ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε.

Προοδευτική Συνεργασία Δικαστικών Eπιμελητών

ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. - Προοδευτική Συνεργασία Δικαστικών Eπιμελητών

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 51

Για λόγους υγείας, δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην έκτακτη Ολομέλεια της Ο.Δ.Ε.Ε. στα Γιάννενα, ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος, αλλά έστειλα στον Πρόεδρο κ. Δημοσθένη Τσιριγώτη την παρακάτω επιστολή-παρέμβασή μου, την οποία θέλω να μοιραστώ και μαζί σας, προκειμένου ν’ αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος που θα μας οδηγήσει στην εφαρμογή του άρθρου 51 του Κώδικά μας, όπως θα ισχύσει τροποποιημένο.

                                                               «  ΠΡΟΣ:

Τον κ. Πρόεδρο και τους Αντιπροσώπους της Ο.Δ.Ε.Ε.

————————————–

Kύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι,

 

Δυστυχώς, η γρίπη που με ταλαιπωρεί τις τελευταίες μέρες δεν μου επέτρεψε να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.

Θα ήθελα όμως, να καταθέσω κάποιους προβληματισμούς μου για το άρθρο 51 του Κώδικά μας για το οποίο η Ολομέλεια σήμερα θα ψηφίσει την πρόταση σύμφωνα με την οποία θα τροποποιηθεί. Κατά την άποψή μου η σημερινή Ολομέλεια και το άρθρο 51 είναι σχήμα οξύμωρο, διότι οι περισσότεροι Πρόεδροι των Συλλόγων της χώρας έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να το εφαρμόσουν, εκτός από τη Θεσσαλονίκη που ήδη το εφαρμόζει και την Αθήνα που «ενδιαφέρεται» να το εφαρμόσει.

Κατά την άποψή μου το άρθρο 51 πρέπει να ισχύσει πανελλαδικά και ο κυριότερος λόγος είναι ότι η ύλη των Τραπεζών μοιράζεται σε συγκεκριμένα γραφεία της Περιφέρειας από συγκεκριμένα κέντρα διαχείρισης της Αθήνας τα οποία ελέγχονται από τους λίγους μεγαλοεπιμελητές του Κλάδου. Άραγε οι υπόλοιποι περιφερειακοί συνάδελφοι δεν πρέπει να παίρνουν, έστω, μέρισμα από την επαγγελματική αυτή ύλη στην οποία δεν μπορούν να έχουν καμία πρόσβαση; Μήπως δεν γνωρίζετε πως παίζετε το παιχνίδι; Αυτή είναι η μόνη αλήθεια που κατατρώει τη βάση του Κλάδου κι έχουμε όντως καταντήσει Δικαστικοί Επιμελητές δύο ταχυτήτων όσον αφορά τη δουλειά μας, δηλαδή οι λίγοι που γίνονται πλουσιότεροι εις βάρος των πολλών που φυτοζωούν.

Πρέπει να αποφασίσετε κάποια στιγμή, ότι το μέρισμα είναι μια βοήθεια στους επαγγελματικά ασθενέστερους, μια μορφή κλαδικής δικαιοσύνης, αλλά και ένα εργαλείο ελέγχου στα χέρια του εκάστοτε Συλλόγου. Φυσικά και δε λύνει όλα μας τα προβλήματα, αν δεν υπάρχει όμως στο μέλλον, θα δημιουργήσει κι άλλα στους πολλούς, ενώ θα ανακουφίσει τους λίγους.  Αυτούς τους λίγους που λυμαίνονται τον τεράστιο όγκο της τραπεζικής ύλης φτιάχνοντας εταιρείες διαχείρισης εγγράφων και δικογράφων σ’ όλη την Ελλάδα, πουλώντας στους συναδέλφους «γραμματειακή υποστήριξη»(!) οι οποίοι και την πληρώνουν, προκειμένου να πάρουν τη δουλίτσα, να μην τη φάει ο επόμενος… Κι έχει φτάσει αυτή η γάγγραινα μέχρι την «υπαλληλοποίηση» συνδικαλιστών, με αντίτιμο την ψήφο τους στις εκλογές μας σε πρόσωπα  αρεστά στα γραφεία αυτά, σε πρόσωπα που δεν θα αντισταθούν, δεν θα πολεμήσουν τα συμφέροντά τους.. 

Το ανώτατο Όργανο του Κλάδου μας είναι αναγκαίο να πάρει θέση στα θέματα αυτά που οι προηγούμενες Διοικήσεις δεν άγγιξαν. Ειδικά την τελευταία 4ετία που θεσπίστηκε το νομικό πλαίσιο των εταιρειών Ε.Δ.Α.Δ.Π. & Ε.Α.Α.Δ.Π. ο πρώην Πρόεδρος της Ο.Δ.Ε.Ε. και όλη η προηγούμενη Ε.Γ. είχαν τα μάτια τους και τ’ αυτιά τους κλειστά. Η σημερινή έκτακτη Ολομέλεια κυρίες και κύριοι, έπρεπε να είχε γίνει το 2016 κι αυτοί που σήμερα θέλουν να παρουσιάζονται γρήγοροι ως λαγοί ενώ μέχρι χθες θύμιζαν χελώνες, οφείλουν σήμερα να απολογηθούν , οφείλουν να απαντήσουν γιατί ολιγώρησαν…

Έχω την ελπίδα ότι ο σημερινός Πρόεδρος θα διακρίνει τις παγίδες, θα κάνει τους σοβαρούς ελιγμούς που χρόνια τώρα περιμένουμε και εμείς όλοι θα είμαστε δίπλα του σ’ αυτή την προσπάθεια, εφ’ όσον ο στόχος θα είναι η κλαδική δικαιοσύνη, οι ίδιες ευκαιρίες και η ίση αντιμετώπιση όσο αυτό είναι εφικτό σ’ ένα ελεύθερο επάγγελμα όπως το δικό μας.

Λέω ΝΑΙ στο μέρισμα, ΝΑΙ στην τροποποίηση του άρθρου 51 και στηρίζω την πρόταση του Συλλόγου της Αθήνας όπως αυτή ήδη έχει κατατεθεί, με την επιφύλαξη του δικαιώματός μου και δηλώνοντας την πρόθεσή μου να στηρίξω πρόταση που δεν θα ελαφρύνει τους συναδέλφους-διαχειριστές της τραπεζικής ύλης, στην έκτακτη Γ.Σ. του Συλλόγου μου για το θέμα αυτό.

         

 

Θερμούς χαιρετισμούς

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Αντιπρόσωπος ΟΔΕΕ   »

Κατηγορία: Ειδήσεις - Νέα

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Optionally add an image (JPEG only)