψηφιστεί το άρθρο 122 Α για την ηλεκτρονική επίδοση και να μείνουμε ζωντανοί στο παιχνίδι της επιβίωσης ως κλάδος.
ΕΥΓΕ σε όλους… ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ !!!
Εύχομαι να βρεθούν κι άλλοι οραματιστές και ικανοί στο μέλλον…
Δημήτρης Κορδαλής

Γιάννης Χαλκιαδάκης

Είναι αλήθεια, ότι τούτη η Ε.Γ. “έτρεξε” λίγο περισσότερο το θέμα της Ηλεκτρονικής επίδοσης! Βοήθησε κάπως και η συγκυρία σε συνδυασμό με τις επισκέψεις μας στο Υπουργείο διαρκώς! Φυσικά ήταν υποχρέωσή της και για τούτο τον λόγο δεν χρειάζονται εύσημα σε κανένα μας. Όλοι βάλαμε πλάτη για να βγει αυτό το αποτέλεσμα!!!
Μην ξεχνάμε όμως ότι για την διατύπωση του άρθρου καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι συνάδελφοι που ήταν τακτικά μέλη της Νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συζητούσε την τροποποίηση του Κ.Πολ.Δ. Η γραμμή μας ήταν διαχρονικά η ίδια. Με πολύ κόπο και πολύ κουβέντα τότε, πείσαμε την επιτροπή να θεωρείται ολοκληρωμένη η επίδοση μόνο όταν υπάρξει απάντηση παραλαβής από τον παραλήπτη της, άλλως θα πρέπει να γίνει η επίδοση με φυσικό τρόπο.
Η προστασία του φυσικού τρόπου της επίδοσης και η εξασφάλιση των Δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών ήταν για μένα προσωπικά το κυρίαρχο ζήτημα στις συζητήσεις στις οποίες συμμετείχα.
Είναι αλήθεια πως το καράβι ξεκόλλησε από τα βράχια. Θα συνεχίσει το ταξίδι του ακόμη και σε φουρτούνες με την προϋπόθεση “καπεταναίοι και πλήρωμα” να είναι ΕΝΩΜΕΝΟΙ!
Ξέρετε κάτι…εξέλειπαν πλέον οι λόγοι της διχόνοιας! Φαίνεται καθαρά πια το αποτέλεσμα της ομόνοιας…ακόμη κι όταν αυτή είναι σχετική και όχι τόσο απόλυτη!

Ευαγγελια Καλσγιακου

ευχομαι και ελπιζω και σε αλλες διεκδικησεις και επιτυχιες για το καλο του κλαδου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Optionally add an image (JPEG only)