Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ

Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφυλαξ!
Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφυλαξ!

Ο κλάδος μας έχει περάσει αρκετές περιπέτειες τα τελευταία χρόνια, και οι εξελίξεις γύρω από αυτόν και όχι μόνο, κινούνται σε ταχύτητες που δεν έχουμε συνηθίσει. Συνδικαλιστικά, όλοι ακόμα βρίσκονται σε κατάσταση προσαρμογής στα νέα δεδομένα, ασχέτως από το τι διατυμπανίζει ο καθένας.

Μέχρι τώρα, μια μεγάλη μερίδα του κλάδου στήριζε τις παρατάξεις, χωρίς να ασχολείται ενδελεχώς με τις προγραμματικές τους δηλώσεις, τις πολιτικές που πρεσβεύουν, ή ακόμα και την φερεγγυότητα κάποιων εξ΄αυτών. Τότε όμως οι εποχές ήταν καλές, οι εξελίξεις αργές και το γρασίδι φύτρωνε παντού πυκνό και για ολους…

Σήμερα που τα πράγματα είναι διαφορετικά, ολόκληρος ο κλάδος είναι σε αναβρασμό. Όλοι ψάχνουν ένα εξιλαστήριο θύμα, ένα αποδιοπομπαίο τράγο, λες και οι κατηγορίες και οι καταδίκες θα φέρουν εξιλεωση και θα λύσουν τα προβλήματά μας με ένα μαγικό τρόπο.

Πρωτού όμως τα προβλήματά μας λυθούν, υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι, να γίνει αντιληπτό και κατανοητό το που βρισκόμαστε ως κλάδος και ποιές είναι πραγμάτικά οι επιλογές μας. Μετά πρέπει να συμφωνήσουμε στο πως οραματιζόμαστε τον δικαστικό επιμελητή του αύριο. Όχι όμως με βάση το ατομικό συμφέρον, αλλά το κλαδικό. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε και την ύπαρξη πτυχίου νομικής ως απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στον κλάδο, αναβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο του κλάδου, αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε την δυνατότητα εισαγωγής των μη πτυχιούχων νομικής με συνεχής αναβολές της εφαρμογής του νόμου. Δεν γίνεται όποτε μας συμφέρει να είμαστε Δημόσιοι Λειτουργοί που ασκούν μη ανταγωνιστικό επαγγελμα, και όποτε δεν μας συμφέρει να είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες.  Δεν γίνεται να διαμαρτυρόμαστε για την μειοδοσία, για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά παράλληλα να αποφεύγουμε κάθε μορφή ελέγχου. Δεν γίνεται να θέλουμε τον εκσυγχρονισμό του κλάδου και παράλληλα να μην επιθυμούμε την εισαγωγή -σε μεγαλύτερο βαθμό- της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας. Ξέρετε, θα μπορούσαμε να παραθέτουμε τετοια παραδείγματα όλη μέρα. Αλλά όλα συνοψίζονται σε μία φράση.

“Δεν γίνεται να είμαστε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ!”

Πρέπει να αποφασίσουμε και μάλιστα γρήγορα, που βρισκόμαστε και που στοχεύουμε, αλλά να το κάνουμε συντεταγμένα και με πρόγραμμα.

Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, πολύ σύντομα η παράταξή μας θα εγκαινιάσει μια πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου με όλους τους συναδέλφους, ασχέτως παρατάξεως ή έδρας, μέσω της οποίας θα μπορείτε να συμμετέχετε σε συζητήσεις και να καταθέτετε την αποψή σας για οποιοδήποτε θέμα, κάθε μέρα του χρόνου, και όχι μέσα σε τρία λεπτά υπό καθεστώς κραυγών…

Χρήστος Μότσος

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Γιώργο, πρόλαβες τη σκέψη και τη γραφή μου, ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τις κριτικές και να σκεφτούμε προτάσεις που θα βοηθήσουν την εξέλιξη μας, χωρίς αυταρέσκειες και εγωισμούς, με γνώμονα το συμφέρον όλων μας.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Optionally add an image (JPEG only)