ΑΠΟΗΧΟΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Α.Π.

Στην τελευταία Ολομέλεια της Ο.Δ.Ε.Ε., όπου είμαι κι εγώ αντιπρόσωπος, εξέφρασα την άποψη ότι ήταν λάθος που ζητήθηκε γνωμοδότηση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την παρακράτηση  για το μέρισμα όταν οι συνάδελφοι τιμολογούν σε εταιρείες Ε.Δ.Α.Δ.Π. ή Ε.Α.Α.Δ.Π. και όχι απευθείας σε τράπεζες. Αρκούσε η οδηγία που εστάλη με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου της Αθήνας και όσοι ήθελαν ας προσέφευγαν ονομαστικά στα Δικαστήρια για να μην τους γίνεται παρακράτηση. Αυτό ακριβώς έλεγε και η πρόταση της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. που κατατέθηκε στο έκτακτο Δ.Σ. του Συλλόγου μας από τα εκλεγμένα μέλη μας. Το αίτημα στην Ε.Γ. της Ο.Δ.Ε.Ε. για να ζητηθεί γνωμοδότηση το έφερε ο Πρόεδρος της Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του Προέδρου της Αθήνας.

Δυστυχώς, η γνωμοδότηση που αναρτήθηκε χθες με δικαίωσε… Ο Εισαγγελέας τελειώνει τη γνωμοδότησή του ως εξής:

«Από το συνδυασμό των διατάξεων αυτών και ιδίως από την αδιάστικτη γραμματική διατύπωση των διατάξεων των άρθρων 51 ν. 2318/1995 και 143 νδ 1210/1972, σαφώς προκύπτει ότι οι επιδόσεις και Λοιπές πράξεις που ενεργούνται από δικαστικό επιμελητή, εφόσον ο παραγγέλων δεν είναι από τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου τομέα, τραπεζών ελληνικών και ξένων και λοιπών προσώπων που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές, δεν τίθεται ζήτημα, αφού ελλείπει αντίθετη νομοθετική πρόβλεψη, παρακράτησης ποσοστού 50% από τη δικαιούμενη αμοιβή του δικαστική επιμελητή, υπέρ του οικείου συλλόγου για να γίνει διανομή μεταξύ των μελών του.»

Για να μην το κουράζουμε, λοιπόν και να σταματήσουν να χύνονται κροκοδείλια δάκρυα από συνδικαλιστές σε Συλλόγους και Ο.Δ.Ε.Ε., απευθύνομαι σε όλους προκειμένου να ξανασυστηθούμε και αναλαμβάνω την πρωτοβουλία να μπω σ’ αυτόν τον αγώνα ώστε να γίνουν όλες οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις που χρειάζονται για να εξυπηρετηθούν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Να μαζέψουμε υπογραφές και να πάμε άμεσα σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους συναδέλφους που έχουν ανάγκη το μέρισμα και ανησυχούν για το μέλλον του και , κυρίως , δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση σ’ αυτές τις πηγές εργασίας. Και γιατί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση; Μήπως δεν είναι καλοί στη δουλειά τους ή μήπως έχουν φροντίσει γι’ αυτό αυτοί που σήμερα χύνουν τα κροκοδείλια δάκρυα;

Οι θέσεις που καταλαμβάνουν τα μέλη του Δ.Σ. και της Ε.Γ. της Ο.Δ.Ε.Ε. δεν είναι για να κάνουν λογαριασμούς στα προσωπικά τους τεφτέρια, αλλά στα τεφτέρια των πολλών…

Κλείνοντας, σας αφιερώνω το τραγούδι του Ξυλούρη:

    «Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο,

     άιντε σύμβολο αιώνιο,

     αν ξυπνήσεις μονομιάς,

    θα `ρθει ανάποδα ο ντουνιάς»…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Aντιπρόσωπος ΟΔΕΕ

Ευαγγελία Καλαγιακου

Γιαννη ηρθε η στιγμη της αληθειας.Συμφωνω απολυτα.Το μερισμα πρεπει να φτάσει στο μεγεθος που ειναι το σωστο για ολους τους συναδελφους.Μας αξιζει γιατι ειναι κεκτημενο μας και το υπερασπιζόμαστε

ΗΛΙΑΣ ΜΟΥΣΤΟΣ

Γιάννη, συμφωνώ μέχρι κεραίας.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό που έγινε, από όποιον και αν έγινε, ήταν απλά ένα λάθος και όχι κάτι σκόπιμο.
Έτσι, θα είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια να διορθώσουμε αυτό το λάθος και να το μετατρέψουμε, μέσω του άρθρου 51, σε ευκαιρία να διασφαλίσουμε και να μεγαλώσουμε το μέρισμα που για πολλούς συναδέλφους, αν όχι για όλους, είναι σημαντικό.
Σήμερα, είναι αρκετοί αυτοί που ξύπνησαν με ένα μεγάλο χαμόγελο…αύριο, είναι μια άλλη μέρα!!!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κύριε Παπακωνσταντίνου,
Με έκπληξη διάβασα τα όσα αναφέρετε στο Συνδικαλιστικό σας site, για τα οποία μάλλον έχετε λανθασμένη πληροφόρηση.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν, θα σας ενημερώσω (σωστά αυτή την φορά) ότι όντως εγώ ζήτησα γνωμοδότηση από την ΟΔΕΕ, ΑΛΛΑ από Καθηγητή Πανεπιστημίου που θα πρότεινε η ίδια η ΟΔΕΕ. Αντί αυτού ένας εκ των Αντιπροέδρων της ΟΔΕΕ (τον οποίο τον γνωρίζετε πολύ καλά εφόσον είναι και ο μοναδικός που ανήκει στην παράταξη σας), πρότεινε και ΕΠΕΜΕΝΕ ότι η γνωμοδότηση θα πρέπει να βγει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Πρόεδρος). Μάλιστα τέθηκε και θέμα ψηφοφορίας μεταξύ των δύο προτάσεων, αλλά τελικά αποφασίστηκε να ζητηθεί γνωμοδότηση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την προϋπόθεση ότι ΑΝ δεν την είχαμε στα χέρια μας έως τις 15 Αυγούστου 2019, η ΟΔΕΕ θα απευθυνόταν σε Καθηγητή Πανεπιστημίου.
Για να μην βιαστείτε και συμπεράνετε ότι όλα αυτά τα έχω βγάλει από το μυαλό μου, σας ενημερώνω ως Γενικός Γραμματέας της ΟΔΕΕ, ότι όλα είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά καθώς και μαγνητοφωνημένα και είναι στην διάθεσης σας.
Όσο αφορά την Ολομέλεια της ΟΔΕΕ τον Οκτώβριο να σας ενημερώσω (παρόλο που βρισκόσασταν εκεί αλλά προφανώς δεν ακούγατε), ότι όταν εγώ πήρα τον λόγο ΔΗΛΩΣΑ ότι είμαι ΥΠΕΡ του άρθρου 51, ενός άρθρου που εφαρμόζεται ΜΟΝΟ από τον Σύλλογο του Εφετείου Θεσσαλονίκης και με το οποίο τα μέλη του Συλλόγου έχουν μέρισμα, έκτακτη οικονομική βοήθεια σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος και κυρίως Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας, πράγμα το οποίο επετεύχθη επί Προεδρίας μου και για το οποίο είμαι πολύ περήφανος. Για αυτό τον λόγο κύριε Παπακωνσταντίνου, αναφορές στο πρόσωπο μου σε ότι αφορά το άρθρο 51 (ίσως αν ποτέ καταφέρετε να κάνετε απαρτία σε γενική συνέλευσης σας, έστω για να το συζητήσετε μπορώ να σας βοηθήσω) είναι επιεικώς απαράδεκτες.
Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια κύριε Παπακωνσταντίνου και σας προτείνω την επόμενη φορά να είστε πιο προσεχτικός σε αυτά που γράφετε και λέτε και κυρίως πιο προσεχτικός απέναντι στους ανθρώπους που σας ενημερώνουν.

Υ.Γ.1 Προς ενημέρωση σας το Δ.Σ. του Συλλόγου του Εφετείου Θεσσαλονίκης ήδη έχει αποφασίσει έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών του τον Ιανουάριο του 2020 με θέμα το άρθρο 51.
Υ.Γ.2 Σας δηλώνω ότι δεν πρόκειται να μπω σε διαδικασία περαιτέρω απαντήσεων και συζήτησης μέσω του site σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Φ. ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΔΕΕ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Optionally add an image (JPEG only)