ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 51

Για λόγους υγείας, δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην έκτακτη Ολομέλεια της Ο.Δ.Ε.Ε. στα Γιάννενα, ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος, αλλά έστειλα στον Πρόεδρο κ. Δημοσθένη Τσιριγώτη την παρακάτω επιστολή-παρέμβασή μου, την οποία θέλω να μοιραστώ και μαζί σας, προκειμένου ν’ αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος που θα μας οδηγήσει στην εφαρμογή του άρθρου 51 του Κώδικά μας, όπως θα ισχύσει τροποποιημένο.

                                                               «  ΠΡΟΣ:

Τον κ. Πρόεδρο και τους Αντιπροσώπους της Ο.Δ.Ε.Ε.

————————————–

Kύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι,

 

Δυστυχώς, η γρίπη που με ταλαιπωρεί τις τελευταίες μέρες δεν μου επέτρεψε να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.

Θα ήθελα όμως, να καταθέσω κάποιους προβληματισμούς μου για το άρθρο 51 του Κώδικά μας για το οποίο η Ολομέλεια σήμερα θα ψηφίσει την πρόταση σύμφωνα με την οποία θα τροποποιηθεί. Κατά την άποψή μου η σημερινή Ολομέλεια και το άρθρο 51 είναι σχήμα οξύμωρο, διότι οι περισσότεροι Πρόεδροι των Συλλόγων της χώρας έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να το εφαρμόσουν, εκτός από τη Θεσσαλονίκη που ήδη το εφαρμόζει και την Αθήνα που «ενδιαφέρεται» να το εφαρμόσει.

Κατά την άποψή μου το άρθρο 51 πρέπει να ισχύσει πανελλαδικά και ο κυριότερος λόγος είναι ότι η ύλη των Τραπεζών μοιράζεται σε συγκεκριμένα γραφεία της Περιφέρειας από συγκεκριμένα κέντρα διαχείρισης της Αθήνας τα οποία ελέγχονται από τους λίγους μεγαλοεπιμελητές του Κλάδου. Άραγε οι υπόλοιποι περιφερειακοί συνάδελφοι δεν πρέπει να παίρνουν, έστω, μέρισμα από την επαγγελματική αυτή ύλη στην οποία δεν μπορούν να έχουν καμία πρόσβαση; Μήπως δεν γνωρίζετε πως παίζετε το παιχνίδι; Αυτή είναι η μόνη αλήθεια που κατατρώει τη βάση του Κλάδου κι έχουμε όντως καταντήσει Δικαστικοί Επιμελητές δύο ταχυτήτων όσον αφορά τη δουλειά μας, δηλαδή οι λίγοι που γίνονται πλουσιότεροι εις βάρος των πολλών που φυτοζωούν.

Πρέπει να αποφασίσετε κάποια στιγμή, ότι το μέρισμα είναι μια βοήθεια στους επαγγελματικά ασθενέστερους, μια μορφή κλαδικής δικαιοσύνης, αλλά και ένα εργαλείο ελέγχου στα χέρια του εκάστοτε Συλλόγου. Φυσικά και δε λύνει όλα μας τα προβλήματα, αν δεν υπάρχει όμως στο μέλλον, θα δημιουργήσει κι άλλα στους πολλούς, ενώ θα ανακουφίσει τους λίγους.  Αυτούς τους λίγους που λυμαίνονται τον τεράστιο όγκο της τραπεζικής ύλης φτιάχνοντας εταιρείες διαχείρισης εγγράφων και δικογράφων σ’ όλη την Ελλάδα, πουλώντας στους συναδέλφους «γραμματειακή υποστήριξη»(!) οι οποίοι και την πληρώνουν, προκειμένου να πάρουν τη δουλίτσα, να μην τη φάει ο επόμενος… Κι έχει φτάσει αυτή η γάγγραινα μέχρι την «υπαλληλοποίηση» συνδικαλιστών, με αντίτιμο την ψήφο τους στις εκλογές μας σε πρόσωπα  αρεστά στα γραφεία αυτά, σε πρόσωπα που δεν θα αντισταθούν, δεν θα πολεμήσουν τα συμφέροντά τους.. 

Το ανώτατο Όργανο του Κλάδου μας είναι αναγκαίο να πάρει θέση στα θέματα αυτά που οι προηγούμενες Διοικήσεις δεν άγγιξαν. Ειδικά την τελευταία 4ετία που θεσπίστηκε το νομικό πλαίσιο των εταιρειών Ε.Δ.Α.Δ.Π. & Ε.Α.Α.Δ.Π. ο πρώην Πρόεδρος της Ο.Δ.Ε.Ε. και όλη η προηγούμενη Ε.Γ. είχαν τα μάτια τους και τ’ αυτιά τους κλειστά. Η σημερινή έκτακτη Ολομέλεια κυρίες και κύριοι, έπρεπε να είχε γίνει το 2016 κι αυτοί που σήμερα θέλουν να παρουσιάζονται γρήγοροι ως λαγοί ενώ μέχρι χθες θύμιζαν χελώνες, οφείλουν σήμερα να απολογηθούν , οφείλουν να απαντήσουν γιατί ολιγώρησαν…

Έχω την ελπίδα ότι ο σημερινός Πρόεδρος θα διακρίνει τις παγίδες, θα κάνει τους σοβαρούς ελιγμούς που χρόνια τώρα περιμένουμε και εμείς όλοι θα είμαστε δίπλα του σ’ αυτή την προσπάθεια, εφ’ όσον ο στόχος θα είναι η κλαδική δικαιοσύνη, οι ίδιες ευκαιρίες και η ίση αντιμετώπιση όσο αυτό είναι εφικτό σ’ ένα ελεύθερο επάγγελμα όπως το δικό μας.

Λέω ΝΑΙ στο μέρισμα, ΝΑΙ στην τροποποίηση του άρθρου 51 και στηρίζω την πρόταση του Συλλόγου της Αθήνας όπως αυτή ήδη έχει κατατεθεί, με την επιφύλαξη του δικαιώματός μου και δηλώνοντας την πρόθεσή μου να στηρίξω πρόταση που δεν θα ελαφρύνει τους συναδέλφους-διαχειριστές της τραπεζικής ύλης, στην έκτακτη Γ.Σ. του Συλλόγου μου για το θέμα αυτό.

         

 

Θερμούς χαιρετισμούς

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Αντιπρόσωπος ΟΔΕΕ   »

Νικολαος Ροδιτης

Απο την πλευρα μου και θεωρω πως αποψη κοινη των συναδελφων μου στην Δωδεκανησο ειναι οτι ο δικαστικος επιμελητης αφουγκραζεται οχι μονο αντιληψεις και αναγκες του κλαδου του πρωτιστως δε ειναι σε θεση να διακρινει τις προτεραιοτητες που θετει η ελληνικη κοινωνια και ο μεσος ελληνας πολιτης στην οικονομια και ορθη απονομη της δικαιοσυνης στον τομεα της. Για τον παραπανω λογο σκοπιμο πιστευω θα ηταν να ψηφισουμε ολοι μαζι την νεα αυτη διαταξη καθως στο μελλον ο κλαδος μας ως βαρομετρο πλεον μιας υγιους και διαρκως εξελισσομενης ελληνικης οικονομιας με βαση παντα τα κοινα ευρωπαικα κεκτημενα δεν θα ειναι με αυτον τον τροπο δεσμιος της οποιασδηποτε εσωστρεφειας και θα αποτελει μαγνητη περισσοτερων αρμοδιοτητων.

Πάνος Κοτσανίδης

Καλησπέρα σας!

Πρόβλημα στον κλάδο δεν αποτελεί μόνο το άρθρο 51.
Κατ΄αρχάς το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατ΄ εμε είναι η ΑΠΡΑΓΙΑ σε κάθε τι, που αφορά άμεσα και έμμεσα τον Δικαστικό Επιμελητή. Άμεσα παραδείγματα είναι: 1) Ιδιωτική ασφάλιση για όλους με χαμηλές ετήσιες εισφορές που μπορούμε να πετύχουμε. (Είμαστε κάθε μέρα εκτεθειμένοι στους δρόμους, με αρκετό άγχος κάθε φορά που μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις), 2) Αύξηση νέας επαγγελματικής ύλης που μπορούμε να αναζητήσουμε και δεν το πράττουμε. 3) Δικαστική διαμεσολάβηση, στην οποία δεν υπαχθήκαμε. (Γιατί? Το προσόν, του πτυχίου νομικής γατί υπάρχει?). 4) Όσον αφορά την νομική βοήθεια, να πληρώνουμε τα τιμολόγιά μας για την παροχή της εργασίας μας κατά τον χρόνο που είναι να πληρωθούμε και όχι όπως ισχύει το σημερινό καθεστώς, δηλαδή, να προπληρώνουμε τον ΦΠΑ και μετά από δύο χρόνια περίπου να πληρωνόμαστε αυτά που έχουμε κόψει.
Αυτές είναι λίγες από τις προσωπικές μου σκέψεις, ενός Επιμελητή, περίπου πέντε ετών στην άσκηση του επαγγέλματος.
Αυτό που αντιλαμβάνομαι στις συνελεύσεις, είναι ότι δεν ΘΕΛΕΤΕ να έχετε αποτέλεσμα και μένετε στις εντυπώσεις και στα “κουτσομπολιά” εάν μου επιτρέπεται η έκφραση αυτή. (Τι είπε ο ένας, τι είπε ο άλλος και ποτέ δεν ψάχνετε να βρείτε μία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ).Για αυτούς και ακόμα περισσότερους λόγους, δεν εμφανιζόμαστε εμείς οι νεότεροι. Και μας θυμάστε πάντα την ώρα των εκλογών. Γιατί??

Φιλικά,
Πάνος Κοτσανίδης, ένας νέος Δικ. Επιμελητής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Καλησπέρα συνάδελφε!

Επέτρεψέ μου να σου απαντήσω λίγο… ανάποδα! Μιλώντας για την δική μας παράταξη, δεν θυμόμαστε τους συναδέλφους μοναχά κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά σε καθημερινή βάση. Έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά, αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς και τις ανάγκες του κάθε συναδέλφου και αφιερώνουμε μέρος του προσωπικού μας χρόνου για να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις σε αυτά. Η παράταξή μας είναι πάντα ανοιχτή σε όλους τους συναδέλφους, είτε θέλουν να μοιραστούν τις σκέψεις τους, είτε θελήσουν να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθειά μας. Αν σε ενδιαφέρει πραγματικά να βρεις λύση στα προβλήματά σου, μονόδρομος είναι η συμμετοχή, οπότε μπορείς να εκλάβεις την απάντηση αυτή ως μια ανοιχτή πρόσκληση για να συμμετέχεις στα κοινά μέσα από την παράταξή μας.

Τα προβλήματα στα οποία αναφέρεσαι είναι υπαρκτά και όχι άγνωστα σε εμάς. Έχουμε καταθέσει προτάσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν ήμασταν εμείς στο τιμόνι του κλάδου. Ως εκ τούτου, ότι κι αν προτείναμε κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων από τον τότε πρόεδρο της ΟΔΕΕ και νυν πρόεδρο του συλλόγου της Αθήνας κ. Γεώργιο Μήτση. Αν κάποιος είναι υπεύθυνος για την απραγία αυτή, είναι αυτός και η “συμμαχία” του. Το συμφέρον του συναδέλφου σίγουρα δεν είναι η πρώτη τους προτεραιότητα.

Δεν είμαστε όμως όλοι (οι συνδικαλιστές) ίδιοι. Ελπίζω να τα πούμε και από κοντά κάποια στιγμή.

Μετά τιμής,

Γιώργος Γραμματόπουλος

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Optionally add an image (JPEG only)