ΠΟΙΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ

Έφθασε η ώρα της αξιολόγησης, της κρίσης και της επιλογής των εκπροσώπων μας στο Σύλλογο και την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών. Δεν πρόκειται για μάχη προσώπων, αλλά για μάχη ιδεών. Πρέπει πρωτίστως να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να είναι ο Δικαστικός Επιμελητής την επόμενη μέρα των εκλογών, και όχι μόνο. Πώς φανταζόμαστε το ρόλο του Δικαστικού Επιμελητή, ποιά πρέπει να είναι η θέση του στην κοινωνία και στο χώρο της δικαιοσύνης, πώς εμείς φανταζόμαστε το ρόλο μας, πώς εμείς φανταζόμαστε τον εαυτό μας στο άμεσο μέλλον.
Μας αρκεί να διεκπεραιώνουμε ένα ελάχιστο κομμάτι νομικής ύλης και να αποτελούμε ουραγούς των δικηγορικών υπηρεσιών; Μας αρκεί να πολεμάμε για τα αυτονόητα, όπως μια θέση στην τάδε επιτροπή που εκ του νόμου δικαιωματικά μάς ανήκει; Μας αρκεί να διατρανούμε ότι αποκτήσαμε άδειες δακτυλίου (που είχαν αποκτηθεί με ενέργειες του κ. Αντωνίου το 2014), ενώ πρόκειται απλώς για ανανέωσή τους; Μας αρκεί να επιλέγουμε ως εκπρόσωπό μας κάποιον, ο οποίος μάς χαιρετάει καλύτερα και του έχουμε «υποχρέωση» γιατί μας έδωσε μια δουλίτσα; Εάν αυτά θέλουμε, τότε δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα και όλα είναι καλώς καμωμένα.
Εάν όμως ευελπιστούμε κάποια στιγμή να αλλάξει η εικόνα μας, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας μας, να αυξηθεί η ύλη μας και να έρθει η ώρα της ανάληψης νέων σημαντικών αρμοδιοτήτων με τις αντίστοιχες για μας απολαβές, τότε κάτι πρέπει να αλλάξουμε.
Το πρώτο βήμα έγινε με την αλλαγή των προαπαιτούμενων προσόντων για την συμμετοχή στις εξετάσεις των Δικαστικών Επιμελητών. Η θεσμοθέτηση του πτυχίου Νομικής ως απαραίτητο προσόν, αποτελεί ουσιαστικά την αλλαγή σελίδας στο επάγγελμα του Δικαστικού Επιμελητή. Είναι το εισιτήριο για την επόμενη ημέρα, που πλέον ο Δικαστικός Επιμελητής δε θα είναι ο «ταχυμεταφορέας εγγράφων», αλλά θα έχει εξοπλιστεί με ένα εφόδιο που τον κατατάσσει ισότιμο με τα υπόλοιπα νομικά επαγγέλματα, όπως του Συμβολαιογράφου. Οφείλουμε αυτήν την επιλογή ζωής για το επάγγελμά μας να τη στηρίξουμε, γιατί μέσω αυτής θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αύξηση της ύλης, εδραίωση του κύρους των παρεχομένων υπηρεσιών μας και εν τέλει προάσπιση του ιδίου του επαγγέλματός μας. Μπορεί προσωρινά να μειώνονται οι θέσεις των νεοεισερχομένων, να μην
μπορούμε να «βολέψουμε» τα δικά μας τα παιδιά, αλλά μόνο μέσα από αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε και αύριο να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί.
Αρκεί όμως το βασικό προσόν του πτυχίου Νομικής; Όχι απαντώ εγώ. Είναι απλά μια αρχή. Απαιτείται συνεχής επιμόρφωση με συμμετοχή σε ημερίδες , διοργάνωση σεμιναρίων και επιστημονικών συνεδρίων. Ωραίες οι συγκεντρώσεις προς ψυχαγωγία, σύσφιξη των σχέσεων, συλλογή ψήφων αλλά μόνο με τέτοιες συναντήσεις μετατρέπεται ο κλάδος σε μια εσωστρεφή ωραία παρέα με ημερομηνία λήξης. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι και δεν θα έχουμε εις το διηνεκές εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Ήδη έχει συρρικνωθεί η ύλη μας και η διαφαινόμενη ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα μας φέρει σύντομα αντιμέτωπους με τις ανάγκες της νέας εποχής .
Κόπτονται πολλοί δήθεν για τους νέους συναδέλφους. Πόσα σεμινάρια διεξήχθησαν σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς κλάδους της δικαιοσύνης; Πόσες φορές εκεί δείξαμε εξωστρέφεια προς άλλους επιστημονικούς φορείς προκειμένου να αναδείξουμε την παρουσία μας και να ενισχύσουμε το ρόλο μας; Ο νέος επαγγελματίας επαφίεται στην όρεξη του παλιού συναδέλφου να του χαρίσει λίγο από το χρόνο του για να του δείξει τα αυτονόητα, μετατρέποντάς τον σε εξαρτώμενο μελλοντικό ψηφοφόρο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα, συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών. Όλοι οι κλάδοι πέτυχαν την εδραίωση της παρουσίας τους και εμείς απλά διατηρήσαμε το δικαίωμα διενέργειας επιδόσεων και πράξεων εκτελέσεως. Καμία πρόοδος για το πάγιο αίτημα διενέργειας διαπιστωτικών πράξεων, καμία αναφορά για την θωράκισή μας ως όργανα εκτέλεσης με την ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών.
Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και εμείς πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα μείνουμε έρμαια των προηγούμενων γενεών και των αγκυλώσεων που αυτές φέρουν. Είναι η ώρα να αναλογιστούμε και να σκεφθούμε σοβαρά: ΠΟΙΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ!

ΡΕΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Δ.Ε.Ε.  ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε.

 

Δημήτρης Γέμελος

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι παρούσες , δεν είναι σενάρια μιας «καλπάζουσας» φαντασίας. Το δίλημμα της εξέλιξης ή της στασιμότητας υπαρκτό. Η ανάγκη για κατανόηση των προβλημάτων επιτακτική. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας εξωστρέφειας απαραίτητη. Στο άρθρο σου Ρένια όλα τα παραπάνω περιγράφονται με ακρίβεια, με ένα λόγο δομημένο, κατανοητό και σαφή που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, χωρίς κανένα ίχνος ενθουσιασμού ή απογοήτευσης. Προστιθέμενη αξία για τον κλάδο η απόφασή σου να επιλέξεις αλλά και να επιλεγείς από την παράταξη για υποψήφια Αντιπρόσωπος της ΟΔΕΕ. Ειλικρινά καλή επιτυχία.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΚΑΡΙΑΔΗΣ

Συμφωνώ απόλυτα σε όλα. Πολύ καλή προσέγγιση. Θέλουμε όραμα και στόχευση. Διαρκή επιμόρφωση για άνοδο του επιπέδου του επαγγέλματος και στόχευση για επέκταση των αρμοδιοτήτων. Όλα αυτά όμως προυποθέτουν να στέλνουμε στα φόρα των αποφάσεων ανθρώπους σύγχρονους και ενημερωμένους και όχι βλαχοδήμαρχους και απολιθώματα των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με όλες τις ιδεολογικές αγκιλώσεις και την άγνοια της σύγχρονης πραγματικότητας που αυτοί εχουν.

Μαρία Μπρουζούκη

Ρένια μου, σ’ ένα κόσμο που άλλαξε καθοριστικά τα τελευταία χρόνια, εμείς είχαμε την ατυχή επιλογή μιας Διοίκησης που μας έκανε να χάσουμε το βηματισμό μας προς το μέλλον, να αποπροσανατολιστούμε και να χάσουμε ευκαιρίες που μας προσφέρθηκαν για αύξηση της ύλης μας, επιμόρφωση, “εκμετάλλευση” προς όφελός μας του πτυχίου Νομικής, συμπόρευση με τη νέα ηλεκτρονική εποχή.Πραγματικά οι εκλογές που έρχονται είναι ίσως οι σημαντικότερες των τελευταίων ετών. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αλλάξουμε “ρότα” και να οδηγηθούμε στο λιμάνι της εξασφάλισης και της προόδου του Κλάδου σε όλα τα επίπεδα.Έχουμε τον κατάλληλο “καπετάνιο” και μια ομάδα συναδέλφων με ήθος, εντιμότητα, μεράκι, άξιοι όλοι τους να οργανώσουν, να διεκδικήσουν, να κερδίσουν! Κι αυτό, μόλις μας το απέδειξες με τη γραφή σου! Καλή προσωπική επιτυχία!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΤΣΟΣ

Όλη η ουσία και το γιατί είμαστε εδώ και παλεύουμε είναι τα γραφόμενα σου Ρένια. Είσαι καθρέπτης όλων μας σε αυτήν την ομάδα- παρέα. Πάμε όλοι μαζί να αλλάξουμε το επάγγελμα μας , να συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να πετύχουμε όλα αυτά που αναφέρεις και που είναι βασικοί στόχοι μας.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Optionally add an image (JPEG only)